Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 3 gru 2013, o 23:58

Tak, Volvo jest ewentualnie brane pod uwagę. V40 Cross coś tam. I właśnie taki motor.
Ale ponieważ, pojawiła się możliwość obniżek, myślimy też o innych modelach. Volvo ma świetne fotele.
Tylko, że trzeba za takie V40 wydać w cholerę więcej niż za XV. (który jest powolny :) )

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:02

FUX pisze:Arno, busa sobie z wypożyczalni weź.
Od bywalców narciarskich Francji wiem, że narty tam to kiepski pomysł.
Jedni byli samolotem, to dojazd w sumie trwał więcej, niż samochodem.
Z tym busem/vanem to rozważ. Wynajem to ze 2/km z kierowcą i masz wszystko w tyle.
Pogonisz dwie fury i wyjdzie prawie to samo.
Nawet reńskiego możesz sie napić po drodze bez uszczerbku.
Na razie lepszych nart niż we Francji nie widziałem. Jeździliśmy tam wiele sezonów. Są ciekawe miejsca w USA, ale w Europie Francja jest super.
Samolot - wnerwia mnie targanie bagaży. Ale poza tym jednak wygoda.

A jechać busem z jakimś kierowcą???? Nie znanym mi? W życiu. Co więcej busy w przypadku zdarzeń dropgowych składają się jak puszki z aluminium. I siedzenia niewygodne.
z Warszawy do Francji tam gdzie jadziem 1900 km. Daleko jak cholera. Ale do Szwajcarii było z 1500-1600 - no to już nie przesadzajmy. Ze spaniem w Bawarii...
Ale już samolot zdecydowany.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 gru 2013, o 00:06

Arno pisze:Tak, Volvo jest ewentualnie brane pod uwagę. V40 Cross coś tam. I właśnie taki motor.
Ale ponieważ, pojawiła się możliwość obniżek, myślimy też o innych modelach. Volvo ma świetne fotele.
Tylko, że trzeba za takie V40 wydać w cholerę więcej niż za XV. (który jest powolny :) )
Dostępnych V40 z tym silnikiem jest w Polsce może kilka.
Dałem link do chyba najciekawszego.
Piszą: 157 tys. do negocjacji.
Jakieś 145 -150 tys do zapłacenia.

Czy można jeszcze zamówić nowy do sprowadzenia z fabryki?
Nie jestem pewien. Musiałbyś zapytać dealera.
Bo oni faktycznie wprowadzają już nową, bardziej ekologiczną, linię silników.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:08

Arno pisze: Na razie lepszych nart niż we Francji nie widziałem.

Oj to prawda, tylko ten dojazd!
Arno pisze: Ale już samolot zdecydowany.

:?:
Arno pisze: V40 Cross coś tam.

Poza lansem nie widzę sensu :-/

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:11

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Funky - Forester bez turbiny 2.0 przyśpieszenie dziś z twojego powodu zmierzone, okolo 10.5. Nie sądzę, żeby mi się palec aż o 3 sekundy.
125 koni, według dokumentów.

Tyle to on nawet w papierach nie ma :giggle:

1. Mierzyłeś stoperem z zegarka czy takim miernikiem przyspieszenia?
2. Czy zmieniałeś biegi tak jak zwykle w ruchu miejskim, czy "wyczynowo"?

Właśnie sprawdziłem i u mnie wg "papierów" jest jednak 11.9 a nie to co pisałem. No ale zasadniczo nie zmienia to zasady.
Arno pisze: A Funkiemu, jak pisał i Punto nawet.

To był bardzo wygodny samochód :idea: Do setki miał 16 sekund, ale palił 5.5 litrów na autostradzie :thumb: Nie był specjalnie rączy, ale bardzo go lubiłem :loving:
Arno pisze: Mnie najwyżej interesuje 3.6 w Passacie.

Coś się na tego paska uparł. Są naprawdę dobre auta na rynku.
Dowolne mierzenie czasu ręcznym stoperem jest niedokładne. Ale jednak nie w przedziale 3 sekund.
Co do Pasata - to jedynie ze względu na ów 3.6.
Porównując z Audi - w zasadzie podobne, tylko o niebo tańsze.
A jak wiemy, naprawdę dobrych aut na rynku, to jak kot napłakał... zobacz jakie kłopoty miał Fido_, naprawdę jest trudno wybrać coś, żeby miało rce i nogi.
Niemieckie mają dość dobre fotele. Japońskie nie bardzo. No chyba że sportowe.
DOBRE FOTELE - rozumieją to osoby z wadami kręgosłupa, z probelmami dyskowymi. Jeden znany mi użytkownik Outbacków brał od nas nakładkę na fotele ratującą dolne kręgi. ŻOna musiała tego używać w Hondzie. A i mnie w Accordzie bolał.

No cóż i nie zapominajmy, że auta są jak obrazy - jednemu się abstrakcja podoba inny libi śtukię figuratywną. Jeden lubi Statysa, inny Makowskiego a jeszcze jeden Yerkę... A są tacy, którzy tylko Malczewski i Wyspiański z Mehoferem.

Łukaszenka, w Volvie to niestety trzeba dopakować sporo....

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:19

Arno pisze:Łukaszenka, w Volvie to niestety trzeba dopakować sporo....
To jest już gotowy, wyposażony egzemplarz.
Stoi w Bielsku-Białej.
Przeczytaj specyfikację.
Czego w nim jeszcze brakuje, co byś dołożył?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:27

Arno, trzy sekundy można spokojnie dołożyć do katalogowego czasu przyspieszenia ze skrzynią ręczną dla typowego usera w typowym setupie drogowym. Automat jedzie zawsze tak samo i owszem jak się kierowca spręży (ale naprawdę) to wyciśnie z ręcznej skrzyni wartości katalogowe, w zwykłym użytkowaniu j.w. i będzie szybszy od automatu. Przy codziennym, zwykłym użytkowaniu czasy przyspieszenia są co najmniej porównywalne.
Arno pisze: Niemieckie mają dość dobre fotele.

To prawda, ale nie widzę sensu kupowania dla dobrych foteli kiepskiego auta.

Wartość niemieckich foteli polega na tym, że są twarde i mają długie siedziska. No i są dobrze wyprofilowane.

Ale np w amerykańskich zestawieniach samochodów dla starców jest dużo aut japońskich, w tym Outback.

Tak naprawdę zależy od preferencji. Są ludzie którym Volvo nie pasowało, są tacy co byli zachwyceni. Lexus ma dobre siedzenia.

Dopóki nie usiądziesz to się nie przekonasz :idea:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Auto dla dziada

Post 4 gru 2013, o 00:27

ImageUploadedByTapatalk1386109532.025309.jpg
Alpsy z samolotu dzis kolo 17:00.
Arno, ty zes gdzies sie zagubil mocno porownujac dzisiejsze wolwo do vw, vw do audi itp...
Koniec CHODZENIA po salonach, pora brac auto na weekend i do knajpy w poznaniu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 00:37

gregski pisze:
ImageUploadedByTapatalk1386109532.025309.jpg
Alpsy z samolotu dzis kolo 17:00.
Arno, ty zes gdzies sie zagubil mocno porownujac dzisiejsze wolwo do vw, vw do audi itp...
Koniec CHODZENIA po salonach, pora brac auto na weekend i do knajpy w poznaniu.
gregski, no coś ty, każde z tych aut jest inne. Co nie znaczy, że nie można z cornucopii sobie wybierać.

Volvo podobnie jak SAAB do pojazdów sportowych nie należy - zawieszenie.

Podobno, oświeciła mnie córka przedwczoraj - VOLVO stały się pojazdami hipsterskimi.
Do Poznania jest droga z trzema zakrętami.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 gru 2013, o 08:11

Arno pisze: Fux, rozumiem, że wieczorowa pora i już parę piw poszło.
Nie piję.
Arno pisze: A jechać busem z jakimś kierowcą???? Nie znanym mi? W życiu. Co więcej busy w przypadku zdarzeń dropgowych składają się jak puszki z aluminium. I siedzenia niewygodne.
Z jednym parę razy jechałem; spoko gość, na nartach także jeździ.
Siedzenia? To może być minus.

Arno, ponoć ma wygodny fotel.

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,14942778, ... BoxMotoTxt

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 4 gru 2013, o 09:32

Volva sa modne w pewnych kregach od zawsze, ale tylnonapedowe, tj do 98 roku i konca serii 9xx. Reszta mocno naciagana jak cala hipsterka.

gregski
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 09:39

Na narty faktycznie warto barc pod uwage Pana Kazia z blyszczacym Multivanem czy Viano.
Ostatnio zlecalem transport na clicktrans i cena mnie powalila... Taniej niz samo paliwo w dwie strony jak bym chcial wynajmowac busa i sam jechac. Stawka w tej branzy jest brutalnie niska. Ale dzieki portalom maja co wozic i nie ma pustych przebiegow.

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 09:50

gregski pisze:Volva sa modne w pewnych kregach od zawsze, ale tylnonapedowe, tj do 98 roku i konca serii 9xx. Reszta mocno naciagana jak cala hipsterka.
gregski,
dzisiaj Volvo dla mnie to po prostu wygodne samochody zrobione przez europejczyków dla europejczyków (no OK, te większe modele może bardziej dla amerykanów, a potem eurepejczyków).
W porównaniu z autami Ford Europe, Volvo są bardziej wysmakowane jeśli chodzi o design, maję większą dostępność wersji 4wd (w Fordzie tylko Kuga), większą dostępność mocniejszych silników.
Z drugiej strony Volvo zdecydowanie drożej pozycjonuje swoje auta, co można równie dobrze traktować jako wadę jak i zaletę, zależnie od punktu widzenia.

Mnie się tymi nowymi autami Volvo całkiem przyjemnie jeździ. Jeśli budżet pozwala, to dlaczego kogoś do tych samochodów zniechęcać?

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 10:19

Konto usunięte pisze:Ale np w amerykańskich zestawieniach samochodów dla starców jest dużo aut japońskich, w tym Outback.
Tylko jak oni w USA obecnie definiują starca?
80+ chyba nie, bo ktoś mógłby się obrazić...
90+ ?

;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 gru 2013, o 11:39

Arno, po co tak daleko chcesz jechać?
Masz już skipass na Kasprowy :evilgrin:

http://www.pkl.pl/kasprowy/Kamery

a tutaj artykuł.

http://nanarty.sport.pl/narty/1,110250, ... SlotII3img

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 12:54

FUX, a podpisałeś się już pod tą petycją?
http://www.petycjeonline.com/ski_pass_n ... wy_za_99_z

;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 13:33

Лукашэнка pisze: Tylko jak oni w USA obecnie definiują starca?

Bardzo prosto :idea:
Sooner or later, comfort enters into the equation. Whether you're 45 or 65, you may start thinking about a vehicle that can conform to your chassis, instead of the other way around.
To wszystko w artykule "10 best cars for older drivers" :giggle:

A tu metodologia:
To start our search for such custom rides we took a tip from Goldilocks — a car must be neither too big nor too small. Small cars tend to be low to the ground and often don't have the room a more mature torso needs.

Big cars often involve a step up to get in, so while they have the space you need, they're equally hard to get in and out of. So we looked for medium-height cars with easy entrance and egress. To customize your ride we insisted on a tilt — and, ideally, telescoping — steering wheel. An adjustable-height driver's seat was also required. Bonus points for heated seats, lumbar support and adjustable pedals; if the passenger seat adjusts as well, even better.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 14:01

FUX, Kasprowy za 135 pln, to wypada za 6 dni jakieś 200 EURO za dwa wyciągni i nudne po trzech zjazdach dwie trasy. Oszaleli.
6 dni Val D'Iser 238 euro i 70 wyciągów chyba

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 14:02

Лукашэнка pisze:
gregski pisze:Volva sa modne w pewnych kregach od zawsze, ale tylnonapedowe, tj do 98 roku i konca serii 9xx. Reszta mocno naciagana jak cala hipsterka.
gregski,
dzisiaj Volvo dla mnie to po prostu wygodne samochody zrobione przez europejczyków dla europejczyków (no OK, te większe modele może bardziej dla amerykanów, a potem eurepejczyków).
W porównaniu z autami Ford Europe, Volvo są bardziej wysmakowane jeśli chodzi o design, maję większą dostępność wersji 4wd (w Fordzie tylko Kuga), większą dostępność mocniejszych silników.
Z drugiej strony Volvo zdecydowanie drożej pozycjonuje swoje auta, co można równie dobrze traktować jako wadę jak i zaletę, zależnie od punktu widzenia.

Mnie się tymi nowymi autami Volvo całkiem przyjemnie jeździ. Jeśli budżet pozwala, to dlaczego kogoś do tych samochodów zniechęcać?
W Anglii dawniej Volvami jeździły tzw kapeluchy. Ci co u nas trabantami i wartburgami. NUDY NA PUDY. Bardzo zły wizerunek.
Dziś nie wiem.

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 22:01

Arno pisze:W Anglii dawniej Volvami jeździły tzw kapeluchy. Ci co u nas trabantami i wartburgami. NUDY NA PUDY. Bardzo zły wizerunek.
Dziś nie wiem.
Arno,
a dylemat stąd, że zdecydowałeś się wyemigrować na Wyspy,
że tak to nazwę, "na starość"?

;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 22:05

Konto usunięte pisze:adjustable pedals
Masz takie w Outbacku? fiu, fiu...
:roll:

;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 4 gru 2013, o 22:25

WiS pisze: Ten wątek powinien zmienić tytuł: najpierw z "auta dla dziada" na "auto dla damy", a ostatnio na "AUTO DLA PSA"
Arno pisze: jednak nie można zapominać o bolesnej prawdzie, że dzieci często biorą samochód żony mojej i jadą nim szosami w kraj, lub nawet o zgrozo za granicę - (...). Auto musi być ogólno-rozwojowe a nie, jak to nazywa FUX "po bułki".
Na przykład - w styczniu najprawdopodobniej pojadziem na narty do Francji dwoma autami - moim i żony ( bez żony). (...) słabym jechać tyle autostradą....
OoooKeej, robimy erratę, ma być auto dla żony, psa i dzieci :evilgrin:
Ładne, zwrotne, szybkie, terenowe i oszczędne, z niskim progiem załadunku, a poza tym koniecznie ciche i z dużym bagażnikiem.
Krótko mówiąc, mamy casting na ideał :-)

Teraz serio - nie sądzę, żeby akurat ten jeden (?) raz do roku, kiedy auto ma być użyczone dzieciom w celach rozrywkowych, miał koniecznie decydować o preferowanych parametrach. W końcu "tym drugim" autem, jak wnoszę, do Francji pojadą dzieci, a nie dostojny i wymagający komfortu starzec 54-letni, albowiem ów ma przeca Merca.
Mlodzieży zaś korona z głów spadnie, gdy pojedzie, dajmy na to, starym Foresterem...?
Ale, co kto lubi, znaczy, jak sobie kuzynka życzy.
Z niewysilonych, podróżnych aut klasy średniej uwzględniłbym w takim razie jeszcze Avensisa i koreańczyki. Zupełnie serio, to są przyzwoite auta z masą zalet.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 01:32 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

gregski
6 gwiazdek

Post 5 gru 2013, o 01:01

Wis, ty chwaliles sedici, nie masz prawa glosu. :))

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 5 gru 2013, o 01:31

gregski pisze: Wis, ty chwaliles sedici,
Jeśli już, to SXa - a to istotna różnica :-) No i nie polecałem go Arno, panie traktorzysto :evilgrin:

gregski
6 gwiazdek

Post 5 gru 2013, o 14:35

Dali mi to we wloszech w wypozaczalni, masakra :)

ODPOWIEDZ