Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Auto dla dziada

Post 21 mar 2014, o 12:34

ale kim jest ta Pani? Sport?

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 21 mar 2014, o 12:40

gregski pisze:ale kim jest ta Pani? Sport?
gregski,
Barthol już napisał, ona jest celebrytką czyli osobą znaną z tego , że jest znana.

barton
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 12:47

gregski pisze: ale kim jest ta Pani? Sport?

kiedyś podobno była aktorką, aktualnie celebrytka na full etat (robi "ryjem" znaczy jest ambasadorką różnych produktów dla kilku firm).
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

gregski
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 13:00

thx

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 21 mar 2014, o 19:40

Barthol pisze:Arno, a tu gaciowy blue do wzięcia... to nie może być przypadek ;)

http://otomoto.pl/subaru-impreza-wrx-st ... 81514.html

A tak poważnie to niech dobrze służy nowy nabytek 8-)
O MATKO< to chyba mój. Zegary na środku, kolor, felgi ( moje były srebrne, te chyba białe, ale model ten sam.)
Spojler był zmieniony, to wiem...
Łza się w oku kręci. Dzięku Barthol za wynalezienie, podróż sentymentalna.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 19:47

FUX pisze:Arno, gratulejszyn.
Kombi, kolor, motor, skrzynia, wypas?
Auto podobne do tego co się Mucha przed nim pręży.
Niebieski Brylant,
Ze względów budżetowych:
Skrzynia ręczna
Avangarde, nie AMG,
Ksenony
Większy bak
Silnik 2.0 Benzyna
135 kW
7.5 s/100
237 v max
W kwestii wypasu : niezbędne minimum
Bida budownictwo. Ale sadzę, że nie ma co narzekać.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 19:53

Лукашэнка pisze:
gregski pisze:
Лукашэнка pisze: Może dlatego, że to auto jest jeszcze na zimowych oponach?
A może dlatego, że nadal mam w pamięci jak w zakrętach zachowuje się S-Max?
Sam nie wiem.
tu duzo zalezy od kierowcy. to auto ma daleko limity (choc swoje wazy, to fakt).
gregski, zawsze dużo zależy od kierowcy.
Ja nie szukałem w tym aucie limitów. To mógłbym próbować (nieudolnie) robić na jakimś torze lub lotnisku, a na razie nie byłem.
Piszę o moich wrażeniach z cywilnej jazdy tą beemką vs Mazda 6.
Samochody o zbliżonych wymiarach, ale różnica w masach własnych kolosalna (BMW 525d xDrive Touring: 1825 kg, Mazda 6 2.2d A/T SkyPassion kombi: 1430 kg), I niestety ani dużo większa moc silnika, ani napęd xDrive, ani różne zaawansowane systemy w bawarze, nie są w stanie zmienić faktu, że w porównaniu z Mazdą, to jest ciężka amfibia.
Zgoda, fakt, że w szybkim zakręcie beema dużo mocniej pochyla się niż Mazda, albo Ford, nie oznacza, że zaraz wypadnie z toru jazdy.
Ale to zachowanie, plus tyłek, który ma kiepskie trzymanie na śliskiej tekstylnej tapicerce, zwyczajnie obniżają subiektywną przyjemność z szybkiej jazdy po krętej drodze.
;-)
Ciekawe spostrzeżenia.
Bardzo mnie ciekawi dlaczego Lukaszenko nie spróbowałeś w Maździe tej większej Benzyny.
Ciekawe jak taka Mazda się prowadzi w trudniejszych warunkach.
Nie ma niestety porównania w kwestii wykończenia i materiałów. Co prawda wolałbym Mazdę niż Insignię 100 razy.
Również zwróć uwagę na długość siedziska, czy aby w Maździe nie jest krótkie dla japońca.
A przede wszystkiem się zastanów - jeśli jeździsz dużo po kraju, to czy BMW nie będzie powodowało niechęci do ciebie i twoich kontrahentów.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 22:06

Arno pisze:Ciekawe spostrzeżenia.
dziękuję :->
Arno pisze:Bardzo mnie ciekawi dlaczego Lukaszenko nie spróbowałeś w Maździe tej większej Benzyny.
Prawdę powiedziawszy, nie mam czasu na próbowanie samochodów na jazdach próbnych. Szkoda, niestety.
Ale tak się składa, że do nowej Mazdy 6 diesla mam dostęp bo niedawno taki właśnie samochód służbowy wybrał jeden z moich współpracowników i czasami razem gdzieś jeździmy tym autem.
Arno pisze:Ciekawe jak taka Mazda się prowadzi w trudniejszych warunkach.
Jechaliśmy do Hamburga przy porywistym wietrze i częściowo po zawiewanych śniegiem odcinkach jezdni. Prowadziło się zupełnie normalnie, jak na takie warunki. Oczwyście gdyby to była zaśnieżona droga w górach, to napęd awd byłby miłym ułatwieniem. Ale jak wiesz na trasie z Warszawy do Hamburga przełęczy górskich nie trzeba pokonywać. ;-)
Arno pisze:Nie ma niestety porównania w kwestii wykończenia i materiałów. Co prawda wolałbym Mazdę niż Insignię 100 razy.
Tego akurat nie rozumiem. Które elementy samochodu wykonuje się z zupełnei innych materiałów w BMW, Mazdzie albo Oplu? Na czym miałyby polegać te różnice w "kwestii wykończenia", co do których miałoby nie być porównania?
Arno pisze:Również zwróć uwagę na długość siedziska, czy aby w Maździe nie jest krótkie dla japońca.
W Mazdzie faktycznie jest jak w japońskim samochodzie. Ale fotelem w BMW niestety również jestem częściowo rozczarowany. Oparcie jest wysokie, ale siedzisko specjalnie długie nie jest. Jak dla mnie, ten fotel jest równiez za miękki. Zaletą jest regulacja we wszelkich możliwych kierunkach, ale co z tego skoro nie ma pamięci ustawień? Moja żona ustawia sobie fotel zupełnie inaczej niż ja i znalezienie ponownie moich ustawień to jest chwila zabawy. OK, mówię o podstawowym fotelu w 5-ce. Prawdopodobnie za worek pieniędzy można dokupić taki z pamięcią.
Tapicerka tekstylna w BMW to najpodlejszy gatunek, jak w tanim koreańczyku. Ta w Mazdzie 6 jest przyjemniejsza.
Arno pisze:A przede wszystkiem się zastanów - jeśli jeździsz dużo po kraju, to czy BMW nie będzie powodowało niechęci do ciebie i twoich kontrahentów.
Ja teraz przez kilka tygodni jeżdżę samochodem zastępczym z firmy leasingowej. Wielkiego wyboru dostępnych aut nie mieli. A w automacie akurat tylko tą bawarę, więc wziąłem. Przez ciekawość.
Ale docelowo to nie jest samochód dla mnie. To dość specyficzna marka w polskich realiach i z różnych powodów (również takich jakie podałeś) nie jest to moja bajka.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2014, o 23:09

Może kolega Jarmaj zaneguje to co powiem, ale wydaje mi się patrząc na różne auta, że materiały w Maździe, Subaru to nie to samo co w Mercu i BMW. Ja na codzień to zauważam.
Ostatnio kilka dni wożono mnie w Londku Isignią. Powiem krótko porażka. Wysokie siedzienia, nieszczególnie wygodne, deska tandetna, nasane guzików...
Ja nie twierdzę, że nie można taki autami jeździć. Skąd! Można i można je lubić. Ale nie mówmy, że porównujemy jabłka z jabłkami.

Zakładam, może naiwnie, że to są jednakowoż inne plastiki a przynajmniej inaczej robione.
Wyciszenie - o, tu szalona różnica.
Dziury na drodze. - Olbrzymia różnica.

Ale wiadomo, Ford S-Max lepszy jest niż BMW 5. I każdy to wie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 00:37

Arno pisze:Ale wiadomo, Ford S-Max lepszy jest niż BMW 5. I każdy to wie.
Pod pewnymi względami z pewnością jest lepszy.
Ale nie każdy o tym wie, a jedynie ktoś kto się miał okazję o tym przekonać.

"Każdy" wie, ale coś zupełnie przeciwnego: BMW 5 oczywiście jest dwa razy lepsze, bo jest dwa razy droższe. Proste.

Dlatego dopłata za lakier metalizowany w BMW 5 wynosi 4320 zł, a w Mercedesie E: 4912 zł, a nie na przykład 2500 zł jak w Insigni, ani nie 2300 zł jak w S-Maxie... żeby dla każdego było jasne, który samochód jest dwa razy lepszy.
(a który z nich prędzej na przykład pokryje się pęcherzami korozji, to już nie dla każdego jest ważne)

:->

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 17 razy
Polubione posty: 285 razy

Post 22 mar 2014, o 09:22

Moj znajomy dlugo sie wahal jaki samochod kupic. Rozwazal wiele wariantow. Aspekt finansowy przez dlugi czas byl glownym kryterium. Wielokrotnie proponowalem mu Mazde 6 kombi. Bardzo ladny samochod za rozsadne pieniadze.
W koncu stanelo na kilkumiesiecznym BMW 525d xdrive. Bo okazyjnie, bo naped na cztery, bo wyposazenie...
Musze przyznac, ze pierwsza jazda zrobila na mnie ogromne wrazenie. I mowcie co chcecie ale poziom wykonczenia wnetrza, jakosc materialow, rozdzielczosc wyswietlacza, ilosc opcji itp itd - jest naprawde doskonala. A porownuje z naprawde niezle wykonczonym i wyposazonym Jeepem w podobnej cenie.
Plastik plastikowi nie rowny niestety.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 09:33

Kłamiesz, Bilex, niemożliwe, żeby BMW było lepsze od Mazdy 6. No niemożliwe. Przecież nasz forumowicz to sprawdził.
Jesteś łgarzem na pasku faszystowskiego przemysłu motoryzacyjnego. I to tego dla krwiopijców burżuazyjnych.

Swoją drogą ciekawe, dlaczego Ł. ma tak różne odczucia.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 10:13

Arno pisze:Swoją drogą ciekawe, dlaczego Ł. ma tak różne odczucia.
Swoją drogą ciekawe Arno dlaczego tak często i z taką łatwością przychodzi Ci kłamanie?

Kiedy napisałem, że Mazda 6 jest lepszym samochodem niż BMW 525d xDrive?

Jeszcze raz spróbuję Ci wytłumaczyć, choć nie wiem, czy będziesz próbował zrozumieć coś co nie jest prostym zerowo-jedynkowym komunikatem?

Mazda 6 2.2d w najlepiej wyposażonej specyfikacji kosztuje cennikowo coś około 150.000 zł.
BMW 525d xDrive w podobnej specyfikacji (w sensie dodatkowego wyposażenia) kosztuje zapewne coś około 250.000 zł
Mimo, że na Mazdę jest nałożone kilkanaście procent więcej akcyzy.
Nie jest pytaniem, czy BMW oferuje więcej za te pieniądze, bo oferuje, tylko czy to jest warte 100.000 zł?
Mnie to co przychodzi do głowy to np. dużo mocniejszy silnik, xDrive, bardzo szybki 8-biegowy automat.
No ale czy napradę rodzaj tworzywa sztucznego z jakiego zrobione są przyciski albo rozdzielczość ekranu nawigacji?

BMW 525d czuje się świetnie na autostradzie. To dzięki dopracowanemu wyciszeniu, mocy silnika, zestopniowaniu skrzyni biegów i równiez między innymi tej o blisko 400 kg wyższej masie. To są atuty gdy myślimy o jeździe z prędkościami ponad 200km/h
To co napisałem wcześniej to tyle, że Mazda dzięki masie niższej o te ok. 400 kg oraz bardziej twardo zestrojonemu zawieszeniu jest bardziej zwinna na krętej drodze.Takie mam odczucie.
W turlaniu się po mieście nie widzę większej różnicy między tymi samochodami.
Więc zwyczajnie rodzi się pytanie o to 100.000 zł różnicy w cenie?
Jeśli dla Ciebie Arno to jest cena za inne tworzywo przycisków na desce (jesli naprawdę jest różne) to nie bardzo wierzę.
Wierzę, ze jest to w dużo większym stopniu wartość marki, czyli cena za znaczek na masce i cały wynikający z tego image.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 mar 2014, o 12:34

Bilex pisze: Wielokrotnie proponowalem mu Mazde 6 kombi. Bardzo ladny samochod za rozsadne pieniadze.
Bilex pisze: Plastik plastikowi nie rowny niestety.
Jeździłem na jeździe próbnej i mazdą 6 i mazdą CX-5, bo bardzo chciałem jeździć tą drugą jako autem służbowym. Właśnie mi mija 3 miesiące w volvo i zacząłem rozumieć czym różnią się plastiki w japońcu i nieco lepszym europejczyku. Dupsko się szybko przyzwyczaja do dobrego siedziska, a łapy do dotyku rzeczy użytecznych, ale i przyjemnych w obcowaniu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 16:15

Łukaszenko, piszesz różne rzeczy, a potem udajesz, że ich nie piszesz. Czy naprawdę trzeba napisać wołami na tablicy BMW jest do dupy a Mazda jest super, żeby to powiedzieć? Ano nie. Wystarczy napisać tak:
Samochody o zbliżonych wymiarach, ale różnica w masach własnych kolosalna (BMW 525d xDrive Touring: 1825 kg, Mazda 6 2.2d A/T SkyPassion kombi: 1430 kg), I niestety ani dużo większa moc silnika, ani napęd xDrive, ani różne zaawansowane systemy w bawarze, nie są w stanie zmienić faktu, że w porównaniu z Mazdą, to jest ciężka amfibia.
Zgoda, fakt, że w szybkim zakręcie beema dużo mocniej pochyla się niż Mazda, albo Ford, nie oznacza, że zaraz wypadnie z toru jazdy.
Ale to zachowanie, plus tyłek, który ma kiepskie trzymanie na śliskiej tekstylnej tapicerce, zwyczajnie obniżają subiektywną przyjemność z szybkiej jazdy po krętej drodze.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 21:01

Arno,
ja nie udaję, że czegoś nie napisałem, tylko Ty po prostu nie rozumiesz tego co czytasz.

Jeśli chcesz stwierdzić czy jakies auto jest lepsze od drugiego, to najpierw musisz ustalić określone kryteria porównania.
Żeby dać Ci najprostszy przykład: jeśli chcesz ocenić frajdę z jazdy po torze wyścigowym, to Porsche 911 wypadnie znakomicie, jednak jeśli ocenisz jego przydatność jako jedynego samochodu dla 6-osobowej rodziny, to ten sam samochód wypadnie beznadziejnie.

Ktoś taki jak Ty kto pasjonuje się jakością wizualną tworzyw sztucznych zastosowanych we wnętrzu samochodu zupełnie inaczej oceni Mitsubishi Evo niż ktoś kto ma zupełnie gdzieś desing wnętrza, a zwraca głównie uwagę na to jak samochód prowadzi się przy ofensywnym stylu jazdy.

To BMW, którym teraz jeżdżę jest na przykład samochodem świetnie dostosowanym do bardzo szybkiej jazdy po autostradzie. Jego wyższa masa poprawia stabilność prowadzenia przy bardzo dużych prędkościach, dwa zamki jakimi jest zablokowana maska silnika, zamiast standardowego pojedynczego, gwarantuje, że nawet przy przekroczeniu 250 km/h (dłubnięta wersja silnika) ta maska nie będzie próbowała odfrunąć, a charakterystyczny agresywny desing pasa przedniego mówi innym kierowcom jadącym autostradą, którzy zobaczą ten samochód w lusterku wstecznym „z tym nie próbuj się ścigać, bo to bawara, ani nie blokuj mu lewego pasa, bo jeszcze zbierzesz młocki od dresa”…

W tym kryterium, Mazda 6 (niezależnie od wersji silnikowej czy specyfikacji) wypada dużo słabiej od BMW 525.

Więc możesz przyjąć, że BMW to lepszy samochód od Mazdy i uspokoić rozdygotane jestestwo.

:->

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 22:11

Лукашэнка pisze: Ktoś taki jak Ty kto pasjonuje się jakością wizualną tworzyw sztucznych zastosowanych we wnętrzu samochodu

Arno się sam obroni, ale czy to czasami nie jest jakieś kłamstwo? 8-) :-p

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 22:36

Konto usunięte pisze:
Лукашэнка pisze: Ktoś taki jak Ty kto pasjonuje się jakością wizualną tworzyw sztucznych zastosowanych we wnętrzu samochodu

Arno się sam obroni, ale czy to czasami nie jest jakieś kłamstwo? 8-) :-p
Fido,
dlaczego tak uważasz?

Gdy Arno pisze na przykład:
"Może kolega Jarmaj zaneguje to co powiem, ale wydaje mi się patrząc na różne auta, że materiały w Maździe, Subaru to nie to samo co w Mercu i BMW. Ja na codzień to zauważam.",
to jakie materiały ma na myśli?
Materiały, z których są wykonywane silniki?
Materiały, z których są wykonywane elementy układów przeniesienia napędu?
Materiały, z których są wykonywane zawieszenia?
Materiały, z których są wykonywane nadwozia?
Materiały, z których są wykonywane hamulce?
czy jednak:
"Zakładam, może naiwnie, że to są jednakowoż inne plastiki a przynajmniej inaczej robione."

To, że coraz więcej kierowców, szczególnie w Europie, zwraca tak dużą uwagę na kwestie tak niezwiązane z jakością samochodu jako pojazdu, jak faktura tworzyw sztucznych na desce rozdzielczej, jest nawet jakoś tam zrozumiałe. Bo skoro nadzorowani przez systemy kamer i radarów i zastraszeni drakońskimi karami, kierowcy wleką się posłusznie jeden za drugim, to przecież to jak samochód jeździ traci na znaczeniu, a uwagę kierowców przykuwają te guziczki na kokpicie, ich ilość, wielkość, kształt, faktura...
Nie uszło to uwadze koncernów i na przykład szybko zdobywający udziały w rynku koreańczycy otwarli centrum projektowe w Niemczech
i zwróć przy okazji uwagę na plastiki w nowej Kia Ceed...
powinny on zadowolić nawet Twoje wymagające i rozpieszczone przez Szwedów paluszki.
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 22:55

Warto czasem rozpuścić warkocze. Np czytałem na pudelku ze Rihanna pokazała majtki w restauracji ;-)

pisałem z telefonu

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 184 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 22 mar 2014, o 23:08

Nie jestem fanem szkopskiej motoryzacji ale jakość wykonania BMW i Mazdy to przepaść :idea:
Nie mogę się wypowiedzieć jak jeździ Mazda 6 ale bejki od rocznika 2005 zrobiły straszny postęp w prowadzeniu ( oczywiście wcześniejsze też jeździły bardzo dobrze) , nie tylko na autostradzie ale w szczególności na krętych drogach .
Zawieszenia są baaaaardzo dobre , świetnie te auta się prowadzą , są bardzo dobrze wykonane , jakość materiałów jest na prawdę bardzo wysoka .
Czy są warte dodatkowych 100 koła :idea: nie wiem bo nie stać mnie na takie auta nowe ale przy używanym brałbym to pod uwagę :idea: bo ceny takich 3-4 letnich z małym przebiegiem są już bardzo do przyjęcia :idea:
Oczywiście takie M3 było by wspaniale posiadać w garażu ( sedan też wchodzi w grę ) .

Co do jakości aut z Korei to rzeczywiście poszli do przodu ale w życiu bym nie zapłacił za i40 w dieslu na full wypasie 140 tys zł . Jeszcze na nie upadłem głowę :razz:

A na koniec, to Tomciu ma rację :idea: za bardzo się Dziewczyny podniecacie tym murzynem przy barze :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 23 mar 2014, o 02:16

Kolega ma takie 3 letnie 520d z automatem. Właśnie minął 4 miesiąc po zakończeniu gwarancji. Getriebe kaput. Rachunek na 22 kPLN. Wspaniałomyślnie zaoferowali mu odkupienie nieruchomości jeżeli kupi nową Bumę :whistle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barton
6 gwiazdek

Post 23 mar 2014, o 02:38

Chloru, ciekawe czy to jest taka skrzynia, która przy obsłudze technicznej (przeglądy) nie ma w instrukcji wymiany płynów ustrojowych skrzyni (znaczy raz zalana oliwa w fabryce, jest na całe życie auta lub skrzyni ;-) )

Generalnie mało przyjemna sytuacja... Ciekawe czy jest jakaś alternatywa (używka/ naprawa)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gootek
6 gwiazdek

Post 23 mar 2014, o 10:30

Piter 35 pisze:Nie jestem fanem szkopskiej motoryzacji ale jakość wykonania BMW i Mazdy to przepaść :idea:
Jakieś konkrety?

Piter 35 pisze:Nie mogę się wypowiedzieć jak jeździ Mazda 6
Przejedź się, oczywiście aktualnym modelem.
Bo porównywanie dwóch różnych generacji modelu to czasem jak porównywanie modeli różnych marek.
Oni poszli w innym kierunku niż duża część konkurencji i udało im się bardzo obniżyć masę nowego modelu.
Przy wymiarach zbliżonych do aktualnego BMW serii 5, masa Mazdy jest niższa o blisko 400 kg!
To się czuje już przy zwykłym szybszym przejechaniu ronda.
Nie wierzysz, że taka różnica w masach ma wpływ na odczucia podczas pokonywania zakrętów?
To zapakuj do swojej Imprezy 4 grubasów i jedź poupalać.
:giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 23 mar 2014, o 12:55

Barthol, nie wiem. Wiem, że to 8biegowy automat.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 23 mar 2014, o 13:44

Gutek, wziales beme z podstawowymi stolkami, blad.
Wytlumaczcie mi lepiej roznice dacia vs mazda ;)

Wszyscy ida w kierunku obnizania masy, na razie dobrze to wychodzi audi, ale oni maja w kij kasiory i duuuzo w rozwoj inwestuja. Przyklad? Nowsze A6 wazy dzis tyle co A4. Pewnie zaraz wyjdzie lekkie A4, zaloze sie, ze beda sie chwalili nizsza waga.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 13:47 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ