Forester 4AT - ruszanie na śliskim - wyłącznie tył

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: FOREK 2.0/158 A/T - LPG - PRZESZŁOŚĆ :-(
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester 4AT - ruszanie na śliskim - wyłącznie tył

Post 22 sty 2014, o 21:37

No cóż. Ciekawe jak się ma takie doświadczenie

do stwierdzenia, że gdy przód nie ma uślizgu to moc nie jest przenoszona (albo jest ale w minimalnej wartości) na tył.
Mówimy oczywiście o automatycznej skrzyni.
Na drodze lodzik przyprószony śniegiem.

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Re: Forester 4AT - ruszanie na śliskim - wyłącznie tył

Post 22 sty 2014, o 21:42

Myślę , że prawe przednie koło też sobie buksowało w najlepsze innej opcji nie ma w 4EAT.

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 sty 2014, o 21:44

Być może. Dźwięk na to może sugerować. W momencie zatrzymania się tyłu lewego słychać nadal ślizgające się koło.
Przyjąłem, że to lewy tył ale może przód ?
Jutro spróbuję z dwiema kamerkami.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sty 2014, o 11:00

eror pisze:No cóż. Ciekawe jak się ma takie doświadczenie

do stwierdzenia, że gdy przód nie ma uślizgu to moc nie jest przenoszona (albo jest ale w minimalnej wartości) na tył.
Mówimy oczywiście o automatycznej skrzyni.
Na drodze lodzik przyprószony śniegiem.
Gdy ruszasz samochodem Subaru ze skrzynią 4EAT to tył jest zapięty, czyli moc przy ruszaniu jest przekazywana w takim samym stopniu na przednią i tylną oś.
A to, że lewe czy prawe koło szybciej się kręci wynika z tego, że na osiach są mechanizmy różnicowe. W tym samochodzie są to otwarte mechanizmy, o niskim oporze wewnętrznym. To zjawisko może zostać w pewnym stopniu ograniczone gdy zostanie zastosowany na osi mechanizm różnicowy o zwiększonym oporze (ang. LSD), który można spotkać w mocniejszych wariantach modeli Subaru, lub może ono zostać zupełnie wyeliminowane za pomocą mechanicznej blokady mechanizmu różnicowego (spotykanej w samochodach terenowych).
W nowocześniejszych samochodach osobowych coraz częściej stosuje się indywidualne sterowanie pracą hamulców na poszczególnych kołach w celu poprawienia trakcji w takich sytuacjach jak na Twoim filmie. W nowym Foresterze ten system nazywa się X-Mode.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 23 sty 2014, o 11:22

Przy ostrzejszym ruszaniu na takiej nawierzchni (oczywiście z wyłaczonym ESP) nawet w Haldex tył dośc mocno zamiata na boki ;)
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

eror
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 sty 2014, o 13:02

Drugi filmik, z obu stron na raz, i tak nakręcę.
Na tym co już jest, są dwa ruszenia. Pierwsze na "D", drugie na "1". Kiedyś słyszałem jakoby zapięcie "1" miało powodować
spięcie 50:50 przodu z tyłem.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 23 sty 2014, o 14:15

eror pisze:Drugi filmik, z obu stron na raz, i tak nakręcę.
Na tym co już jest, są dwa ruszenia. Pierwsze na "D", drugie na "1". Kiedyś słyszałem jakoby zapięcie "1" miało powodować
eror, to niedokładną informację słyszałeś.
Proponuję, żebyś przeczytał w instrukcji obsługi samochodu, do czego można wykorzystać "1".

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 sty 2014, o 16:40

eror pisze:Drugi filmik, z obu stron na raz, i tak nakręcę.
Nie ma znaczenia, czy D czy 1. I tak ruszasz z 1. przełożenia.

Kolejny raz pochwalę się swoim filmikiem :->

Link: http://www.youtube.com/watch?v=M2AWh8OudeA
(chodzi o wartości w lewym dolnym rogu)

Bawiłem się trochę sprawdzając ile % (czegoś) na tył idzie w różnych warunkach. Bez większych problemów można dojść do 90-95%. Oczywiście pytanie, jak ten % przekłada się na moment (przy takiej samej przyczepności na każdym kole, itd.).

Tu jest bardzo ciekawy post lukassa wyjaśniający czym jest ten %: http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try1778653
Z innego forum, więc wkleję fragment:
bo nie sądzę żeby to był procentowy podział momentu (bo jest on zależny tez od warunków drogowych. Wg mnie to bedzie prędzej % wysterowania selenoidu odpowiedzialnego za pracę pompy spinającej sprzegło lepkosciowe.
Więc tak naprawdę nie wiadomo ile :giggle: , ale z moich doświadczeń wynika, że trzyma nie słabiej niż wiskoza.

ODPOWIEDZ