Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 sie 2013, o 13:57

Gal pisze:
Im przepis prostszy, tym lepszy. ;-)
Dokładnie tak :thumb:
Jeżeli na wierzchu zostanie "nieprzerwana" warstwa cukru, to szansa na ferment jest dużo mniejsza. Lepiej na początku wsypać trochę mniej cukru do środka i codziennie troszkę dosypać na wierzch. Tak robię z pigwowcem i słoik zostawiam w ciepłym ale ciemnym miejscu, by uratować jak najwięcej wit.C. Potem surowy sok zlewam do małych świeżo wyparzonych butelek i się zamyka.
Czy można tak zrobić z malinami tzn. czy zlewasz i zamykasz zimny sok, jeśli nie zaczął fermentować? Miałam wrażenie, że ten Twój był surowy a nie gotowany.
Gal pisze: Jak się da 1 na 1 to nie ma szans sfermentować, ale wychodzi syrop nie sok
Fuuj :-( Im mniej słodki tym lepszy. Pytanie, gdzie jest dolna granica, żeby nie wyszło wino :roll:
Gal pisze: Będę robił pewnie za tydzień, to zeznam ile zużyłem
Szczyt sezonu malinowego już minął, ceny podskoczyły, więc zabieram się do roboty w najbliższą środę i najwyżej będę eksperymentować :mrgreen:



Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 sie 2013, o 14:17

Moniqa pisze: No to jest zadanie ! Ma ktos przepis na jarzembinowke?
Zadanie niewykonalne ;-)

Mam za to piękny przepis :mrgreen: :
" Zerwać 3/4 l jarzębinowych jagód, mrozem z lekka powarzonych, aby cierpkość przyrodzoną straciły.
Do misy cisnąć, do piecyka ciepłego włożyć, niechaj przewiędną, jakoż słodyczy nabiorą.
Dalej do gąsiora cisnąć wszystkie i spirytusu na to litr nalać.
Po pół roku będzie wódka wyborna, krzepka bardzo i koloru nadobnego.
Z pół litra wody i tyleż cukru zrobić syrop i nalewkę zaprawić. Dobrze wymieszać.
Niech kwartał w cichości postoi. Będzie mocna, słodka i jarzębinką zwana. "

:-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 sie 2013, o 19:28

Znalazłem zastosowanie dla owoców z których była robiona nalewka. Szkoda było ich wyrzucać, więc zasypałem cukrem i zostawiłem ... na jakiś rok. No dobrze, trochę zapomniałem o nich. :cofee:

Teraz okazały się całkiem fajnym dodatkiem do lodów. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 sie 2013, o 22:44

leon pisze:
Teraz okazały się całkiem fajnym dodatkiem do lodów. :whistle:
W zimie idealne do herbatki, szczególnie maliny i pigwowiec 8-)

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 sie 2013, o 15:04

DSCF1677.JPG
Przyjechał brat i narobił nalewek (jeszcze w fazie polegiwania) :-d
Od lewej: jarzębinówka, śliwkówka, miętówka, znowu jarzębinówka, jerzynówka i znowu śliwkówka
A wiśniówka została wypróbowana i jest w miarę zrównoważona pod względem mocy i smaku. Ale będzie dalej nabierała mocy :whistle:

DSCF1678.JPG
A tu ogóraski konserwowe domowej roboty
całkiem zjadliwe :giggle:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 sie 2013, o 00:15

Strasznie dużo wolnej przestrzeni się marnuje w tych baniaczkach :whistle:

;-)

subaru13
0 gwiazdek
Auto: Impreza GX '04
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sie 2013, o 15:42

smak przychodzi jeśli czyta się o takich pysznościach:) rewelacja, brzmi naprawdę doskonale:)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sie 2013, o 19:50

Dostałem kawał sera PARMIGIANO (PARMEGIANO) z Włoch . Przyleciało do mnie ze 3 kilo i chyba trzeba zrobić makaron :thumb:

drzewokocur
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Lokalizacja: z nienacka
Auto: Impreza GH 2.0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 sie 2013, o 15:09

Ma ktoś sprawdzony przepis na suszoną wołowinę? Ostatnio próbowałem tego: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26012
ale wyszło za bardzo sojowe - w zasadzie czułem jakbym jadł suszony sos sojowy :]

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 31 sie 2013, o 14:49

Zdjęć nie będzie.

Udo z indyka b/k, b/s.
Pokroić na gulasz; rozmiar wg uznania. Posolić, wymieszać.
Boczek wędzony, najlepiej domowy.

Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, podsmażamy boczek, który następnie wyciągamy. Dodajemy miód. Podgrzewamy.
Wrzucamy indyka, podsmażamy, dodajemy kilka kawałków goździka, trochę rodzynek, śliwki suszone, podlewamy bulionem, dosypujemy papryki słodkiej, troszkę suszonych pomidorów. Dusimy z godzinę lub więcej, wg uznania.
Podawać z ryżem, posypać pietruszką.

Smacznego.

Aha. Można jako warzywo ugotować kolby kukurydzy.

Mniam....

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 wrz 2013, o 19:43

Mam pytanie o nalewki i o ironio nie chodzi mi o opony :) Czy ma ktoś sprawdzone metody na przeróbkę domowej roboty soków na trunki z promilem? Sok dodaję do herbaty od święta a napoje spirytusowe prędzej zostaną spożytkowane dla zdrowotności

fudżisubo;)
2 gwiazdki
Lokalizacja: WR
Auto: Forester S turbo MY-01
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2013, o 01:46

Moniqa pisze:Mam pytanie o nalewki i o ironio nie chodzi mi o opony :) Czy ma ktoś sprawdzone metody na przeróbkę domowej roboty soków na trunki z promilem? Sok dodaję do herbaty od święta a napoje spirytusowe prędzej zostaną spożytkowane dla zdrowotności

Mam kilka sprawdzonych przepisów na malinówkę, wiśniówkę i inne. Zależy jakie masz soki kompoty z niską zawartością cukru nie wchodzą w grę :-)

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 wrz 2013, o 18:49

Mam domowe soki, bardzo esencjonalne, bez dodatku cukru . Malina, aronia i porzeczka. Jesli masz patent zeby nie zrobić galaretki to poproszę :mrgreen:

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2013, o 10:56

Czy ktoś ma sprawdzony przepis na bagietki francuskie? Już się naciąłem na kilka "sprawdzonych" przepisów z gugla; w okolicznych sklepach coś takiego jak bagietka nie występuje, najwyżej "bagietka" czyli bułka pszenna o innym kształcie niż normalnie.
Się człowiek rozpuścił w tej Prowansji...
pozdrawiam
Grzegorz

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2013, o 16:54

Grzegorz pisze: Się człowiek rozpuścił w tej Prowansji...
Zmartwię Cię - może to kwestia autosugestii, ale nigdzie w Polsce nie kupiłem takiego pieczywa, jak we Francji. Co nie znaczy, że u nas nie ma dobrych chlebków i bułek, ale są po prostu inne.
Takie bardziej pod smalczyk i ogórasa ;-)
Jeśli natomiast uda Ci się upiec w domu... chwal się koniecznie i ucz, jak 8-)

jarmaj
6 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2013, o 18:09

WiS pisze:ale nigdzie w Polsce nie kupiłem takiego pieczywa, jak we Francji.
To prawda.
Takich pysznych bagietek jakie jedliśmy ostatnio podczas Rajdu Francji (tak, wiem, zaraz wpadnie tu Lucek i powie, że Alzacja to nie żadna Francja, tylko Rzesza ;-) ) nigdy w Polsce nie widziałem.

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: KOTLINA Kłodzka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2013, o 21:31

WiS pisze: nigdzie w Polsce nie kupiłem takiego pieczywa
Lata 1991/1992 Targowisko GS w Klodzku.
Wiem, bo Ojciec sprzedawal co rano calego VW LT35 + przyczepka. Pozniej piekarz obcinal koszty i sie skiepscil :-)
Smak pierwszych dostaw pamietam do dzis, porownywalny z Francja ( a jezdze czesto ).
Life is a Joke !

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 lis 2013, o 17:39

Będę miał wędzone mięso z wieloryba. Ma ktoś pomysł, jak to przyrządzić?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 lis 2013, o 18:39

Rybka lubi pływać ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 lis 2013, o 20:03

Dzisiaj zrobiłem i zjadłem coś z niczego. I mi smakowało. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 lis 2013, o 20:05

Chloru pisze:Rybka lubi pływać ;-)
Wieloryb to nie ryba mimo, że w wodzie żyje.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 lis 2013, o 22:05

FUX, wiem. Mimo wszystko traktowałbym go jak rybę :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 12:00

Chloru, a jak traktowałbyś świeżo wyłowionego pływaka? ;-)

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 12:02

bosakiem :lol:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 12:42

Konto usunięte pisze: jak traktowałbyś świeżo wyłowionego pływaka?
Zależy, chudy i ościsty czy tłusty...
leon pisze: zrobiłem i zjadłem coś z niczego.
Nie myślałeś nad fabrykacją paliwa w tej samej kuchni?
FUX pisze: wędzone mięso z wieloryba.
Surowe można podobno mniej-więcej tak samo, jak wołowinę. A wędzone to nie wiem, chyba jak wędzoną rybę - tzn. na kanapkę albo do sałatki...
A tak w ogóle, to źródło japońskie czy norweskie? Bo o ile kojarzę, to inne zwierzaki się kryją w tych przypadkach pod wspólną nazwą "wieloryb".

ODPOWIEDZ