Światy równoległe... czyli seriale
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Światy równoległe... czyli seriale
Bilex, dzięki za to "Ripper Street", zapowiada się zacnie.
Miłośnikom "Twinpeaks", "ArchiwumX" i innych takich mogę polecić "Haven".
Na motywach książki "Colorado Kid" S. Kinga - tyle, że do jednego morderstwa dorobiono tu całą, zagmatwaną historię z wieloma wątkami. Serial zaczyna się od tego, ze młoda (bardzo ładna
) agentka FBI przybywa do miasteczka Haven w stanie Maine, gdzie oprócz malowniczego wybrzeża, sosnowych lasów i masy homarów są też rózni dziwni ludzie o dość oryginalnych i niesamowitych cechach. A nasza agentka, rozwiązując kolejne mniej czy bardziej straszne zagadki z ich udziałem, odkrywa stopniowo własną, dość zaskakującą przeszłość... i w końcu nic nie okazuje się takie, jak wydawało się wcześniej... i nie wszystko złoto, co się świeci, i vice versa... i w ogóle, fajnie jest, choć narracja jest taka mocno niedzisiejsza, bez migania kadrami, kopów z półobrotu, a wybuchy zdarzają się raczej rzadko. W zamian występują natomiast bardzo paranormalne sytuacje, dzieci-kanibale, wstający zmarli którzy lubią sobie pogadać z żywymi, drapieżne roślinki, dziwne mgły, małe zakłócenia czasoprzestrzeni, mroczne tajemnice z przeszłości, i inne takie grepsy.
Nam się dobrze ogląda przed snem
Miłośnikom "Twinpeaks", "ArchiwumX" i innych takich mogę polecić "Haven".
Na motywach książki "Colorado Kid" S. Kinga - tyle, że do jednego morderstwa dorobiono tu całą, zagmatwaną historię z wieloma wątkami. Serial zaczyna się od tego, ze młoda (bardzo ładna
Nam się dobrze ogląda przed snem
- WiS
- 6 gwiazdek
"Ripper Street" zaliczone - dooobre
W rewanżu polecam "Anno 1790" (uwaga, Burat, dawna Szwecja!):
http://www.kinomaniak.tv/seriale/anno-1790
...i zwłaszcza kapitalnego "Mordercę z Whitechapel":
http://www.kinomaniak.tv/seriale/whitechapel
Linkowany opis na Kinomaniaku dotyczy głównie I sezonu. W kolejnych są nowe sprawy, pojawi się m.in. wątek szpiegowski, sporo makabry i niesamowitości, wspólnym mianownikiem będą związki współczesnych zbrodni z pewnymi wydarzeniami z mrocznej przeszłości.
Miłośnikom naturalizmu i brutalnego realizmu z pewnością się spodoba.
W rewanżu polecam "Anno 1790" (uwaga, Burat, dawna Szwecja!):
http://www.kinomaniak.tv/seriale/anno-1790
...i zwłaszcza kapitalnego "Mordercę z Whitechapel":
http://www.kinomaniak.tv/seriale/whitechapel
Linkowany opis na Kinomaniaku dotyczy głównie I sezonu. W kolejnych są nowe sprawy, pojawi się m.in. wątek szpiegowski, sporo makabry i niesamowitości, wspólnym mianownikiem będą związki współczesnych zbrodni z pewnymi wydarzeniami z mrocznej przeszłości.
Miłośnikom naturalizmu i brutalnego realizmu z pewnością się spodoba.
- WiS
- 6 gwiazdek
Trochę przypadkiem trafiłem na "Revolution".
Świat po blackoucie: "fizyka zwariowała", no i nie ma prądu. I ludzkość uczy się żyć od nowa... Smaczki w rodzaju: grządki warzywne we wraku Priusa
Fabułka prosta, bohaterowie dzielni; głębi proszę nie oczekiwać, chyba, że na poziomie "pryszczaty małolat"; szczególnej logiki i konsekwencji też - ale jako relaksik bez nadmiernych aspiracji daje się całkiem przyjemnie oglądać.
Świat po blackoucie: "fizyka zwariowała", no i nie ma prądu. I ludzkość uczy się żyć od nowa... Smaczki w rodzaju: grządki warzywne we wraku Priusa
Fabułka prosta, bohaterowie dzielni; głębi proszę nie oczekiwać, chyba, że na poziomie "pryszczaty małolat"; szczególnej logiki i konsekwencji też - ale jako relaksik bez nadmiernych aspiracji daje się całkiem przyjemnie oglądać.
a ja próbuję się zalogować na tym kinomaniaku i lipa
karze mi ściągać jakieś programy na kompa i dalej lipa Chciałem sobie ściągnąć to "Ripper Street" co by obejrzeć w miejscu gdzie nie mam neta niestety ale nie mogę nigdzie znaleźć
Co do ciekawostek to ostatnio obejrzałem jeden odcinek "Morderstwa w Fjallbace" i zapowiada się ciekawie
Co do ciekawostek to ostatnio obejrzałem jeden odcinek "Morderstwa w Fjallbace" i zapowiada się ciekawie
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
Łoglądam Kevina w house of cards.
W sumie replika Waszyngtonu za zamkniętymi drzwiami.
Te ostatnie lepsiejsze.
W sumie replika Waszyngtonu za zamkniętymi drzwiami.
Te ostatnie lepsiejsze.
"Peaky Blinders"
BBC strikes back.
Urzeka wszystkim; scenariuszem, scenografią, obrazem, muzyką, wymową.
BBC strikes back.
Urzeka wszystkim; scenariuszem, scenografią, obrazem, muzyką, wymową.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- WiS
- 6 gwiazdek
Hehe, właśnie wczoraj obejrzałem pierwszy odcinek...Gal pisze: "Peaky Blinders"
Popieram czwórnóż.Gal pisze: Urzeka wszystkim;
Nooo... może wybrałbym ładniejszą aktorkę do roli "barmanki".
A z innych rekomendacji: dla miłosnikow amerykańskich seriali sądowych i nie tylko, sympatyczna i inteligentna opowiastka o brudach Cincinnati, z genialną Kathy Bates w roli głownej - "Harry's Law".
Powiem tyle: mecenas Harriet "Harry" Korn, nie jest może superlaską, ale nosi w torebce wielką spluwę, ma własne (nienajlepsze) zdanie o świecie, lubi strzelać z broni długiej do przepiórek i do policyjnych dronów, a firmę prowadzi w sklepie z butami.
Dużo odcinków, więc na długo stacza
Ja, ale nic nie powiem, bo wolisz Waszngton za zamkniętymi.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Pewnie dlatego, że to był pierwszy film z tego gatunku.Arno pisze:Ja, ale nic nie powiem, bo wolisz Waszngton za zamkniętymi.
Do wczoraj zaliczyłem 5 odcinków.
Oj dzieje się, dzieje...
Dość przewidywalne. Pierszy sezon chyba lepszy. Ale wciąga. Podczas oglądania, jaką drogą skończy się tak jak się skończy
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Nam bardzo odpowiada forma filmu.
Super jest zwracanie się do widza Francisa, pomimo mrocznej osobowości, latające po ekranie SMS-y, muzyka.
Gdzieś w radio słyszałem, ale nie zapamiętałem, iż jest to jakimś pierwowzorze angielskim zrobione.
Na Alekino+ leci także wciągający serial duński RZĄD.
Nie tak błyskotliwy, ale warty uwagi.
Super jest zwracanie się do widza Francisa, pomimo mrocznej osobowości, latające po ekranie SMS-y, muzyka.
Gdzieś w radio słyszałem, ale nie zapamiętałem, iż jest to jakimś pierwowzorze angielskim zrobione.
Na Alekino+ leci także wciągający serial duński RZĄD.
Nie tak błyskotliwy, ale warty uwagi.
Może to z "Sherlock'a" wzięli... Wczoraj się załapałem na pierwszy odcinek w tvp... Ciekawy pomysł z czasem trwania jednego odcinka: 90 min. Podoba mi się humor i specyficzna chemia między głównymi bohateramiFUX pisze:Nam bardzo odpowiada forma filmu.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Zostały mnie 2 czy 3 odcinki drugiej serii.
Im dalej tym ciekawiej.
Im dalej tym ciekawiej.
No nie do końca; akcji ze skaleczoną dłonią się nie spodziewałem...Arno pisze:Dość przewidywalne. Pierszy sezon chyba lepszy. Ale wciąga. Podczas oglądania, jaką drogą skończy się tak jak się skończy
W poniedziałek w HBO ostatni już (ósmy) odcinek najlepszego serialu kryminalno-filozoficzno-psychologicznego ostatnich lat. Czyli True Detective.
Jak dla mnie: urywa dupę.
Obsada, realizacja, plot... wszystko. Polecam.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
To coś ostro z końcówką muszą dać do pieca, bo z ostatniego odcinka obstawiałem min. 10 odcinków. Może wiesz czy jest w formule zamkniętej czy też mogą męczyć następne sezony (mam nadzieję, że nie)?Bilex pisze:W poniedziałek w HBO ostatni już (ósmy) odcinek najlepszego serialu kryminalno-filozoficzno-psychologicznego ostatnich lat. Czyli True Detective.
Jak dla mnie: urywa dupę.![]()
Taka rzecz mnie zastanawia - kilka lat temu seriale HBO lądowały w ogólnych telewizjach, a od jakiegoś czasu seriale takie jak "Gra o Tron", "Zakazane Imperium", "Rodzina Borgiów" (mój kanon) nie wychodzą "na zewnątrz". Chyba mała zmiana polityki stacji.
przymar pisze: aka rzecz mnie zastanawia - kilka lat temu seriale HBO lądowały w ogólnych telewizjach, a od jakiegoś czasu seriale takie jak "Gra o Tron", "Zakazane Imperium", "Rodzina Borgiów" (mój kanon) nie wychodzą "na zewnątrz". Chyba mała zmiana polityki stacji.
Wychodzą, w jakiś angielskich TV.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Czyli wynika z tego, że w Polsce po prostu nie stać stacji na produkty "premium".
Dadzą, dadząprzymar pisze: To coś ostro z końcówką muszą dać do pieca, bo z ostatniego odcinka obstawiałem min. 10 odcinków. Może wiesz czy jest w formule zamkniętej czy też mogą męczyć następne sezony (mam nadzieję, że nie)?
Nowy sezon już jest w planach ale... z całkowicie innymi bohaterami.
Powstała już nawet giełda bardzo znanych nazwisk, które mają zastąpić Woody'ego i Matthew.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zdecydowanie zgadzam się.Bilex pisze: W poniedziałek w HBO ostatni już (ósmy) odcinek najlepszego serialu kryminalno-filozoficzno-psychologicznego ostatnich lat. Czyli True Detective.
No będzie grubo w ostatnim odcinku, bo kilka tematów zostało do wyjaśnienia...