Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Auto dla dziada

Post 24 mar 2014, o 11:10

Лукашэнка pisze: nawet najnowoczesniejszy samochód na razie nie poda człowiekowi szklanki wody, ani go w razie potrzeby nie przewinie.

a taka 24 latka to zapewne stoi w blokach z pieluchami :lol:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 mar 2014, o 11:17

esilon, stoi, ale z takimi malutkimi ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 153 razy

Post 24 mar 2014, o 11:31

A tak a propo auta dla dziada czy nie dziada, to jakby ktoś szukał w 100% pewnego auta, nie najwolniejszego to wiem ze do sprzedania jest mój były Leon 1.8TSi i nawet ma jeszcze niecały rok gwarancji oraz homologację cieżarową. W ogłoszeniach nie umieszczam bo nie ja sprzedaję, ale auto mogę w 100% polecić.
http://allegro.pl/seat-leon-1-8-benz-kl ... 55071.html
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 mar 2014, o 23:03

Fido, w anglia volvo u chodzi Za auto dla dziada a wrecz kapelucha
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 25 mar 2014, o 08:36

no wlasnie, Konto usunięte przecie smiga dziadowskim volvo, raport prosimy!

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 153 razy

Post 25 mar 2014, o 09:50

Prawdziwym autem dla dziada to chwilowo jeżdżę ja :-p - Toyota Avensis 2004 rok 1.8 benzyna.
Cicho, komfortowo i stosunkowo oszczedny silnik i na głowę nie kapie - tyle z plusów. Ni i jeszcze to ze chyba sie nie psuje za bardzo.
Teraz plusy ujemne ;)
Ukłąd kierowniczy - chyba cały wykonany z gumy do żucia - absolutnie nie daje żadnej informacji co sie dzieje z kołami - uczucie jak gra na kompie z kierownicą bez feedbacku. Zawieszenie komfortowe, więc szorowanie lusterkami w standardzie. Silnik - mało pali przy spokojnej jeździe - natomiast wciskanie gazu powoduje głównie wzrost spalania, bo raczej nie prędkości. Fotele - plecy nie bolą, ale sa totalnie nijakie.
To jest naprawdę emerytowóz - Passat ze wszystkimi swoimi wadami i zaletami to przy tym usportowiony, precyzyjnie prowadzący się bolid jednocześnie zapewniający niezły komfort.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 184 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 mar 2014, o 10:04

Teraz Lukass-ie drogi docenisz inne auta :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 11:34

gregski pisze:no wlasnie, Konto usunięte przecie smiga dziadowskim volvo, raport prosimy!
Raport, raport....
No XC70 to bez dwóch zdań fajne wozidło, nawet bardzo fajne. Jestem nad wyraz zadowolony, że go wziąłem, dzięki, że pomogliście mi się zdecydować.

Bardzo wygodne fotele, jako, że ostatnio traskę Kraków-Warszawa pokonuję 2 razy w tygodniu, to komfort podróżowania stał się nagle bardzo ważny. Trochę się buja, ale jako, że nie jest to wysokie XC60, tylko zaledwie podwyższone V70, to efekt bujania nie jest uciążliwy ani trochę. Do trakcji i pewności prowadzenia forestera mu jednak sporo brakuje, za to prowadzi się dużo lepiej niż tymczasowe mondeo, które miałem przez 3 miesiące. No ale ustaliliśmy, że to mogła być rozjechana geometria w mondeo, które ponoć (sic!) prowadzi sie świetnie. Więc trakcja i zawieszenie XC70 jest dość kapelusznicze i podporządkowane wygodzie, nie ma co tego ukrywać. Systemy stabilizacji toru jazdy by Volvo jakoś mnie nie przekonują. Przy włączonym ichnim ESP auto zachowuje się dziwnie, zaczyna dziwnie myszkować po szosie. To chyba jedyna rzecz, która mnie denerwuje w tym aucie. No może jeszcze manualna 6-biegowa skrzynia jest ciut upierdliwa, bo trzeba się namachać wajchą.

Silnik - najsłabszy 5 cylindrowy diesel o mocy 163KM, dla tak ciężkiego auta to niezbędne minimum. 5 cylindrów robi naprawdę fajny dźwięk, taki boxer dla kapeluszy. Pod względem mocy i osiągów dla mnie w zupełności wystarcza. Na obwodnicy Kielc komfortowo śmiga się 170-180km/h, szum powietrza na poziomie dużo lepszym niż w czymkolwiek, czym do tej pory jeździłem. Jest to mylące dla zwykłego zjadacza jak ja i skutkuje dwoma wezwaniami ze SM w ciągu 3 miesięcy. Spalanie przy dość dynamicznej jeździe naprawdę przyzwoite. Nie przekroczyłem jeszcze średniej 8l/100km.

Jakość materiałów w środku naprawdę bardzo fajna. Dywaniki się trzymają, wszystko jest świetnie dopasowane i dobrej jakości, miłe w dotyku i działające precyzyjnie, klima dwustrefowa w najbiedniejszej wersji, fotele regulowane w 5 czy 6 miejscach (manualnie), składanie tylnych zagłówków, siedzeń, jest naprawdę dobrze przemyślane i robi się to jednym palcem. W bagażniku standardowa kratka zabezpieczająca ładunek, która odchyla się na sufit i sobie tam standardowo mieszka, a w sytuacji kiedy trzeba przewieźć coś większego, opuszcza się ją jednym ruchem ręki. No i nie trzeszczy, nie telepie się.... nuuuuuda.

Reasumując, spodziewałem się leniwego, mega-kapeluszniczego auta, a mam całkiem żwawe, bardzo wygodne wozidło do którego wsiadam z przyjemnością za każdym razem. Mimo, że oparte na tej samej płycie podłogowej co mondeo, jest to auto kompletnie nieporównywalne. Najtańszy mondeo kombi kosztuje połowę tego co najtańsze volvo XC70. Mając w nadmiarze 80K PLN różnicy, brałbym volvo bez zastanowienia, mimo, że ford, jak wiadomo, jest najlepszym autem świata (poza autem służbowym) 8-)

Całe szczęście, że to mój pracodawca ma w nadmiarze owe 80K i nie skazał mnie na mondeo ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 11:42

Konto usunięte pisze: Na obwodnicy Kielc komfortowo śmiga się 170-180km/h

zwolnij kiedyś ;)

chętnie sprawdzę jak takie komfortowe auto dla dziada jedzie

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 25 mar 2014, o 12:08

Konto usunięte pisze:mój pracodawca ma w nadmiarze owe 80K
a nie mogli tego przekazać na dofinansowanie mojego odpoczynku? ja bardzo chętnie spożytkuję, a jak trzeba będzie to i fundację założę pożytku publicznego...tfu mojego :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 25 mar 2014, o 12:23

Konto usunięte,
mieliśmy kilka lat temu w firmie V40, którym kilka razy jechałem na dłuższych trasach.
Niedawno miałem okazję z kolei przejechać się V60 MY 2013 dokładnie z takim silnikiem jak u Ciebie. W MY2014 są już silniki 4-cylindrowe.
Niewiątpliwie te auta mają bardzo elegancki, charakterystyczny desing wnętrza, który okazuje się bardzo ergonomiczny.
Również fotele należą do najwygodniejszych, jak dla mnie.
Moim zdaniem to bardzo wygodne auta, którymi sie bardzo przyjemnie jeździ.
Dlaczego w takim razie mimo, że kilaktroktnie przymierzałem się do tego, jeszcze nie wybrałem VOLVO dla siebie?
Prozaiczna przyczyna: drogie opcje dodatkowe, które podnoszą mocno cenę auta w lepszej specyfikacji.
Więc wybierałem inne propozycje.
Ale gdybym po prostu dostał taki samochód do jeżdżenia od firmy, to bym się nie zmartwił, bo co tu ukrywać, z biegiem lat przywiązuję coraz większą uwagę do wygody podróżowania.
:->

PS:
A jeśli chodzi o porównywanie z Mondeo, zacytujmy autorów testu "samochodów do ślubu":

http://www.auto-swiat.pl/1-ford-mondeo- ... m-do-slubu

"Mondeo nie dało szans konkurencji. Ma sprężyste zawieszenie, świetne hamulce i mnóstwo miejsca. Passat jest szybszy, ale nie wywołuje takiego wrażenia na ulicy. Wiekowa Vectra nie odstaje zbytnio od nowszych rywali, ale traci przez słabszy silnik i nudne wnętrze. Moim faworytem jest świetnie wykonane, choć drogie Volvo."

Mógłbym sie pod tym podpisać.
:-)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 12:33

Лукашэнка pisze: co tu ukrywać, z biegiem lat przywiązuję coraz większą uwagę do wygody podróżowania

o to to to właśnie :)

poszukiwane auto: współczesne ( 2-3latek) :) komfortowe, dynamiczne z umiarkowanym apetytem, chętnie kąąąbi, cena używanego do 80 kpln

co na to miła redakcja ?

A5 sportback 2.0 tfsi punktem wyjścia :p

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 12:39

esilon,
gdybyś potrzebował troche większego auta, to nie ma dwóch zdań, S-Max:

http://www.auto-motor-i-sport.pl/uzywan ... dy,16246,1
"Jesteś ojcem rodziny, ale gdy jedziesz sam, lubisz nieco „poszaleć” na drodze? S-Max to dobra propozycja dla Ciebie – auto zdecydowanie rodzinne, nie „klocowate”. Przednie fotele obejmują tułów, ale nie uciskają. Doznania podczas jazdy są prawie takie, jak w szybkim kompakcie. S-Max to wręcz sportowe auto, tylko w przebraniu vana. Poza ustawieniem zawieszenia (kolumny McPhersona z przodu, wielowahaczowe z tyłu) typowym dla Fordów, dynamicznej jeździe sprzyja również układ kierowniczy. Wspomaganie hydrauliczne lub elektrohydrauliczne pracuje z dość niewielką siłą, więc można prowadzić auto precyzyjnie i pewnie."

Nie potrzebujesz tak dużego?

To myślę, że A5 sportback 2.0 tfsi to bardzo dobry pomysł.
Ten samochód bardzo, ale to bardzo mi się podoba!
Jeśli skarbonka nie zastrajkuje, to po prostu szukaj dobrego egzemplarza.
:->

esilon
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 12:47

az tak dużego nie :giggle:
Лукашэнка pisze: Ten samochód bardzo, ale to bardzo mi się podoba!

sam siebie ostatnio zaskoczyłem że o ałdi zacząłem naprawdę na serio mysleć :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 mar 2014, o 12:47

esilon pisze: A5 sportback 2.0 tfsi punktem wyjścia :p
Brzydactwo. Na wsi takie jeździ. Ten tył to tragedia. No i nie kąąąąbi. ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 12:49

FUX pisze: Brzydactwo

taaaa

nie musi być kombi ale nie może być sedan :-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 12:57

esilon pisze:az tak dużego nie :giggle:
Лукашэнка pisze: Ten samochód bardzo, ale to bardzo mi się podoba!

sam siebie ostatnio zaskoczyłem że o ałdi zacząłem naprawdę na serio mysleć :-)
Ja o Audi też serio ostatnio pomyślałem.
A5 sportback 2.0 tfsi.
Ale, w wersji FWD jest przekładnia bezstopniowa, która mi, nie wiem właściwie dlaczego, nie całkiem pasuje.
W wersji AWD jest "normalna" dwusprzęgłowa dsg, ale tutaj już niestety nie zmieściłem się nijak z budżetem.
Gdyby jednak budżet był te choć 20% wyższy, to bym szedł w tym kierunku.

A gdyby mi się nieoczekiwanie jakiś spory spadek trafił, to być może w ogóle zrezygnowałbym z A5...

na rzecz A7 :oops:
8-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 25 mar 2014, o 14:07

Zobacz ofertę: Audi A4 3.0 TDI V6 Quattro salon Polska
http://allegro.pl/showItem2.php?item=4089117197

;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 25 mar 2014, o 14:40

Świetne auto i podobno właściciel porządny człowiek :whistle:

Brałbym bez grymasu ;-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 25 mar 2014, o 15:14

Right! ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 16:09

Pytanie czy jada kiełbachę z kapustą? ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 17:02

Лукашэнка pisze: na rzecz A7

za bardzo wszystko wspomagane w A7 pomijając budżet :-)
gregski pisze: Zobacz ofertę: Audi A4 3.0 TDI V6 Quattro salon Polska

piękny wóz, wspaniale boczurami jeździ :) wiem bo nawet na prawym siedziałem ale jedno ale.....manual w dizlu :-p

i do tego sedan :->
Ostatnio zmieniony 25 mar 2014, o 17:04 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 mar 2014, o 17:03

Arno, Dziadzie pospieszyłeś się.

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,15564947, ... BoxMotoTxt

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 25 mar 2014, o 17:13

Konto usunięte pisze: czy jada kiełbachę z kapustą?
Coś słyszałem o golonce. :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 25 mar 2014, o 17:19

Wegetarianin! :)

ODPOWIEDZ