Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Auto dla dziada

Post 9 wrz 2013, o 22:14

Konto usunięte, urzekła mnie Twoja historia ale skoro piszesz na forum to oznacza, że kontroler domeny padł :evilgrin: :mrgreen:

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 wrz 2013, o 22:19

Nie, ogląda serial :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 22:25

esilon pisze: OBK diesel jest baaardzo przyjemny w prowadzeniu ale w wersji z manualem trzeba się konkretnie namachać
Nie zauważyłem :whistle:
Godlik pisze: Nowy OBK jest w środku po prostu tandetny...

Jakbym tak podchodził do samochodów, to bym nigdy żadnym Subaru nie jeździł :giggle:
Konto usunięte pisze: Czy w OBKu da się złożyć tylne siedzenia na płasko i kimnąć w miarę wygodnie?

Możesz jeszcze ze trzy koleżanki zaprosić 8-)
Arno pisze: a jak z awaryjnością diesla w OBK?

średnia rynkowa - w Audi czy BMW bywa gorzej :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 wrz 2013, o 06:57

WiS pisze:A ja wykorzystałem samarową wyszukiwarkę zgodnie ze swoją uprzednią sugestią, żeby nie przejmować się pakownością rodzinno-turystyczną, a poszukać auta fajnego do jazdy na co dzień dla jednej lub dwóch osób, plus kryteria firmowe, tzn. cena, ekologia, min. 4 drzwi.
Od siebie dodałem 4x4 i przyspieszenie pon. 10 sek.
Wśród benzyniaków: Audi A3, A4 i Q3 quattro, z silnikami tfsi 170-180 koni; Bmw 320i i X1, 184 KM; Mazdy Cx5 na dowolnym wypasie; Mercedesy A 250 (211 KM) i B 220 (uwaga, minivan!); Mini Countryman Cooper (218 KM).
Ciekawsze diesle: znów A3, A4, Q3, X1, 318d, Kia Sorento (uwaga, duuuzy SUV) w wersji 197 koni, dobre Mazdy Cx5, Countryman Cooper, Outlander, duże stado Insigni, wypaśne wersje Legacy i XV, a na deser Passaty, CC i Tiguany.
Wszystkie w/w AWD, większość modeli dostępna z ręczną lub automatyczną/bezstopniową skrzynią.
Hmmm, tu już - IMHO - stanowczo bardziej jest w czym wybierac :cofee:
Wiedziałem, że warto wrzucić temat na rozszarpanie i rozbiór na części pierwsze. Bo forum ma to do siebie, że ktoś zawsze wrzuci inny punkt widzenia. I dobrze.
W ostatnich dniach coraz bardziej skłaniam się do własnie takiego podejścia o jakim pisze WiS, zwłaszcza, że cholera wie kiedy będzie mnie osobiście stać na kryzysowiekowe ekstrawagancje. Umawiam się na jazdy próbne ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 wrz 2013, o 07:27

Arno, hurtowo.

Skoro tak podkreślasz, co, kto, czym ,koło Ciebie ujeżdża, to musisz mieć zgryz... :mrgreen:
;-) Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać.

Te A liczyłem z neta bez plastikowych dodatków robiących za węgiel. Skoro dają kosmiczne zniżki, to widać, że ostatnio im bliżej do polityki cenowej dostawczych Fiatów czy Citroenów; - 30-50% od katalogu.

A może są ludzie, którzy chcą mieć, gdyż im się podoba i mają w dooopie, że sąsiadów epatują czymś fajnym.
Jeden powie, używając języka Top Gear, że kretyn/idiota kupił STi w kretyńskim kolorze ze złotymi felami za ćwierć bańki, co nie wygląda, wózek dziecięcy ledwo wchodzi, a gdzie zakupy????
Inny będzie postrzegał, że ktoś ma fantazję.
Jeszcze ktoś inny, jeszcze coś innego.

Cokolwiek zrobisz, sąsiadowi nie dogodzisz.

Kup to, w czym się dobrze czujesz, co sie podoba i resztę olej.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 08:26

Fux, zgryz jest mi obcy i twierdzę, że im więcej mają ludzie pieniędzy na około tym lepiej.

Jednakowoż mania, że paniusie się poruszają czołgami jest bałwaństwem. Jest tego tyle tutaj, że trudno nie zauważyć. Oceniam zjawisko a nie konkretnych ludzi.

Mercedes nie daje 30-50%, niestety, a kilkanaście i nie wszystkim.

Fux - pamiętajmy także GDZIE żyjemy. Szalone rozwarstwienie, na jednej ulicy miliarder i ludzie z pensjami po 1500 pln. Trochę trzeba się na wzajem szanować - a ten szacunek ma wiele oblicz. Czasy się zmienią, będzie tu Szwajcaria....wtedy będzie co innego.

STI - różnica między STI a Mercedesem jest taka, że nie kłuje po oczach bogactwem. Nie jest symbolem, oznaką statusu. I w zasadzie o tym mówię: jaka część ludzi kupuje samochód po to, żeby było widać ile kosztuje? Żeby bezsensownie "coś" pokazać sąsiadom - no bo komu innemu :)
Niestety, FUX, możesz się ze mną nie zgadzać, ale wiele osób ma bardzo przyziemne pobudki podczas kupowania aut. Kiedyś bogacz sobie siodło wysadzał drogimi kamieniami, głownię szabli inkrustować kazał, szkofię sobie robił z brylantami... a dziś co może taki zrobić? No zegarek i auto. W zasadzie niczego innego nie widać.
Nie dotyczy to wszystkich, ale patrząc na poziom intelektualny społeczeństwa, obawiam się, że niestety duża część ludu tak podchodzi do aut. Jest to na dodatek napędzane przez media - pudelki i inne ( zdaje się, że to jeden z najczęściej otwieranych portali) - które podsycają takie potrzeby. Trza się bronić.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 08:32

Konto usunięte pisze: W ostatnich dniach coraz bardziej skłaniam się do własnie takiego podejścia o jakim pisze WiS, zwłaszcza, że cholera wie kiedy będzie mnie osobiście stać na kryzysowiekowe ekstrawagancje. Umawiam się na jazdy próbne ;-)
To jest słuszne podejście. Dorzuć sobie jeszcze niezbyt piękny, ale dobrze jeżdżący pojazd BMW seria 1.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 08:50

Arno pisze: pamiętajmy także GDZIE żyjemy. Szalone rozwarstwienie, na jednej ulicy miliarder i ludzie z pensjami po 1500 pln. Trochę trzeba się na wzajem szanować - a ten szacunek ma wiele oblicz. Czasy się zmienią, będzie tu Szwajcaria....wtedy będzie co innego.

Zara, zara.
Tzn., że jak „somsiad" łazi w brudnym podkoszulku, chleje wiśniówkę z gwinta, ma brzydką i wredną żonę, 6-ke dzieci, to mam mu dorównać?
No bez jaj.
:-(

Trochę komuną trąci...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 08:51

Konto usunięte, zapomniałem o fajnym plaskaczu.
Honda Accord!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 09:47

FUX pisze: Zara, zara.
Tzn., że jak „somsiad" łazi w brudnym podkoszulku, chleje wiśniówkę z gwinta, ma brzydką i wredną żonę, 6-ke dzieci, to mam mu dorównać?
No bez jaj.
:-(

Trochę komuną trąci...
No właśnie FUX - tu nie chodzi o "dorównywanie".

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 09:48

FUX pisze:Konto usunięte, zapomniałem o fajnym plaskaczu.
Honda Accord!
FUX, siedziałem niedawno w tej HOndzie, jak szukałem automatu dla żony. MAKABRA W ŚRODKU. Plasti jak 15 lat temu. Obrzydlistwo. Choć z zewnątrz... i niezawodne.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 wrz 2013, o 10:04

Hehe, w najnowszej polityce ekologicznej firmy są jednak bardziej rygorystyczne normy spalin niż podawałem. 140 g/km dla diesla i 160 g/km dla benzyny, co właściwie eliminuje calkowicie silniki benzynowe z mojej listy. Ale ciągle zostaje parę ciekawych aut.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 10:12

Konto usunięte pisze:Hehe, w najnowszej polityce ekologicznej firmy są jednak bardziej rygorystyczne normy spalin niż podawałem. 140 g/km dla diesla i 160 g/km dla benzyny, co właściwie eliminuje calkowicie silniki benzynowe z mojej listy. Ale ciągle zostaje parę ciekawych aut.
O matko jedyna! To musi być korporacja z RFN, HOLANDII lub z SF ewentualnie SEATTLE. No może jacyś Francuzi - ale to komuniści.
BMW 120xd
BMW 120iX ( Beznyna!) w automacie mniej niż norma twoja.
BMW 320d x oczywiście
BMW 325 d

ZNAJDZIE SIĘ SPORO - bo producenci wiedzą, jakie noemrmy firmy dają

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 wrz 2013, o 10:19

Konto usunięte, skoro służbowy to może jakaś hybryda ? taki bezbolesny test :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 11:20

WYNALAZEK:
Cytryna DS5 Hybryda Diesel - drogie jak nie wiadomo co, ale pewnie da się wyrzeźbić zniżkę właściwą. Fajne auto dość, choć prawdopodobnie nie na sto lat.

Kijów - miasto jak już wielokrotnie pisałem super aut. Dlaczego te super auta? No bo właśnie liczy się jedynie bizantyjskie okazywanie bogactwa.
jest jeszcze inny czynnik - wspominana już wielokrotnie Natychmiastowa Gratyfikacja termin poznany w Moskwie, mieście bohaterze.
Nie stać cię na kupno apartamentu, mieszkasz w jakiejś noże w komunalce. Ale stać cię na 100 k Euro na auto i trochę ubrań. I nagle tuż po wyjściu z domu stajesz się KIMŚ! Kimś ważnym.
U nas chyba to działa nieco inaczej, natomiast zdecydowanie osoby w tanich, byle jakich autach są postrzegane jako nieudacznicy. Zgodnie ze zdaniem: Z drogi pacanie w wytanionym passacie. ( Słyszałem na własne uszy - passat nowy).

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 wrz 2013, o 11:43

Arno pisze: Cytryna DS5

bardzo ładny samochód 8-)

w wersji hybrydowej można bezszelestnie podjechać pod dom :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 11:54

Arno pisze: siedziałem niedawno w tej HOndzie, jak szukałem automatu dla żony. MAKABRA W ŚRODKU. Plasti jak 15 lat temu. Obrzydlistwo. Choć z zewnątrz... i niezawodne.
No nie mów, że gorsza wewnątrz od poprzedniego modelu i Forka, którego masz... :razz:
Porównując te dwie budy, to przepaść na korzyść accorda.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 12:10

esilon pisze: w wersji hybrydowej można bezszelestnie podjechać pod dom :giggle:

to a propos tego ojca koleżanki z liceum - zapamiętam sobie, może się przyda :giggle:

Arno, bmw 1 jest bez sensu. Trójka lepiej wyważona.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 12:30

O, tu jest auto dla dziada:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,145 ... #BoxBizTxt

Dla nas jak w sam raz, jeśli produkcja seryjna ruszy za 10 lat.

Auto idealne: nieważne czy masz wadę wzroku, lubisz sobie zasnąć niespodziewanie, telepią się ręcę... no i mandatu nie da się zaplacić, przecież to auto samo się stosuje do znaków.

:roll:

Chyba jednak wolę się wpakować na drzewo, kiedy się zagapię na jakąś krótką spódniczkę. Mam skłonności do autodestrukcji :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 wrz 2013, o 12:38

Konto usunięte pisze: 140 g/km dla diesla i 160 g/km dla benzyny,
:-d :wall:
A jak z kwotą, brutto/netto, wiesz już coś?
Konto usunięte pisze: cholera wie kiedy będzie mnie osobiście stać na kryzysowiekowe ekstrawagancje.
Bądź co bądź, to Ty tyrasz na to auto, a nie psy i dzieciaki. Zasłużyłeś, więc Ci się należy - sprawić sobie auto fajne dla Ciebie - szczerze polecam taki egoistyczno-naturalny sposób widzenia na sprawę ;-)
Dido, spox, Ty też się w tej kalkulacji łapiesz jako wspołbeneficjent 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 13:35

Konto usunięte, nie wiem jakiego typu firma, ale dojazd do Klyenta czymś takim pewnie nie byłby mile widziany...

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,14577228, ... BoxMotoTxt

:giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 13:38

FUX pisze:
Arno pisze: siedziałem niedawno w tej HOndzie, jak szukałem automatu dla żony. MAKABRA W ŚRODKU. Plasti jak 15 lat temu. Obrzydlistwo. Choć z zewnątrz... i niezawodne.
No nie mów, że gorsza wewnątrz od poprzedniego modelu i Forka, którego masz... :razz:
Porównując te dwie budy, to przepaść na korzyść accorda.
Ja przepraszam, ale Honda jest teraz produkowana a ten Forester nie od wielu lat. Środek jest koszmarny! Mazda milion razy lepsza, ale i tak to obojętne, bo poniżej Fido_wskiego budżetu. CO więcej Forester będzie w domu przez następne 20 lat mam nadzieję. I wtedy porównuj z Hondą wyprodukowaną w 2030.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 13:39

Konto usunięte pisze: Arno, bmw 1 jest bez sensu. Trójka lepiej wyważona.
To możliwe, nie porównywałem jednego po drugim.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2013, o 13:40

WiS pisze: Bądź co bądź, to Ty tyrasz na to auto, a nie psy i dzieciaki. Zasłużyłeś, więc Ci się należy - sprawić sobie auto fajne dla Ciebie - szczerze polecam taki egoistyczno-naturalny sposób widzenia na sprawę ;-)
Dido, spox, Ty też się w tej kalkulacji łapiesz jako wspołbeneficjent 8-)
Coś tak jak ja kupowałem Imprezy. To słuszna koncepcja. Brać największego wariata jakiego się da.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 wrz 2013, o 13:45

FUX pisze: dojazd do Klyenta czymś takim pewnie nie byłby mile widziany...
Fux, w warunkach coś było o przynajmniej czterech drzwiach ;-)
Arno pisze: Mazda milion razy lepsza,
Potwierdzam, środek nowych Mazd miło zaskakuje. Na tle nowych Subaru też. Co do Hond nie wiem, dawno się nie zbliżałem, ale w specyfice technicznej i w stylizacji aktualnego Accorda, szczerze mowiac, nie widze nic co by mnie do takiego zbliżenia miało zachęcić.

ODPOWIEDZ