dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 2 paź 2013, o 19:00

Jak pieknie słucha się jednej strony i tendencyjnie przedstawia sytuację...

http://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/niecz ... roju/tkkne

i druga strona...

http://www.skisun.pl/files/oświadczenie.pdf

reszta pism niżej

http://skisun.pl/news/entry/informacja-1

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 gru 2013, o 20:01

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 gru 2013, o 20:04

Alan, Alan, Alan!, no co ty insynuujesz przeca oni wszyscy są profesjonalni i niezależni :razz: :evilgrin: :evilgrin:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2013, o 21:22

W latach 2008-2012 rząd Donalda Tuska wydał aż 124 622 539 zł na reklamy i ogłoszenia. Około 52% kwoty przeznaczonej dla dzienników ogólnopolskich otrzymała „Gazeta Wyborcza”!
A spodziewałeś się, że dadzą na gazetę skierniewicką czy głos ustrzyk lub czeczenii* o nakładzie 1 000 egzemplarzy/miesiąc taką kasę?
GW chyba nadal w czołówce dzienników...

* sorki za te nazwy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 gru 2013, o 22:52

FUX pisze:W latach 2008-2012 rząd Donalda Tuska wydał aż 124 622 539 zł na reklamy i ogłoszenia. Około 52% kwoty przeznaczonej dla dzienników ogólnopolskich otrzymała „Gazeta Wyborcza”!
A spodziewałeś się, że dadzą na gazetę skierniewicką czy głos ustrzyk lub czeczenii* o nakładzie 1 000 egzemplarzy/miesiąc taką kasę?
GW chyba nadal w czołówce dzienników...

* sorki za te nazwy.
Tak, właśnie myślałem, że na annualnik ( :mrgreen: ) Dolinki Służewieckiej.
Prowadzony przez księdza of korz.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 gru 2013, o 17:42

Dziś zobaczyłem pierwszy raz od dłuższego czasu jakiś serwis informacyjny (telewizyjny) od początku... Padło na "Wydarzenia". Główne materiały przypominały raczej prowincjonalną kronikę kryminalną (gość rozjechał chłopaka, jakieś zabójstwo w trakcie libacji alkoholowej, zmumifikowany noworodek gdzieś na strychu itd)...

Ja pier..... :wall: :wall: :wall: :x :x :x
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 18 gru 2013, o 18:16

Chyba od roku nie oglądam telewizji w ogóle, a więc serwisów informacyjnych także, i bardzo sobie chwalę.
Szczerze polecam.
I nie czuję się bynajmniej niedoinformowany - wręcz przeciwnie 8-)

barton
6 gwiazdek

Post 18 gru 2013, o 18:26

WiS, ja nawet telewizora nie mam, ale wpadam na obiadki do rodziców :giggle: to czasem sobie "pstyknę" TV by utwierdzić się w przekonaniu o dokonaniu właściwego wyboru (przynajmniej w tej kwestii)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2013, o 19:19

WiS pisze:Chyba od roku nie oglądam telewizji w ogóle, a więc serwisów informacyjnych także, i bardzo sobie chwalę.
Szczerze polecam.
I nie czuję się bynajmniej niedoinformowany - wręcz przeciwnie 8-)
W TVN24 głowne wydarzenie od wczoraj - kobita po pijaku wjechała do przejścia dla pieszych.
Plus - to interesujące jednak, zaostrzenie ustawy anyaborcyjnej.
Ale pijana, na pierwszym miejscu
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

barton
6 gwiazdek

Post 18 gru 2013, o 19:27

Arno pisze: Plus - to interesujące jednak, zaostrzenie ustawy anyaborcyjnej.

a czy to się nie skończy jak zwykle: bardziej zasobni będą się skrobać za granicą, a biedota u jakichś wioskowych znachorów i/lub w polowych warunkach...

Jest jeszcze jedna tendencja w naszych mediach: wszystkiemu co nasze/lokalne poświęca się sporo uwagi nawet w głównym wydaniu programu informacyjnego (nawet jeśli na pierwszy rzut to jakiś margines typu: na melinie w trakcie libacji zostaje popełnione morderstwo), a z zagranicy (nie licząc wydarzeń w rodzaju jakiegoś szczytu) to głównie info w stylu: w Wietnamie spadł autobus, a w USA ktoś wygrał na loterii, zaś w Chwinach urodził się cielak z 2'oma głowami... Śmieć informacyjny, że głowa mała...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2013, o 19:41

Tefałen chbyta sie brzytwy, przy spadku oglądalności, i każde pierdoły będzie męczył do zgonu.
Kiedyś był jako taki poziom i przed porannym startem tiwi było włączone.
Dzisiaj na 5-10 min.
Później komp.
Gdyby nie kanały tematyczne, to w zasadzie tiwi mogłoby nie istnieć.

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 19 gru 2013, o 00:26

A ja chętnie obejrzałbym co u braci Węgrów, Czechów itd.Jakieś spokojne, wyważone rozmowy np z naszymi rodakami którzy tam żyją.Co się tam szykuje.Czy warto coś od nich pożyczyć, a może nie włazić w to bagno które oni zaliczyli.A tu wielka cisza.Chyba tylko żeby obrzydzić Orbana to się coś walnie o faszystach.
Pamietajmy o Wołyniu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 19 gru 2013, o 01:52

Szukajcie, a znajdziecie. Tak (zdaje się) mówi Pismo.

barton
6 gwiazdek

Post 19 gru 2013, o 03:16

WiS pisze: Szukajcie, a znajdziecie. Tak (zdaje się) mówi Pismo.

i dlatego na forum jest wątek o polityce :mrgreen: ;-) :giggle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 19 gru 2013, o 13:58

stefanekmac pisze:A ja chętnie obejrzałbym co u braci Węgrów, Czechów itd.Jakieś spokojne, wyważone rozmowy np z naszymi rodakami którzy tam żyją.
telewizje frankofońskie celują w takich reportażach. o danym problemie opowiadają dość szczegółowo, pokazując różne opcje i strony, z tłem historycznym itd.
jeśli z czystko francuskim przekazem jest problem, to najbliższa im jest "TV Planete".

a z innej beczki, to dzisiaj do kanapki była konferencja niejakiego Włodzimierza Włodzimierzowicza Putina. i pozazdrościłem.
bo nasz rodzimy, pożal się istoto wyszszo, ZBOWiD mógłby oglądać przez 100 lat to wystąpienie a i tak by nie dotarło jak powinien zachowywać się polityk z klasą.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 gru 2013, o 16:51

odpowiadając na pytanie wątku... dlatego :wall:
Chłopiec najpierw przywiązał swoich dwóch młodszych kolegów do drzewa, a następnie podpalił. Chiński sąd orzekł, że współwinnym poniesionych przez nich obrażeń jest producent popularnej kreskówki, bo młody sprawca odtwarzał jedną ze scen obejrzanych w telewizji
http://wyborcza.pl/1,75477,15171963,10_ ... ucent.html
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

barton
6 gwiazdek

Post 20 gru 2013, o 19:28

busik, ale w sumie to nic nowego... Ja jeszcze pamiętam czasy, gdy płyty różnych zespołów (głównie metalowych i rapowych) były obarczane za "wyskoki" słuchaczy np. strzelanina w szkole, zabójstwo, samobójstwo, ataki na mniejszości itd. Oczywiście na zasadzie, że były one (teksty, muzyka) inspiracją do popełnienia takich czynów. Potem jeszcze dodano do koszyka filmy i gry komputerowe... Przypomniał mi się przypadek z USA, gdzie doszło do strzelaniny w której sprawcy byli ubrani niczym główni bohaterowie Matrixa...

Ważniejsze jest postawienie pytania, czy nie jest to zbyt proste szufladkowanie (choć pewnie masowego widza to nie interesuje i jest zadowolony z klarownego "wyroku"). Oczywiście można też rozważać sprawę w kontekście odpowiedzialności twórcy za przekaz oraz jego odbiór przez adresata... Ale taka dywagacja zaczyna dryfować bardziej w sprawę komiczną, niż poważną

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 gru 2013, o 21:24

Barthol ja to wiem, tylko uderzył mnie kraj w którym do tego doszło
do tej pory uważaliśmy Chiny za państwo komunistyczne, gdzie żyje się jak w Korei Płn (coś pewnie jak zawsze Europa zach myślała, że w Polsce niedźwiedzie chodzą po ulicach, albo wycieczki dzieci z Danii przyjeżdżały tu z ciepłą wodą, bo myśleli że nie mamy ) a tu się okazuje, że pod każdym względem gonią resztę świata, a chyba w tym przypadku nawet US prześcignęli w paranoi wyroku tego sądu
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

barton
6 gwiazdek

Post 21 gru 2013, o 01:06

busik, od kilku lat Chiny są dużym rynkiem zbytu np. dla firm motoryzacyjnych... Generalnie bardzo szybko się transformują i uczą... Ale fakt, że u nas niewiele się o tym mówi...

barton
6 gwiazdek

Post 6 sty 2014, o 15:04

O czym będą mówić media w nadchodzącym roku (znalezione na fb):

Obrazek

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 6 sty 2014, o 16:29

Dlatego nie ogłądam telewizji bo praktycznie co roku jest to samo. Ostatnio nawet większość stacji radiowych zeszło no ''psy'' czasami jest więcej reklam i deblinych informacji niż muzyki więc nawet radia w aucie już nie da się słuchać tylko muzykę z płyt.
PS. Jak jeżdżę po kraju i radio wyszukuje stację to choćby niewiem przez jakie zadupie jechał to zawsze złapie radio Maryja co oni mają za nadajniki :o
"OLD SUBARU NEVER DIE"

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 6 sty 2014, o 22:03

Barthol pisze:O czym będą mówić media w nadchodzącym roku (znalezione na fb):
kurczę.. jakie to (smutnie) pewne...
dorzucić trzeba losowo kilku zabójców, złodziei, chorych psychicznie (statystycznie oczywistych, ale jakże medialnych...), którzy zajmą media 'większościowe' i rok mamy z głowy.
Przed Sylwestrem dodatkowo ranking najbardziejszych imprez w 'top miastach' i najcycniejszych, najpijańszych lub najnowszychnajstarszych 'gwiazdów' i sruuu... poleciało.

Udanego i jak najdalej od takich niusów ROKU!

barton
6 gwiazdek

Post 7 sty 2014, o 00:16

marcyś, ja bym dodał do tego tzw. dziennikarstwo biurkowe. Śledzenie zagranicznych witryn/facebook'a/youtube/itd a potem kopiowanie ich zawartości do naszej lokalnej portalozy przez "dziennikarzy"...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 7 sty 2014, o 01:04

Właśnie w Trójce mówili, że Merkel wolała biodro złamać żeby się z Donkiem nie spotykać.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 7 sty 2014, o 11:33

nie wiem czy pisac tutaj czy w watku o fotoradarach, ale nie wiem czy zauwazyliscie, jak bezczelnie Polskie Radio robi masakryczna kampanie wypadkowa, jeszcze niegdy tyle nie gadano w wiadomosciach o kazdej glupiej stluczce...
moje dziesiecioletnie dziecko podsumowalo sluchanie radia w aucie: "tatus, wylacz wiadomosci, bo znow bedzie o wypadkach...to jest chore"
jak nie bylo o czym mowic to opowiadano o wypadku gdzies w dalekiej Rosji...

jako ciekawostke podam, ze w wypadkach w PL rocznie ginie ok 3,5-4 tysiecy ludzi
http://dlakierowcow.policja.pl/dk/staty ... 3,dok.html

a na choroby zwiazane z ukladem oddechowym - syf w powietrzu, palenie butelkami PET w piecu, palenie legalnych papierosow umiera nas rocznie ponad dwadziesicia razy wiecej... ponad 60 tys ludzie rocznie..

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal ... -NK-06-010

poprawienie standardow pomocy psychologicznej pomoglo by ponad 10 tysiacom samobojcow rocznie...

o bledach lekarskich w PL sie nie mowi, w Niemczech mowi sie o 200 tysiacach zgonow rocznie spowodowanych blednie dobrana terapia, skutkami ubocznymi lekow, niewydolnoscia dzisiejszej medycyny siedzacej po uszy w kieszeni koncernow farma, zajmujacej sie drogim usowaniem objawow, a nie skupiajacej sie na przyczynach..
co sie robi w tym temacie? ano niewiele, nie ma szybkiej kasy.. a system zastany, nie do ruszenia - patrz PL.

dziw bierze, ze ludzie sie jeszcze nie odwrocili od takich mediow.. trwa to juz tyle czasu...

ODPOWIEDZ