Wymiana paska rozrządu Legacy III 2.5 2001r

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
daniel_buhaha
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2001 2.5 Kombi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana paska rozrządu Legacy III 2.5 2001r

Post 18 sty 2014, o 14:27

Cześć,
Właśnie zamówiłem pasek rozrządu. Czy mam spodziewać się dużych utrudnień przy wymianie, ktoś to robił, jakieś wskazówki? Czasem piszą o wyciąganiu silnika. Czy przy okazji będzie łatwy dostęp do regulacji luzu zaworowego, warto to robić za jednym zamachem? dzięki za podpowiedź

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 18 sty 2014, o 20:12

Witam
Nie wiem jak w przypadku 2.5 ale ja jak wymieniałem rozrząd w swiom 1.6 wraz z wszystkimi rolkami i pompą wody to nie wyciągałem nawet chłodnicy jedynie wentylator. Jednak przed przystąpieniem do wymiany, ponieważ wcześniej nigdy nie wymieniałem rozrządu w subaru (jedynie w nexi 8 zaworowej ale tam sprawa jest bardziej prosta) poczytałem troche instrukcje impreza manuals na http://ken-gilbert.com/ tam jest wszystko dokładnie opisane krok po kroku.
Trzeba też uważać na ząbki z racji tego że się mało znałem to policzyłem ząbki i zaznaczyłem na starym pasku przed zdjęciem nawet nie wiedziałem a nowy pasek miał zaznaczone te linie i było prosto przy zakładaniu. Trzeba też uważać by spikulec z napinacza wyjąć na sam koniec po założeniu rozrządu. W przypadku wymiany pompy wody trzeba też wymienić płyn chłodniczy. Nie wiem tylko czy w przypadku silnika 2.5 miejsca nie jest za mało bo jeśli przy wymianie rozrządu bedzie trzeba wyciągać silnik to warto przy okazji wyregulować zawory i ewentualnie wymienić uszczelki pod tymi pokrywami
żeby nie wyciągać silnika 2 razy.
"OLD SUBARU NEVER DIE"

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Re: Wymiana paska rozrządu Legacy III 2.5 2001r

Post 23 sty 2014, o 21:49

Przy 2,5 z 2001r wszystkie czynności takie jak wymiana rozrządu, regulacja zaworów i związana z tym wymiana uszczelek robi się bez wyciągania silnika.
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

IVAN
0 gwiazdek
Auto: Legacy II 94r AT sedan

Post 24 sty 2014, o 15:05

a ja się podepnę pod temat co ile km się wymienia pasek rozrządu w legacy II ??

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 24 sty 2014, o 18:42

IVAN pisze:a ja się podepnę pod temat co ile km się wymienia pasek rozrządu w legacy II ??
Co 105 kkm.

ODPOWIEDZ