Dokładnie takGal pisze:
Im przepis prostszy, tym lepszy.![]()

Jeżeli na wierzchu zostanie "nieprzerwana" warstwa cukru, to szansa na ferment jest dużo mniejsza. Lepiej na początku wsypać trochę mniej cukru do środka i codziennie troszkę dosypać na wierzch. Tak robię z pigwowcem i słoik zostawiam w ciepłym ale ciemnym miejscu, by uratować jak najwięcej wit.C. Potem surowy sok zlewam do małych świeżo wyparzonych butelek i się zamyka.
Czy można tak zrobić z malinami tzn. czy zlewasz i zamykasz zimny sok, jeśli nie zaczął fermentować? Miałam wrażenie, że ten Twój był surowy a nie gotowany.
FuujGal pisze: Jak się da 1 na 1 to nie ma szans sfermentować, ale wychodzi syrop nie sok


Szczyt sezonu malinowego już minął, ceny podskoczyły, więc zabieram się do roboty w najbliższą środę i najwyżej będę eksperymentowaćGal pisze: Będę robił pewnie za tydzień, to zeznam ile zużyłem
