Polecam.
Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, a ja tego postu już nie widzę.
Polecam.
Polecam.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
1. czy możesz mi powiedzieć co jest w tej wypowiedzi spamem? Chętnie przeczytam uzasadnienieKonto usunięte pisze: busik, admin nie ma nic przeciwko spamerom, więc zostaje nam chyba tylko przystosować się.
2. sam kiedyś się darłeś jak komuś wycięliśmy posta - jechałeś od zamordystów
3. admin ma niewiele do gadania, proponowałem Ci żebyś się wypłakał radzie. Jak zapewne pamiętasz, bo byłeś w 1 radzie, ja właśnie dlatego nalegałem, żeby ona była. Zrobiłeś cokolwiek?
Re: Przepisy i przypisy
Rada jest niezbędna, kiedy pojawiają się problemy.
Czy rada funkcjonuje, czy niezbędne sa nowe wybry?
Jeśli wybory, to gdzie są taśmy pytam!
Czy rada funkcjonuje, czy niezbędne sa nowe wybry?
Jeśli wybory, to gdzie są taśmy pytam!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Re: Przepisy i przypisy
u kelneraArno pisze: to gdzie są taśmy pytam!
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!,
ad.1. http://en.wikipedia.org/wiki/Forum_spam - trzeba bardzo tego nie chcieć, żeby nie dostrzec schematu (swoją drogą głupiego) postępowania tego - podejrzewam pojedynczego - spamera. Pozbawione większego sensu wypowiedzi-mydło z idiotycznie tworzonych kont. Po to, żeby nabić sobie trochę postów i w odpowiednim czasie zaatakować.
ad.2. Oczywiście. Czym innym jest jednak nawet najgłupsza wypowiedź faktycznego usera, a czym innym jest kampania mająca na celu zmanipulowanie nas w celu stricte komercyjnym
ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania.
"się darłeś", "jechałeś", "wypłakał" brzmi zwyczajnie niegrzecznie i wrogo-zaczepnie. Nie podejmę tego tonu - sorry. Jeśli masz coś do mnie osobistego to zapraszam na priv.
Zależy mi na tym miejscu, bo uważam, że wciąż ma potencjał. Wciąż są tu fajni ludzie i wciąż jest tu fajny klimat.
ad.1. http://en.wikipedia.org/wiki/Forum_spam - trzeba bardzo tego nie chcieć, żeby nie dostrzec schematu (swoją drogą głupiego) postępowania tego - podejrzewam pojedynczego - spamera. Pozbawione większego sensu wypowiedzi-mydło z idiotycznie tworzonych kont. Po to, żeby nabić sobie trochę postów i w odpowiednim czasie zaatakować.
ad.2. Oczywiście. Czym innym jest jednak nawet najgłupsza wypowiedź faktycznego usera, a czym innym jest kampania mająca na celu zmanipulowanie nas w celu stricte komercyjnym
ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania.
"się darłeś", "jechałeś", "wypłakał" brzmi zwyczajnie niegrzecznie i wrogo-zaczepnie. Nie podejmę tego tonu - sorry. Jeśli masz coś do mnie osobistego to zapraszam na priv.
Zależy mi na tym miejscu, bo uważam, że wciąż ma potencjał. Wciąż są tu fajni ludzie i wciąż jest tu fajny klimat.
Re: Przepisy i przypisy
SPAM, jak powszechnie wiadomo, to mielonka turystyczna vel tyrolska. Produkt niewątpliwie gastronomiczny (choć obrzydliwy), więc umiejscowienie powyższej dyskusji w wątku kulinarnym jest jak najbardziej na miejscu, ale absmak pozostaje (po mielonce).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
ide po chipsy .... 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
leon, mielonkę da sie zjeść ze wszystkim :) Moe nawet służyć a chleb jak się ją posmaruje pasztetem podlaskim :)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
Szanowny Fido,Konto usunięte pisze: Alan, Alan, Alan!,
ad.1. http://en.wikipedia.org/wiki/Forum_spam - trzeba bardzo tego nie chcieć, żeby nie dostrzec schematu (swoją drogą głupiego) postępowania tego - podejrzewam pojedynczego - spamera. Pozbawione większego sensu wypowiedzi-mydło z idiotycznie tworzonych kont. Po to, żeby nabić sobie trochę postów i w odpowiednim czasie zaatakować.
ad.2. Oczywiście. Czym innym jest jednak nawet najgłupsza wypowiedź faktycznego usera, a czym innym jest kampania mająca na celu zmanipulowanie nas w celu stricte komercyjnym
ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania.
"się darłeś", "jechałeś", "wypłakał" brzmi zwyczajnie niegrzecznie i wrogo-zaczepnie. Nie podejmę tego tonu - sorry. Jeśli masz coś do mnie osobistego to zapraszam na priv.
Zależy mi na tym miejscu, bo uważam, że wciąż ma potencjał. Wciąż są tu fajni ludzie i wciąż jest tu fajny klimat.
Od jakiegoś czasu staram się Tobie wytłumaczyć, że w tym temacie moc ma Rada - nie ja. Przypomę tylko, że już conajmniej raz zdarzyło się, że został zbanowany zupełnie niewinny użytkownik.
Bo mówimy o masowym kasowaniu na podstawie podejrzanego loginu lub wpisu (zwykle na temat), taknie?
Chciałeś także dostać dostęp do panelu adm albo wprowadzić jakiegoś "niewypalonego" admina - przecież powiedziałem proszę bardzo. Ale ja sam z siebie nie czuję się kompetentny do podjęcia decyzji.
Zaraz także, wychodząc naprzeciw Twoim wątpliwościom, mogę poszukać (może już pisałem) dlaczego ja tych maili, ani kont usuwać nie będę. Wkleję tu linka, żebyś sobie odświeżył - daj znać czy potrzeba.
Jeżeli boisz się zmasowanego ataku spammerów, pragnę także Cię uspokoić. Klawisz do banowania działa bardzo szybko i skutecznie, a nawet masowo. Sam ostatnio nawet jakiegoś spammera usunąłem.
Punktu trzeciego komentować nie będę, taka licytacja byłaby niesprawiedliwa wobec Ciebie. Ale odnośnie samej awarii przeglądarki, to jakbyś mi przypomniał wątek, w którym to było zgłaszane, bo ... nie mogę znaleźć.
Tak, mi także zależy na tym miejscu, (choć ostatnio rzadziej je odwiedzam) dlatego trzymam się ustaleń z dnia zero tego forum
Re: Przepisy i przypisy
Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.Konto usunięte pisze:ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania
Mamy sporo różnych zajęć i spraw na głowach, więc jeśli zapomnieliśmy albo przeoczyliśmy jakieś ustalenie, można było co najmniej kilkaset razy nam o tym przypomnieć.
W temacie spamu: wszyscy mamy świadomość, że to (w większości) nie są użytkownicy zainteresowani życiem forum. Jednak jeśli mamy orać to systemowo, to bardzo proszę wskaż klucz wg którego należy to robić. Bo cyferka w nazwie takowym nie jest. Osobnik(i) pisze(ą) z różnych ip, z różnych adresów e-mail i różnych dostawców netu. Więc na podstawie czego mamy to określać? Że ktoś się wita?
Zarówno AAA jak i ja chętnie przyjmiemy wytyczne oraz pomoc w tym temacie. Wytyczne "zrób z tym coś" są mało pomocne.
Re: Przepisy i przypisy
A ja uważam, że spamujemy fajny wątek
A serio, również wywołana poniekąd do tablicy, uważam że nie ma skutecznego systemowego narzędzia do walki ze spamem. Zawsze można w ten sposób wyciąć coś pożytecznego, inaczej wylać dziecko z kąpielą.
Skuteczną metodą, byłoby akceptowanie formularza rejestracji przez admina/moda, w którym to formularzu goście przedstawialiby się z imienia, nazwiska, nr telefonu, rozmiaru buta i co tam jeszcze ktoś sobie ubzdura, wtedy raczej spamerzy by nie przychodzili (i 99% pozostałych nowych użytkowników też). To nie jest zamknięty klub dyskusyjny, tylko publiczne forum i ja takiej opcji mówię zdecydowane nie.
Moje zdanie jest takie, że jak pojawia się ewidentny, nachalny spam, który przeszkadza, to wystarczy go zgłosić do usunięcia.
Z egzekucją takich przypadków nie zauważyłam problemów.
Ewentualnie w ogóle można zablokować możliwość zakładania nowych kont na forum - wtedy będzie pewność, że żaden spamer nie przyjdzie.
P.S.
Wbrew forumowej tradycji może jednak przenieśmy się z tym tematem do "Recepcji".
A serio, również wywołana poniekąd do tablicy, uważam że nie ma skutecznego systemowego narzędzia do walki ze spamem. Zawsze można w ten sposób wyciąć coś pożytecznego, inaczej wylać dziecko z kąpielą.
Skuteczną metodą, byłoby akceptowanie formularza rejestracji przez admina/moda, w którym to formularzu goście przedstawialiby się z imienia, nazwiska, nr telefonu, rozmiaru buta i co tam jeszcze ktoś sobie ubzdura, wtedy raczej spamerzy by nie przychodzili (i 99% pozostałych nowych użytkowników też). To nie jest zamknięty klub dyskusyjny, tylko publiczne forum i ja takiej opcji mówię zdecydowane nie.
Moje zdanie jest takie, że jak pojawia się ewidentny, nachalny spam, który przeszkadza, to wystarczy go zgłosić do usunięcia.
Z egzekucją takich przypadków nie zauważyłam problemów.
Ewentualnie w ogóle można zablokować możliwość zakładania nowych kont na forum - wtedy będzie pewność, że żaden spamer nie przyjdzie.
P.S.
Wbrew forumowej tradycji może jednak przenieśmy się z tym tematem do "Recepcji".
Czarownica prawdę Ci powie :D
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Re: Przepisy i przypisy
Zapewne chodzi o wspomniane przeze mnie w innym wątku wdrożenie nowego regulaminu i nagrodę w konkursie fotograficznym, co podsumowałem stwierdzeniem, że legislatywa jest niczym bez egzekutywy.barbie pisze: Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.
Co do regulaminu (gotowego od prawie 3 lat), to jeden z osobiście przeze mnie zaproponowanych i zatwierdzonych przez resztę Rady punktów brzmi:
i tu jest pies pogrzebany.4. Forum administrowane jest z dobrej woli, dlatego wszelkie uwagi i zastrzeżenia będą rozpatrywane wyłącznie jako wolne wnioski.
Napisałem również, że takie sprawy najlepiej obgadać na trzeźwo, więc najbliższe Chlejady będą do tego dobrą okazją
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Re: Przepisy i przypisy
Ale na czym ma polegać wdrożenie? Na wklejeniu go na forum ogólne? Do tego trzeba uprawnień admina?rrosiak pisze:Zapewne chodzi o wspomniane przeze mnie w innym wątku wdrożenie nowego regulaminu i nagrodę w konkursie fotograficznym, co podsumowałem stwierdzeniem, że legislatywa jest niczym bez egzekutywy.barbie pisze: Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.
Nie rozumiem gdzie jest pogrzebany? Szczerze mówiąc nawet nie wiem do końca co ten punkt miał znaczyć, podejrzewam, że chodziło o czasem pojawiające się pyskówki np. osób oszukanych w ogłoszeniach.rrosiak pisze: Co do regulaminu (gotowego od prawie 3 lat), to jeden z osobiście przeze mnie zaproponowanych i zatwierdzonych przez resztę Rady punktów brzmi:i tu jest pies pogrzebany.4. Forum administrowane jest z dobrej woli, dlatego wszelkie uwagi i zastrzeżenia będą rozpatrywane wyłącznie jako wolne wnioski.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Powiem tak. Jeśli administratorzy nie będą mieć czasu, rada nie będzie mieć czasu i użytkownicy nie będą mieć czasu, a do tego spamerzy będą mieć czas na swoje miałkie posty, to miejsce to po prostu zniknie. IMHO już lekko śmierdzi trupem.
Polecam wszystkim spojrzenie krytyczne na siebie samego, jakąś refleksję i jakieś działanie.
Polecam wszystkim spojrzenie krytyczne na siebie samego, jakąś refleksję i jakieś działanie.
Re: Przepisy i przypisy
Moim zdaniem - niech sobie piszą co chcą, dopóki nie spamują - mogą.
A, że śmierdzi trupem? To fakt.
Więc może zamiast angażować się w jakieś małe wojenki zabralibyśmy się za wypełnianie treścią tego forum, tak jak to kiedyś bywało...?
A, że śmierdzi trupem? To fakt.
Więc może zamiast angażować się w jakieś małe wojenki zabralibyśmy się za wypełnianie treścią tego forum, tak jak to kiedyś bywało...?
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Bilex pisze: zamiast angażować się w jakieś małe wojenki zabralibyśmy się za wypełnianie treścią tego forum, tak jak to kiedyś bywało...?
Podejmuję zobowiązanie przodownika pracy: dziennie, średnio, przynajmniej jeden post o samochodach i dwa posty o czym innym
Kto da więcej?
Trendy, jak trendy - ale jest szerszy. I gdy dwóch gości się rytualnie okłada grabkami, albo gdy jakiś kolega niespodziewanie dostaje klimakterium, łatwiej dyskretnie ominąć taki eventFUX pisze: fejs jest bardziej trendy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
... to można spokojnie wyłączyć forumKonto usunięte pisze: Jeśli administratorzy nie będą mieć czasu, rada nie będzie mieć czasu i użytkownicy nie będą mieć czasu
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!, czy możesz ten spam o spamerach gdzie wydzielić albo po prostu wypieprzyć ?
Temat jest o rzeczy przyjemnej, czyli o jedzeniu, nie o pieprzeniu o pieprzących. 
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
leon, ja Ci szczerze powiem, że wielkiego doświadczenia w cięciu wątków nie mam. Zwykle robią to modzi. Ale jak się podłączę do jakiegoś sensownego netu to popróbuję. 
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!, ojtam, deski ciąć umisz, mięso wołowe tyż, to z wątkiem sobie nie poradzisz? Ale modow możesz pogonić do roboty, od czego w końcu są
Żeby było wreszcie on-topic, to ja się pochwalę swoją nową, letnią sałatką.
Serek biały półtłusty. Łosoś wędzony w plastrach, posiekany co nieco. Pasta łososiowa z tubki. Pietruszka, znaczy się natka - posiekana drobno. Rodzynki. Nieco oliwy truflowej. Ostry, twardy ser żółty, starty na tarce.
Wymieszać.
Popijać schłodzonym winem.
Cieszyć się życiem.

Żeby było wreszcie on-topic, to ja się pochwalę swoją nową, letnią sałatką.
Serek biały półtłusty. Łosoś wędzony w plastrach, posiekany co nieco. Pasta łososiowa z tubki. Pietruszka, znaczy się natka - posiekana drobno. Rodzynki. Nieco oliwy truflowej. Ostry, twardy ser żółty, starty na tarce.
Wymieszać.
Popijać schłodzonym winem.
Cieszyć się życiem.
Re: Przepisy i przypisy
WiS, brzmiałoby nieźle, gdyby nie te rodzynki.... a tak to trochę jak śledź z dżemem
Może przetestuję bez rodzynek
Może przetestuję bez rodzynek
Czarownica prawdę Ci powie :D
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Pychazofija pisze: śledź z dżemem
A do tego łososia, jak mam i chcę żeby było bardziej zielono, siekam jeszcze rukolę. Fajnie się jej gorzkość komponuje z resztą.
Natomiast zamiast sera białego plus pasty łososiowej można uzyć od razu gotowego serka pt. "Łososiowa zatoka" z Tartare. Bardzo fajny.
Re: Przepisy i przypisy
Two Greedy Italians;
Zastanawiałem się, czy wkleić to tutaj, czy w "serialach", ale chyba ma to więcej wspólnego z szeroko rozumianą kuchnią, niż z telewizyjnymi serialami.
Dwóch starszych panów podróżuje po Italii i gada o kuchni i życiu.
Dużo sentymentalizmu - częściowo udawanego, prostych prawd i pozornych konfliktów, ale ogląda się dobrze. I parę przepisów w każdym odcinku.
Mi się podoba.
Zastanawiałem się, czy wkleić to tutaj, czy w "serialach", ale chyba ma to więcej wspólnego z szeroko rozumianą kuchnią, niż z telewizyjnymi serialami.
Dwóch starszych panów podróżuje po Italii i gada o kuchni i życiu.
Dużo sentymentalizmu - częściowo udawanego, prostych prawd i pozornych konfliktów, ale ogląda się dobrze. I parę przepisów w każdym odcinku.
Mi się podoba.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.