Kubica - rajdowa reaktywacja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 8 paź 2013, o 08:31

brahu pisze: burat, walczysz dzielnie ale nie masz racji :-p
wiesz ja ma swoje zdanie na ten kyrk ,a eMTi po każdym udanym starcie chce bym zmienił zdanie,a po każdej porażce wyłącza wifi i udaje ,że nie posiada internetu :-) ,a co do twojego podejścia na zasadzie "mylisz się bo nie masz racji" jak to ująłeś ciężko podyskutować ;-)

eMTi pisze: Monte powie, że będzie musiał zbierać doświadczenie
Tu pełna zgoda. Jeśli chodzi o tego rodzaju nawierzchnie to nie ma doświadczenia ale rajdy to nie F1 i okres zimowy może spędzić pracowicie na testach wszelakich które tu nie są reglamentowane i może zrobić w tej kwestii duże postępy ;-) CO do opon to chyba oni tez w WRC mogą korzystać tylko z konkretnego ich rodzaju ,a mieszanie opon na krzyż to wymysł tegoroczny na który wpadło wielu wiec pewnie rozwiązanie gdzieś wcześniej testowane (nie wierzę w nagłe olśnienie tylu kierowców ;-) ) i dla gościa z talentem Roberta to nie powinno być jakieś strasznie trudne do ogarnięcia.
Natomiast kwestia "uczenia" się asfaltów na przykład na Rajdzie Francji jest dla mnie słaba w kontekście niedawnego wygrania w Rajdzie Niemiec całkiem niedaleko chyba rozgrywanego ;-) , Szutry też są po występach w Akropolu , Portugalii ,czy najbardziej Finlandii, już też są trochę zamkniętym tematem bo po prostu je wygrał więc chyba coś tam umie (szczególnie wygrywając z Finami na ich własnym trenie) nie wiem co można jeszcze poprawić w takiej kwestii. Owszem dochodzi kwestia "doświadczenia z różnymi sytuacjami na oesach" ale to jak pokazał ostatni występ Loeba zawsze może się coś nowego na nich wydarzyć ,co zaskoczy takiego wyjadacza. Chyba ,ze Robert ma podejście jeszcze z F1 gdzie należy znać każdy tor i każdy zakręt na pamięć ,to tak ,ma się jeszcze czego uczyć ale chyba mu życia by zbrakło jak dodatkowo organizator będzie co roku nowe oesy dokładał :cofee:

Mówisz o tempie , mi o to samo chodziło tylko nazwałem to "brakiem walki z zawodnikiem bok w bok" i też jestem zdania ,że tu są duże postępy co pokazał kontrolując tempo i przegrywając kontrolnie odcinki ,a nie cisnąć każdy jak na początku i kończąc przez to na barierce w Rajdzie Kanarów na przykład. To ,że jest inaczej jak na torze to wie każdy i ,ze nabierasz doświadczenia całe życie też , zastanawia mnie kiedy stanie i powie " no teraz już wszystko o tych rajdach wiem wszystko ,nie mam co się uczyć i pokaże wam jak się jeździ " , jak dla mnie tego samego dnia powinien odwiesić kierownicę na kołek.
Niektórzy mówią ,że jeszcze ma słaby opis i są w nim błędy , z tym się nie zgodzę ,bo opis ma być dobry dla zawodnika i jak jemu pasuje ,a pewnie Maciek Baran jako koleś nie z pierwszej łapanki bardzo dużo mu w tym pomógł, to jego sprawa i nie nam oceniać zza kamery która trochę jednak przekłamuje widzenie tego co on widzi.
Więc podsumowując mój krótki wywód :razz: , dalej nie wiem czego on się ma uczyć w rajdzie na przykład Francji :cofee: (po zdjęciach naszych "Delegatów" na gościnnym łonie Alzackiej ziemi to wydaje mi się ,ze przede wszystkim wyboru win do obiadu :giggle: :giggle: :mrgreen: )

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 09:47

burat pisze: a co do twojego podejścia na zasadzie "mylisz się bo nie masz racji" jak to ująłeś ciężko podyskutować
burat, nie obraź się, to było napisane z lekkim przymrużeniem oka, na te ataki ze wszystkich stron i oczekiwanie na "kapitulację" burata
Co do samego Roberta, to hmm... chłopak jest chyba trochę skromny, choć znając jego podejście do tego co akurat robi, to pewnie po zdobyciu 10ciu tytułów mistrza świata w wrc też będzie mówił, że się jeszcze czegoś tam uczy :thumb:
Muszę się z Tobą zgodzić, że z tą "bazą" wiedzy jaką Robert posiada, co do powiedzmy czytania drogi, ustawień auta, czucia auta itp, to nie powinien mieć większego problemu z przeniesieniem tego z F1, do rajdówki, bo tak jak napisałeś chłopak chyba pierw się nauczył jeździć, a potem chodzić, a takie rzeczy jak opis, nauka nowego rajdu, to pikuś.
Ciekawi mnie jakie zdanie o RK, na temat jego obecnej sytuacji w aucie rajdowym, w porównaniu do tego jak było na początku roku ma jego pilot, Maciek. Jest gdzieś jakiś wywiad? Oczywiście nie mówie, o tej sławnej wypowiedzi na temat ręki? ;-)
Ogólnie bardzo ciekawa dyskusja, rzeczowa, na argumenty. Miło się czyta!
Pozdr i Peace

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 paź 2013, o 10:37

burat, zgadzam się że lekko "lekceważące" podejście RK do startów może być denerwujące dla spragnionych polskich sukcesów w rajdach , jednak nie wiem dlaczego odmawiasz mu prawa do nauki, w każdej dyscyplinie poza talentem i techniką potrzebne jest obycie z milonem szczegółów o których zapewne nie mamy pojęcia, nawet po wizycie w Rudnikach :razz:
Perfekcjonista nie ma klawego życia, ciągle szuka dziury w całym ale w tej dyscyplinie sportu perfekcjonizm i pedanteria wydają się być zaletami
Czego się uczy ? ano uczy się RAJDÓW zasiadając w "testówce" oznaczonej WRC2 przed startami w jedynej interesującej go klasie najwyższej i najważniejszej *: WRC ;-)

* to brzemię udanych startów w topowej, niesamowicie elitarnej F1 na dzisiaj niedostepnej :cofee:

Wafel
0 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 11:47

Robert bardzo dobrze radzi sobie w rajdach po wypadku, myślę że będzie dalej zmierzał na szczyty klasyfikacji kolejnych rajdów jak i klasyfikacji ogólnych. Życzę mu z całego serca powrotu do F1 :)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 13:43

brahu, ja też wiele rzeczy piszę z przymrużeniem oka jak spojrzysz na dodatki do tekstów :-> Co do tematu Maćka Barana to jak widać chyba zrobił największą rzecz jaką udało się do tej pory pilotom Roberta bo zdobył jego szacunek i chyba też autorytet co można było zauważyć po dzwonie na testach przed "Polskim" gdy pytał się Maćka czy z autem jest oki i czy się da odbudować. Dla mnie to była oznaka ,że są zgraną załogą i Maciek nie jest tam tylko "dyktafonem" ,a skoro tak to pewnie dużo mógł i pewnie przekazał Robertowi ze swojego doświadczenia ;-)

esilon, ależ ja absolutnie nie odmawiam mu prawa do nauki ,czy bardziej nabierania doświadczenia w innej dziedzinie motorsportu ,tylko wiesz ,to jest profesjonalista , jeden z najlepszych w swojej dziedzinie i trochę wymawianie się cały czas "ja się jeszcze uczę" po tym co pokazywał na starcie nie jednego rajdu jest dla mnie tak samo wiarygodne jak by śp. Profesor Religa po któreś tam udanej operacji powiedział "no zrobiliśmy tą operację ale w sumie to ja się jeszcze uczę bo ta konkretna pani miała wyjątkowo dużą tkankę tłuszczową co sprawiło nam duże zaskoczenie podczas otwierana klatki piersiowej" ;-) wiesz teraz o co mi mniej więcej chodzi ? ;-)

ryjeks wywiad fajny ale zauważyłeś podtytuł :?:

Źródło: TVP Sport, Autor: Eryk Mełgwa

Robert Kubica wygrał Rajd Francji w kategorii WRC-2 i wrócił na pozycję lidera w klasyfikacji generalnej.
ja myślałem ,że klasyfikacja GENERALNA jest tylko jedna ale ja tam znafca przecież tylko jestem :wall: :roll:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 paź 2013, o 14:06

burat pisze: wiesz teraz o co mi mniej więcej chodzi ?
teraz chyba jeszcze trochę mniej :mrgreen:

dopuszczam że rewelacyjny chirurg operując nietypowego pacjenta natknął się na "banalne" niespodzianki wytrącające go z rytmu, im bardziej doświadczony tym lepiej radzi sobie z trudnymi nietypowymi sytuacjami aż wypracuje się "zimna" strategia radzenia sobie w kryzysowych sytuacjach , tak rozumiem ciągłe powtarzanie o nauce nauce aż do znudzenia i podejrzliwego zdziwnienia zachwyconego tempem kibica
dopuszczam możliwość że RK patrzy na razie na swoją jazde przez inny pryzmat niż wyniki czyli miejsce w tabeli ;
jeżeli nie wykonał założeń jakiegoś tam własnego ambitnego planu a mimo to wygrał ma prawo czuć niedosyt ( czego kibic śledzący tabele kompletnie nie rozumie :razz: ) szczególnie że obecna klasa to ciągle jakiś tam etap kariery a nie docelowa stacja :->

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 14:58

burat pisze: ja myślałem ,że klasyfikacja GENERALNA jest tylko jedna ale ja tam znafca przecież tylko jestem

Tetryczejesz.......

ale i tak CIę lubimy :-) ;-)
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:08

esilon pisze: teraz chyba jeszcze trochę mniej
:mrgreen:
burat, i bardzo fajnie, że dyskusja którą się tu prowadzi, bardzo merytoryczna i z szacunkiem dla osób mających "odmienne" zdanie, jest luźna, z lekkim zabarwieniem tetrytycznym :?
Od czasu do czasu wpadne sobie poczytać na jakieś forum portali zajmujących się motorsportem i jak widzę jak ludziska się napinają, to aż mrozi krew w żyłach :cofee: fak

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 8 paź 2013, o 19:18

A żeście się rozdyskutowali. Tak prawdę Wam powiem, że mi się nie chce czytać tych waszych przydługawych wywodów. Robcio ma zap.erdalać i tyle. Ciszcie się, że jest na co/kogo popatrzeć, długo takiej szansy możemy nie mieć. Nie filozofujcie za dużo. Przydzwoni, to przydzwoni, wygra to wygra, przecież to DOKŁADNIE tak samo jak z Colinem. Zawsze w tego typu sytuacjach przypominają mi się słowa komentatora Eurosportu z ktoregoś rajdu WRC, w którym Colin jechał:
When Colin is in that kind of mood, there can only two things happen: win or have a spectacular accident
Przecież za towszyscy kochamy Colina do dziś. Robcio jest mimo wszystko jeszcze świeży, ale ma ten Colinowy błysk!!!!!!!!
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:24

pawlas, nie mogłeś napisać tego wcześniej :oops: to byśmy się tak nie produkowali ;-)

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:28

pawlaswrc pisze: Tak prawdę Wam powiem, że mi się nie chce czytać tych waszych przydługawych wywodów.

A my musimy czytać Twój wątek z 666 odpowiedziami :cofee: :mrgreen:
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:36

ryjeks :giggle: :-p

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:44

burat, jednak musi się jeszcze uczyć, bo ja bym pojechał szybciej ;-) :giggle:
Ale te skrzynie fajnie chodzą 8-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=7fATutv7rHY

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 19:46

Noo w końcu jakiś konkretny argument dla burata w tym wątku :-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 20:25

brahu, bo tu się znamy (w większości ;-) ) z reala ,więc nie ma czegoś takiego jak to bywa wszędzie w koło ,że ten z drugiej strony na pewno jest debilem z którym nie warto dyskutować. Mam wiele szacunku dla ludzi z tego forum i choć możemy mieć zgoła odmienne zdanie to wiem ,że rozmawiam z ludźmi którzy nie sugerują się wpisami na Onecie czy WP ;-) (w większości :mrgreen: ) ,a co do "bagienka" w koło to rzeczywiście czasami mam wrażenie ,że nie chodzi tu o wymianę poglądów tylko zmieszanie z błotem drugiego człowieka i "boiskowa" atmosfera typu kto nie z nami ten przeciwko nam i trzeba mu najlepiej ożenić kosę albo co najmniej go zglanować debila :o ,nie sądziłem ,że kiedyś dożyję do takich sytuacji w rajdach :-/

esilon dobra to nie wiem jak ci to inaczej wytłumaczyć , to nie matematyka i tu musisz wziąć pod uwagę pewne zmienne które mogą cię trafić na drodze i nie da się tego wszystkiego "nauczyć" można być trochę bardziej doświadczonym ale to do końca życia będzie się go nabierać ,proces jest niekończący się. Tu profesjonalista , wielki talent ,nie ktoś kto jest rzemieślnikiem , tylko artysta z mojego punktu widzenia , który ma tą iskrę Bożą i wygrywa rajdy na takim poziomie nie ma co mówić o nauce "rajdów" bo jest ona zakończona jak dla mnie. Teraz tylko dopracowywanie szczegółów ale to będzie przez całe życie. Dlatego to "zasłanianie"się za stwierdzeniem "uczę się" mnie drażni.

Do tego maniera która jest dla mnie "słaba" to gdy się pytają go o przeciwników mówi ,że nie zwraca na nich uwagi tylko jedzie swoje i się uczy ,a oni jak chca to niech się z nim ścigają ,a on jest "ponad to". Dla mnie brzmi to trochę lekceważąco dla tych którzy z nim walczą i też trochę nieprawdziwie bo jedną przecież z podstawowych umiejętności w rajdach to o czym eMTi wspomniał jest kontrola przeciwników :cofee: Mi to osobiście przeszkadza ,może ktoś to nazwać "szczerością" dla mnie to trochę bark szacunku dla innych i gburowatość mówiąc delikatnie :cofee:
ryjeks pisze: Tetryczejesz.......
no jak czytam takie "wpadki" od ludzi którzy na przykład nabijają się z jakiś powiedzonek Borowczyka lub tych co się z nimi nie zgadzają nazywają "znafcami" ,a sami robiąc takie coś to mnie to lekko drażni i tetryczeję ,a nawet mam ochotę założyć moherowy berecik ,kupić sobie "bojowy wózek na warzywa" i iść zrobić swój własny dźichad* :-p . Pytanie jest czy sam to wymyślił ,żeby "pod pompować balonik" dla tych nagonionych do rajdów przez Roberta czy takich mają wspaniałych pomagierów w pisaniu tekstów w co mniej wierzę :cofee:

*- :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 20:29

pawlaswrc pisze: nie chce czytać tych waszych przydługawych wywodów.
przepraszam więcej nie będę :-) przechodzimy na styl "onetu"
WSZYSCY JESTEŚCIE DEBILAMI BO JA WIEM LEPIEJ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wystarczająco krótko :?: :giggle:

ryjeks ten też jak widać musi się jeszcze wiele uczyć sierota jedna :giggle: :giggle:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=EZSV2RuIxfE

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 paź 2013, o 21:11

burat, pisz co drugą literę; będzie fahowo. :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 21:13

Gdyby pisał w onecie, to bym walnął taki tekst na oko:
Tragiczny wypadek mistrza świata
Kompromitacja francuza na ostatnim rajdzie całkowicie przekreśliła jego dotychczasowe osiągnięcia w tej dziedzinie sportu. You are only as good as your last film - mawiają. Zawodnik trójkolorowych mógł się wycofać w glorii zwycięstw, jednak nieodparta żądza chwały sprowadziła go na ziemię. Czy jeszcze się podniesie jak feniks z popiołów - co sądzicie?

Oto jak nas biednych ludzi rzeczywistość ze snu budzi.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 21:53

Arno, ale ja pisałem to jak "komentarz GOŚĆ: " ,jako "dziennikarz" to się nawet nie podejmuję :giggle: ale muszę przyznać,że wyszło Ci świetnie i chyba mógł byś tam poprowadzić jakąś rubryczkę :giggle: :giggle: :mrgreen: :mrgreen:

FUX, e chłopaków już wnerwiam to nie będę grafomanił :-)

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 21:58

burat pisze: ryjeks ten też jak widać musi się jeszcze wiele uczyć sierota jedna

Zamiast przednimi kołami, to skręcił tylnymi :roll:

:giggle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 22:47

ryjeks, a już tutaj to wogóle zapachniało niedzielnym kapelusznikiem :giggle:

Link: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... RpQpC2r1Xs
jeszcze sporo nauki przed nim :mrgreen: :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2013, o 23:38

Tragedia francuskiego mistrza sportu
Francuski mistrz świata Sebastjan Lejb kolejny raz udowodnił, że wiele lat ciężkiej pracy jest nic nie warte. Czy to już koniec sukcesów? Czy podobnie potoczy się jego dalsze życie -jako pasmo nieszczęść i wpadek? Wielu rozczarowanych kibiców jest w rozpaczy. Czy w podobny stanie będzie rodzina zawodnika, kiedy powinie mu się noga w cywilu? Co sądzicie: czy jego życie to będzie hit czy kit? Może pora wyemigrować do rodziny w Izraelu?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2013, o 00:55

Arno, :thumb: :thumb: :thumb: :lol: :lol: :lol: ciekawy jestem komentarzy jak by to puścić w szeroki świat internetu :giggle: :giggle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 9 paź 2013, o 01:57

esi ma dużo racji w tym, co powiedział... Nie każdego można mierzyć tą samą miarą.... Dla jednych to, że patrząc z boku już wymiata jest oznaką, że już jest na topowym levelu i nie ma co mówić o nauce i się tym zasłaniać, a dla innych (w tym i jego), ten poziom to np. połowa czy 3/4 możliwości, ponieważ właśnie coś tam jeszcze poznaje i sprawdza, co nie pozwala mu ze spokojną głową i pewnością siebie lecieć na granicy swoich możliwości, tylko jednak z rezerwą pozwalającą na delikatne błędy.. ;-) I jeśli prawdą jest ta druga sytuacja, to może po prostu wyjść na to, że jak w przyszłym roku dostanie WRC i będzie na etapie, gdzie już nie będzie wspominał o nauce, to będzie wygrywał wszystko jak Adaś M za swoich najlepszych lat i to nie w granicach, jakie widzieliśmy teraz na Francji, tylko deklasując rywali robiąć np. powyżej 1 minuty od drugiego miejsca... I nie chodzi o to, że ja mam taką fazę, że jest takim kosmitą, tylko że to wtedy by się wszystko trzymało kupy i w takim kontekście jego wypowiedzi by się tłumaczyły... :whistle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 paź 2013, o 07:09

Arno, se koncik sfróstrowaneo grafomana załóż, abo zacznij pisać w logoperii...
:giggle:

ODPOWIEDZ