Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 25 lip 2013, o 10:49

damaz pisze: o te całe mycie, to się robi awantura na całą Polskę.
ale nikt nie każe Ci myć butelek, ani nawet naklejek zdejmować - chyba że ktoś sam wymyślił tekst na ulotce
szkło ma być tylko (o ile to możliwe) pozbawione kapsli, uszczelek itp dodatków - a jak chociaż wypłuczesz butelkę, to już nadmiar szczęścia
resztę załatwia linia produkcyjna napojów, a z reguły do pojemników ląduje stłuczka szklana, którą się przetapia w piecu, a tam naklejka niczym nie szkodzi, byle właśnie jakiegoś metalu nie było
damaz pisze: tylko - jak zwykle - trzeba wiedzieć co się robi.
o to to to :-)

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 lip 2013, o 11:03

busik pisze: ale nikt nie każe Ci myć butelek, ani nawet naklejek zdejmować - chyba że ktoś sam wymyślił tekst na ulotce
U nas wymyślił to jakiś KTOŚ w gminie i chcą by myć butelki po oleju czy pojemniki po yogurcie . Więcej na wodę wydam :idea: nie mam chęci składować resztek jedzenia i do tego mieć 5 pojemników na podział . Więc nie segreguje :razz:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2013, o 11:05

Pit, obacz ulotkę na poprzedniej stronie którą wkleiłem - do plastików nie wolno dawać pojemników po żywności ani po olejach jakichkolwiek - więc po cholerę myć? żeby śmieci w ogólnym pojemniku były czystsze? :wall:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 25 lip 2013, o 11:05

Лукашэнка pisze:Ja zadeklarowałem, że będę oddawał niesegregowane śmieci.
Też bym tak zrobiła, gdyby ktokolwiek o zdanie mieszkańców zapytał. Ale nie zapytał, tylko kazał segregować.... :evil:
Лукашэнка pisze:Bo nie mam czasu ani ochoty uczestniczyć w hucpie.
Ja dodatkowo nie mam też miejsca w kuchni na to, a jakoś nie mam zamiaru segregować śmieci w sypialni, albo w salonie :wall:

A ludzie (sąsiedzi znaczy) zaczynają się już przyglądać kto co wynosi i czy segreguje czy nie. Szczególnie Ci co poddali się nakazowi.
Bo teraz przy zbiórce selektywnej jest drożej niż było przed 01.07, a jak firma odbierająca odpady stwierdzi, że nie są w odpowiednim stopniu segregowane, to będzie liczyć jak za niesegregowane, czyli jeszcze drożej.
I tak sąsiad sąsiadowi wilkiem teraz będzie przez śmieci, a tak na prawdę przez kasę. :-(
Czarownica prawdę Ci powie :D

Piter 35
6 gwiazdek

Post 25 lip 2013, o 12:46

zofija pisze: A ludzie (sąsiedzi znaczy) zaczynają się już przyglądać kto co wynosi i czy segreguje czy nie. Szczególnie Ci co poddali się nakazowi.
Bo teraz przy zbiórce selektywnej jest drożej niż było przed 01.07, a jak firma odbierająca odpady stwierdzi, że nie są w odpowiednim stopniu segregowane, to będzie liczyć jak za niesegregowane, czyli jeszcze drożej.
I tak sąsiad sąsiadowi wilkiem teraz będzie przez śmieci, a tak na prawdę przez kasę.
I oto chodzi :idea: a nie budżetem vincenta będą się zajmować . Głowa ma być zajęta śmieciami i sąsiadami :evil:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 25 lip 2013, o 15:07

busik pisze:Pit, obacz ulotkę na poprzedniej stronie którą wkleiłem - do plastików nie wolno dawać pojemników po żywności ani po olejach jakichkolwiek - więc po cholerę myć? żeby śmieci w ogólnym pojemniku były czystsze? :wall:
To u Ciebie, u mnie olejów nie, ale inne plastiki już owszem (byle czyste podobno). Za czyste uznaję to, co zostaje po dokładnym wyciśnięciu/wygrzebaniu nożem/widelcem/łyżeczką. U mojej mamy (na wsi) odbiera ta sama firma, ale zasady sortowania już inne. Ciężko się połapać.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 lip 2013, o 17:17

zofija pisze: A ludzie (sąsiedzi znaczy) zaczynają się już przyglądać kto co wynosi i czy segreguje czy nie. Szczególnie Ci co poddali się nakazowi.
Jak im się nie podoba, to możemy im dawać nasze śmieci do posegregowania (i potem do wyniesienia oczywiście). ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 12 sie 2013, o 08:08

Artykuł analizujący bezsens AGW (anthropogenic global warming) - po angielsku - ale warto się przebić.
http://seekingalpha.com/instablog/73609 ... he-curtain
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 sie 2013, o 15:35

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 16:53

Dobre.... Mi w ich "kalkulatorze" wyszło 8,6 hektara, a po podjęciu działań zapobiegawczych, zaoszczędziłam - uwaga - 0 (zero) m2 :wall:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 22 sie 2013, o 17:02

2,7 h ,a po podjęciu ich działań zaoszczędziłem 800m2 i wychodzi ,że wykorzystywał bym prawie tyle co średni Afrykańczyk :giggle: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 sie 2013, o 17:32

Eee. Afrykańczyk miał 1,8 chyba..

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 22 sie 2013, o 17:35

zofija, jesteś zagrożeniem dla świata, dla dobra ludzkości musisz czym prędzej poddać się eutanazji :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 17:35

zofija pisze:Dobre.... Mi w ich "kalkulatorze" wyszło 8,6 hektara, a po podjęciu działań zapobiegawczych, zaoszczędziłam - uwaga - 0 (zero) m2 :wall:
Mi 6,8ha. Chyba musimy porozmawiać o tym 1,8 hektara, na co to idzie...... :x

:mrgreen:

Edit
Działania poprawcze =
Nowy obraz.png
:giggle:
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 17:44 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 22 sie 2013, o 17:43

Pewnie uprawia jedwabniki :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 sie 2013, o 17:43

do dupy ten kalkulator: 3.6ha (a nie mam samochodu, z komunikacji korzystam sporadycznie)...

a te ich porady na zmniejszenie zużycia można sobie wsadzić w buty:
-"umieść na swojej skrzynce pocztowej: Reklama, nie dziękuję!" Przecież to w żaden sposób nie przekłada się na zużytą energię/zasoby do wyprodukowanych już ulotek ;)

Zresztą przy wielu ich propozycjach mogę kliknąć, że już to robię i efekt: zaoszczędziłeś 0m
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 17:49 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 17:49

Następny ekran jest jeszcze lepszy:

Jeśli wytrwasz w swoich postanowieniach przez cały rok, zmniejszysz swój ślad ekologiczny o 0 m², pozwalając innym cieszyć się tymi zasobami naturalnymi. Jeśli wszyscy Polacy zrobią podobnie, uda nam się zmniejszyć ślad ekologiczny planety o 0 m² (czyli 0 milionów hektarów). Oznacza to ochronę lasów, ławic ryb, zmniejszenie emisji CO2 i większą przestrzeń dla dzikiej przyrody

Super. Czyli jednak ratuję ziemię! :lol:

Żeby przy rezultacie zero pojawiał się też ten tekst - zawsze mówiłem, to zwykła banda idiotów. Nawet programista tam jest kretynem :giggle:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 17:52

jarmaj pisze:Mi 6,8ha. Chyba musimy porozmawiać o tym 1,8 hektara, na co to idzie...... :x
No mi najwięcej "zeżarła" codzienna jazda samochodem z przedziału 50-100 km :cofee:
Smrodzę i zabijam bezczelnie małe białe foczki o smutnych oczach, ale ni ch.... nie zamienię 1h dziennie w aucie na 6h w zbiorkomie. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 sie 2013, o 18:00

3,2 ha. W oszczędnościach zrównałem się z jarmajem :-d
A tak swoją drogą, kto wymyśla tak idiotyczne pytania :?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 sie 2013, o 19:15

8,7ha.
So What! pisze: A tak swoją drogą, kto wymyśla tak idiotyczne pytania :?

Widzisz, bycie idiotą nie przekreśla możliwości kariery, niepełnosprytni umysłowo również chcą pracować.

Tylko dlaczego kurwa za moje pieniądze ? :evil:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 19:24

Dziś w ramach ekologicznych działań i ochrony białych foczek , wypłacilem pare klapsów koledze w najnowszym golfie R :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 sie 2013, o 22:44

6.1! Gratuluję sobie.
Najlepsze jest to z makulaturą. Lesnicy proszą - korzystajcie z papieru nowego. Makulatura jest druga i energochłonna, a lasy musz być wycinane, bo są to lasy przemysłowe, sadzone w cyklach kilkudziesięciu lat.

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 23 sie 2013, o 06:57

Mi wyszło 2.1, chyba jestem z innej planety.
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2013, o 08:09

5,9
jakby tak każdego podsumować, to by chyba połowa polaków na wodę się musiała przenieść :cofee:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sie 2013, o 08:12

Gump, wychodzi na to, że jesteś ekoterrorystą.
Ale, gdybym się przeniósł pod Warszawę na działkę i tak mieszkał cały rok i pracował w domu, prawdopodobnie miałbym podobny wynik.
Gdyby człowiek zdecydował, że nie ogrzewa domu, żre tylko korzonki, pije wodę nie przegotowaną i wszędzie chodzi z buta i to bez butów z plastiku, a najlepiej zimą na bosaka, to miałby wynik zero. I O TO W TYM CHODZI.
Ewentualnie jest zgoda na ogrzewanie domku, lub budy dla psa, w której się człowiek zmieści gazami z szamba. Ale też uwaga, nie wolno ich palić. Czyli w zasadzie najlepiej byłoby spać na gnoju, bo on cieplejszy - i tu wkraczamy w żywoty świętych.
A może oni chą w tym GrynPisie być beatyfikowani po prostu? E, chiba nie, one chcą za papierzy robić, takich średniowieczno renesasowych - z dymaniem, kasą... A naród niech się w męczenników zamienia.

ODPOWIEDZ