Wątek Wyjątkowo Wakacyjny

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Wątek Wyjątkowo Wakacyjny

Post 18 paź 2013, o 01:19

Arno pisze: user targetuje destynację terminalną z deadlinem sfokusowanym na monetyzację

multiplikowanych subkroków... ;-)

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 paź 2013, o 07:19

:giggle: Arno, ostatnio coś mało aktywny jesteś w nauczaniu, więc usiłowałem Cie sprowokować... :giggle:

A poważnie, to można nawet z biurem objechać kawałek jakiegoś kraju i sporo zwiedzić w ciągu tygodnia, a z noclegi traktować dosłownie jako nocleg.
Taką ofertę ma np. http://www.premiotravel.pl
Z czystym sumieniem mogę polecić.
Niestety w trochę $ należy się zaopatrzyć.

Znam kilku singli orientacji Jacykowa, którzy co roku właśnie jeżdżą tak, jak napisał KamilP.
O koszty tych wyjazdów nie pytam. Wiem, że bilety załatwiają z rocznym wyprzedzeniem, sporo kontaktów na miejscu. Cel-głównie Azja.

Inna formą, np. w Japonii, jest dojazd wlasny, a na miejscu korzystamy z pomocy np. miejscowych Polaków, którym może zafundować wakacje, majac ich za przewodników czy tłumaczy.
Zreszta w Turcji także takie formy istnieją. Skroją wyjazd na miarę ze swoim towarzystwem lub nie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 18 paź 2013, o 07:47

KamilP pisze: z dziewczyna i przyjaciolmi ;-)
urodziłem sie o 10-15 lat za wcześnie :wall:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 18 paź 2013, o 08:18

KamilP pisze: Zatrzymujesz sie gdzie chcesz i na ile chcesz.

Zdanie klucz w tej dyskusji.
Gutek, dodam jeszcze tylko, ze z pewnym bagazem doswiadczen zaczynasz olewac te highlighty i zaczynasz szukac tego co lubisz TY, a nie masa.
Tego Ci biuro nie da. Oczywiscie ludzie zapracowani lub niechcacy poswiecic odrobiny atencji swoim wakacjom wybiora biuro. I to jest zdrowe, 'od tego one som'.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, o 08:28 przez gregski, łącznie zmieniany 2 razy.

gregski
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 08:21

Konto usunięte pisze:
KamilP pisze: z dziewczyna i przyjaciolmi ;-)
urodziłem sie o 10-15 lat za wcześnie :wall:
Konto usunięte, ja sie chyba rodzilem podobnie do Ciebie, mysle, ze rodzina i dzieci spokojnie moga smigac z Toba.
Cena na os. nadal pozostaje atrakcyjna. To jest tylko pozornie kwestia pokolen. Po prostu mlodzi ludzie sa odwazniejsi i czuja sie pewnie, czesto jeszcze lepiej znajac jezyki.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 paź 2013, o 08:28

KamilP pisze:Najwazniejsze to znalezc bilety lotnicze w promocyjnych cenach. Kilka moich wyborow: 2011 roku - Waw-Moskwa-Hanoi-Moskwa-Waw - 1720pln, 2012 - Waw- Frankfurt-Singapur-Frankfurt-Waw - 1950pln, 2012 - Waw-Dubai-Male-Dubai-Waw - 1450pln, nastpeny trip: Waw-Doha-BKK-Doha-Waw - 1870pln.
KamilP,
faktycznie, super atrakcyjne ceny tych połączeń.

Zerknąłem co teraz oferują niektórzy przewoźnicy:
EMIRATES, wyloty z Warszawy w okresie
1 października 2013 – 31 marca 2014

Z Warszawy do:

PEKINU od 2 313 zł.

DELHI od 2 362 zł.

SZANGHAJU od 2 413 zł.

KANTONU od 2 567 zł.

DŻUDDY od 2 587 zł.

AHMEDABADU od 2 605 zł.

TAJWANU od 2 607 zł.

JOHANNESBURGA od 2 621 zł.

TOKIO od 2 666 zł.

HONGKONGU od 2 719 zł.

NAIROBI od 2 774 zł.

SINGAPURU od 2 970 zł.

FINNAIR:
MIASTO CENA od OKRES PODRÓŻY
HONGKONG PLN 2310 4.11.13 - 8.12.13
OSAKA PLN 2450 1.11.13 - 21.04.14
NAGOJA PLN 2450 1.11.13 - 21.04.14
SINGAPUR PLN 2700 29.10.13 - 8.12.13

No i widzę, że faktycznie wyszukałeś jeszcze niższe ceny.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 18 paź 2013, o 08:34

Jak widzimy mamy tu mniej więcej dwa modele podróżowania: swobodny i zorganizowany.
Na mój gust oba są potrzebne albowiem mamy wszyscy nieco inne podejście do życia.
Model zorganizowany ma wiele oblicz, głównie biorących się z dostępnych środków i chęci ich wydawania - oraz z, to chyba podstawa, zepsucia i rozpasania, a czasem ze snobizmu.
FUX, jak widzimy jest zwolennikiem oszczędnego podróżowania, mam podobne zdanie, dlatego przypadkiem na nartach śpimy w tym samym obiekcie.
Ale znam sporo osób, które nie zadowolą się niczym poniżej 5*+ i jak im coś się nie podoba, bo gdzieś kurz albo co, to awantury...

I niestety - urodziłem się o 30-35 lat za późno, żeby z pannami z plecakiem hasać po świecie.

DłUGIE SAMOLOTY: teraz kiedy moją żona choruje, nie mogłaby w wagonie bydlęcym lecieć nigdzie dalej. Musiałbym do Australii Biznes kupować, a to się robi zupełnie inna zabawa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 08:48

Arno, racja, podsumowania trzeba robic. Ja odchorowuje dwa tygodnie lot do azji w klasie biznes, wiec mi to nie robi czy econ czy wypas..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 09:25

Arno pisze: mam podobne zdanie

Gdyż tak jest!
Na cholerę mnie all, skoro z tego nie korzystam. Wsiadam w auto, najczęściej, i zwiedzam, coś przekąsimy po drodze, w pokoju się odpoczywa. Rano powtórka.
Jeżeli ktoś lubi plaże i drinki z plastiku, to szeroka droga. Ja nie neguję, ale również nie akceptuję.
Hotele są wszędzie podobne ze szczytem lansu, u co poniektórych, :lol: pt. Gołębiewski.
:giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 10:20

gregski, młodyś, ci się wydaje, że nie ma znaczenia. MA. W biznesie czy w pierwszej leżysz całą drogę,na szerokim łóżku czy fotelu... I to jest najważniejsze!! A nie siedziesz z kolanami w oparciu przed tobą. A w pewnym wieku dotyka ludność zakrzepica. Moja żona właśnie ma.
Ja parę razy pierwszą leciałem do LA i powiem krótko, jest różnica, bo śpisz na równym łóżku. I wysiadasz nie zmaltretowany. To oto głownie chodzi.
No ale pierwsza to finansowa porażka. Zrób sobie upgrade z biznesu do pierwszej za punkty na długim locie.

Jedna z zasad, to żeby podróż nie męczyła, żeby wyprawa nie męczyła. I nie chodzi tu o zmęczenie fizyczne po wielodniowej wyrypie w górach, tylko o mękę na którą się nie ma wpływu. Czy to lot, czy nerwy, czy czekanie bez sensu...

FUX - my tu nie dywagujem o wyjeździe na wakacje do jednego hotelu na dwa tygodnie i żeby koniecznie ludzie z branży byli i żeby nas widzieli i żeby się człowiek czuł dowartościowany własną ważnością i że go stać. Jedziesz se do Sopotu, meldujesz w dużym hotelu, chodzisz do kosza na plażę i t raj dla fotografów... Ale to są ruchy planowe.

Ja mówiłem o rozpasaniu za granicą, gdzie musi być ultra luksus, bo "MI SIĘ NALEŻY", "zasłużyłem, bo mam wyniki"... czy dowolnie inna argumentacja.

No coż. Jest jak jest, ludzie wypełniający te hotele są na całym świecie. Chyba wszystkie wakacje w Dubaju są tego doskonałą egzemplifikacją.
I temi radosnemi słowy żegnam na razie. I życzę miłego wypoczynku w pracy

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 10:47

Tutaj jest „fajna" podróż za jeden uśmiech... :evilgrin:
http://stingowa-przygoda.blogspot.com/2 ... niowy.html

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00

Post 18 paź 2013, o 10:47

Лукашэнка pisze: No i widzę, że faktycznie wyszukałeś jeszcze niższe ceny.
Nigdy nie planuje, ze np. w listopadzie polece do np. Tajlandii. Patrze na promocje (http://www.fly4free.pl/ , http://www.mlecznepodroze.pl/) - jezeli pojawi sie fajna oferta do interesujacych mnie destynacji, kupuje bilet (oczywiscie wczesniej sprawdzam czy nie trafie na pore deszczowa ;-) )
Ja sobie zalozylem, ze bilet do Azji nie moze byc drozszy niz 2000pln. Do Wietnamu lecialem Aeroflotem, do Singapuru - Emiarates, a teraz - Qatarem, takze takie promocje zdarzaja sie rowniez w 5* liniach (mowie o Emirates i Qatar - oczywiscie economy)
Arno pisze: I niestety - urodziłem się o 30-35 lat za późno, żeby z pannami z plecakiem hasać po świecie.
mam 30 lat i prace, ktora z reguly nie koliduje z tego typu 3 tyg. wypadami

Oczywiscie lubie tez wypoczynek np. na Fuercie w hotelu, gdzie kazdego dnia pompuje sobie kajta i plazinguje na lezaku :) Wieczorem drinek i "all excuse me" pelna geba :) Ale to jest inny typ wypoczynku..

Peace :)

gregski
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 11:36

Arno pisze: gregski, młodyś, ci się wydaje, że nie ma znaczenia. MA. W biznesie czy w pierwszej leżysz całą drogę,na szerokim łóżku czy fotelu... I to jest najważniejsze!! A nie siedziesz z kolanami w oparciu przed tobą. A w pewnym wieku dotyka ludność zakrzepica. Moja żona właśnie ma.
Ja parę razy pierwszą leciałem do LA i powiem krótko, jest różnica, bo śpisz na równym łóżku. I wysiadasz nie zmaltretowany. To oto głownie chodzi.
No ale pierwsza to finansowa porażka. Zrób sobie upgrade z biznesu do pierwszej za punkty na długim locie.

Zle mnie zrozumiales: jasne, ze plaskie lozko w biznesie wole, ale ja po prostu inaczej daleko nie latam. Mam 193 cm wzrostu i po prostu sie nie da. Czyli ja i tak nie lece na wakacje daleko, bo to po prostu za duzy hardcore dla mnie. Sensu latac prywatnie biznesem nie widze wcale.
BTW w biznesie tez juz sa plaskie lozka. Powiawila sie nawet jakas klasa polbiznesowa, ale szczegolow nie znam bo jak mowilem unikam tras dluzyszych niz 2, max 3 h.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 11:44

Europa jest obojętna, w samolocie, ale transatlantyckie albo jakieś Australie... strach się bać. Ciekawe czy statki jeszcze pływają dla nie lubiących latać. :-)
przecież nie będziemy s^ę ograniczać - jakby nam do łba przyszła Argentyna, to co wtedy? Albo jakaś wyprawa na Antarktydę fajna? Wykopaliska w Mongolii? Z Brln do Ułan Bator jednak kawalątek jest.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 11:46

Patent na wyciągnięcie nóg w bydlęcej jest taki, iz prosi się o miejsce przy wyjściu bezpieczeństwa. W zależności od aeroplanu zyskuje się od kilkunastu-kilkudziesięciu cm do ca. 2m

gregski
6 gwiazdek

Wątek Wyjątkowo Wakacyjny

Post 18 paź 2013, o 12:20

Arno, ja Polski dobrze nie znam, ograniczam takie zachcianki i tyle.
Fux, jasne, sporo jest trickow ;) nie kazdy musi wiedziec ;)

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 12:26

Arno,
to może 2 bilety w klasie Business w cenie 1?
http://www.qatarairways.com/pl/pl/offer ... -sale.page

Promocja jeszcze przez dwa dni!
;-)

Mnie dalekie podróże lotnicze nudzą i nurzą, a często takie łączone loty mogą trwać:
http://www.qatarairways.com/pl/pl/offer ... 18101237:s
Jeszcze gorzej z dziećmi, bo one są totalnie znudzone po 3-4 godzinach.
Choć z drugiej strony przyznaję, że jest coś specjalnego w egzotycznych podróżach, czego nie znajdziemy w Europie i najbliższych jej okolicach.
Może w końcu ktoś wychodząc na przeciw moim potrzebom, uruchomi jakieś stacje teleportacyjne?
:roll:

;-)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, o 12:31 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 paź 2013, o 12:31

mozna wziac np. Acard, ktory zawiera kwas acetylosalicylowy - pomaga w dlugiej podrozy :)
Oczywiscie jezeli nie ma zadnych przeciwwskazan.

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 12:35

KamilP pisze:mozna wziac np. Acard, ktory zawiera kwas acetylosalicylowy - pomaga w dlugiej podrozy :)
Oczywiscie jezeli nie ma zadnych przeciwwskazan.
KamilP,
metod jest więcej...
niektórzy stosują na przykład upicie się do nieprzytomności, które też skutecznie, choć tylko subiektywnie, skraca czas podróży.
;-)

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 paź 2013, o 12:36

Лукашэнка, true ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 12:37

FUX pisze:Patent na wyciągnięcie nóg w bydlęcej jest taki, iz prosi się o miejsce przy wyjściu bezpieczeństwa. W zależności od aeroplanu zyskuje się od kilkunastu-kilkudziesięciu cm do ca. 2m
Prosi się??? FUX - te miejsca są rezerwowane z wyprzedzeniem takim, że nasz na świecie jeszcze nie było, jak je zajęli. Co więcej są strony z konfiguracją samolotów - które miejsca dobre, ktore złe...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 12:42

Ostatnio na 4 loty 3 x sobie wybrałem...
;-)

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 paź 2013, o 12:56

ja tez bez problemu wybieram miejsca przed lotem..
tip: oprocz miejsc, wybierajcie rowniez posilki (inne niz standardowe) - zostaniecie obsluzeni przed wszystkimi! :giggle: ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 13:05

FUX pisze:Ostatnio na 4 loty 3 x sobie wybrałem...
;-)
Z jakim wyprzedzeniem i czy na długiej jak cholera trasie

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2013, o 13:27

Przed okienkiem.
RP-TR i zurick.
2 imprezy. Czartery. ;-)

ODPOWIEDZ