Luzy zaworowe w legacy III 2.0 n/a

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Cichy86
0 gwiazdek
Auto: Legacy III
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Luzy zaworowe w legacy III 2.0 n/a

Post 29 wrz 2013, o 22:11

Jak w temacie tak i tu... ustawiłem niby tak jak ma być 0.2 i 0.25 ale nie daje mi to spokoju że ten silnik tak klepie tymi zaworami :/ czy każdy silnik w subaru tak klepie? czy poprostu w imprezie itp wydech to ładnie zagłusza ;) Czy ktoś tu na forum próbował może ustawiać ciaśniejsze luzy? w szukajce szukałem ale nie znalazłem nic ciekawego...

Pozdro od nowego posiadacza legacy

sheki
2 gwiazdki
Auto: Subaru legacy III

Re: Luzy zaworowe w legacy III 2.0 n/a

Post 30 wrz 2013, o 20:41

Witaj.

Ustawialem kiedys ciasniej ssace 0.15,zas wydech 0.20...i motor chodzil cichutko.
Duzo zalezy od przebiegu auta,jesli dzwigienki beda wyklpane,to przykladowo,przy ustawianiu na szczelinomierz,na 0.25,rzeczywisty luz bedzie wiekszy np. 0.30.

Pozdrawiam.

Cichy86
0 gwiazdek

Post 30 wrz 2013, o 21:39

no to na razie po jeżdżę bo muszę rozruszać to auto po babie.... a później skontroluję i ew przestawię.
Dziękuję i pozdrawiam.

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 30 wrz 2013, o 22:07

A jesteś pewien ,że to zawory tak klepią? U mnie silnik też trochę klepie ale to chyba wina tłoków.

Cichy86
0 gwiazdek

Post 1 paź 2013, o 22:57

tłok też słychać jak jest zimny ale w miare nagrzewania ten dźwięk niknie :) u mnie na 100% słychać zawory ale może to być spowodowane tym ze ja coś sknociłem przy ustawianiu bądź eksploatacją auta przez poprzednią właścicielkę :/ auto jeździło na bardzo krótkich odcinkach przed 6 lat i w lecie wogóle nie było używane z czego na gazie pracuje od bodajże 2004-6r.

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 2 paź 2013, o 18:02

hej Cichy, powiedz mi klepał Ci cały czas czy tylko na zimnym? U mnie też jest kakafonia i próbuje na razie samemu ustalić czy to nieregulowane zawory czy piston slap, czy moze napinacz rozrządu...

pozdrawiam
Obrazek

Cichy86
0 gwiazdek

Post 2 paź 2013, o 20:57

Cze, auto mam od niedawna ale zawory tłukły się od czasu jak oglądałem ten egz. (wcześniej przez 6 lat niby nikt tam nie zaglądał :wall: ) ja ustawiłem 0.2 i 0.25 i po moim ustawieniu zawory walą jeszcze głośniej :? (fakt wcześniej luzy były b.małe badź np na 4 garze nie było na wydechu wcale... :-| ). A co do tzw piston slap to u mnie słychać tylko rano coś takiego i co ciekawe tylko w kabinie a po nagrzaniu nie ma już tego dźwięku. Aaaa i jeszcze napinacz no to wg mnie niepowinno go być słychać z tego wzgl że jest hydrauliczny a poza tym nie ma za bardzo o co uderzać.
Pozdrawiam

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 4 paź 2013, o 17:33

hej Cichy!

zobacz to, czytałem kiedyś o tym ale zapomniałem. Czesto sia objawia jak poprzedni własicicel ze wzledu na koszty nie wymiania napinacza!

ja już mam nagranie z mojego na zimnym ,ale strasznie mi net muli. Moze nastepnym razem podrzuce.

Jaki masz przebieg?

edit:

Obrazek

Cichy86
0 gwiazdek

Post 17 sty 2014, o 00:14

Przepraszam że się tak długo nie odzywałem :) autko już sprzedane, co do luzów to u mnie były ok ale źle je ustawiałem :wall: teraz już umiem, w sumie jak sprzedawałem legasia to mi szkoda go było :-| kupiłbym teraz jakieś subaru :) jakby ktoś coś chciał naprawiać w subaru to zapraszam do kontaku :) chętnię pomogę :)

ODPOWIEDZ