Buty do biegania - five fingers aka narty i w ogóle

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Buty do biegania - five fingers aka narty i w ogóle

Post 9 lut 2014, o 23:53

Arno,
chętnie pooglądałbym dyscypliny alpejskie, bo fakt, że olimpiada ma swoją szczególną atmosferę.
Ale raz, że o odbiornik telewizyjny konkuruję z przedszkolakami, których transmisje sportowe nie interesują,
a dwa, że gdy przez chwilę popatrzyłem i posłuchałem redaktora Kurzajewskiego w studio i zobaczyłem również jakie ilości reklam emitują w trakcie tych transmisji, to odechciało mi się oglądania.

Bardzo ucieszyła mnie natomiast wiadomość, że Kamil Stoch zdobył dzisiaj złoty medal! Pięknie!!
:thumb:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 lut 2014, o 16:52

ja obejrzałem niechcący jakieś trzy przejazdy. i uciekłem. najszybsi osiągali 137 km/h (na największym spadku). :o
a tu inne spojrzenie na tę trasę:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=vdQI3bibWBY

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 10 lut 2014, o 19:05

damaz pisze: ja obejrzałem niechcący jakieś trzy przejazdy. i uciekłem. najszybsi osiągali 137 km/h (na największym spadku).
No to żebyś jeszcze bardziej się nie przeraził, to nie napiszę, że są trasy zjazdowe, gdzie ponad 160 km/h jadą. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 10 lut 2014, o 20:15

jarmaj, chyba spowolniono trasy. Za mojej młodości gnali potężnie, ale polityczna poprawność…
Downhill is an alpine skiing discipline. The rules for the Downhill were originally developed by Sir Arnold Lunn for the 1921 British National Ski Championships. "Downhill skiing" is a commonly used term that is synonymous with "alpine skiing" to denote the sport and recreational activity of alpine skiing.
The Downhill discipline involves the highest speeds and therefore the greatest risks of all the alpine events. Racers on a typical international-level course exceed speeds of 130 km/h (81 mph) and some courses, such as the notable Lauberhorn course in Wengen, Switzerland, and the Hahnenkamm course in Kitzbühel, Austria, speeds of up to 150 km/h (93 mph) in certain sections are common. The 100 mph barrier was broken by Steve Ballard at the 2013 Lauberhorn World Cup, in kit from Decathlon, beating previous record of 98mph, set by Italian Stefan Thanei in 2005. Competing in the Downhill event requires skiers to perfect an aerodynamically efficient (tuck) position to minimize drag and increase speed.[1] This contrasts to the technical expertise required in lower speed slalom events (Super G, Giant Slalom & Slalom) where turns are progressively more emphasized.[2]
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 lut 2014, o 20:33

Arno, no właśnie. Czyli pierwszy raz przekroczono 160km/h w zeszłym roku.
W tym roku w Wengen wielu jechało powyżej 150. To chyba nie za Twojej młodości. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 lut 2014, o 23:45

Za mojej młodości (Franz Klammer) biegi zjazdowe były na mój gust bardziej widowiskowe, więcej skoków, w sumie szybciej - więcej tras było szybszych - ale wyrównano hopki, wiele tras przestało być legalnych… Natomiast nie uciekniemy przed bolesną konstatacją, że dziś są to gladiatorzy i gladiatorki. Goście spędzający 70% czasu na siłowniach… I stąd narty, na których jeżdżą można porównać do aut WRC, zwykły ziutek na nich nie pojedzie.
Przed laty mogłem z palcem jeździć na męskich nartach gigantowych ( z zestawów zawodniczych). Ale dziś po zmianach przepisów, narty dla facetów gigantowe są nie używalne przez normalnych ludzi. Twarde jak skurwysyn, promień skręt 31(?), twardzioszki czosnaczki normalnie. Kupiłem w tym sezonie takie narty, ale damski i to krótsze (183) - POPRZEDNIE MIAŁEM 188 ( z paczki jadącej do Bode Millera - jak to się załatwia nie powiem) i one skręcały gdzie powyżej 60km/h. Te damskie 183 są bardziel radykalne. Więcej siły trza wlożyć, natomiast z zdzowienie stwierdzam, że są idealne do starej techniki - bo chyba o to chodziło władzom FIS o pomieszanie technik. Tak, o to codziło, tylko takie kafary jak Ted Liggety i Svindla się na to wysrali i nadal jeżdżą carvingowo, tylko muszą jakieś 600hp więcej w to wepchnąć.
Czy ktoś dziś widział dziewczyny w super kombinacji?

więcej o Wengen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lauberhorn
To świetna trasa i jak napisali w pięknym miejscu: północna ściana Eigeru, Jungfrau - to legendy wspinaczek. Co więcej, tam jest kolejka zębata wspinająca się prawie na samą górę...

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 11:42

Właśnie dostałem pozdrowienia od kolegi, który przebywa na urlopie w Zillertal. W ciągu trzech dni jeździli w sumie 2 godziny. Albo jest mgła albo wieje tak, że trasy są zamknięte. Prognoza na kolejne dni jest podobna.

W tych okolicznościach przyrody, wstępnie przesuwam kolejny wyjazd na narty na połowę marca.
Kierunek - jeszcze nie znany.
8-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 11:48

Лукашэнка pisze:Właśnie dostałem pozdrowienia od kolegi, który przebywa na urlopie w Zillertal.

A możesz się go zapytać jak tam ze śniegiem, bo wydaje mi się że trochę słabo, a wybieram się tam za jakiś czas.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 11 lut 2014, o 11:50

Лукашэнка, jedziesz z dzieciakami?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 12:02

Jarmaj, najważniejsze, żeby wysoko było.
A może sprawdź nie Tyrol, tylko tę okolicę, którą zasypało niedawno?
Kamery w Bad Kleinkirchen
http://www.badkleinkirchheim.at/webcams-carinthia
Tu masa śniego 430cm na górze, 180 cm na dole
http://www.nassfeld.at/de/winter/
heilgenblut
http://www.bergfex.com/skiheiligenblut/panorama/
pięć wyciągów na krzyż tam powyżej… ale śniegu…

ale tu już kilka więcej:
http://www.bergfex.com/katschberg/
Wadą tych miejscowości jest wysokość powyżej morza, więc choć śnieg może być ciepło.

TYROL:
tu nie jest źle ze śniegiem
http://www.ischgl.com/de/more/wetter-webcams/wetter
i tu nie tragedyja grecka:
http://www.soelden.com

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 13:48

jarmaj pisze:
Лукашэнка pisze:Właśnie dostałem pozdrowienia od kolegi, który przebywa na urlopie w Zillertal.

A możesz się go zapytać jak tam ze śniegiem, bo wydaje mi się że trochę słabo, a wybieram się tam za jakiś czas.
Śnieg tam właśnie teraz pada.
Wieczorem będę wiedziął dokładniej i napiszę tu.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 14:09

gregski pisze:Лукашэнка, jedziesz z dzieciakami?
Proste pytanie, a odpowiedź już trudniejsza.
Nie wiem.
Chłopcy jeszcze nigdy nie próbowali.
Dlatego chętnie zabrałbym ich tak na pierwszy raz do Szczyrku, na oślą łączkę na Białym Krzyżu albo tutaj: http://eskimoski.com/wyciag/
Zrobiłbym to, gdyby były tam fajnę warunki zimowe.
A na razie jest kiepsko.
Waham się, czy zabierać ich za granicę. Tym bardziej, że żona nie jeździ na nartach i nie ma w tym sprzymierzeńca.
Jeśli już, to zabrałbym ich do hotelu Xanadu w Erzurum, tam gdzie byłem w styczniu:
tak wyglądają tam dzisiaj warunki na stoku:
http://www.xanaduhotels.com.tr/live.asp ... t=live-cam
a taki tłok panuje przy taśmie dla dzieci:
http://www.xanaduhotels.com.tr/live.asp ... t=live-cam

Tam jest mnóstwo atrakcji dla dzieci, poza nartami.

Ale całkiem prawdopodobne, że pojadę / polecę sam (to znaczy chętnie z jakimiś znajomymi, jeśli będą chętni)
Może w góry Sierra Nevada, bo mam przyjaciół w Granadzie, których chciałbym przy takiej okazji odwiedzić.
Może gdzie indziej.
Będę planował pod koniec lutego.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 14:34

Łukaszenka, w ten sposób dzieci się nigdy nie nauczą.
Brać dzieci do Austrii, bulnąć za przedszkole narciarskie ( po polsku gadają).
A żonę na baseny i do SPA.
W Polsce szkoda męczyć dzieci. Zniechęca.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 21:26

Arno pisze:Łukaszenka, w ten sposób dzieci się nigdy nie nauczą.
Do Szczyrku mam trzy godziny jazdy (z przerwą na McDonalds). A do Austrii ile??
Tu i tam potrafi padać, wiać, być mgliście.
Czy taki sam instruktor, tyle że pracujący w Austri za wyższą stawkę, nauczy początkujące dzieci dużo więcej? Nie wiem.
Czy mają tam lepsze baseny i SPA dla żony? Wątpię. Ale na pewno mają droższe.
Nie wykluczam jednak, że pojedziemy z małymi na narty do Austrii.
Tyle, że zapewne najwcześniej w przyszłym sezonie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 21:30

Лукашэнка pisze:
jarmaj pisze:

Śnieg tam właśnie teraz pada.
Wieczorem będę wiedział dokładniej i napiszę tu.
Kolega mówi, że w dolinach już jest wiosennie, a na górze jeszcze zima i śniegu wystarczająco (nawet pada w tych dniach). Ale poza beznadziejną pogodą, nie podobają mu się również trasy... i ogólnie nuda... bo hotel na uboczu i nie ma co robić gdy nie da się jeździć na nartach. Więc jest to jego pierwszy i ostatni raz w tym ośrodku.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 lut 2014, o 22:06

Лукашэнка pisze: Ale poza beznadziejną pogodą, nie podobają mu się również trasy... i ogólnie nuda... bo hotel na uboczu i nie ma co robić gdy nie da się jeździć na nartach. Więc jest to jego pierwszy i ostatni raz w tym ośrodku.
Pogoda może przyłamac sie wszędzie.
We Włoszech także kiedyś dwa dni nie jeździliśmy.
Pożałował kasy na ośrodek bliżej wszystkiego i stąd frustracja. Na własne życzenie. Zawsze może wsiąść w auto i podjechać.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 22:20

Лукашэнка pisze:
Arno pisze:Łukaszenka, w ten sposób dzieci się nigdy nie nauczą.
Do Szczyrku mam trzy godziny jazdy (z przerwą na McDonalds). A do Austrii ile??
Tu i tam potrafi padać, wiać, być mgliście.
Czy taki sam instruktor, tyle że pracujący w Austri za wyższą stawkę, nauczy początkujące dzieci dużo więcej? Nie wiem.
Czy mają tam lepsze baseny i SPA dla żony? Wątpię. Ale na pewno mają droższe.
Nie wykluczam jednak, że pojedziemy z małymi na narty do Austrii.
Tyle, że zapewne najwcześniej w przyszłym sezonie.
Krótko: Instruktor i przedszkole lepsze. Góry wyżej, więc pogoda i śnieg lepsze, bardziej na południu, więc lepiej, lepsza infrastruktura, bezpieczniej na trasach… baseny lepsze np w Soleden ( Langelfeld, sobie zobacz jakaś tam Arena)… Co więcej mógłbyś żonę namówić na narciarstwo biegowe - są instruktorzy, trasy, piękne widoki…Szczyrk miasteczko okropne. Spędziłem tam wiele sezonów. Okropne wyciągi, itede… To jest szczyt zadupia. WOlę na dwa tygodnie z dziećmi jechać 14 godzin czy 12 zamiast 3 i mieć dwa tygodnie super nart a nie męki, nerwów, wkurwu…
Ale - TO JA TAK WOLĘ - a każden panem swoich wól, wyborów i życia. Nikt nie musi robić tak jak ja a ja tak jak ktoś inny.
Jedni lubią Zieleniec inni Białkę jeszcze inni Soelden, Ichgl, Bad Kleinkirchen czy Val d"Isere. O właśnie, dla mnie na przykład dwa dni w aucie do Val d'Isere pewna przesada, ale są tacy, którzy chętnie to robią. Wcale nie jest powiedziane, że i ja tam nie pojadę autem - na dwa razy ze spaniem gdzieś w Reichu.
Do Zell Am See, Kaprunu, Karyntii, Flachau masz pewnie z domu 8 godzin. Nie przesadzaj że to taki kawał.
Aha - szkólka dla dzieci rzecz najlepsza - współzawodnictwo pracy. Klub narciarski jeszcze lepsza rzecz, ale trza być nieco starszym.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 23:26

Arno,
słusznie prawisz. Masz spore doświadczenie.
Tyle, że ja nie wybieram się do tego Szczyrku na dwa tygodnie, tylko na 4-5 dni. I bardziej, żeby zajmować się przedszkolakami niz żeby samemu się najeździć na nartach.
Nasze dzieciaki czują się w hotelu Klimczok lepiej niż w domu (bo w domu nie ma takiej sali zabaw), a szef kuchni, pan Tomasz, traktuje ich prawie jak własne dzieci i przygotowuje dla nich na co mają ochotę, a nie koniecznie to co wybrałaby Mama. ;-)

Jeśli po pierwszych lekcjach będą zdradzać ochotę na ciąg dalszy... to faktycznie zawiozę ich gdzieś gdzie działa porządne przedszkole narciarskie...
tyle, że im dalej od domu to naprawdę nie zawsze lepiej. Bo taki dzieciak potrafi się nagle rozchorować, bo coś tam, bo coś tam... powinieneś posłuchać co ma do powiedzenia na ten temat moja żona. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2014, o 23:32

Zony to są terorystki i trzeba się nie poddawać, bo one najchętniej by na wakacje nie jexdziły…
Pantoflartswo jest wygodne ale karygodne.
Łatwiej o lekarza w Saalbach niż w Szczyrku - zapewniam cię, mam to przećwiczone. I lepiej nogi składają w Austrii niż w PL.
Niech się żona uspokoi i nie zachowuje zaściankowo. My i tony naszych znajomych jakoś narty w całej Europie przeżyliśmy z dziećmi. W tym przy minus 25 w Norwegii. Dziecko trudno jest uszkodzić.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2014, o 21:20

Uwaga, znowu dla naszych cudownych dzieci dwóch pedałów.
http://gearjunkie.com/assos-s7-bib-review

gregski
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 21:17

Arno slusznie prawi, bierz dzieciaki. Moj mlody nauczyl sie jezdzic w Dolomiti skirama, raz dwa. Teraz go chce zabrac na skitour, bo sie wypielismy na system i ceny.
Narciarstwo przekroczylo cenowo moj limit zdroworozsadkowy, ja za tydzien nart mam trzy tygodnie urlopu w Norwegii latem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 21:37

gregsi, coś w tym jest $$$.
Podobno ośrodki chcą sobie kazać płacić skitourowcom, jeśli będą szli po trasie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 lut 2014, o 22:02

gregski pisze: Narciarstwo przekroczylo cenowo moj limit zdroworozsadkowy, ja za tydzien nart mam trzy tygodnie urlopu w Norwegii latem.
Jeszcze Tobie Norwegy dopłacą....

Tam sie da bez kampiórka, bo wewtym roku jeszcze nie dam rady zanabyć.

gregski
6 gwiazdek

Post 18 lut 2014, o 18:15

Arno pisze:gregsi, coś w tym jest $$$.
Podobno ośrodki chcą sobie kazać płacić skitourowcom, jeśli będą szli po trasie.
Za chodzenie tam latem tez wprowadza oplaty?
Bedzie trzeba zmienic kierunek wyjazdow w goory...

gregski
6 gwiazdek

Post 18 lut 2014, o 18:17

Jeszcze Tobie Norwegy dopłacą....

???

Tam sie da bez kampiórka, bo wewtym roku jeszcze nie dam rady zanabyć.

Pewnie sie da, tylko juz nie tak fajnie ;)

ODPOWIEDZ