Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 12:52

Islandzkie.



WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 13:19

Czyli finwal.

Jeśli wędzony tradycyjnie, tzn, tak jak inne morskie żyjątka w okolicy północnego Atlantyku - czyli najpierw suszony w płatach, potem wędzony w dymie z własnego tłuszczu i cięty na mniejsze kawałki - to jadłbym tak, jak islandzki hakarl. To znaczy: pod żadnym pozorem nie wąchając, jako zagrychę pod mocną wódkę, z czarnym razowym chlebem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 13:23


WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 13:45

Ale to mi nie wygląda na suszone/wędzone "w sensie tradycyjnym", zdatne do jedzenia na zimno, choć słowo "reykt" w nazwie jakiś proces wędzenia sugeruje...

Na oko jednak raczej wygląda na bardziej surowy kawałek polędwicy. Mysle, że otworzysz-dotkniesz-zdecydujesz...

Jeśli do obróbki termicznej, to przepisów da się sporo wyguglać (żadnego niestety nigdy nie wypróbowałem)- oto przykładowy, ma tę zaletę, że zawiera także podbudowę ideolo :mrgreen: :
z ladnego kawalka np. poledwicy wielorybiej
odkrawamy platy 2-3 cm grubosci.Mieso pluczemy w zimnej wodzie, bo
jest bardzo krwiste.Nastepnie smarujemy gruboziarnista sola morska,
pieprz czarny, czosnkujemy zgniecionym czosnkiem,lekko pedzlujemy
oliwa i ukladamy w misce.Obficie skrapiamy wycisnietym sokiem
cytrynowym usuwajac pestki, bo daja goryczke.Miesko ukladamy ciasno
pod przykrywka z lekkim obciazeniem.Marynujemy w lodowce 12-15
godzin.Mozna smazyc, ale najlepsze jest grilowanie; wpierw z obu
stron na wysokim plomieniu, nastepnie wolniej 5-7 min na kazda
strone.Spozywamy z salata w sosie vinegret obficie popijajac
szlachetnym czerwonym winkiem.Sumienie zachowujemy czyste, bo wiemy
ze spozywany przez nas wieloryb wsuwa kilkaset kilo sledzi lub kryla
na dobe i ze zbyt wielkie stado wielorybow w oceanach swiata zagraza
rownowadze ekosystemu.Poza tym w dobie globalnego ocieplenia
(rzekomego)wszystkie wieloryby i tak wyzdychaja.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 13:59

Dzięks.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 14:21

Konto usunięte, to zależy czy chciałby się napić. Jeżeli nie dawałby znaków życia sprawdziłbym czy nie ma łyżew :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 16:40

Konto usunięte pisze:Chloru, a jak traktowałbyś świeżo wyłowionego pływaka? ;-)
Ja jak Szwedzi śledzie - zakopałbym w ziemi. ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lis 2013, o 19:41

Zeszłoroczna pigwa rozlana do butelek, tegoroczna zasypana. Teraz chwila czekania i czas na testy, w tym roku bardziej wytrawna :thumb:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 lis 2013, o 19:28

Dzisiaj znowu zrobiłem coś z niczego i znowu mi smakowało. A robi się to tak.

Do gara nadającego się do smażenia wrzuca się kiełbasę. Może być zwykła śląska, może być pieczona albo chorizo, co tam akurat mamy w lodówce. Jak się zacznie wytapiać tłuszcz dorzucamy małą cebulę, albo dużą, co kto lubi. Jak się zeszkli, paprykę czerwoną lub zieloną lub zółtą i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku, czyli jakieś oregano, rozmaryn, tymianek, co kto lubi, przykrywamy i czekamy 15 minut aż papryka zacznie mięknąć.
...
Dorzucamy do gara puszkę czerwonej fasoli i cieciorki, mieszamy, liczymy do 5 i wrzucamy ... no tak, zapomniałem dodać że w drugim garze gotujemy gnocchi ... właśnie te ciepłe jeszcze gnocchi i znowu mieszamy. Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy do smaku, i do koloru dodajemy garść groszku.

Jak mamy świeżą bazylię, to przystrajamy.

Do tego winko i szamamy.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2013, o 18:15

Potrzebuję przepis na karkówkę w musztardzie :thumb: :razz:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2013, o 19:47

Kubik1, nie wiem czy o to dokładnie chodzi ale ten jest przetestowany i prosty.
karkówkę zważyć i obsuszyć ręcznikiem papierowym na przykład.
na brytfannę wysypać sól taką gruboziarnistą, z kilo albo więcej. na to położyć mięcho tak aby leżało tylko na soli i nie dotykało naczynia.
górę gruubo nasmarować musztardą, taką z całymi ziarnami gorczycy.
piec tyle ile waży, można nabić parę ząbków czosnku. ostatnio czosnek dodawałem i imo lepsza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2013, o 20:37

Pieczenie, termoobieg, temperatura?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2013, o 21:00

Co z tym termoobiegiem ?
Posoliłem, pieprzyłem i poutykałem czosnek z działki . Trochę majeranku i wszystko umazane grubo musztarda rosyjską . Trochę cytryny . Wszystko leży na plastrach cebuli . Takie porady dostałem na teraz . Koleżanka miała mi przesłać przepis ale chyba jest na naradzie w korporacji i nie odbiera .

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2013, o 23:37

FUX, Normalne bez teromoobiegu, ja ustawiam na 160. Ale mam termometr wbity na stałe i to sprawdzam a nie minutnik.
Na zimno też dobre, zamiast sklepowej wędliny daje radę także.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lis 2013, o 00:08

Środek na ile?
70-75?

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lis 2013, o 00:13

Ano tak 73-75 wyciągam.
I najpierw zjadam tą przypieczoną gorczycę z góry ;-)

Co do musztardy, ja kupuję taką marki auchan za parę groszy. Sama gorczyca praktycznie a 1,5 słoiczka wystarcza.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lis 2013, o 00:18

Oki.

Na dniach robię test.

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z Ustrzyk Górnych
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lis 2013, o 12:45

Bieszczadzki pstrąg rano złowiony, z borowikami prosto z bieszczadzkiej puszczy :mrgreen:
Załączniki
ci1.jpg
ggo.jpg
gambona1.jpg
g10.jpg
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 gru 2013, o 21:46

Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Będę miał udziec z dzika i szukam pomysła.

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: KOTLINA Kłodzka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 gru 2013, o 21:53

FUX pisze: Czy ktoś piekł mięch długo i w niskiej temp. rzędu 75 st?
Moja siostra kiedyś tego próbowała z dzikiem i z sarniną, temperatury dokładnie nie znam ale nie dało się tego zjeść. Nie mogę dać gwarancji, że "surowiec" przygotowała poprawnie...
Uratowałem wrzucając na grill'a - walka o porcje była do ostatniego kęsa :-)
Life is a Joke !

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 gru 2013, o 22:23

FUX, ja kiedyś piekłem udziec z dzika, dawno temu, już nie pamiętam dokładnie, ale chyba w normalnej temperaturze. Jednak samo pieczenie nie jest ważne. Przed pieczeniem udziec z dzika należy przez noc zamarynować w mleku! A efekt sam zobaczysz :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2013, o 08:23

To padlinę konsumowałeś? :o
:mrgreen:

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2013, o 10:41

Fux, najważniejsze to żeby mieso leżało w marnacie min dwa dni. Z tego co pamiętam rozmowę z osobą która dość często piecze dziczyznę, m.in tak jak piszesz, to w przypadku obróbki w niskiej temp. nalezy założyć czas mniej więcej 2h /1 kg mięsa.

Ważne żeby w marnacie znalazł się ocet winny (mięso kruszeje od niego) no i oczywista jakiś tłuszczyk, reszta to kwestia fantazji i dostępności składników. Dobry jest tradycyjny, w marnacie z czosnkiem, jałowcem i tartymi na gróbej tarce warzywami a do tego grzyby.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2013, o 12:15

FUX, no, kiedyś :oops:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2013, o 12:29

Na test zamarynowałem łopatkę.
Trochę oleju, rozmaryn z krzaka, sól, pieprz, czosnek, kolendra.
Wybełtane, odstawione i czeka.

Z jednym znajomym rozmawiałem, to on łopatkę piekł na nisko 8 h.
Ponoć pychota i rozpadała się na widelcu.

ODPOWIEDZ