Do Tablicy w innym aspekcie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Do Tablicy w innym aspekcie

Post 16 gru 2013, o 10:53

Arno pisze: Dżinsy na Różyckiego kosztowały podobnie i dzieci zmuszały rodziców do wydatków albo tam albo na Wranglery w Pewexie. I koledzy moi zdecydowanie z niezamożnych rodzin chodzili w takich pantalonach. Tak samo jak dziś dzieci zmuszają rodziców do różnych bezsensownych wydatków.

No nie wiem. To pewnie zależy od dzieci i rodziców. Zarówno wtedy jak i teraz ;-)
Na prowincji, gdzie wtedy mieszkałem, nie było takich historii, że dzieci chodziły we wranglerach. Może w W-wie było inaczej. :roll:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 gru 2013, o 11:34

Dziś w Warszawie też jest inaczej. Chociaż przez podły internet zło dociera wszędzie
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 gru 2013, o 12:11

Arno pisze: So What i Fido_, wątpię.
Dżinsy na Różyckiego kosztowały podobnie i dzieci zmuszały rodziców do wydatków albo tam albo na Wranglery w Pewexie. I koledzy moi zdecydowanie z niezamożnych rodzin chodzili w takich pantalonach.
Widzę, że byłeś wszędzie i w każdym czasie ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 12:55

So Whacie, niestety nie. Ale byłem w szkole podstawowej w której dużą część stanowiły dzieci lumpenproletariatu z Siekierek, z blokowisk akurat wybudowanych, gdzie wstawiono dzieci krawężników ( najgorsze GITy to właśnie ich dzieci). Średnią mieliśmy w szkole idealną.
Na Różyckiego nigdy nie byłem. Ale olbrzymia część szkoły się wtedy tam ubierała ( przypomnę film Małżeństwo z Rozsądku).
No i zapomnieliśmy wszyscy o komisach…

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 gru 2013, o 14:36

w pewxesie kupowalem min za dolara kasty basf na ktore przegrywano mi w punkcie z cd LPki z importowanych pierwszych plyt cd...
Arno pisze: Dziś w Warszawie też jest inaczej. Chociaż przez podły internet zło dociera wszędzie

:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 17:11

gregski, jak mogłeś się przyznać do kupowania kaset w Pewexie - teraz będziesz uznany za komunistycznego burżuja. Czego ci z serca życzę :)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 16 gru 2013, o 17:27

gregski pisze:w pewxesie kupowalem min za dolara kasty basf na ktore przegrywano mi w punkcie z cd LPki z importowanych pierwszych plyt cd...
ale to jest nie na temat, bo Arno pisał o latach 70tych a ty prawie 90tych.
:evilgrin:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 gru 2013, o 17:48

damaz pisze: Arno pisał o latach 70tych a ty prawie 90tych.
Bez żartów, paradoksalnie tu - a nie tylko w geografii - może być wyjaśnienie różnic we wspomnieniach. Bądź co bądź, Arnowe lata młodzieńcze przypadły na okres względnego prosperity PeeReLu, natomiast moje i nieco młodszych - wręcz przeciwnie.
Nie sądzę, żeby to wyjaśniało wszystko - ale część różnicy może tak.
W każdym razie, ja nie pamiętam, by u nas w domu bywało coś z Pewexu (może tylko kawa, w awaryjnych sytuacjach, cos mi tak świta). Owszem, już jako student, pod koniec lat 80. kupowałem tam alkohol w dużych ilościach, ale to inna bajka :evilgrin:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 18:55

W pewnym momencie Pewex stał się prawie normalnym sklepem. To już w schyłkowych latach.
Ale 80te też były ciekawe, Pewexów coraz więcej, więcej gratów…
Pampersy nawet były. Dziko drogie. Jakieś odżywki dla dzieci były, podgrzewacze do butelek - uderzali tam, gdzie się człowiek łatwo poświęcał.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 gru 2013, o 21:11

Arno, nie szukaj; już jest typ....

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,15143263, ... BoxMotoTxt

Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 21:19

Ładna ta nowa C klasa. W sumie dobrze Mercedes zaczął kombinować, w sensie upodabniania wszystkiego do S=ki. W ten sposób w dół spłynie trochę splendoru.

Arno, jak masz do wyboru Merca, BMW I Opla to chyba zostań przy Mercu. BMW sobie możesz na weekend wypożyczyć, a Opel to pewnie nieodpowiedni poziom prestiżu na Twoim stanowisku.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 21:29

Panowie, dziękuję za sugestie. Zakładam podobny scenariusz.
Ale, proszę poczytać o tym w linku:
http://www.topgear.com/uk/car-news/new- ... 2013-12-16

Mnie wcale nie cieszy to, że auto jest wdłuższe i szersze. Ciekawi mnie czy się zmieszczę w budżecie kwestii mocy. Wolałbym maluśkim silnikiem nie jeździć. Ale co tam, grunt, żeby się nie psuło… Zawsze pozostaje A w wersji AMG ( he he - budżet nie) lub 250 4x4…

No nic… najważniejsze jednak co innego:
1. Żeby było wesoło.
2. Żebyśmy mieli o czym tu gadać.
3. Się pytam, dlaczego Fido, nadal się nie sypnął jaki pojazd…

barton
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 21:37

Konto usunięte pisze: Ładna ta nowa C klasa. W sumie dobrze Mercedes zaczął kombinować, w sensie upodabniania wszystkiego do S=ki. W ten sposób w dół spłynie trochę splendoru.

ale w sumie to oni już tak od wielu lat kombinują... zresztą nie tylko MB ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 23:17

WiS pisze: Bez żartów, paradoksalnie tu - a nie tylko w geografii - może być wyjaśnienie różnic we wspomnieniach. Bądź co bądź, Arnowe lata młodzieńcze przypadły na okres względnego prosperity PeeReLu, natomiast moje i nieco młodszych - wręcz przeciwnie.
pozwolę sobie na plemnikę :evilgrin:

greg wyraźnie artykułował kupowanie kaset w peweksie celem nagrywania w nagrywalni płyt CD. jak na przykład w warszawskim digitalu. otóż nawet na początku lat 80tych (o 70 nie wspominając) takowych nagrywalni nie było. z prostego powodu. nośnika w Polsce nie było. CD, w sensie.

quod erat demonstrandum
:evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2013, o 23:31

damaz, a ja zrozumiałem, że gregski później jednak to kupował…
w każdym razie grsgski jest już komuchem tak jak ja.

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 17 gru 2013, o 00:08

Pierwsze reifle 7.7 dolara w 1972r.Piwo było w stalowych puszkach o.33l. Żytnia pól lita 0,7 dolara. Wódkę się opłacało kupować nawet po czarnorynkowym kursie.Dywan 3\4 m 110 zielonych. Duży fiat w 1975-prezent od wujka z USA ok 2 tys .Maluch 1150. Kurs oficjalny ok 24 zł, rynkowy ok 70 za dolara.Piwo puszkowe Heineken nabyłem za złote w podziemiach dworca centralnego przy otwarciu w 1974. Sweter tzw szetland chyba ok 6 .Sami widzicie jak nisko upadł dolar. Spodnie teraz 70 a nie 7. Auto 20 a nie 2 tys.
Dolar to przeszłość.Wódka dalej po 20 zł a dolarów wyjdzie 7 a nie 0,7.Złoty górą.!
Pamietajmy o Wołyniu.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2013, o 00:36

stefanekmac pisze: Złoty górą.!
wódka górą...
stefanekmac pisze: Piwo było w stalowych puszkach o.33l.
o. i to jest temat na osobny wątek. o postępie technicznym (konkretnie: technologicznym). bo te puszki wyglądają przecież tak samo. ale są aluminiowe i wyżyłowane do granic. dzięki czemu więcej wchodzi na jedną paletę (nie, nie. nikt charytatywnie puszek nie robił lżejszych). na dodatek łatwiej zmiażdżyć, co ułatwia wyśmiecanie (przemysłowe). okulary. były ze szkła. przy większych wadach (4 dioptrie i więcej) łamały nos (to nie żart. skrzywienie przegrody nosowej to typowa "usterka" okularników z dawnych lat). teraz leciutki plastik. układ wydechowy. kiedyś zrobiony z rur o grubości ścianki +/- 2mm. teraz dochodzą do 1mm. że szybciej koroduje? tak. ale jest o pierdylion kilogramów lżejszy. itp. itd. zwracam uwagę, że nie zająknąłem się nawet na temat różnych samomyślących sztucznych inteligencji w pieluchach.

gregski
6 gwiazdek

Do Tablicy w innym aspekcie

Post 17 gru 2013, o 10:43

damaz pisze:
gregski pisze:w pewxesie kupowalem min za dolara kasty basf na ktore przegrywano mi w punkcie z cd LPki z importowanych pierwszych plyt cd...
ale to jest nie na temat, bo Arno pisał o latach 70tych a ty prawie 90tych.
:evilgrin:
:) ale ale ale ... :)
Greg '76 :)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 17 gru 2013, o 12:01

gregski pisze: Greg '76 :)
No toteż mówię, że róznica może być pokoleniowa (WiS '67).
damaz pisze: pozwolę sobie na plemnikę
To teraz zabieraj te swoje plemniki :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 gru 2013, o 12:41

Młodzież... :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2013, o 13:34

Gregski, dobrze, bo ci rodzice kupowali duplo w pewnym momencie może. Ale w 76 nie kupowałes se w Pewexie papierosów St.Moritz, Dunhillów, czy innych Bensonów.

Gootek
6 gwiazdek

Post 17 gru 2013, o 13:54

W PRL dochody społeczeństwa tylko pozornie były spłaszczone.
W rzeczywistości, obok masy ludzi którzy mieli skromne dochody, sporo było również takich którym powodziło się lepiej, a byli również tacy, którym żyło się wyśmienicie.
Większość ludzi jakoś tam kombinowała czy to lubieli i umieli czy nie, taki przymus czasów. Niektórzy mieli rodzinę za granicą, która pomogła, inny mieli okazję wyjeżdżać na granicę do pracy, albo robili w kraju jakieś większe pieniądze, np. tzw. prywaciarze.

Ja akurat jako dziecko nigdy niczego nie miałem z Pewexu, potem pod koniec lat 80-tych jako nastolatek, zdarzało mi się za własne pieniądze kupić tam jakiś drobiazg.

Podobnie jak z luksusowymi jak na tamte czasy owocami egzotycznymi czy zagranicznymi produktami spożywczymi, które sprzedawano we wrocławskiej Hali Targowej, czy warszawskiej Hali Mirowskiej - ich ceny wówczas mnie porażały, ale przecież byli tacy, którzy to kupowali, bo gdyby nie było popytu to nie byłoby również podaży.

Pensja nauczycielska w przeliczeniu na dolary wynosiła 20.
A wrocławska licealistka za zrobienie loda niemieckiemu turyście w pokoju hotelu Polonia, w czasie szkolnej przerwy śniadaniowej (dlatego nazywano te dziewczęta śniadaniówkami), dostawała 20 dojczmarek, czyli 10 dolarów. Jeśli miała już swoich stałych klientów, to bez problemu zarabiała miesięcznie, tylko w czasie tych dłuższych przerw w lekcjach, około 400 marek miesięcznie, czyli 10 razy więcej niż jej panie profesorki dostawały pensji w szkole.

Cały ten PRL-owski system to była porażka i szkoda,że historia nam go sprezentowała.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 17 gru 2013, o 14:09

Лукашэнка pisze: A wrocławska licealistka za zrobienie loda niemieckiemu turyście w pokoju hotelu Polonia, w czasie szkolnej przerwy śniadaniowej (dlatego nazywano te dziewczęta śniadaniówkami), dostawała 20 dojczmarek, czyli 10 dolarów.
Czyli widac z tego że lody tez podrożały :giggle:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

gregski
6 gwiazdek

Post 17 gru 2013, o 15:04

Nie! Waluta stracila na wartosci ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 gru 2013, o 18:20

lukass pisze:
Лукашэнка pisze: A wrocławska licealistka za zrobienie loda niemieckiemu turyście w pokoju hotelu Polonia, w czasie szkolnej przerwy śniadaniowej (dlatego nazywano te dziewczęta śniadaniówkami), dostawała 20 dojczmarek, czyli 10 dolarów.
Czyli widac z tego że lody tez podrożały :giggle:
:lol:

:thumb:

ODPOWIEDZ