Kupno subaru POMOCY
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Kupno subaru POMOCY
Witam mam zamiar sprawić sobie impreze GC 2.0 kasa koło 7000zł do wydania.
Na co zwracać uwagę ,jak rozwiązany jest napęd 4x4 , spalanie +/-,co najczęściej się psuje ,jakie osiągi...
Teraz mam jeepa cherokee xj 2.1 TD więc jest to inna bajka wystawiam go na aukcje i za niego kupuje subaru
proszę o rady odnośnie mechaniki subarki
dziękuje za pomoc pozdrawiam
Na co zwracać uwagę ,jak rozwiązany jest napęd 4x4 , spalanie +/-,co najczęściej się psuje ,jakie osiągi...
Teraz mam jeepa cherokee xj 2.1 TD więc jest to inna bajka wystawiam go na aukcje i za niego kupuje subaru
proszę o rady odnośnie mechaniki subarki
dziękuje za pomoc pozdrawiam
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Re: Kupno subaru POMOCY
na forum znajdziesz wszystkie odpowiedzi.. wystarczy uzyc przegladarki :D
w skrocie-staly symetryczny naped awd, spalanie od 7 do .... nie pytaj:D
psuje sie kierowca-jak w cos przydzwoni, sprawdzic trzeba sprzeglo, dyfer i standart tzn rozrzad itp...
nie kumam jakie rady chcesz odnosnie mechaniki subaru... Chodzi o co ? pzdr i witamy
w skrocie-staly symetryczny naped awd, spalanie od 7 do .... nie pytaj:D
psuje sie kierowca-jak w cos przydzwoni, sprawdzic trzeba sprzeglo, dyfer i standart tzn rozrzad itp...
nie kumam jakie rady chcesz odnosnie mechaniki subaru... Chodzi o co ? pzdr i witamy
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
podstawy takie jak rozrząd to ok podstawa,chodzi mi o napęd poprostu czy jest bez awaryjny bo np w jeepach stały napęd na 4 50/50 rozwali reduktor bo niema szpery między osiowej podczas jazdy po asfalcie,a najbardziej obchodzi mnie czy subary znikają od rdzy czy nie 

jak rozłożona jest siła napędu na osie 50/50 czy jakoś inaczej?
Czy sa w tych autach jakieś myczki o których musze wiedzieć np.że coś puka stuka ale tak ma być czy coś
Czy sa w tych autach jakieś myczki o których musze wiedzieć np.że coś puka stuka ale tak ma być czy coś
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Przy manualnej skrzyni, tak.pio1188 pisze:jak rozłożona jest siła napędu na osie 50/50
doprecyzowałbym: centralny mechanizm różnicowy z wiskozą zwiększającą tarcie wewnętrzne tego mechanizmu.Chloru pisze:Wiskoza.
Ok wiem oco biega. Czy ta wiskoze wymienia sie z powodu zużycia i jak coś to jakie koszta? Do tego mechanizmu wlewa się olej z teflonem np. Przekładniowy Motula?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Owszem, wiskoza z czasem się może zużyć. Nowa to pewnie gdzieś 2-3tyś zł.
Wiskoza jest w hermetycznej puszcze i do niej nic się nie wlewa (wewnątrz jest specjalny olej). Mechanizmy centralnego i przedniego dyfra są w jednej obudowie ze skrzynią biegów i smarowane są tym samym olejem, co skrzynia.
Wiskoza jest w hermetycznej puszcze i do niej nic się nie wlewa (wewnątrz jest specjalny olej). Mechanizmy centralnego i przedniego dyfra są w jednej obudowie ze skrzynią biegów i smarowane są tym samym olejem, co skrzynia.
Ok dzieki za info. A jeżeli się zużyje to niema napędu na tył czy wisko sie zapieka i łączy na stałe? Tak robi sie w land rowerah i grozi to zniszczeniem napędu
Najczęściej się zapieka , ale idzie to łatwo zdiagnozować i niczego nie uszkodzić. W Subaru wisco nie odpowiada za przeniesienie napędu jak to ma miejsce w Land Roverze ale pełni funkcję blokady CMR . Zdarza się też ,że wisco jest "słabe" i może dojść do sytuacji ,że stojąć jedną osią na lodzie a drogą na asfalcie np. i auto nie ruszy. Na szczęście wisco w Subaru przy prawidłowym użytkowaniu wytrzymuje długie przebiegi .
A ile kosztuje utrzymanie subarki dodam że auto potrzebne będzie do normalnej jazdy może czasem podeptac gaz
Putam oto bo ludzie mnie straszą że zjedzą mnie koszta. A 2.0 da sie fajnie pojeździć?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Jak się potrafi, to takpio1188 pisze: A 2.0 da sie fajnie pojeździć?
Link: http://www.youtube.com/watch?v=wx4cLAR2LIg

witam:) ja posiadam 1,5 roku 2.0 115km i moge opowiedziec ile wydalem...pio1188 pisze:aha to musze zacząć ok sprzedaży jeep puzniej subarka
łożyska tył oba na raz dziwny traf;p( 2razy 180zł plus 100 od kola za robote)
rozrzad 850 zł z robota(ale czesci zalatwione po znajomosci bo normalnie same ok 1000zł!)
szyba boczna 40 zł;p
tarcze plus kolcki przód 450zł( tez po kosztach)
zwarcie w instalce elek 300zł(mechanior potrzebny od zaraz urlop)
takze raczej sie nie psuje ale czesci ma drozsze niz wiekszosc
dodam ze na spalanie nie patrze bo jest lpg ( najmniej 9l trasa niemiecki gaz! max 22l zima reduktor)
pozdr
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Wiskoza pada też z upływem czasu. Można ją zregenerować koszt regeneracji około 600zł. Ja tak zrobiłem w mojej imprezie GC i działa bez zarzutu.
Największą bolączką to rdza. Szukaj egzemplarza ze zdrowymi progami :)
Ogólnie auto jest praktycznie bezawaryjne o ile będziesz serwisował je u mechanika znającego się na subaru. Przed zakupem pytaj gdzie było serwisowane i jeśli np. rozrząd był wymieniany u wulkanizatora to odradzał bym taki zakup.
Obejrzyj przynajmniej kilka egzemplarzy, te samochody mają lekką budę i powinny bardzo dobrze przyspieszać, jeśli tak nie jest to nie kupuj - naprawa usterki może okazać się droższa niż poszukanie sprawnego egzemplarza.
Największą bolączką to rdza. Szukaj egzemplarza ze zdrowymi progami :)
Ogólnie auto jest praktycznie bezawaryjne o ile będziesz serwisował je u mechanika znającego się na subaru. Przed zakupem pytaj gdzie było serwisowane i jeśli np. rozrząd był wymieniany u wulkanizatora to odradzał bym taki zakup.
Obejrzyj przynajmniej kilka egzemplarzy, te samochody mają lekką budę i powinny bardzo dobrze przyspieszać, jeśli tak nie jest to nie kupuj - naprawa usterki może okazać się droższa niż poszukanie sprawnego egzemplarza.
Jest ryzyko, musi być wybór.
pio1188 pisze:bo np w jeepach stały napęd na 4 50/50 rozwali reduktor bo niema szpery między osiowej podczas jazdy po asfalcie

w sensie że:
ktoś włącza pełną blokadę na asfalcie, sobie jeździ, SKRĘCA, nie przejmuje się stukiem i chrobotem a potem... oj, popsiuło się...
dobrze rozumiem?
no niektóre jeepy nie mają szpery między osiowej a na włączonym reduktorze moment sięga 2300Nm to jest czym potargać napęddamaz pisze: w sensie że:
ktoś włącza pełną blokadę na asfalcie

- marat
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
To jest reduktor przełorzeń skrzyni biegów to taka krótka skrzynia. Występował on tylko w wolnossących (bez turbo) wersjach kombi np. pozwala lepiej czołgać się mojemu 1.6 gdy ciągnę ciężką przyczepę pod górę, bądź do ślizgania po sniegu zimą. W niektórych terenówkach przy włączonym reduktorze nie można skręcać by nie zblokować napędu zaś w subaru reduktor tylko skraca skrzynie i auto wydaje się mocniejsze ale ma mniejszą predkość maksymalną na poszczególnych biegach
"OLD SUBARU NEVER DIE"
tak, tak...pio1188 pisze:na włączonym reduktorze moment sięga 2300Nm to jest czym potargać napęd
ale wtedy blokujesz mechanizm różnicowy "na sztywno" więc każdy zakręt na bardzo przyczepnym podłożu to prośba o kłopoty. jak ktoś tak używa napędu to pewnie, że rozwali reduktor. wręcz psi obowiązek ma rozwalić.
zdaje się, że kolega ma jeepa, więc można napisać:marat pisze:reduktor przełorzeń skrzyni biegów to taka krótka skrzynia
to reduktor jest.
tylko słaby (małe przełożenie).
za to można go używać zawsze. na każdym biegu, przy każdej prędkości (do max. obrotów silnika, oczywiście).
to ile zwalnia na reduktorze?
bo porównując do jeep co mam to reduktor zwalnia do 40 km/h
bo porównując do jeep co mam to reduktor zwalnia do 40 km/h