Przepisy i przypisy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Czyli finwal.
Jeśli wędzony tradycyjnie, tzn, tak jak inne morskie żyjątka w okolicy północnego Atlantyku - czyli najpierw suszony w płatach, potem wędzony w dymie z własnego tłuszczu i cięty na mniejsze kawałki - to jadłbym tak, jak islandzki hakarl. To znaczy: pod żadnym pozorem nie wąchając, jako zagrychę pod mocną wódkę, z czarnym razowym chlebem.
Jeśli wędzony tradycyjnie, tzn, tak jak inne morskie żyjątka w okolicy północnego Atlantyku - czyli najpierw suszony w płatach, potem wędzony w dymie z własnego tłuszczu i cięty na mniejsze kawałki - to jadłbym tak, jak islandzki hakarl. To znaczy: pod żadnym pozorem nie wąchając, jako zagrychę pod mocną wódkę, z czarnym razowym chlebem.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Ale to mi nie wygląda na suszone/wędzone "w sensie tradycyjnym", zdatne do jedzenia na zimno, choć słowo "reykt" w nazwie jakiś proces wędzenia sugeruje...
Na oko jednak raczej wygląda na bardziej surowy kawałek polędwicy. Mysle, że otworzysz-dotkniesz-zdecydujesz...
Jeśli do obróbki termicznej, to przepisów da się sporo wyguglać (żadnego niestety nigdy nie wypróbowałem)- oto przykładowy, ma tę zaletę, że zawiera także podbudowę ideolo
:
Na oko jednak raczej wygląda na bardziej surowy kawałek polędwicy. Mysle, że otworzysz-dotkniesz-zdecydujesz...
Jeśli do obróbki termicznej, to przepisów da się sporo wyguglać (żadnego niestety nigdy nie wypróbowałem)- oto przykładowy, ma tę zaletę, że zawiera także podbudowę ideolo

z ladnego kawalka np. poledwicy wielorybiej
odkrawamy platy 2-3 cm grubosci.Mieso pluczemy w zimnej wodzie, bo
jest bardzo krwiste.Nastepnie smarujemy gruboziarnista sola morska,
pieprz czarny, czosnkujemy zgniecionym czosnkiem,lekko pedzlujemy
oliwa i ukladamy w misce.Obficie skrapiamy wycisnietym sokiem
cytrynowym usuwajac pestki, bo daja goryczke.Miesko ukladamy ciasno
pod przykrywka z lekkim obciazeniem.Marynujemy w lodowce 12-15
godzin.Mozna smazyc, ale najlepsze jest grilowanie; wpierw z obu
stron na wysokim plomieniu, nastepnie wolniej 5-7 min na kazda
strone.Spozywamy z salata w sosie vinegret obficie popijajac
szlachetnym czerwonym winkiem.Sumienie zachowujemy czyste, bo wiemy
ze spozywany przez nas wieloryb wsuwa kilkaset kilo sledzi lub kryla
na dobe i ze zbyt wielkie stado wielorybow w oceanach swiata zagraza
rownowadze ekosystemu.Poza tym w dobie globalnego ocieplenia
(rzekomego)wszystkie wieloryby i tak wyzdychaja.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Konto usunięte, to zależy czy chciałby się napić. Jeżeli nie dawałby znaków życia sprawdziłbym czy nie ma łyżew 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ja jak Szwedzi śledzie - zakopałbym w ziemi.Konto usunięte pisze:Chloru, a jak traktowałbyś świeżo wyłowionego pływaka?

Zeszłoroczna pigwa rozlana do butelek, tegoroczna zasypana. Teraz chwila czekania i czas na testy, w tym roku bardziej wytrawna 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Dzisiaj znowu zrobiłem coś z niczego i znowu mi smakowało. A robi się to tak.
Do gara nadającego się do smażenia wrzuca się kiełbasę. Może być zwykła śląska, może być pieczona albo chorizo, co tam akurat mamy w lodówce. Jak się zacznie wytapiać tłuszcz dorzucamy małą cebulę, albo dużą, co kto lubi. Jak się zeszkli, paprykę czerwoną lub zieloną lub zółtą i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku, czyli jakieś oregano, rozmaryn, tymianek, co kto lubi, przykrywamy i czekamy 15 minut aż papryka zacznie mięknąć.
...
Dorzucamy do gara puszkę czerwonej fasoli i cieciorki, mieszamy, liczymy do 5 i wrzucamy ... no tak, zapomniałem dodać że w drugim garze gotujemy gnocchi ... właśnie te ciepłe jeszcze gnocchi i znowu mieszamy. Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy do smaku, i do koloru dodajemy garść groszku.
Jak mamy świeżą bazylię, to przystrajamy.
Do tego winko i szamamy.

Uploaded with ImageShack.us
Do gara nadającego się do smażenia wrzuca się kiełbasę. Może być zwykła śląska, może być pieczona albo chorizo, co tam akurat mamy w lodówce. Jak się zacznie wytapiać tłuszcz dorzucamy małą cebulę, albo dużą, co kto lubi. Jak się zeszkli, paprykę czerwoną lub zieloną lub zółtą i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku, czyli jakieś oregano, rozmaryn, tymianek, co kto lubi, przykrywamy i czekamy 15 minut aż papryka zacznie mięknąć.
...
Dorzucamy do gara puszkę czerwonej fasoli i cieciorki, mieszamy, liczymy do 5 i wrzucamy ... no tak, zapomniałem dodać że w drugim garze gotujemy gnocchi ... właśnie te ciepłe jeszcze gnocchi i znowu mieszamy. Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy do smaku, i do koloru dodajemy garść groszku.
Jak mamy świeżą bazylię, to przystrajamy.
Do tego winko i szamamy.

Uploaded with ImageShack.us
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Kubik1, nie wiem czy o to dokładnie chodzi ale ten jest przetestowany i prosty.
karkówkę zważyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym na przykład.
na brytfannę wysypać sól taką gruboziarnistą, z kilo albo więcej. na to położyć mięcho tak aby leżało tylko na soli i nie dotykało naczynia.
górę gruubo nasmarować musztardą, taką z całymi ziarnami gorczycy.
piec tyle ile waży, można nabić parę ząbków czosnku. ostatnio czosnek dodawałem i imo lepsza.
karkówkę zważyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym na przykład.
na brytfannę wysypać sól taką gruboziarnistą, z kilo albo więcej. na to położyć mięcho tak aby leżało tylko na soli i nie dotykało naczynia.
górę gruubo nasmarować musztardą, taką z całymi ziarnami gorczycy.
piec tyle ile waży, można nabić parę ząbków czosnku. ostatnio czosnek dodawałem i imo lepsza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Co z tym termoobiegiem ?
Posoliłem, pieprzyłem i poutykałem czosnek z działki . Trochę majeranku i wszystko umazane grubo musztarda rosyjską . Trochę cytryny . Wszystko leży na plastrach cebuli . Takie porady dostałem na teraz . Koleżanka miała mi przesłać przepis ale chyba jest na naradzie w korporacji i nie odbiera .
Posoliłem, pieprzyłem i poutykałem czosnek z działki . Trochę majeranku i wszystko umazane grubo musztarda rosyjską . Trochę cytryny . Wszystko leży na plastrach cebuli . Takie porady dostałem na teraz . Koleżanka miała mi przesłać przepis ale chyba jest na naradzie w korporacji i nie odbiera .
FUX, Normalne bez teromoobiegu, ja ustawiam na 160. Ale mam termometr wbity na stałe i to sprawdzam a nie minutnik.
Na zimno też dobre, zamiast sklepowej wędliny daje radę także.
Na zimno też dobre, zamiast sklepowej wędliny daje radę także.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Ano tak 73-75 wyciągam.
I najpierw zjadam tą przypieczoną gorczycę z góry
Co do musztardy, ja kupuję taką marki auchan za parę groszy. Sama gorczyca praktycznie a 1,5 słoiczka wystarcza.
I najpierw zjadam tą przypieczoną gorczycę z góry

Co do musztardy, ja kupuję taką marki auchan za parę groszy. Sama gorczyca praktycznie a 1,5 słoiczka wystarcza.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Bieszczadzki pstrąg rano złowiony, z borowikami prosto z bieszczadzkiej puszczy 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Będę miał udziec z dzika i szukam pomysła.
Będę miał udziec z dzika i szukam pomysła.
Moja siostra kiedyś tego próbowała z dzikiem i z sarniną, temperatury dokładnie nie znam ale nie dało się tego zjeść. Nie mogę dać gwarancji, że "surowiec" przygotowała poprawnie...FUX pisze: Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Uratowałem wrzucając na grill'a - walka o porcje była do ostatniego kęsa

Life is a Joke !
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
FUX, ja kiedyś piekłem udziec z dzika, dawno temu, już nie pamiętam dokładnie, ale chyba w normalnej temperaturze. Jednak samo pieczenie nie jest ważne. Przed pieczeniem udziec z dzika należy przez noc zamarynować w mleku! A efekt sam zobaczysz 

Fux, najważniejsze to żeby mieso leżało w marnacie min dwa dni. Z tego co pamiętam rozmowę z osobą która dość często piecze dziczyznę, m.in tak jak piszesz, to w przypadku obróbki w niskiej temp. nalezy założyć czas mniej więcej 2h /1 kg mięsa.
Ważne żeby w marnacie znalazł się ocet winny (mięso kruszeje od niego) no i oczywista jakiś tłuszczyk, reszta to kwestia fantazji i dostępności składników. Dobry jest tradycyjny, w marnacie z czosnkiem, jałowcem i tartymi na gróbej tarce warzywami a do tego grzyby.
Ważne żeby w marnacie znalazł się ocet winny (mięso kruszeje od niego) no i oczywista jakiś tłuszczyk, reszta to kwestia fantazji i dostępności składników. Dobry jest tradycyjny, w marnacie z czosnkiem, jałowcem i tartymi na gróbej tarce warzywami a do tego grzyby.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Na test zamarynowałem łopatkę.
Trochę oleju, rozmaryn z krzaka, sól, pieprz, czosnek, kolendra.
Wybełtane, odstawione i czeka.
Z jednym znajomym rozmawiałem, to on łopatkę piekł na nisko 8 h.
Ponoć pychota i rozpadała się na widelcu.
Trochę oleju, rozmaryn z krzaka, sól, pieprz, czosnek, kolendra.
Wybełtane, odstawione i czeka.
Z jednym znajomym rozmawiałem, to on łopatkę piekł na nisko 8 h.
Ponoć pychota i rozpadała się na widelcu.