Rajdy 2013

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Rajdy 2013

Post 18 paź 2013, o 22:36

burat pisze: "nie może wypowiedzieć jego nazwiska" nie że nie pamięta
Nie ;-)

Edit

Od momentu jak zobaczyłem co Kajtek robi z pucharowym Pugiem 206 byłem pewny, że zajdzie wysoko w RSMP - to niewiarygodny talent. W tej chwili gra w innej lidze (i to chyba nawet nie sąsiadującej) niż reszta naszych kierowców, ale to za mało. Jeżeli ma pójść wyżej, potrzebne są pieniądze. Nie będzie ich - nie będzie nic więcej. Niestety. 4x mistrz Polski to nie jest karta przetargowa na rynku europejskim....

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 paź 2013, o 11:46

jarmaj pisze: Jeżeli ma pójść wyżej, potrzebne są pieniądze
Ja bym powiedział ,że wór kasy jest potrzebny :idea: .

Kubek jak kasy za sobą nie przytarga to też może o WRC zapomnieć . Talentów jest wiele :idea: , a tylko paru dysponuje odpowiednią ilość bilonu :cofee:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 paź 2013, o 12:09

Co do 4x mistrza to i owszem tylko wiesz ,postawa na Rajdzie Polskim też coś o nim pokazała ,wsiadł w całkiem nowe dla siebie auto,drugi rajd szutrowy w sezonie i walczył z chłopakami którzy nie są z Polskiej ligi i z nimi wygrał. Kubek pokazał się przecież w mistrzostwach świata z bardzo dobrej strony , Kopecki to też uznana marka i w sumie można powiedzieć ,że Skoda to zespół juniorski VW`na i taki straty (oraz w zimowy rajdzie Jenner gdzie też jechał pierwszy raz) moim zdaniem może być zauważony . Ja nawet nie mówię o startach w WRC ale mówi się o budowie R5`ki przez VW i może jak by udało się dostać do ERC, było by genialnie, a Lotos mógł by wysupłać kilka miedziaków na ten cel ;-) Kubica swoją karierę w F1 też zaczął od wygrania "Renault Series" i zaproszenia na niezobowiązujące testy w nagrodę ;-) więc może historia się powtórzy :razz:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 paź 2013, o 16:33

burat pisze: Kubica swoją karierę w F1 też zaczął od wygrania "Renault Series" i zaproszenia na niezobowiązujące testy w nagrodę więc może historia się powtórzy

Kubek wygrał WRbR mając 21 lat (wcześniej ścigając się w innych seriach), Kajto ma szansę na debiut (cały sezon) dopiero w wieku 34/35 lat w czymś więcej, niż jazda na pamięć... Pytanie jest też inne, czy obecny skład sponsorski będzie zainteresowany ekspansją w świat, skoro mają dużą skuteczność w lokalnych zawodach (które przynoszą im wymierne efekty)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 19 paź 2013, o 17:07

Barthol pisze: Pytanie jest też inne, czy obecny skład sponsorski będzie zainteresowany ekspansją w świat, skoro mają dużą skuteczność w lokalnych zawodach (które przynoszą im wymierne efekty)
Wydaje mi się, że to jest właśnie główny problem.

Ale czymś muszą Kajta "zapchać" żeby nie uciekł :-/
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

barton
6 gwiazdek

Post 19 paź 2013, o 17:25

No i trzeba wziąć pod uwagę, że rajdy są dyscypliną niszową, która egzystuje w świadomości społecznej tylko dzięki relacjom po wiadomościach i sukcesach Kubicy...
ryjeks pisze: Ale czymś muszą Kajta "zapchać" żeby nie uciekł
Tylko pytanie czy Kajto ma jakiś wybór...

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 19 paź 2013, o 20:46

Ała.

Załoga: Zostaw ten ręczny team ;-)

Ciekaw jestem co powiedział pilot, gdy kiero dodał gazu by konkretniej przypierdolić :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=_A8gfXoPZv0
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 paź 2013, o 22:00

lamersko to wygląda... :whistle:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 13:17

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Tv7Oo7uW ... be&t=4m34s

tutaj nie mam słów :wall: :wall: :wall: :x :x i do safeciarzy i załogi która rozpoczęła procedurę "ratowniczą" :x
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 20 paź 2013, o 13:25

Debile nie sejfciarze...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 13:39

booSTi, ale załoga która zaczęła całą akcję też nie lepsza :x Safeciarz jak to w życiu bywa może być z łapanki ale zawodnik to ponoć profesjonalista i to on powinien przejąć kontrolę nad tym co się dzieje ,a tu burdel na kółkach :wall: :wall: :wall: tyle ludzi bo i kibice i safeciarze i w końcu załoga ale nikt nie krzyknął żeby ostrzec inne załogi ,no przecież to jest kurwa podstawa w takim zdarzeniu :x :x :x :wall:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 15:10

:wall: :wall: :wall: no comments :o
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

GoTo
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT MY00 blue

Post 20 paź 2013, o 15:56

szkoda chłopaków, żeby tak głupio przydzwonić.

Poprzednie załogi i safeciarze dali dupy.

A kibice, to niestety często miejscowe buraki, które tylko czekają na dzwona bo to przecież największa atrakcja.
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Piter 35
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 16:06

Rozmawiałem właśnie z Pilotem Adamem :idea: .
Masakra , przed tym samochodem co stał na środku ,leżał kierowca pierwszego dzwona , w bardzo ciężkim stanie - ledwo żywy .
Ich fura do kasacji :idea:
Zabezpieczenie , dramat , dopiero kierowca Adama wysłał ich ze 100 m przed wypadek , bo tak nikt nie pomyślał :wall:
Im na szczęście nic się nie stało :idea:
Qrwa co za debile :x .

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 16:06

GoTo pisze: często miejscowe buraki
słowo "miejscowe" jest tu zbędne bo czasami to co na rajdy przyjeżdża to jest dopiero bydło nieobyte i mam nie raz taką zagwozdkę czy oni wogóle pamiętają coś z tego wyjazdu :roll: . Tu brakło kogoś z jajami kto by pokierował akcją i "ustawił" wszystkich jak trzeba ,a tego wymagał bym najbardziej od załogi która zaczęła procedurę , gdzie znak "SOS" który każda załoga ma na pokładzie i powinna w tej sytuacji wyciągnąć :evil:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 16:08

burat pisze: tego wymagał bym najbardziej od załogi która zaczęła procedurę
Plama jak cholera :idea: Diabeł mózgi im wyłączył :wall:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 16:13

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 16:18

eMTi, burza to już jest duża od wczoraj na FB ale o ile wszyscy jadą (po części słusznie) safety, o tyle o załodze nie wszyscy mówią :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 paź 2013, o 16:55

Ciekawe czy przy tak udokumentowanej żenadzie odwalonej przez organizatora, jest możliwość dochodzenia kasy za rozbite auto.

Ja bym z tym szedł do sądu w każdym razie i domagał się od organizatora pokrycia kosztów.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 20 paź 2013, o 17:08

Wątpię żeby Paweł miał środki na przepychanie się z organizatorem niestety, a szkoda bo to bardzo sympatyczny zawodnik.

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 20 paź 2013, o 17:43

Nocowaliśmy z piątku na sobotę w pensjonacie "Pod Fortami" gdzie, jak się okazało nocowali również safeciarze i wiem jak wyglądała ich "odprawa". Połowa z nich to jakieś podejrzane gęby, przy okazji z mocno niewyraźnym spojrzeniem, ubawione panny wchodzące na odprawę w połowie jej trwania. Nędza już na samym początku. O ile dobrze zrozumiałem, byli to ludzie zabezpieczający właśnie "Staropolankę", zresztą jednego z tych ludzi spotkałem następnego dnia na OSie, więc by się zgadzało. Było godzina ok. 22 a o 4.30 mieli wyjazd na OS, więc nie sądzę, żeby niektórzy zdążyli choćby "odparować". Pani prowadząca odprawę zasugerowała im tylko, że jeśli ktoś pije, albo pił jakieś "napoje", to niech to będzie już ostatni.
Załoga poprzedzająca też dała nieźle dupy z procedurą.
Ten wypadek się zdarzył tuż po naszym zejściu z odcinka i w sumie całkiem niedaleko od miejsca, w którym staliśmy (na lewej 90tce) kailka zakrętów dalej z prądem OSu. Nawet, jak schodziliśmy z OSu, widzieliśmy z dala karetkę lecącą trasą OSu.
Dopiero teraz się dowiedziałem co się stało.
Smutne to :-/
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

barton
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 18:30

pawlaswrc, bardzo smutne jest to co piszesz, jeśli weźmiemy pod uwagę poziom profesjonalizmu organizatora. Pytanie, które warto sobie postawić to, czy jest to wynik braku funduszy (mamy niewystarczające środki, więc ludzie są przypadkowi), czy może pewnej chytrości (więcej będzie dla NAS)
eMTi pisze: sprawa już została nagłośniona

Wiem, że może to detal, ale informacja, która zostanie w głowie czytelnika to:
Pełen wulgaryzmów film z pokładu swego samochodu Roszek opublikował w serwisie YouTube.com
Tym bardziej, że jest to "wytłuszczone" i jest formą opinii (i szukaniem taniej sensacji), a nie ostrzeżeniem...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 18:56

co do zachowania załogi i safety takie jest stanowisko Piotra Burdalskiego
Piotr Burdalski" Aż boję się zabrać głos po poprzednich postach. Ale trudno się oprzeć. Załoga 128 która stoi przed wypadkiem została ukarana karą 10 min oraz skierowana na szkolenie i egzamin ze znajomości "procedury bezpieczeństwa". Do absolutnie należało do załogi 128 koordynacja procedury, a nie do safety. Safety zrobiło co należy i zatrzymało 1 załogę "128". Załoga ta chciała jechać dalej i kontynuować sportową jazdę. Stali w tym miejscu 57 sek. (tek wynika z mojego wykresu z komputera w samochodzie) do czasu przyjazdu załogi 129 która to zachowała się bardzo przytomnie i nie doprowadziła do pogorszenia sytuacji ryzykując własne życie i zdrowie. W tym miejscu wielki szacunek za podjęcie właściwej decyzji. Kierowca załogi nr 128 wysiadł z samochodu dopiero po informacji że musi pomóc w akcji ratunkowej. Natomiast pilot siedział do końca trzymając hamulec ręczn. To właśnie on zgodnie z procedurą powinien ze znakiem SOS stać w odpowiedniej odległości przed incydentem i zatrzymywać kolejne załogi. Tak się nie stało za co załoga ta została ukarana. Do obowiązków Safety należało utrzmać w bezpicznej odległości ewentualnych kibiców żeby nie pogłębić skutków zdarzenia. Więcej ludzie ci wydobyli z samochodu kierowcę w pozycji bezpiecznej. Załoga nr 128 nie zrobiła nic i to ona ponosi całkowitą odpowiedzialność za to co się stało. Biorąc pod uwagę że jest to młoda i debiutująca w RPP załoga została ukarana tak a nie inaczej. Rozmawiałem z nimi długo i myślę a wręcz jestem pewien że już wiedzą gdzie popełnili szereg błędów. Takie są fakty. Wiem że pewnie za chwilę zostanę zaatakowany przez moich "zwolenników" ale nie mam na to wpływu i pracować trzeba dalej. Pozdrawiam.
Piotr Burdalski Załoga 129 uległa wypadkowi z powodu złamania regulaminu przez załogę 128 i ma prawo do skierowania powództwa cywilnego do sądu o zwrot kosztów. PZM potwierdzi zaistniały fakt oraz wykroczenie załogi nr 128.
Piotr Burdalski Dominik oni mieli 57 sekund na reakcję. Podjęli właściwą decyzję ratowali życie zawodnikowi który był nieprzytomny a godzinę później leżał na stole operacyjnym i cerowali mu śledzionę, wątrobę i wycinali część jelit. Jeszcze raz, to jest ewidentna wina załogi 128. Procedurę powinni znać na pamięć, a oni nawet nie wcisneli czerwonego guzika ASTO. Zrobiła to natomiast załoga 129. Ci chłopcy są bohaterami bo jakby uderzyli w 128 to byłaby tragedia bo za samochodem 127 leżał kierowca i czekał na karetkę. Takie są fakty.
do oceny wszystkich :cofee: dla mnie to potwierdza wersję o winie załogi która nadjechała na wypadek i miała prawie minutę na reakcję :wall: :wall: inna sprawa ,że wychodzi tu słabość systemu jak zawali jedna osoba to robi się jak widać nieciekawie :-/
tutaj źródło wypowiedzi https://www.facebook.com/Kalamus?directed_target_id=0

barton
6 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 19:17

czyli to załogi będą się procesować??

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 paź 2013, o 19:31

Brak słów ale za to słowa uznania i wielki SZACUN dla załogi nr 129!

ODPOWIEDZ