Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i inne

Pojeżdżawki, spoty, spotkania, libacje.
TomekSliwa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Subaru "Masakrathor" STi, Outback H6
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i

Post 13 maja 2014, o 23:06

brahu pisze:
TomekSliwa pisze: nusze o tym pomyśleć bo u mnie też intercoma niet
Tomek ale przecież najważniejsze są słuchawki :cofee: :thumb: (poprawiłem ;-) )
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 13 maja 2014, o 23:09

Arti pisze: . Jak się wszyscy nie porozpierdalamy to będzie dobrze :-d
spoko wodza ,właśnie sobie z Remkiem i Jonesem popiwkowaliśmy i powinno Ci się czkać , oczywiście pozytywnie :-)
Teraz z taką ekipą która się pojawiła zaklatkowana będziemy musieli potestować gdzieś i będą kilometry, wjeżdżenie i wyniki :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 13 maja 2014, o 23:12

ryjeks pisze:Widzę atmosfera się zagęszcza, jak znajdę pilota, to może też przyłączę się do zabawy :-)
oj to będzie z tym ciężko bo gdzie drugiego takiego wariota znajdziesz :mrgreen:
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 maja 2014, o 23:20

Regulamin Uzupełniający Rally Masters. Jest tam parę punktów do ogarnięcia ;-) Pamiętajcie, że pilot może tak spieprzyć rajd, że Kubica nie nadrobi. ;-)

http://www.rallymasters.pl/harmonogram/ ... s_2014.pdf

Emti pytał o przykład z Kamionek. Proszę bardzo:
13.1 Samochód będzie ustawiony przed linią startu na tzw. „obrys”, następnie Starter głośno odlicza
sekundy pozostałe do momentu startu: 30, 15, 06, a ostatnie 5 –po jednej po czym nastąpi sygnał startu.
Organizator może wprowadzić na próbach start i pomiar czasu z użyciem fotoceli.
W tym czasie uczestnik powinien niezwłocznie wystartować

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 13 maja 2014, o 23:31

11.05.2014 r. odbył się 31 Konkurs Samochodowy Kryterium Kamionki w walce o tytuł Mistrza Gór Sowich.
[...]
W trakcie tego przejazdu padł rekord czasu przejazdu pojazdu z napędem na jedną oś to jest 3:26s osiągnięty przez Mariusza Brylskiego jadącego autem marki Fiat Cinquecento.
:whistle: :whistle: :whistle: :lol: :lol: :lol:

Źródło: http:// ddz.doba.pl/?s=subsite&id=40400&mod=141

ryjeks
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: mat

Post 13 maja 2014, o 23:41

To ta wiertarka ? :mrgreen:
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 maja 2014, o 23:46

Nie mam zielonego pojęcia, ale to raczej jedyne cc, które wyglądało, że może nawiązać walkę...
Jest w ogóle jakaś tabela czasów, czy po zainkasowaniu wpisowego organizator zakończył "organizować"...?

---------------
Oooo jest hit na fejsbuku:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=bcpCkzWlCiI

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 maja 2014, o 23:56

to jest CC Siwego który ma warsztat na byłej rzeźni i kiedyś latał takim czerwonym e36 , zresztą parkującego koło ciebie ;-)
Temat jest dyskusyjny i zrobiła się afera
cyqan pisze: Oooo jest hit na fejsbuku:

Link: Strona z klipem
no to debile wysokiej klasy ,jak oglądałem to aż nie wierzyłem na to co widzę :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:01

burat pisze: Temat jest dyskusyjny i zrobiła się afera
Rozumiem, że afera z racji, tego, że to raczej niemożliwe i że czasy z dupy podają?

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 14 maja 2014, o 00:10

CHyba tez kwestia zagrozenia no i zlamania regulaminu
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:11

cyqan, no czas ciężki do uwierzenia ale cholera ,ja do końca przekonany nie jestem czy w wykonaniu tego zestawu (KIEROWCA,auto opony) tak całkiem z dupy :cofee: nie wypowiadam się. Znam Siwego i na pewno bym do niego nie wsiadł na prawy ;-) auto ma grubo zrobione ,a nawet bardzo grubo , ta szlifiera CC chciała by mieć tyle mocy co jego cieńki ale czas jednak jest rzeczywiście mocno dyskusyjny , jedyne co to onboard by sprawę wyjaśnił :cofee:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 14 maja 2014, o 00:23

ciekawe, ile to nagranie pożyje w sieci, zanim je ściągną, albo trafi na nie policja i już nie będzie tak wesoło.. A to może pośrednio doprowadzić do zbanowania takich imprez, które niby zamiast rozładowywać napięcie napalonych matadorów, to prowokują do treningowego upalania na otwartej drodze.. Tak mogą sobie to interpretować.. :wall:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

hati
4 gwiazdki

Post 14 maja 2014, o 00:29

NIestety masz racje, zwlaszcza ze widac auta cywilne. Juz na lokalnych serwisach pisali zeby sie nie zapuszczac w Kamionki, bo wariatow pelno.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:35

chyba przed następnymi trzeba będzie zorganizować samoobrone i wpier..ć kilku dla przykładu , to się oduczą :x :x

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:39

burat pisze:cyqan, no czas ciężki do uwierzenia ale cholera ,ja do końca przekonany nie jestem czy w wykonaniu tego zestawu (KIEROWCA,auto opony) tak całkiem z dupy :cofee: nie wypowiadam się. Znam Siwego i na pewno bym do niego nie wsiadł na prawy ;-) auto ma grubo zrobione ,a nawet bardzo grubo
No wiesz burat, my Kibice nie każdego znamy osobiście. Nie ma dla nas żadnych informacji, nie wiemy, kto jakim samochodem jechał, jaki miał numer i czego można się spodziewać. Chyba z 50x podbiegałem do jezdni krzycząc POLDOLOT! i wracałem wściekły nie wiedząc jak nowy MG brzmi... Takie tam :wall:

Czas rzędu 3:2x,00 to już z tego co się orientuję zbliżony do lepszych przejazdów Babki, więc jeśli podłubana ośka może wygrywać z profesjonalną rajdówką, co my jeszcze robimy na forum subaru... :razz:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:47

cyqan, czas lepszy od Babki ,dlatego trudno mi też w to uwierzyć ,jednak drugi podjazd miał chyba 20 czy 30 sekund wolniejszy ,a coś tam się w aucie sypało po drodze :cofee: nie wiem , nie znam się , zarobiony jestem :-) onboard wyjaśnił by sprawę na pewno :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 maja 2014, o 00:49

cyqan pisze: Nie ma dla nas żadnych informacji, nie wiemy, kto jakim samochodem jechał, jaki miał numer i czego można się spodziewa
a teraz sobie wyobraź, że idę najmniej 4 razy ustalić czas startu mojego auta :evilgrin:
bo o takiej pierdole jak to, że z Łukaszem Szterleją musieliśymy przestawić najmniej 10 aut w kolejce do startu to nie wspomnę.

ale spoko. słyszałem i komentarze, że przyszedł z teczką "profesjonalny hehe" pilot i wali cwaniaka (to akurat nie o mnie, zresztą ja się nie zaliczam i tak). No podejście grube ;-)
cyqan pisze: Czas rzędu 3:2x,00 to już z tego co się orientuję zbliżony do lepszych przejazdów Babki, więc jeśli podłubana ośka może wygrywać z profesjonalną rajdówką, co my jeszcze robimy na forum subaru...
jakbyś się wczoraj urodził :evilgrin:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2014, o 00:53

fota z rozdania kart oddaje klimat bo słowa tego nie opiszą ;-)
Obrazek

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 14 maja 2014, o 01:04

Arti pisze:
jarmaj pisze:
Arti pisze:Zastanawiam się czy byłaby możliwość zbadania mojego wozu przez delegata pod kątem zał. J jeszcze przed startem tak aby potem nie było niespodzianek. :roll:
Gdybyś zupełnie przypadkiem był z Żukiem na Śląsku, mógłbym coś takiego zorganizować.
Poszukamy kogoś na miejscu.
Nie widzę na stronie organizatora regulaminu - jeszcze chyba nie opublikowali.

Takie dwa pytania, normalnie w KJS pod patronatem PZMOTu:
- kaski muszą mieć homologacje rajdową (utraconą) czy wystarczy hom. drogowa?
- wszyscy są zobligowani do jazdy na oponach z homologacją drogową?
jarmaj pisze:Kaski mogą być bez homologacji FIA, ale muszą być to kaski do sportów samochodowych, a nie np na skuter (u nas takie od razu wywalają).

Ogólnie opony muszą być z homologacją drogową. Spotkałem się z wyjątkami, gdzie całość imprezy była na obiekcie zamkniętym (na torze na przykład) i czasem były dopuszczane opony wyczynowe. Ale to wyjątki i raczej od paru lat się z tym nie spotkałem.
Przeczytaj regulamin uzupełniający imprezy. Tam zawsze jest info n/t opon. Jak nie jest opublikowany, to napisz do organizatora. Wykonanie regulaminu uzupełniającego to jego podstawowy obowiązek.
Arti, poza powyższymi tematami, najczęstszymi obiektami zainteresowania sędziów na BK są:
- akumulator - musi być sztywno zamocowany, aby nie poruszał się w którejkolwiek płaszczyźnie oraz musi mieć zabezpieczoną klemę, np. taśmą
- gaśnica - po 1 musi być, po 2 musi być zamocowana w zasięgu szybkiego dostępu załogi i zamocowana w sposób stały przy pomocy metalowych obejm z klamerkami (często załogi mocują gaśnicę trytytkami - to odpada)
- pasy - odpowiednie mocowanie, szczególnie jeśli chodzi o pasy barkowe - jeśli są mocowane do klatki, muszą być zabezpieczone przed przesuwaniem się wzdłuż rury klatki
- koło zapasowe - jeśli jest i jest mocowane pasami musi mieć min. 3 punkty mocowania
- klucz do kół - jeśli jest koło zapasowe, powinien być i klucz, zamocowany w sposób trwały, np. trytytkami do klatki - i tu ulubione pytanie panów z BK: a macie w aucie zapasowe tryrytki? nie? to jak przymocujecie klucz po tym jak go użyjecie? - tak więc niezbędne są zapasowe tryrytki, jeśli w aucie cokolwiek co może zostać użyte przez załogę jest nimi przymocowane
- wymagana jest apteczka
- oczywiście jak jest klatka często patrzą jak jest wykonana, zwracają też uwagę na mocowanie foteli, ale u Ciebie wszystko było robione profi, więc powinno być spoko
- wewnątrz pojazdu nie może być żadnych ostrych krawędzi, czyli wszystkie gołe blachy z ostrymi krawędziami, powinny być osłonięte
- kamera - z różnym pietyzmem podchodzą do tej kwestii, ale potrafią odrzucić pomysł mocowania jej zarówno na masce, jak i wewnątrz na przedniej szybie, czyli w tzw. "polu widzenia" kierowcy; raczej nie czepiają się jak jest porządnie przymocowana do klatki; jeśli jest mocowana na zewnątrz pojazdu
to mogą niedopuścić, ze względu na wystawanie poza tzw. obrys pojazdu (ale to raczej już sporadyczne przypadki).

Chyba tyle najczęstszych uwag jakie się spotyka na BK. Przy czym nasi śląscy sędziowie są mega profesjonalni (jeden z nich, to ten o którym pisał jarmaj). Dość powiedzieć, że chłopaki mają uprawnienia FIA na mistrzostwa świata i będą robić BK na Rajdzie Polski. ;-)

Jakby mi się coś jeszcze przypomniało, to dorzucę. Mam nadzieję, że się przyda :->
Czarownica prawdę Ci powie :D

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 maja 2014, o 07:47

Alan, Alan, Alan! pisze:Pamiętajcie, że pilot może tak spieprzyć rajd, że Kubica nie nadrobi. ;-)

Chociażby zasada działania karty drogowej i jej odczytywanie. Masa załóg się z tym zawsze miota na amatorkach i potem lecą kary za wcześniejsze wjazdy na PKC :giggle:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 14 maja 2014, o 07:48

Dzięki Zonia ;)
No więc tak:
- akumulator - musi być sztywno zamocowany, aby nie poruszał się w którejkolwiek płaszczyźnie oraz musi mieć zabezpieczoną klemę, np. taśmą - klema w gumowej osłonie oryginalnej, mocowanie na beton na dwie śruby
- gaśnica - po 1 musi być, po 2 musi być zamocowana w zasięgu szybkiego dostępu załogi i zamocowana w sposób stały przy pomocy metalowych obejm z klamerkami (często załogi mocują gaśnicę trytytkami - to odpada) - gaśnice 2 szt po 2 kg, mocowania na klamry metalowe od Marschal Racing - profi
- pasy - odpowiednie mocowanie, szczególnie jeśli chodzi o pasy barkowe - jeśli są mocowane do klatki, muszą być zabezpieczone przed przesuwaniem się wzdłuż rury klatki pasy z aktywną homologacją FIA, trytyrki dołożę - wiem o tym temacie, bo Marek wspominał niegdyś
- koło zapasowe - jeśli jest i jest mocowane pasami musi mieć min. 3 punkty mocowania - koła brak
- klucz do kół - jeśli jest koło zapasowe, powinien być i klucz, zamocowany w sposób trwały, np. trytytkami do klatki - i tu ulubione pytanie panów z BK: a macie w aucie zapasowe tryrytki? nie? to jak przymocujecie klucz po tym jak go użyjecie? - tak więc niezbędne są zapasowe tryrytki, jeśli w aucie cokolwiek co może zostać użyte przez załogę jest nimi przymocowane klucza brak
- wymagana jest apteczka zamontowana już przed KK, zgodna z normą DIN 13164
- oczywiście jak jest klatka często patrzą jak jest wykonana, zwracają też uwagę na mocowanie foteli, ale u Ciebie wszystko było robione profi, więc powinno być spoko 8-)
- wewnątrz pojazdu nie może być żadnych ostrych krawędzi, czyli wszystkie gołe blachy z ostrymi krawędziami, powinny być osłonięte wszystko zasłonięte poliwęglanem
- kamera - z różnym pietyzmem podchodzą do tej kwestii, ale potrafią odrzucić pomysł mocowania jej zarówno na masce, jak i wewnątrz na przedniej szybie, czyli w tzw. "polu widzenia" kierowcy; raczej nie czepiają się jak jest porządnie przymocowana do klatki; jeśli jest mocowana na zewnątrz pojazdu
to mogą niedopuścić, ze względu na wystawanie poza tzw. obrys pojazdu (ale to raczej już sporadyczne przypadki). kamera prawdopodobnie tylko zamocowana do dachu od środka
Obrazek

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 14 maja 2014, o 07:49

cyqan pisze:
11.05.2014 r. odbył się 31 Konkurs Samochodowy Kryterium Kamionki w walce o tytuł Mistrza Gór Sowich.
[...]
W trakcie tego przejazdu padł rekord czasu przejazdu pojazdu z napędem na jedną oś to jest 3:26s osiągnięty przez Mariusza Brylskiego jadącego autem marki Fiat Cinquecento.
:whistle: :whistle: :whistle: :lol: :lol: :lol:

Źródło: http:// ddz.doba.pl/?s=subsite&id=40400&mod=141
Auto Mariusza jest bardzo szybkie i o ile mnie pamięćnie myli to ma cś około 120 km i kręci się do 11 tys obrotów ale czasoprzestrzeni nie zakrzywia i taki czas jest nierealny. 3.50 to już naprawdę niesamowity wynik dla jakiegokolwiek CC
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 14 maja 2014, o 07:57

A tego chuja idącego denkiem na "treningu" w ruchu mam nadzieję organizatorzy będą mieli na oku :evil:
Biały dzień, zero radia, zero odjęcia w niewidocznych zakrętach, zero nawet rozglądania się czy coś nie jedzie...

Na yt ktoś rzeczowo skomentował:
"Sprawa ta przywołuje skojarzenia z wydarzeniem z 2006 r. Wówczas piracki rajd ulicami Wałbrzycha urządził sobie wtedy 23-letni mieszkaniec Głuszycy. Jego wyczyny, na trasie z okolic szpitala w dzielnicy Piaskowa Góra do centrum miasta, sfilmował jeden z przebywających w pojeździe pasażerów i zamieścił w internecie ("Wariat za kierownicą Subaru (Need For Speed: Wałbrzych edition). Na podstawie nagrania policja namierzyła i zatrzymała kierowcę. Prokuratura postawiła wówczas zarzut spowodowania niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu lądowym. Groziło mu za to do 8 lat więzienia. Ostatecznie sąd skazał go na 1,5 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata oraz 10 tys. zł grzywny. Miał również zakaz posiadania prawa jazdy przez okres 5 lat. Nie chciałbym niepokoić, ale podejrzewam, że będzie afera. Podsumowując: Debil."

Mam nadzieję, że to się tak skończy!

Jeden dzwon z cywilem przed zawodami i możemy zapomnieć o jakiejkolwiek imprezie rajdowej na naszych terenach...
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, o 08:27 przez Arti, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

hati
4 gwiazdki

Post 14 maja 2014, o 08:26

burat pisze: chyba przed następnymi trzeba będzie zorganizować samoobrone i wpier..ć kilku dla przykładu , to się oduczą

Ano, takie akcje czesto rodzą reakcje.Jak sie jakis lokalny rolnik wkurzy to wyjedzie swoimi quadami z przyczepkami i juz bedzie problem jak rajdowiec trafi na takiego za zakretem. Rowerzyste zgarnąc na ktoryms cięciu to zaden problem przy tego typu zabawach. Nawet trudniej sie zrobilo z widocznoscia - drzewa przesłaniają liscmi naprawde sporo.

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 14 maja 2014, o 09:52

Link: https://www.youtube.com/watch?v=fgSEDmhe9b0

Co to za filmik komentujecie? Usunęli....

ODPOWIEDZ