Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 14 lip 2008, o 12:56

WiS pisze: Puławianie mieli większą, niż natolińczycy...

Witek, to przecież przedszkole. Bądź poważny. Raczej interesuje mnie, dlaczego zgoda drogiego Bronisława była warunkiem ustąpienia Jaruzelskiego z urzędu Prezydenta RP?

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 15 lip 2008, o 11:05

Od wczoraj nie miałem Internetu :evil:
Drugi nieteges, samochód w który wjechał Prof. Geremek był prowadzony przez mojego znajomego. On leży w ciężkim stanie w szpitalu, a jego teść jest umierający ;-(

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 18:23

radekk, duży niefart, współczuję ;-( ;-( ;-(

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 15 lip 2008, o 18:45

Konto usunięte pisze:radekk, duży niefart, współczuję ;-( ;-( ;-(
Dzisiaj się dowiedziałem, że w szpitalu boją się go ruszać :o A jeśli nie zoperują mu w miarę szybko nogi to pewnie niedługo jedyne co będzie można zrobić to amputować :wall: :-( Dzisiaj znajoma załatwiała przewiezienie do innego szpitala, mam nadzieję, że się uda i że wszystko będzie dobrze

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 18:46

Trzymam kciuki :-|

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 lip 2008, o 19:26

Jak czytam coś takiego to " nusz" mi się otwiera w kieszeni :!:
:arrow: http://wiadomosci.onet.pl/1789430,12,item.html

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lip 2008, o 19:32

Piter, spokojnie - ludzie różne głupoty wygadują na całym świecie, ale nie zawsze świadek tegoż leci z protestem do swojego MSZ-u.
Nie ma się czym podniecać.
A poseł DJ powinien po prostu w krótkich słowach dać odpór kłamcom, nie zaś zawracać głowę ministerstwu... Co niby MSZ ma zrobić, wysłać agentów żeby gościowi język wyrwali?
Podejrzewam, że cała aferka po to, żeby teraz Jackiewicz z Kaczyńskim mogli MSZ-owi zarzucać "bezczynność" i sugerować, że Tusk z Sikorskim są na pasku Hupki, Czai i Adenauera ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 19:35

WiS pisze: A poseł DJ powinien po prostu w krótkich słowach dać odpór kłamcom, nie zaś zawracać głowę ministerstwu... Co niby MSZ ma zrobić, wysłać agentów żeby gościowi język wyrwali?
Wisku a ja myślę ,że pomysł z MSZ-etem jest ok ponieważ można oficialnie zarządać sprostowania i przeprosin :!:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 19:40

Pewnie, że można zażądać.

Tylko zwracam uwagę, że - przynajmniej tak wynika z tekstu - te szokujące zarzuty wygłaszała osoba prywatna, jeden z gości w studiu.
"Sprostowania i przeprosin" można się w tej sytuacji domagać od tej osoby, nie zaś od stacji ani nie od Szwajcarii.
Ale wystarczyło gościa ośmieszyć na antenie... na oczach i uszach telewidzów. Byłoby to IMO skuteczniejsze.

Jakiś czas temu Putin (chyba z przekonaniem i serio) żądał od Kwaśniewskiego, żeby polscy dziennikarze przestali "szkalować Rosję" - i nie mógł uwierzyć, że to, co ludzie piszą i mówią w mediach nie całkiem zależy od rządu... :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 19:52

Jest jeszcze pytanie, gdzie był prowadzący ten program , mam nadzieję ,że nie należy do 14 % grupy analfabetów jaka jest w Szwajcarii ( największy odsetek w europie :!: )

Piter 35
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 19:57

Myślę jednak ,że powinna przeprosić telewizja :
" Za rozpoczęcie II wojny światowej i mordowanie Żydów odpowiadają Polacy; powinni oni przeprosić za wypędzenia Niemców z Dolnego Śląska - takie tezy usłyszał wrocławski poseł PiS Dawid Jackiewicz podczas nagrywania programu dla szwajcarskiej telewizji publicznej.

Chodzi o reportaż na temat wypędzeń Niemców po II wojnie światowej przygotowywany przez szwajcarską telewizję publiczną Schweizer Fernsehen. Polski korespondent stacji Thomas Vogel skonfrontował w trakcie dyskusji Jackiewicza z bohaterem reportażu, którego dziadek został wypędzony z Dolnego Śląska - informuje TVP Info."

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 21:44

Wyobraź sobie taką hipotetyczną sytuację.

Polska telewizja robi program publicystyczny nt stosunków turecko-ormiańskich. W studiu jest ormiański polityk, Turek prowadzący sieć barów z kebabem i być może jeszcze parę innych osób.
Ormianin coś o historycznych krzywdach ze strony Turcji i o ormiańskim holocauście, a na to nagle Turek: że to Turcy są ofiarami krwiożerczych Ormian, że Ormianie poza niewinnymi Turkami mordowali też Rosjan i inne takie bzdety.
Ormianin, zamiast zabić gościa śmiechem i wytłumaczyć telewidzom jak było naprawdę, leci do swojego MSZ z protestem. A MSZ Armenii pisze protest i domaga się od TVP (a może i od Prezydenta, Sejmu i Rządu RP) przeprosin za to, co mówił w studiu ów prywatny Turek od kebabów.

Telewizja Polska powinna przepraszać?
Prowadzący powinien wyprosić Turka ze studia?
Albo wyciąć jego wypowiedzi, bo są głupie?

To we wszystkich telewizjach świata głównie muzyka by leciała... :mrgreen:

Nie wiem, czy prowadzący ów program był analfebetą. Wiem, że standardem dobrego dziennikarstwa jest oddawanie głosu różnym stronom i prezentowanie różnych poglądów. Także subiektywnie (a nawet i obiektywnie...) błędnych. Owszem, można i trzeba je następnie komentować, prostować, etc. Na tym polega dyskusja i wolność słowa.

Nie wiemy, czy i w jakiej formie program został wyemitowany.
Nie wiemy, czy i kto komentował/prostował wypowiedzi tego Niemca.

Tego w relacji NASZEGO dziennikarza nie ma; domyślam się, że po prostu dlatego, że pos. J. tego nie zawarł w swym komunikacie, a dziennikarz nie wpadł na pomysł, żeby się dopytać. To mało profesjonalne, puszczać takie info bez ważnych szczegółów...

Podejrzewam, że pos. J. chce wywołać aferę tam, gdzie jej nie ma.

Ciekawe, czy ktoś UNIEMOŻLIWIŁ mu sprostowanie bzdur od razu w czasie nagrania? Głos mu odebrano, czy co? Wtedy owszem, byłby jakiś powód do protestu...

PS. Dla jasności - mnie też wkurzają cudzoziemcy, mający marne pojęcie o historii i krzywdzący Polskę i Polaków swymi sądami. Ale:
- to dotyczy nie tylko nas,
- ratunkiem jest nie pisanie protestów przez MSZ (zerowa skuteczność...), ale np. państwowy sponsoring dla kręcenia i dystrybucji filmów, przedstawiających innostrancom NASZ punkt widzenia na historię,
- bardziej od cudzoziemskich idiotów wkurzają mnie cwani posłowie z prowincji, którzy usiłują za wszelką cenę zaistnieć podgrzewając złe emocje - i niekompetentni dziennikarze, którzy im w tym pomagają, bezkrytycznie przepisując do niusa poselskie komunikaty.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2008, o 23:28

Gazeta dowiedziała się nieco więcej, niż serwuje tvpinfo:
Zdarzenie potwierdza szwajcarski dziennikarz Thomas Vogel, który usprawiedliwia się jednak, że zarzuty pod adresem Polski nie pochodziły od redakcji, lecz zaproszonego do programu rozmówcy. - Nie był on pozytywnym bohaterem naszej historii. Nie planowaliśmy tego, że włączy się do rozmowy i nie planowaliśmy później wykorzystania tego materiału - twierdzi Vogel, który kilka dni temu przesłał Jackiewiczowi przeprosiny.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wizji.html

W świetle tej informacji ponawiam pytanie:
1. Za co ma dalej przepraszać szwajcarska telewizja?
2. Co ma teraz zrobić nasz MSZ, aby uleczyć stres posła PiS - tylko wypowiedzieć wojnę Szwajcarom czy dodatkowo wysłać oficera Agencji Wywiadu w celu natłuczenia temu Niemcowi po ryju?

:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lip 2008, o 10:18

WiS pisze: W świetle tej informacji ponawiam pytanie:
1. Za co ma dalej przepraszać szwajcarska telewizja?
2. Co ma teraz zrobić nasz MSZ, aby uleczyć stres posła PiS - tylko wypowiedzieć wojnę Szwajcarom czy dodatkowo wysłać oficera Agencji Wywiadu w celu natłuczenia temu Niemcowi po ryju?

wojnę Szwajcarom, jestem zdecydowanie za tym. Jako łupy przywieziemy tiry subaraków... ( Piter 35, prowadź!) :razz: Absurdalność całej tej afery zasługuje chyba tylko na taki komentarz. Dyplomatycznie rzeknę, że mamy głupich posłów z każdej odnogi politycznej ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 16 lip 2008, o 10:46

Podejrzewam, że cała aferka po to, żeby teraz Jackiewicz z Kaczyńskim mogli MSZ-owi zarzucać "bezczynność" i sugerować, że Tusk z Sikorskim są na pasku Hupki, Czai i Adenauera
Nie wiem dlaczego, ale też mi się tak wydaje ...
Zdaje się, że wśród wszystkich narodów, najbardziej zacietrzewione, nieprzejednane i nietolerujące innych pogladów są te frakcje polityczne, które powołują się na swoją "narodowość, "patriotyzm", "prawość" i "wiarę". Dla mnie, PIS okazał się partią skrajnie nacjonalistyczną, o totalitarnych zapędach. Ja naprawdę bałem sie tych polityków i było mi bardzo wstyd, że świat utożsamia Polskę i Polaków z tymi ludźmi... :oops: :oops: :oops:

a swoją drogą, ten pomysł:
wysłać oficera Agencji Wywiadu w celu natłuczenia temu Niemcowi po ryju?
jest całkiem, całkiem :whistle: ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 16 lip 2008, o 16:20

Konto usunięte pisze: wojnę Szwajcarom, jestem zdecydowanie za tym.

Ja też. Tylko obawiam się, że brygady straży pożarnej nie wystarczą...

Piter 35
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 13:36

WiS pisze: nie planowaliśmy później wykorzystania tego materiału
Nie planowali ale wykorzystali .
Rzetelność dziennikarska nakazywała by oficialne sprostowanie na antenie a nie jakieś tam listowne przeprosiny.
piotruś pisze: PIS okazał się partią skrajnie nacjonalistyczną, o totalitarnych zapędach. Ja naprawdę bałem sie tych polityków i było mi bardzo wstyd, że świat utożsamia Polskę i Polaków z tymi ludźmi...
Ja też absolutnie nie przepadam za nimi to sa dla mnie betony niereformowalne :wall:
WiS pisze: ale np. państwowy sponsoring dla kręcenia i dystrybucji filmów, przedstawiających innostrancom NASZ punkt widzenia na historię,
Dokładnie to jest najleprze wyjście, brak jest w naszym kraju ,że " tak użyje komercyjnego słowa " lobbingu. Właściwie to nie jest nasz punt widzenia ale jest to prawda historyczna :idea:
WiS pisze: wypowiedzieć wojnę Szwajcarom

Chmmm z tym to bym się zastanawiał bo Szwajcaria jako kraj nastawiony pokojowo i raczej nie wdający się w konflikty jest uzbrojona po zęby [/u ] , a armię to unowocześniają co chwila :mrgreen: .

Chyba ,że zaatakujemy i się szybko poddamy :arrow: będziemy ich następnym kantonem . Tylko nie wiem czy będą nam się podobały ich porządki ( max 120 km/h , wszędzie kamery , policja na zawołanie itp.) :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 14:00

Piter 35 pisze: Nie planowali ale wykorzystali .
Serio? Z cytowanych tekstów to nie wynika...
Piter 35 pisze: Rzetelność dziennikarska nakazywała by oficialne sprostowanie na antenie
Zgodnie z prawem prasowym w Polsce (szwajcarskie się chyba zbytnio nie różni), a także dość uniwersalnymi zasadami etyki zawodowej - nie za bardzo wiem, co i dlaczego miałaby prostować stacja.
Piotrze! Pomyśl bez emocji - jeśli na antenie np. Polsatu jakiś Jan Tomaszewski nagada głupot o taktyce drużyny Benhałera, to Polsat ma to następnie na antenie prostować...? Jeśli Kaczyński na antenie TV Trwam mówi, że Tusk to agent Niemców - zaś Napieralski w TVN-ie, że stan wojenny był patriotycznym czynem generała Jaruzelskiego, to co? Te stacje też powinny za to przepraszać i prostować?

Litości... :cofee:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 14:26

WiS pisze: Serio? Z cytowanych tekstów to nie wynika...
Jak tak to zrozumiałem , no może źle interpretuje tekst :idea:
WiS pisze: Piotrze! Pomyśl bez emocji - jeśli na antenie np. Polsatu jakiś Jan Tomaszewski nagada głupot o taktyce drużyny Benhałera, to Polsat ma to następnie na antenie prostować...? Jeśli Kaczyński na antenie TV Trwam mówi, że Tusk to agent Niemców - zaś Napieralski w TVN-ie, że stan wojenny był patriotycznym czynem generała Jaruzelskiego, to co? Te stacje też powinny za to przepraszać i prostować?
Może masz rację ,że patrzę na to przez pryzmat emocji i czuję się obrażony i wściekły ,że ktoś śmie mówić żle o Polsce ( zaznaczam ,ż nie jestem narodowcem :arrow: chyba :mrgreen: ) ale boli mnie to ,że taka sprawa dotyczy nie jakiś tam dywagacji politycznych, czy przekomarzań między politykami róznych państw ale dotyczy Ludobójstwa i konsekwencji II wojny światowej.
W wielu reportarzach zagranicznych jesteśmy obarczani winą za to co się stało, oczywiście nie za wszystko :!:
Pewnie było by lepiej gdyby to trafiło na mądrego człowieka, który był by wstanie jasno i wyraźnie zbić argumenty tamtego człowieka ale niestety trafiło na posełka z PIS, który sobie z tym raczej nie poradził :-(

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 16:00

Piter 35 pisze: czuję się obrażony i wściekły ,że ktoś śmie mówić żle o Polsce
Też tak mam, więc Cię rozumiem. Wkurza mnie i to, że źle o Polsce - i to, że w ogóle ludzie głupoty wygadują.
Ale, jak pisałem, robienie afery drogą dyplomatyczną - w tym akurat przypadku (co innego, gdyby to samo padło w komentarzu redakcyjnym, albo z ust polityka/urzędnika!) - jest bezcelowe. Poseł J. zaś lepiej by się zajął pracą w okręgu... może jakieś wakacje dla biednych dzieci wiejskich, albo coś. Też pozwala takie coś zdobyć popularność, a pożytek większy.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 17 lip 2008, o 17:39

Mam takie wrażenie, że istota sprawy tkwi w tym, że jednak ten bełkot puścili.
Patrz pan "nie mieli zamiaru", "przepraszają" listownie, ale na antenę poszło...
A dlaczego?
Dlatego, że przekonanie "Nie bez powodu Hitler umieścił obozy zagłady w Polsce..." (czytaj: "wśród Polaków", bo nie o geograficzno - logistycznych względach się tu myśli), jest bardziej niż rozpowszechnione na Zachodzie, a w krajach niemieckojęzycznych jest "wyssane z mlekiem matki", że się klasykiem podeprę... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 18:36

Gal pisze: Mam takie wrażenie, że istota sprawy tkwi w tym, że jednak ten bełkot puścili.
Wrażenie, czy wiedzę? Bo z wyjątkowo niejasnych tekstów naszych dziennikarzy - niestety IMHO nie wynika, a na stronach szwajcarskiej telewizorni jakoś mi się nie chce grzebać.

Gdyby nawet - nie podejmuję się oceniać tego bez kontekstu. Wyobrażam sobie puszczenie setki z takim gościem, o ile jest on porządnie skomentowany i/lub skonfrontowany z kimś rozsądnym. Czyli - jeśli występuje ewidentnie jako ilustracja negatywnego zjawiska, dziw natury i ku przestrodze. Wtedy nie widzę problemu. Co innego, jesli kontekst wskazuje, że to pogląd, jak pogląd - i że coś jest na rzeczy. Wtedy w mordę. Ale, powtarzam, nie via MSZ, bo w dzisiejszych czasach umysły i serca ludzi (czyli nastroje tzw. "opinii publicznej") zdobywa się nie poprzez urzędowe komunikaty. Nawet nie poprzez wyroki sądowe, co próbujemy w sprawie podobnych kłamstw gdzieniegdzie robić.
Gal pisze: przekonanie "Nie bez powodu Hitler umieścił obozy zagłady w Polsce..." (...) jest bardziej niż rozpowszechnione na Zachodzie, a w krajach niemieckojęzycznych jest "wyssane z mlekiem matki", że się klasykiem podeprę...
Niestety, prawda. Podobnie jak parę innych mitów, szalenie dla nas szkodliwych, a starannie podgrzewanych przez tzw. wrogie nam ośrodki (jakby ktoś przypadkiem nie wiedział, to informuję uprzejmie, że w gmachu na Łubiance był, jest i będzie specjalny departament do takich akcji). Że Polacy to genetyczni antysemici, zoologiczne rusofoby, a w ogóle to pieniacze, brudasy i złodzieje.
Jeszcze większe "niestety" - sami, temi ręcami, od czasu do czasu czynimy wiele, by te stereotypy pogłębić. Zaś "wiadome ośrodki" z uśmiechem efekt wzmacniają, a adresat operacji - czyli tzw. "zachodnia opinia publiczna", otrzymuje kolejny komunikat, z którym się chętnie zgadza, "bo z mlekiem matki"... I kółko się zamyka...
Czas by je kiedyś przerwać...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 lip 2008, o 21:01

Oglądając talk show Pospieszalskiego i występy jego gości, też często trzeba by doniesienia różne produkować :whistle:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 21:07

Konto usunięte pisze: Oglądając talk show Pospieszal

Ten Pan to się lekko zapomniał w jakich czasach się wychował i w jakich teraz żyje :evil:
Nie przepadam za nim :-/

Co do stereotypów to pojawił się nowy :arrow: wszyscy polacy w angli to chodzą z nożami :!: :mrgreen:
Śmiechu warte :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lip 2008, o 21:27

Piter 35 pisze: chodzą z nożami
Teraz reszta Polaków wie, jak to jest być z Kielc ;-)

A właśnie: a da się chodzić BEZ noża...?

ODPOWIEDZ