COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Re: COS SMIESZNEGO - albo i nie ...........

Post 20 wrz 2013, o 10:43

Ale chyba nie uważasz że to jest odpowiedni sposób załatwiania swoich prywatnych, przez siebie zawinionych problemów?

był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 wrz 2013, o 10:47

lukass pisze: żyjącym ponad stan za cudze pieniadze.

Skąd taki wniosek?
Czy on bierze kredyty na spłatę kredytów? Nic tam takiego nie jest napisane. Wziął jeden kredyt z zamiarem jego spłaty - tak jak miliony innych ludzi. Czy to, że odsetki przerosły wartość kredytu to oznacza życie ponad stan? Nie kumam...
Marcin

-_-

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 10:49

lukass pisze: przez siebie zawinionych problemów?
Wziął kredyt i go spłacał. Tylko zadłużenie zamiast spadać to rosło. Tak. Jest winny...
Marcin

-_-

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 20 wrz 2013, o 11:03

Wziął kredyt na kwotę x we frankach (ze wszelkimi tego plusami i minusami). Do czasu kiedy spłcał to we frankach na pewno nic mu nie rosło. W złotówkach może tak, ale za swoje decyzję nalezy odpowiadać. Jak mu nie starczało bo kurs rósł, to sie idzie do banku i negocjuje przewalutowanie czy dłuższy okres spąłty, a nie jak Pan się zbuntował i przestał płacić. Jak przestał to ma teraz tego skutki.
A ze żył ponad stan i to za cudze - jestem na 100% przekonany, że pieniadze które miałby wydać na ratę (ta niższą przed wzrostem) wykorzystał na co innego, a nie odłożył na późniejsza spłatę kredytu jak się dogada z bankiem - tak więc żył za cudze, a nie swoje.
Dodatkowo nie umartwiajmy się aż tak bardzo, bo choć praca kierowcy Tira lekką nie jest, to jest dobrze płatną, a i nie spotkałem ani jednego takiego kierowcy, który by sobie lekko nie dorabiał na paliwie..................

To moje zdanie i oczywiscie można się z nim nie zgadzać.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 20 wrz 2013, o 11:06

A my? Czy my tez jesteśmy winni?
Powiem tak: głupich nie żal.
I możecie się na mnie teraz wyżywać... :roll:

Mam znajomego, który przed wzięciem kredytu we frankach pytał wszystkich o zdanie.
I wszyscy mu mówili - chłopaku, skoro teraz kurs jest 1,98 to raczej będzie rósł. Nie posłuchał.
I jest w tej samej sytuacji co Pan Terrorysta. Podobnie jak tysiące innych osób.
Czy to powód żeby dawać wyraz swojej bezsilności karząc kolejne tysiące?
Tak, jeżeli jest się terrorystą. Nie, jeżeli jest się tym moim znajomym... Proste.

Acha. I chciałem zwrócić honor policji.
Rzeczywiście procedury mówią, że nie można interweniować siłą jeżeli istnieje zagrożenie osób postronnych...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 11:31

Bilex pisze: A my? Czy my tez jesteśmy winni?

My też nie, ale rozpatrywanie sprawy na zasadzie winy trochę jest nadużyciem. Nie wszyscy są super gospodarnymi ekspertami finansów. Sam pamiętam jak z kilku stron mówili, że brać we frankach bo to mega stabilna waluta i jak takie coś się słyszy od osoby zajmującej się finansami to co biedny żuczek ma myśleć? Zaufa.. A kredyty we frankach nęciły w porównaniu z kredytami w zł, a wiadomo - po co przepłacać.. I to jego błąd. Jedyna rada w tej kwestii to po prostu nie brać kredytów, ale czy banki się będą cieszyły z takiego obrotu spraw :whistle:
Z drugiej strony jest zdarzenie, którego przewidzieć nie mógł ( i pewnie nie chciał) - śmierć żony, która prowadziła działalność i spłacała kredyt zaciągnięty właśnie na tą działalność..

Więc reasumując - styl w jakim zaprotestował nie jest zbyt szlachetny, ale w akcie desperacji raczej się o szlachetności nie myśli. Można więc współczuć znalezienia się w takiej sytuacji a nie od razu obwiniać..

Więcej empatii, ludzie.

EDIT:
Aha i jeszcze jedno. Tak na prawdę to bardzo często banki są winne temu, że ludzie żyją ponad stan, bo wciskają te kredyty na cokolwiek i komukolwiek. Jeszcze niedawno dzwoniła do mnie babka z banku i rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
- Dzień dobry Panu, dzwonię bo czeka na Pana kredyt w naszym banku, wystarczy przyjść i podpisać
- Nie dziękuję, nie potrzebuję kredytu
- A może jednak ma pan jakieś potrzeby i by się Panu przydał taki kredyt - zapraszamy
- Nie dziękuję, radzę sobie
- A może jednak ma Pan jakieś marzenia jakie chciałby spełnić - zapraszamy
itd....

A obowiązki to małym druczkiem podstawiają przy podpisywaniu umowy, której za bardzo się przeczytać z uwagą nie da, bo ludzie tupią w kolejce.

Ludzie ulegają takiej nachalnej polityce banków, które bezczelnie korzystają z konsumenckiej natury ludzkiej. A potem komornik, bo żuczki żyją ponad stan. To niech tak kredytów nie wciskają na siłę to może będzie inaczej..
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2013, o 11:41 przez TERZO, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin

-_-

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 11:37

TERZO pisze: Więc reasumując - styl w jakim zaprotestował nie jest zbyt szlachetny, ale w akcie desperacji raczej się o szlachetności nie myśli. Można więc współczuć znalezienia się w takiej sytuacji a nie od razu obwiniać..

Więcej empatii, ludzie.
Jak już pisałem: to samo można powiedzieć o wielu terrorystach-samobójcach...

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 12:02

No to na drugą nóżkę :-)
Obrazek

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 20 wrz 2013, o 14:53

No to w poblizu tematu pozyczek i kredytow - jak wiadomo duzy moze wiecej :)

http://blog.martinlechowicz.com/?p=blog&entry=343
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 20 wrz 2013, o 21:07

Bilex pisze: głupich nie żal.
Howgh.
Bilex pisze: chciałem zwrócić honor policji.
Rzeczywiście procedury mówią, że nie można interweniować siłą jeżeli istnieje zagrożenie osób postronnych...
Po pierwsze, to nieprawda.
Po drugie, z jakim zagrożeniem osób postronnych wiązalo się wywleczenie gościa z szoferki, skucie i odwiezienie na komisariat...?
TERZO pisze: Można więc współczuć znalezienia się w takiej sytuacji a nie od razu obwiniać..
Więcej empatii, ludzie.
Szkoda, że pan terrorysta nie wykazał się empatią wobec setek czy tysięcy niewinnych ludzi, tkwiących w korkach z ryczącymi dzieciakami albo zawalających wizytę u ważnego klienta i tracących na tym konkretną kasę...
TERZO pisze: Ludzie ulegają takiej nachalnej polityce banków,
Patrz mądre stwierdzenie Bilexa: "głupich nie żal".
Brutalne, ale prawdziwe - jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Uwaga niezależna od tego nieszczesnego tirowca,. ale bardziej uniwersalna: to, co ludzi pcha w kłopoty, to często nie tyle banki, ile ich własna chciwośc (skorzystać z okazji) i durny pęd do konsumpcji (kupować rzeczy, na które mnie nie stać i które niekoniecznie są mi potrzebne).
W innym watku dyskutujemy tutaj o potrzebie (lub nie) edukacji seksualnej.
Owszem, to co jest pilnie potrzebne Polakom, małym i dużym, to edukacja ekonomiczna. W podstawówkach, na studiach i na uniwersytetach III wieku oraz w popularnych serialach. Niby jakieś towarzystwa ekonomiczne naweet coś-tam takiego dłubią, ale skutki w skali masowej są nadal mizerne.
Może dlatego, że gdy jeden z drugim lisek-chciwusek zwęszy "okazję", to mu chciwość przesłania zdrowy rozsądek, jak by nie był teoretycznie wyedukowany...?
A banki?
Tylko żyją z tego, że zatrudniają ludzi, którzy dobrze znają ludzką naturę :whistle:
Bilex pisze: na drugą nóżkę
:mrgreen: :thumb: :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 wrz 2013, o 21:20

WiS pisze: Po drugie, z jakim zagrożeniem osób postronnych wiązalo się wywleczenie gościa z szoferki, skucie i odwiezienie na komisariat...?
Miał w szoferce butlę z gazem

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 20 wrz 2013, o 21:38

WiS pisze: durny pęd do konsumpcji (kupować rzeczy, na które mnie nie stać i które niekoniecznie są mi potrzebne).

Takie moje 0,03 PLN

O ile dobrze zrozumiałem artykuł to kredyt nie był wziety na cele konsumpcyjne a na inwestycyjne (działalność). Pomijam jakość tej inwestycji i skuteczność prowadzenia biznesu. To jak ma być z tą edukacją ekonomiczną? :razz: ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:04

Godlik pisze: Miał w szoferce butlę z gazem
Akurat warszawskie AT powinno z palcem w de sobie z taką sytuacją poradzić. Na prowincji, niekoniecznie, ale w stolicy są możliwości, ludzkie i sprzętowe, żeby sprawnie obezwładnić gościa w trudniejszych okolicznościach.
Więc - wolne żarty i dorabianie alibi do braku decyzji.
Oczywiście - na mojego czuja i na podstawie pewnie niepełnych danych to piszę, być może rzeczywiście zasżło coś dodatkowo komplikującego... acz szczerze mówiąc, śmiem wątpić, jak znam życie :whistle:
Chloru pisze: O ile dobrze zrozumiałem artykuł to kredyt nie był wziety na cele konsumpcyjne a na inwestycyjne (działalność).
Tak.
Dlatego m.in. wyraźnie zastrzegłem w swoim poście, że to co piszę o ludzkiej chciwości i pędzie do konsumpcji, to uwaga niezależna od casusu "nieszczęsnego tirowca". Bardziej ogólnie, do kwestii "złych banków, które wciskaja ludziom kredyty".

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:06

Chloru pisze: ak ma być z tą edukacją ekonomiczną?
Ja to widzę tak.
Najpierw nauka czytania i pisania, potem czytania ze zrozumieniem i liczenia, potem kilka podstawowych prawd ekonomicznych (co to jest kredyt, po co jest bank, podaż-popyt, skąd się biorąpieniądze w budżecie, i jeszcze parę innych), a potem to już tylko Kamasutra.
Reszta - fakultatywnie ;-)

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:08

WiS pisze: Bardziej ogólnie, do kwestii "złych banków, które wciskaja ludziom kredyty".

Oczywiście, że można wcisnąć w rękę bezdomnemu rolexa, a potem się strasznie dziwić, że za niego nie może zapłacić. Chciwus jeden żyjący ponad stan..
Marcin

-_-

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:20

TERZO, zwracam tylko uwagę, że na swojej krótkiej liście istotnych punktów edukacji ekonomicznej umieściłem i taki: "po co jest bank".

Otóż, z czego większość rodaków chyba nie zdaje sobie sprawy, bank to jest takie samo przedsiębiorstwo jak każde inne, które ma za jedyne zadanie zarabiać forsę dla swoich udziałowców. Więc zarabia, wciskając ludziom swój produkt - tak samo, jak producent soczków owocowych dba, by jak najwięcej ludzi je kupowało i piło, nieważne, czy jest to dla nich zdrowe.
Bank nie jest to natomiast ani żadna instytucja zaufania publicznego, ani organizacja charytatywna, troszcząca się o potrzeby Kowalskiego.
Wystarczy to wiedzieć... i nie być idiotą.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:40

WiS, oczywiście, że nie jest to organizacja charytatywna, ale na tyle specyficzna, że nie powinna być tak nachalna ze swoim produktem jak jest teraz.
Jeśli wymyślają swoje regulaminy tak, że jak człowiek bierze "produkt" z półki widząc jej cenę, a po podejściu do kasy cenka wzrosła o 200%, bo wie pan wibor syria kryzys itp ale już pan się wrócić i odłożyć "produkt" na półkę nie może.. To nie winiłbym za to tylko i wyłącznie "niegospodarnych" klientów.
Oczywiście wystarczy nie być idiotą, ale czasem występują takie nieprzewidziane przypadki jak np u pana kierowcy, czyli śmierć żony. Nie dość, że musi sobie poradzić ze stratą żony to jeszcze przychodzi do niego smutny pan, bo gdzieś tam ktoś wywołał kryzys i franek podskoczył o tyle, że facet "płaci, a dług rośnie", oczywiście zgodnie z prawem.
Facet pewnie się załamał i nie myślał racjonalnie, ale porównywanie go do terrorysty, który wysadza się i innych w imię przekonań czy religii to już zbytnie nadużycie. Ot przypadek w życiu i w tym szczurzym pędzie wystarczyłoby się chociaż pochylić i pokiwać głową ze współczuciem, a nie od razu wyzywać od terrorysty.
Tyle.
Marcin

-_-

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2013, o 22:50

TERZO pisze: na tyle specyficzna, że nie powinna być tak nachalna ze swoim produktem
Proponuję zrobić listę specyficznych biznesow, w których należy zarabiać nie za wszelką cenę, a tylko tak trochę.
Potem, po skutecznym wprowadzeniu stosownych regulacji i ograniczeń, proponuję wszystkim ludziom dobrego i współczującego serca, by zainwestowali w akurat te biznesy swoje prywatne pieniądze :mrgreen:
TERZO pisze: akie nieprzewidziane przypadki jak np u pana kierowcy, czyli śmierć żony.
Od nieprzewidzianych wypadków to warto się ubezpieczać. Od śmierci współmałżonka, który dobrze zarabia - szczególnie.
TERZO pisze: gdzieś tam ktoś wywołał kryzys i franek podskoczył o tyle, że facet "płaci, a dług rośnie", oczywiście zgodnie z prawem.
Jeden z ważnych elementow edukacji - rozumieć, że kursy walut się względem siebie wahają. I że kredyt w związku z tym najbezpieczniej jest brać w walucie, w której ma się dochody, a nie w tej w której dziś jest akurat najtaniej (teoretycznie).
TERZO pisze: porównywanie go do terrorysty, który wysadza się i innych w imię przekonań czy religii to już zbytnie nadużycie. (...) nie od razu wyzywać od terrorysty.
Żadne wyzywanie, a stwierdzenie faktu - gość naprawdę spełnie podręcznikowe kryteria definicyjne (w których notabene nie ma nic o religii i wysadzaniu, a najczęsciej o uderzaniu w niewinnych i niezainteresowanych bezpośrednio).
Co stwierdzam jako licencjonowany specjalista od terroryzmu akurat, zeby nie było wątpliwości ;-)
Na stronie pewnego bardzo dobrego polskiego think-tanku od tych spraw jest bardzo adekwatne hasło:
http://www.cbnt.collegium.edu.pl/
Owszem, tutaj zabrakło jednego elementu, który jest w klasycznych definicjach terroryzmu - właśnie przemocy prowadzącej do przelewu krwi lub wiarygodnej groźby zaistnienia takowej.
Ale, jeśli się dobrze przyjrzeć, to nie do końca...
Poza tym, żyjemy w czasach w których definicje się bardzo szybko zmieniają. Dość powiedzieć, że pojęcie "wojna" już nie zakłada rozlewu krwi - więc terroryzm tym bardziej mogę sobie wyobrażać bez tego.

Resume: nie ma zgody na dzialania polegające na braniu niewinnych ludzi jako zakladników swojej, nawet najsluszniejszej sprawy. A współczucie nalezy się ofiarom takich dzialań, nie ich sprawcom.
Wszystko jedno, czy chodzi o pana kierowcę, bankrutujących niegdyś działaczy Samoobrony, czy o Palestyńczyków, Basków, zwolenników równości społecznej albo przeciwników aborcji, bo tacy (m.in.) dość często sięgali i sięgają po działania (quasi)terrorystyczne.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 21 wrz 2013, o 00:16

Kutwa też mam kredyt we frankach.
Jutro w ramach protestu, będę na największym rondzie w mojej mieścinie przez 2 godziny upalał GTeka, tak żeby nikt się nie odważył wjechać na rondo :evilgrin:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 21 wrz 2013, o 02:08

danikl pisze:Kutwa też mam kredyt we frankach.
Jutro w ramach protestu, będę na największym rondzie w mojej mieścinie przez 2 godziny upalał GTeka, tak żeby nikt się nie odważył wjechać na rondo :evilgrin:
Noo to bardzo "mądre". Facet w Warszawie zablokował pół miasta(dużego) i nic nie dołożył-na razie.
A ty?! Piszesz mieścina - to co za oddźwięk? Poza tym policz ile wydasz na benzynę. :wall: A konsekwencje te same.
2 godziny upalania ,to ze dwie raty, :whistle: :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 wrz 2013, o 05:53

No coż, czyli nie chodziło o godziny pracy. W takim razie moje zrównoważone zrozumienie dla tirowca i Bilexa, przesuwa się na Bilexa.
Kredyty, łeb zryty. Jak się nie zna na kredytach, a w szczególności na takich w udziwnionych formach to się ich nie bierze. Ja na przykład. ;-) No ok. Każdemu może się poślizgnąć noga, też już nie róbmy z niego nie wiadomo co. Dał tyłka i tyle. Dodatkowo wkurzył nam Bilexia.
TERZO pisze: WiS, oczywiście, że nie jest to organizacja charytatywna, ale na tyle specyficzna, że nie powinna być tak nachalna ze swoim produktem jak jest teraz.
strasznie mnie rozczula mówienie o produktach bankowych i np. produktach firm PR.
Fabryki kurzu. Produkty hehe. :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 wrz 2013, o 08:14

danikl pisze:Kutwa też mam kredyt we frankach.
Daniel poczekaj na mnie. Podjadę francuskim autem to się zepsuje na tym rondzie :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 21 wrz 2013, o 09:10

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 21 wrz 2013, o 10:10

czy tylko mi się wydaje że kolo wcisł heble i czekał :whistle: bo silnikiem chyba nie hamował :?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 wrz 2013, o 10:14

Konto usunięte pisze: bo silnikiem chyba nie hamował :?
Bo silnik nie jest do hamowania?

ODPOWIEDZ