Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Auto dla dziada

Post 14 gru 2013, o 19:41

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:A ze przy okazji mondek wcale nie jest zły to po prostu nim jeżdżę
No to jeszcze sobie wyobraź, że to byłaby wersja z silnikiem benzynowym 240 KM i z szybkim automatem...
albo chociaż diesel 200 KM...
;-)
Nieee. Nie pasuje mi zawieszenie mondeo do szybkiej jazdy. Forek prowadzi się o dwa rzędy wielkości lepiej.
Wystarczy mi te 140KM i 2l benzyna.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 312 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 gru 2013, o 21:01

Konto usunięte pisze: Nie pasuje mi zawieszenie mondeo do szybkiej jazdy.
A co jest z tym zawieszeniem nie tak?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 14 gru 2013, o 21:34

Ja żem tym nie jeździł, ale ludność doniosła, że prowadzi się dobrze. Lecz rdzewieje…
Obawiam się, że wiele informacji docierających do na sto mity i legendy starożytnych Greków i Rzymian…
Np. mój znajomek uwielbia Passaty. Miał dwa. A F-K ich nie cierpi. To ja się pytam - gdzie leży prawda?

Dla niektórych osób BMW czy Mercedes to jakieś pojazdy z płyty paździeżowej wykonane ręką niewprawną, a dla innych to auta akuracik.
Są, choć to chyba niemożliwe, ludzie, którzy nienawidzą Subaru, bo głośne, deska badziewna itepe… A znów są tacy - znamy te indywidua - ktorzy uwielbiają te pojazdy…

Co gorsza, znam osobników kochających Dacie.

I co z tym robić, się pytam. Prasa kłamie. Dziennikarze przekupieni, koledzy niewiarygodni…
A nie lepiej po prostu rzucić się na żer dilerów i dać się zmanipulować i kupić takie auto, które akurat nam ktoś wmówi umiejętnie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2013, o 21:40

Arno pisze: koledzy niewiarygodni
FOCH.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 gru 2013, o 21:53

So What! pisze:
Szczerze powiedziawszy, nie jestem pewien czy w specyfikacji ze 140-konnym silnikiem jest takie samo zawieszenie jak w specyfikacji z 240-konnym. Nie wiem.
Nie wiem również czy zawieszenie w Mondeo jest identyczne z zawieszeniem w moim S-Maxie (tu 203KM i 240KM, poza detalami zasilania silnika i softem, mają taką samą specyfikację).
Wiem jedynie, że ten S-Max ma zajebiste* zawieszenie do każdej jazdy - obojętnie czy wolnej czy szybkiej.

(* to znaczy oczywiście w kategorii nie auta sportowego, tylko rodzinnego jakim jest, czyli że po krętej wyboistej drodze mogę jechać szybko, a zarazem wiedząc, że nie pobudzę dzieci śpiących w fotelikach ;-) )

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 21:59

Arno pisze:Np. mój znajomek uwielbia Passaty. Miał dwa. A F-K ich nie cierpi. To ja się pytam - gdzie leży prawda?
No jak to gdzie leży prawda?
Tu i tu.
To znaczy, prawdopodobnie Iksiński naprawdę bardzo lubi te auta, a Igrekowski ich nie cierpi.
Obaj mają przecież prawo do swojego subiektywnego zdania na ten temat.

Dlatego nie pozostaje nic lepszego niż rzucić monetą... :roll:

;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 22:16

Nie, tylko Forda kupić

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 22:19

So What! pisze:
Dam Ci się przejechać to zobaczysz. Generalnie na nierównych krakowskich ulicach lata na boki, tył mu się odrywa od ziemi i fruwa... i takie tam.
Naprawdę uważam, że subaru prowadzi się o dwa rzędy wielkości lepiej.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 184 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 14 gru 2013, o 22:23

Konto usunięte pisze:
So What! pisze:
Dam Ci się przejechać to zobaczysz. Generalnie na nierównych krakowskich ulicach lata na boki, tył mu się odrywa od ziemi i fruwa... i takie tam.
Jezu, Tomciu za szybko jeździsz po mieście :o

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 22:55

Konto usunięte pisze:Generalnie na nierównych krakowskich ulicach lata na boki, tył mu się odrywa od ziemi i fruwa... i takie tam.
Konto usunięte,
może to auto po prostu popsute jest? Np. amortyzatory?

Bo Mondeo to przeciętne auto z popularnej półki, w jednych aspektach lepsze, a w innych gorsze, jednym się podoba bardziej, innym mniej,
jednak w większości testów porównawczych z autami za podobne lub nieco większe pieniądze, jak w tym dość nowym:
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/ ... ej,15753,3
czytamy zwykle tak jak tutaj:
W testach dynamicznych najlepsze wyniki uzyskał Ford (...). Mondeo króluje też w sprawdzianie przyczepności, stabilności i wrażeń, jakie serwuje kierowcy podczas jazdy.

no i w podsumowaniu:
Mondeo - Jest największy, może się pochwalić najlepszymi właściwościami jezdnymi i bardzo przyzwoitą dynamiką. A do tego jest najtańszy z testowanych aut.

A to przecież tylko przeciętna specyfikacja za niecałe 80 tys. zł.

Zresztą nie trzeba wierzyć drukowanym testom. Tym bardziej nie trzeba wierzyć mnie.
Ale może warto wybrać się na jakąś szkołę jazdy, obojętnie czy do ALa, czy do SJS, czy gdziekolwiek, gdzie instruktorzy mają klientów, którzy przyjeżdżają autami służbowymi, najczęściej Toyotami, Skodami, Oplami, Fordami, itd... i zapytać tych instruktorów jak w tych testowych warunkach wypadają auta różnych marek. Oni tam mają dobry przegląd.

Ja mam obecnie bezpośrednie porównanie Forestera 2.5XT i Forda S-Maxa, z podobnymi przebiegami, w podobnie dobrych stanach technicznych, nawet na podobnym ogumieniu...
No i sorry, ale Forester pod prawie każdym względem jest o klasę słabszy,
wyróżniając się jedynie wyższym prześwitem i awd, co daje mu przewagę w pewnych specyficznych, nieczęstych sytuacjach. I nic ponadto.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, o 23:26 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 23:04

Лукашэнка pisze: Ja mam obecnie bezpośrednie porównanie Forestera 2.5XT i Forda S-Maxa, z podobnymi przebiegami, w podobnie dobrych stanach technicznych, nawet na podobnym ogumieniu...
No i sorry, ale Forester pod prawie każdym względem jest o klasę słabszy,

Może coś nie tak z amorkami w forku? :razz:

Może coś nie tak jest ze mną, ale czuję kiedy mi tył się odrywa od ziemi. I wcale nie jeżdżę po wariacku, jak sugeruje Piotruś :-) Ze znanych mi osiek, to tylko honda civic mi się prowadziła porównywalnie do forka. No ale należy też wziąć pod uwagę, że ja nie jeżdżę autami o mocach powyżej 200KM. Może w takich autach doznania i jakość zawieszenia jest zwyczajnie inna. I subaru prowadzi się gorzej.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 23:31

Konto usunięte,
mnie się wydaje, że to może po prostu chodzić o to, że Mondeo to większe (dłuższe) auto niż tamtej generacji Forester, czy też Honda Civic.
Może stąd takie osobliwe odczucia podczas jazdy?
Spróbuj to może zweryfikować robiąc sobie jazdę próbną obecnie oferowanym Legacy lub Outbackiem, które prawdopodobnie są do dyspozycji w krakowskim salonie Subaru.
Jestem ciekawy jakie odniósł byś wrażenie.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 23:37

Лукашэнка, miałem legacy przez 3 lata i jeździło mi się nim równie pewnie i dobrze, a nawet lepiej niż foresterem. Więc to chyba nie ten przypadek. Ale to też nie był demon mocy, miał raptem 138KM.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2013, o 23:56

Konto usunięte,
miałeś Legacy, ale przecież poprzedniej generacji.
Obecnie oferowana generacja jest zbudowana już na innej płycie podłogowej, z inaczej zbudowanym i zestrojonym zawieszeniem, z innym rozstawem kół itd...
To jest inny samochód.

Nieco upraszczając, pod względem zawieszeń, do poprzedniego Legacy można porównać nową Imprezę (lanosa), a z kolei w nowym Legacy i OBK można znaleźć zawieszenie z nieprodukowanej już Tribeki.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 00:11

Лукашэнка, no ale teza była taka, że mondeo jest sporo dłuższe od forestera czy hondy civic. Jest też ciut dłuższe od Legacy IV, którym jeździłem, ale chyba nie na tyle, żeby powodowało to osobliwą różnicę w ocenie tego, że mondeo jeździ do dupy w porównaniu z dowolnym subaru :razz:

Co nie zmienia faktu, że jako służbowe auto jest wygodne i przede wszystkim TANIE :-p

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 00:31

Konto usunięte pisze:no ale teza była taka, że mondeo jest sporo dłuższe od forestera czy hondy civic. Jest też ciut dłuższe od Legacy IV, którym jeździłem
Rozstaw osi w tym Legacy IV był o 115 mm większy niż w tamtym Foresterze, ale zarazem aż o 180 mm mniejszy niż w Mondeo, którym teraz jeździsz.
Więc to "ciut", pasowałoby bardziej w innym miejscu ;-)
Konto usunięte pisze:ale chyba nie na tyle, żeby powodowało to osobliwą różnicę w ocenie tego, że mondeo jeździ do dupy w porównaniu z dowolnym subaru :razz:
No właśnie nie wiem. Dlatego zachęcam Cię do przetestowania współcześnie oferowanych modeli Subaru, a nie opieraniu się na wiedzy o zabytkach.
;-)
Konto usunięte pisze:Co nie zmienia faktu, że jako służbowe auto jest wygodne i przede wszystkim TANIE :-p
Otóż to!
:-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 01:06

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:ale chyba nie na tyle, żeby powodowało to osobliwą różnicę w ocenie tego, że mondeo jeździ do dupy w porównaniu z dowolnym subaru :razz:
No właśnie nie wiem. Dlatego zachęcam Cię do przetestowania współcześnie oferowanych modeli Subaru, a nie opieraniu się na wiedzy o zabytkach.
;-)
Jeśli zabytki jeżdżą dużo lepiej niż nowoczesne aktualnie oferowane auto, to raczej tym gorzej dla niego ;-) Musiałbym się cholernie nudzić, żeby porównywać nowego mondeo do nowego legacy tylko po to, żeby to opisać potem na forum 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 01:25

Konto usunięte pisze:Musiałbym się cholernie nudzić, żeby porównywać nowego mondeo do nowego legacy tylko po to, żeby to opisać potem na forum 8-)
To zrozumiałe.

Dlatego zrób to w innym celu:

- po to, aby wybrać najlepszą możliwą służbówkę!

:mrgreen:

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 104 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 15 gru 2013, o 02:45

Kiedyś jak mi żona rozbiła Legaca dostałem jako zastępcze Mondeo.
Moje odczucia były podobne do tych które miał Fido . Latał mi na koleinach i był niepewny w zakrętach. Specjalnie wziąłem Mondeo bo niby taki fajny w prowadzeniu... i dupa zbita :evilgrin:

Była jedna opcja w Mondeo, która biła Legaca. To była klima. Nie wiem czy w Subaru była taka kiepska czy w Mondeo taka zajebista, ale poczułem różnicę.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 09:05

danikl pisze:Kiedyś jak mi żona rozbiła Legaca dostałem jako zastępcze Mondeo.
Moje odczucia były podobne do tych które miał Fido . Latał mi na koleinach i był niepewny w zakrętach. Specjalnie wziąłem Mondeo bo niby taki fajny w prowadzeniu... i dupa zbita :evilgrin:

Była jedna opcja w Mondeo, która biła Legaca. To była klima. Nie wiem czy w Subaru była taka kiepska czy w Mondeo taka zajebista, ale poczułem różnicę.
O to to to. Ma dobra klime, wiecej miejsca i udaje nieoznakiwany radiowóz. W kontekście trakcji lata po drodze jak Żyd po pustym sklepie w porównaniu do dowolnego Subaru :-)

Dzięki danikl, byłem już prawie gotów uwierzyć Gutkowi ze to ze mną jest coś nie tak

Pisałem z telefonu

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 153 razy

Post 15 gru 2013, o 09:55

Wszystkie nowe Fordy z wielowahaczowym zawieszeniem prowadzą się super, ale pod jednym warunkiem, że nie mają rozjechanej zbiezności tylnej osi. Niestety ta rozjeżdża się dośc często i regulacja co 40 tys to absolutnie minimum, a wręcz nawet czasami co 20 tys. Miałem Focusa od nowości do 200tyś zrobione w 3,5 roku więc mam doświadczenie i róznica była kolosalna. Z rozjechanym tyłem robi sie mocno nerwowy w koleinach i na nierównościach. Po około 100-120 tys do roboty jest też większośc silentblocków w tylnym zawiasie.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 10:36

Konto usunięte pisze:Dzięki danikl, byłem już prawie gotów uwierzyć Gutkowi ze to ze mną jest coś nie tak
Kiedy pisałem, że coś jest z Tobą nie tak?
Sugerowałem, ze z autem, którym teraz jeździsz może być coś nie tak.
To auto służbowe, które przeszło przez więcej rąk.
Danikl miał auto wypożyczone.
Na takiej podstawie nie powinniśmy wyrabiać sobie zdania.
Statystyczny Polak nie szanuje mienia "wspólnego".
Rzadko się zdarza, aby załatwiając swoją potrzebę w toalecie publicznej trafił do muszli.
Nie można oczekiwać aby szanował "niczyj" samochód.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 gru 2013, o 10:41

lukass pisze: że nie mają rozjechanej zbiezności tylnej osi.

Dobrze prawisz.
Kiedyś wymieniono z tyłu w disco jakieś tulejki i końcówkę drążka.
Geometria zrobiona?
Zrobiona.
Ok.

Tyle tylko, że do chaty się wlokłem za tirami.

Jakaś jazda, gdzie można było się rozwinąć ponad 100-120 i wrażenie, że dooopa chce zobaczyć, co robi przód. Eeee. Myślę złudzenie.
Ale jednak nie. Byłem przelotem koło ASO, wizyta, wszystko ok.
Dalej to samo.

Pojechałem na wieś na geometrię i doopa. Tył rozjechany. Gostek był tak pewny swojej pracy, że tylko z przyzwyczajenia mnie na test drive wysłał.
Ręką odjął.

Co się okazało. Geometria powinna być zrobiona na zatankowanym aucie gotowym do drogi z kierowcą i czymś równoważnym po jego prawej stronie.
W ASO bidoki tego nie wiedziały, a że obie wizyty na pewno były z niewielką ilością paliwa w baku, to już wszystko stało się jasne.

Profesjonalizm. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 10:54

FUX pisze: Pojechałem na wieś na geometrię i doopa. Tył rozjechany. Gostek był tak pewny swojej pracy, że tylko z przyzwyczajenia mnie na test drive wysłał.
Ręką odjął.

Ooo, to może być pewna wskazówka.
Лукашэнка pisze: Statystyczny Polak nie szanuje mienia "wspólnego".
Rzadko się zdarza, aby załatwiając swoją potrzebę w toalecie publicznej trafił do muszli.
Nie można oczekiwać aby szanował "niczyj" samochód.

Eeee tam. Stereotypy. Zapomniałeś jak wyglądały toalety publiczne 20 lat temu a jak wyglądają teraz? Nie jest z nami wcale tak źle i będzie dobrze, o ile każdy będzie pamiętał żeby wyczyścić po sobie zawalony kibel.

Dobra, poproszę o przyjrzenie się geometrii, to może być jakiś trop w takim razie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2013, o 11:08

FUX pisze:
W ASO bidoki tego nie wiedziały, a że obie wizyty na pewno były z niewielką ilością paliwa w baku, to już wszystko stało się jasne.

Profesjonalizm. :mrgreen:
I ty mi radzisz auto serwisowane w takich ASO? Kolega się nazywa.

ODPOWIEDZ