Tablety i czytanie z ekranu

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Tablety i czytanie z ekranu

Post 13 paź 2013, o 18:03

Arno pisze:Chloru, masz rację, "without secial offers" czyli najtańszy za 89 a nie 69. a paperwhite za 139 a nie 119.
Mnie, choru, interesuje to, czy na dł¨ższą metę paperwhite ma negatywny wpływ na wzrok. Bo: 1. świeci, - choć piszą że "świeci, a nie szkodzi". 2. Można po ciemku czytać - czyli jednak świeci i nie jest to naturalne oświetlenie jak z lampy. ( Oczywiście szalona wygoda w autobusie wieczorem, w samolocie nocą...ale powtórzę: są już badania, że dzisiejsza populacja ma coraz gorszy wzrok właśnie ze względu na komputery, laptopy tablety, telefony - bo świecą. Po co se dodawać).
Populacja będzie ślepawa i przygłucha - te wszechobecne słuchawki, nawet te nie wkładane do ucha, powodują głuchnięcie. Obserwuję to od lat u lektorów czytających filmy. Puszczają sobie coraz głośniej z roku na rok...Muszą słyszeć dobrze, co kto mówi, bo początek wypowiedzi to znak, że trzeba czytać...
A dziś nawet ludność jak biega czy jeździ na rowerze, nie wspomnę o samochodach - wszystko w słuchawkach. Biedne uszy.

Arno świeci jak mu każesz. Po prostu ma zintegrowaną opcję oświetlenia, która dotąd była zewnętrzna i niewygodna jak w moim Touch. Każesz mu świecić jak jest taka potrzeba.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 13 paź 2013, o 20:32

A, to może to lepsze rozwiązanie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

kuzon
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy MY07

Post 13 paź 2013, o 22:32

Świeci, ale z tego co wiem, to nie jest to podświetlenie matrycy od spodu, tylko z boku, czyli źródło (a raczej źródła) są nad matrycą, czyli prawie jak oświetlenie lampką. :? Tak mi trochę bełkot wyszedł :whistle:
Jeśli to prawda, że Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo, to nie mam o nim dobrego zdania.

"Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
- Maya Angelou

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 paź 2013, o 00:15

Dokładnie tak to wygląda, jest to podświetlenie z góry/z boku jak w dotychczasowych Kindlach w ramach akcesoriów - teraz wbudowane.

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 14 paź 2013, o 13:38

Ja swojego kindla kupiłem też na amazon us ale najprostszą wersję bez podświetleń dotyków itp itd miałem okazję żeby dostarczyć go do polski we własnym zakresie więc ma tą za 69$ do tego etui z lampką wysuwaną tylko nie oryginał tylko jakiś noname z allegro - podróba oryginału i jest super wkońcu nie chodzę jak spawacz z czerwonymi białkami oczu.
Teraz jest rozróżnienie kindle ksiązki - table internet
Pozdrawiam. Bzikus7.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 paź 2013, o 09:23

Kupować np. tutaj
http://allegro.pl/amazon-kindle-paperwh ... 35321.html

będzie jutro u mnie

czy na Amazon po ca. tygodniu?

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 paź 2013, o 11:06

Na Amazon zdecydowanie

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 25 paź 2013, o 22:08

Azrael pisze:Na Amazon zdecydowanie
A jeśli chcesz przyoszczędzić i masz możliwość odbioru w Niemczech to na tamtejszym Amazonie. Za 49 EUR, żadnych ceł czy VATów.
O ile nie musi być w PW.
http://www.amazon.de/gp/product/B007HCCOD0

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 29 paź 2013, o 10:39

Chloru pisze: Konto usunięte, jeżeli 10 cali to albo Tab2 od Samsunga albo któryś z mocniejszych chińczyków IMHO (Shiro, Ainol itp.). Jeżeli chcesz urządzenie bardziej przenośnie to moim zdaniem Nexus 7 (I albo II). W przypadku tego nowszego nie wiem jak będzie z cenami.
Chloru -miałeś do czynienia z którymś z tych chińczyków? Parametry na papierze mają niektóre faktycznie niezłe (http://allegro.pl/tablet-goclever-aries ... 20795.html) ale jak jest naprawdę...
pozdrawiam
Grzegorz

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 29 paź 2013, o 11:04

Grzegorz, w sklepie trochę pomacałem. Te 10 calowe dla mnie trochę za ciężkie do trzymania tego w jednej ręce i czytania. Jeżeli chodzi o wyświetlacze, wydajność (płynność interfejsu) czy jakość wykonania to nie wypowiem się na temat tego co podlinkowałeś ale Ainole i Shiro były całkiem OK. Moje preferencje wskazuja, że jeżeli już to chyba skuszę się na nowego Nexusa 7 2013 ale najpierw muszę znaleźć dla niego dobre uzasadnienie. Nie widzę zbyt dużej ilości zalet w porównaniu do ultrabooka.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lis 2015, o 16:04

Czy pożyczanie sobie wzajemnie ciekawych książek w wersji elektronicznej jest zgodne z prawem? Może jakaś giełda, rekomendacje itp?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 lis 2015, o 16:09

Konto usunięte, jak masz to w warunkach licencji (czyli masz na to zgodę licencjodawcy), to jest ok.
W którejś z książek, którą kupowałem (chyba Severskiego) w zawartym w książce opisie licencji była zgoda na udostępnienie w ramach rodziny/najbliższych znajomych, czy jakoś tak.
Są też książki, do których prawa autorskie już wygasły.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 lis 2015, o 08:30

To bardzo na czasie polecam książkę "Pilot. Naga prawda. Czynnik ludzki w katastrofach lotniczych" (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/161771/pilot-naga-prawda) - idealne do czytania w czasie długich lotów ;-)

Mogę pożyczyć - PW

ODPOWIEDZ