Przepisy i przypisy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Czyli finwal.
Jeśli wędzony tradycyjnie, tzn, tak jak inne morskie żyjątka w okolicy północnego Atlantyku - czyli najpierw suszony w płatach, potem wędzony w dymie z własnego tłuszczu i cięty na mniejsze kawałki - to jadłbym tak, jak islandzki hakarl. To znaczy: pod żadnym pozorem nie wąchając, jako zagrychę pod mocną wódkę, z czarnym razowym chlebem.
Jeśli wędzony tradycyjnie, tzn, tak jak inne morskie żyjątka w okolicy północnego Atlantyku - czyli najpierw suszony w płatach, potem wędzony w dymie z własnego tłuszczu i cięty na mniejsze kawałki - to jadłbym tak, jak islandzki hakarl. To znaczy: pod żadnym pozorem nie wąchając, jako zagrychę pod mocną wódkę, z czarnym razowym chlebem.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Ale to mi nie wygląda na suszone/wędzone "w sensie tradycyjnym", zdatne do jedzenia na zimno, choć słowo "reykt" w nazwie jakiś proces wędzenia sugeruje...
Na oko jednak raczej wygląda na bardziej surowy kawałek polędwicy. Mysle, że otworzysz-dotkniesz-zdecydujesz...
Jeśli do obróbki termicznej, to przepisów da się sporo wyguglać (żadnego niestety nigdy nie wypróbowałem)- oto przykładowy, ma tę zaletę, że zawiera także podbudowę ideolo
:
Na oko jednak raczej wygląda na bardziej surowy kawałek polędwicy. Mysle, że otworzysz-dotkniesz-zdecydujesz...
Jeśli do obróbki termicznej, to przepisów da się sporo wyguglać (żadnego niestety nigdy nie wypróbowałem)- oto przykładowy, ma tę zaletę, że zawiera także podbudowę ideolo

z ladnego kawalka np. poledwicy wielorybiej
odkrawamy platy 2-3 cm grubosci.Mieso pluczemy w zimnej wodzie, bo
jest bardzo krwiste.Nastepnie smarujemy gruboziarnista sola morska,
pieprz czarny, czosnkujemy zgniecionym czosnkiem,lekko pedzlujemy
oliwa i ukladamy w misce.Obficie skrapiamy wycisnietym sokiem
cytrynowym usuwajac pestki, bo daja goryczke.Miesko ukladamy ciasno
pod przykrywka z lekkim obciazeniem.Marynujemy w lodowce 12-15
godzin.Mozna smazyc, ale najlepsze jest grilowanie; wpierw z obu
stron na wysokim plomieniu, nastepnie wolniej 5-7 min na kazda
strone.Spozywamy z salata w sosie vinegret obficie popijajac
szlachetnym czerwonym winkiem.Sumienie zachowujemy czyste, bo wiemy
ze spozywany przez nas wieloryb wsuwa kilkaset kilo sledzi lub kryla
na dobe i ze zbyt wielkie stado wielorybow w oceanach swiata zagraza
rownowadze ekosystemu.Poza tym w dobie globalnego ocieplenia
(rzekomego)wszystkie wieloryby i tak wyzdychaja.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Lokalizacja: DC
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, to zależy czy chciałby się napić. Jeżeli nie dawałby znaków życia sprawdziłbym czy nie ma łyżew 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Gliwice
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Przepisy i przypisy
Ja jak Szwedzi śledzie - zakopałbym w ziemi.Konto usunięte pisze:Chloru, a jak traktowałbyś świeżo wyłowionego pływaka?

Re: Przepisy i przypisy
Zeszłoroczna pigwa rozlana do butelek, tegoroczna zasypana. Teraz chwila czekania i czas na testy, w tym roku bardziej wytrawna 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Dzisiaj znowu zrobiłem coś z niczego i znowu mi smakowało. A robi się to tak.
Do gara nadającego się do smażenia wrzuca się kiełbasę. Może być zwykła śląska, może być pieczona albo chorizo, co tam akurat mamy w lodówce. Jak się zacznie wytapiać tłuszcz dorzucamy małą cebulę, albo dużą, co kto lubi. Jak się zeszkli, paprykę czerwoną lub zieloną lub zółtą i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku, czyli jakieś oregano, rozmaryn, tymianek, co kto lubi, przykrywamy i czekamy 15 minut aż papryka zacznie mięknąć.
...
Dorzucamy do gara puszkę czerwonej fasoli i cieciorki, mieszamy, liczymy do 5 i wrzucamy ... no tak, zapomniałem dodać że w drugim garze gotujemy gnocchi ... właśnie te ciepłe jeszcze gnocchi i znowu mieszamy. Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy do smaku, i do koloru dodajemy garść groszku.
Jak mamy świeżą bazylię, to przystrajamy.
Do tego winko i szamamy.

Uploaded with ImageShack.us
Do gara nadającego się do smażenia wrzuca się kiełbasę. Może być zwykła śląska, może być pieczona albo chorizo, co tam akurat mamy w lodówce. Jak się zacznie wytapiać tłuszcz dorzucamy małą cebulę, albo dużą, co kto lubi. Jak się zeszkli, paprykę czerwoną lub zieloną lub zółtą i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku, czyli jakieś oregano, rozmaryn, tymianek, co kto lubi, przykrywamy i czekamy 15 minut aż papryka zacznie mięknąć.
...
Dorzucamy do gara puszkę czerwonej fasoli i cieciorki, mieszamy, liczymy do 5 i wrzucamy ... no tak, zapomniałem dodać że w drugim garze gotujemy gnocchi ... właśnie te ciepłe jeszcze gnocchi i znowu mieszamy. Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy do smaku, i do koloru dodajemy garść groszku.
Jak mamy świeżą bazylię, to przystrajamy.
Do tego winko i szamamy.

Uploaded with ImageShack.us
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
Kubik1, nie wiem czy o to dokładnie chodzi ale ten jest przetestowany i prosty.
karkówkę zważyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym na przykład.
na brytfannę wysypać sól taką gruboziarnistą, z kilo albo więcej. na to położyć mięcho tak aby leżało tylko na soli i nie dotykało naczynia.
górę gruubo nasmarować musztardą, taką z całymi ziarnami gorczycy.
piec tyle ile waży, można nabić parę ząbków czosnku. ostatnio czosnek dodawałem i imo lepsza.
karkówkę zważyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym na przykład.
na brytfannę wysypać sól taką gruboziarnistą, z kilo albo więcej. na to położyć mięcho tak aby leżało tylko na soli i nie dotykało naczynia.
górę gruubo nasmarować musztardą, taką z całymi ziarnami gorczycy.
piec tyle ile waży, można nabić parę ząbków czosnku. ostatnio czosnek dodawałem i imo lepsza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Co z tym termoobiegiem ?
Posoliłem, pieprzyłem i poutykałem czosnek z działki . Trochę majeranku i wszystko umazane grubo musztarda rosyjską . Trochę cytryny . Wszystko leży na plastrach cebuli . Takie porady dostałem na teraz . Koleżanka miała mi przesłać przepis ale chyba jest na naradzie w korporacji i nie odbiera .
Posoliłem, pieprzyłem i poutykałem czosnek z działki . Trochę majeranku i wszystko umazane grubo musztarda rosyjską . Trochę cytryny . Wszystko leży na plastrach cebuli . Takie porady dostałem na teraz . Koleżanka miała mi przesłać przepis ale chyba jest na naradzie w korporacji i nie odbiera .
Re: Przepisy i przypisy
FUX, Normalne bez teromoobiegu, ja ustawiam na 160. Ale mam termometr wbity na stałe i to sprawdzam a nie minutnik.
Na zimno też dobre, zamiast sklepowej wędliny daje radę także.
Na zimno też dobre, zamiast sklepowej wędliny daje radę także.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Ano tak 73-75 wyciągam.
I najpierw zjadam tą przypieczoną gorczycę z góry
Co do musztardy, ja kupuję taką marki auchan za parę groszy. Sama gorczyca praktycznie a 1,5 słoiczka wystarcza.
I najpierw zjadam tą przypieczoną gorczycę z góry

Co do musztardy, ja kupuję taką marki auchan za parę groszy. Sama gorczyca praktycznie a 1,5 słoiczka wystarcza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Gump
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: z Ustrzyk Górnych
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Re: Przepisy i przypisy
Bieszczadzki pstrąg rano złowiony, z borowikami prosto z bieszczadzkiej puszczy 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Re: Przepisy i przypisy
Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Będę miał udziec z dzika i szukam pomysła.
Będę miał udziec z dzika i szukam pomysła.
Re: Przepisy i przypisy
Moja siostra kiedyś tego próbowała z dzikiem i z sarniną, temperatury dokładnie nie znam ale nie dało się tego zjeść. Nie mogę dać gwarancji, że "surowiec" przygotowała poprawnie...FUX pisze: Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Uratowałem wrzucając na grill'a - walka o porcje była do ostatniego kęsa

Life is a Joke !
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Przepisy i przypisy
FUX, ja kiedyś piekłem udziec z dzika, dawno temu, już nie pamiętam dokładnie, ale chyba w normalnej temperaturze. Jednak samo pieczenie nie jest ważne. Przed pieczeniem udziec z dzika należy przez noc zamarynować w mleku! A efekt sam zobaczysz 

Re: Przepisy i przypisy
Fux, najważniejsze to żeby mieso leżało w marnacie min dwa dni. Z tego co pamiętam rozmowę z osobą która dość często piecze dziczyznę, m.in tak jak piszesz, to w przypadku obróbki w niskiej temp. nalezy założyć czas mniej więcej 2h /1 kg mięsa.
Ważne żeby w marnacie znalazł się ocet winny (mięso kruszeje od niego) no i oczywista jakiś tłuszczyk, reszta to kwestia fantazji i dostępności składników. Dobry jest tradycyjny, w marnacie z czosnkiem, jałowcem i tartymi na gróbej tarce warzywami a do tego grzyby.
Ważne żeby w marnacie znalazł się ocet winny (mięso kruszeje od niego) no i oczywista jakiś tłuszczyk, reszta to kwestia fantazji i dostępności składników. Dobry jest tradycyjny, w marnacie z czosnkiem, jałowcem i tartymi na gróbej tarce warzywami a do tego grzyby.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Przepisy i przypisy
Na test zamarynowałem łopatkę.
Trochę oleju, rozmaryn z krzaka, sól, pieprz, czosnek, kolendra.
Wybełtane, odstawione i czeka.
Z jednym znajomym rozmawiałem, to on łopatkę piekł na nisko 8 h.
Ponoć pychota i rozpadała się na widelcu.
Trochę oleju, rozmaryn z krzaka, sól, pieprz, czosnek, kolendra.
Wybełtane, odstawione i czeka.
Z jednym znajomym rozmawiałem, to on łopatkę piekł na nisko 8 h.
Ponoć pychota i rozpadała się na widelcu.