Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 lip 2014, o 15:38

Konto usunięte, a ja tego postu już nie widzę. :cofee:

Polecam.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 lip 2014, o 15:38

Konto usunięte pisze: busik, admin nie ma nic przeciwko spamerom, więc zostaje nam chyba tylko przystosować się.
1. czy możesz mi powiedzieć co jest w tej wypowiedzi spamem? Chętnie przeczytam uzasadnienie
2. sam kiedyś się darłeś jak komuś wycięliśmy posta - jechałeś od zamordystów
3. admin ma niewiele do gadania, proponowałem Ci żebyś się wypłakał radzie. Jak zapewne pamiętasz, bo byłeś w 1 radzie, ja właśnie dlatego nalegałem, żeby ona była. Zrobiłeś cokolwiek?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 1 lip 2014, o 15:58

Rada jest niezbędna, kiedy pojawiają się problemy.
Czy rada funkcjonuje, czy niezbędne sa nowe wybry?
Jeśli wybory, to gdzie są taśmy pytam!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 1 lip 2014, o 16:34

Arno pisze: to gdzie są taśmy pytam!
u kelnera :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 lip 2014, o 10:39

Alan, Alan, Alan!,

ad.1. http://en.wikipedia.org/wiki/Forum_spam - trzeba bardzo tego nie chcieć, żeby nie dostrzec schematu (swoją drogą głupiego) postępowania tego - podejrzewam pojedynczego - spamera. Pozbawione większego sensu wypowiedzi-mydło z idiotycznie tworzonych kont. Po to, żeby nabić sobie trochę postów i w odpowiednim czasie zaatakować.
ad.2. Oczywiście. Czym innym jest jednak nawet najgłupsza wypowiedź faktycznego usera, a czym innym jest kampania mająca na celu zmanipulowanie nas w celu stricte komercyjnym
ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania.

"się darłeś", "jechałeś", "wypłakał" brzmi zwyczajnie niegrzecznie i wrogo-zaczepnie. Nie podejmę tego tonu - sorry. Jeśli masz coś do mnie osobistego to zapraszam na priv.

Zależy mi na tym miejscu, bo uważam, że wciąż ma potencjał. Wciąż są tu fajni ludzie i wciąż jest tu fajny klimat.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 2 lip 2014, o 16:27

SPAM, jak powszechnie wiadomo, to mielonka turystyczna vel tyrolska. Produkt niewątpliwie gastronomiczny (choć obrzydliwy), więc umiejscowienie powyższej dyskusji w wątku kulinarnym jest jak najbardziej na miejscu, ale absmak pozostaje (po mielonce).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 2 lip 2014, o 19:30

ide po chipsy .... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2014, o 19:31

Kruszyn, chipsy do mielonki ? :cofee:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 2 lip 2014, o 19:47

leon, mielonkę da sie zjeść ze wszystkim :) Moe nawet służyć a chleb jak się ją posmaruje pasztetem podlaskim :)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2014, o 23:11

Konto usunięte pisze: Alan, Alan, Alan!,

ad.1. http://en.wikipedia.org/wiki/Forum_spam - trzeba bardzo tego nie chcieć, żeby nie dostrzec schematu (swoją drogą głupiego) postępowania tego - podejrzewam pojedynczego - spamera. Pozbawione większego sensu wypowiedzi-mydło z idiotycznie tworzonych kont. Po to, żeby nabić sobie trochę postów i w odpowiednim czasie zaatakować.
ad.2. Oczywiście. Czym innym jest jednak nawet najgłupsza wypowiedź faktycznego usera, a czym innym jest kampania mająca na celu zmanipulowanie nas w celu stricte komercyjnym
ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania.

"się darłeś", "jechałeś", "wypłakał" brzmi zwyczajnie niegrzecznie i wrogo-zaczepnie. Nie podejmę tego tonu - sorry. Jeśli masz coś do mnie osobistego to zapraszam na priv.

Zależy mi na tym miejscu, bo uważam, że wciąż ma potencjał. Wciąż są tu fajni ludzie i wciąż jest tu fajny klimat.
Szanowny Fido,

Od jakiegoś czasu staram się Tobie wytłumaczyć, że w tym temacie moc ma Rada - nie ja. Przypomę tylko, że już conajmniej raz zdarzyło się, że został zbanowany zupełnie niewinny użytkownik.
Bo mówimy o masowym kasowaniu na podstawie podejrzanego loginu lub wpisu (zwykle na temat), taknie?

Chciałeś także dostać dostęp do panelu adm albo wprowadzić jakiegoś "niewypalonego" admina - przecież powiedziałem proszę bardzo. Ale ja sam z siebie nie czuję się kompetentny do podjęcia decyzji.

Zaraz także, wychodząc naprzeciw Twoim wątpliwościom, mogę poszukać (może już pisałem) dlaczego ja tych maili, ani kont usuwać nie będę. Wkleję tu linka, żebyś sobie odświeżył - daj znać czy potrzeba.
Jeżeli boisz się zmasowanego ataku spammerów, pragnę także Cię uspokoić. Klawisz do banowania działa bardzo szybko i skutecznie, a nawet masowo. Sam ostatnio nawet jakiegoś spammera usunąłem.

Punktu trzeciego komentować nie będę, taka licytacja byłaby niesprawiedliwa wobec Ciebie. Ale odnośnie samej awarii przeglądarki, to jakbyś mi przypomniał wątek, w którym to było zgłaszane, bo ... nie mogę znaleźć. :mrgreen: (zresztą nieważne, zrobione) PW naprawiłem jakiś czas temu, bo ktoś zgłosił - a to dokładnie taki sam błąd. Mogę oddać premię za ostatnie pół roku.

Tak, mi także zależy na tym miejscu, (choć ostatnio rzadziej je odwiedzam) dlatego trzymam się ustaleń z dnia zero tego forum 8-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 2 lip 2014, o 23:37

Konto usunięte pisze:ad.3. Rozmawiałem z Radą, a jakże. Dowiedziałem się jak wiele ustaleń nie zostało dotrzymanych przez adminów mimo, że rada tak postanowiła. Żeby daleko nie szukać - wyszukiwarka postów użytkownika nie działa od bardzo dawna. Admin jest tu osobą, która jako jedyna ma coś do gadania
Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.
Mamy sporo różnych zajęć i spraw na głowach, więc jeśli zapomnieliśmy albo przeoczyliśmy jakieś ustalenie, można było co najmniej kilkaset razy nam o tym przypomnieć.

W temacie spamu: wszyscy mamy świadomość, że to (w większości) nie są użytkownicy zainteresowani życiem forum. Jednak jeśli mamy orać to systemowo, to bardzo proszę wskaż klucz wg którego należy to robić. Bo cyferka w nazwie takowym nie jest. Osobnik(i) pisze(ą) z różnych ip, z różnych adresów e-mail i różnych dostawców netu. Więc na podstawie czego mamy to określać? Że ktoś się wita? :cofee:
Zarówno AAA jak i ja chętnie przyjmiemy wytyczne oraz pomoc w tym temacie. Wytyczne "zrób z tym coś" są mało pomocne.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 2 lip 2014, o 23:55

A ja uważam, że spamujemy fajny wątek :mrgreen:

A serio, również wywołana poniekąd do tablicy, uważam że nie ma skutecznego systemowego narzędzia do walki ze spamem. Zawsze można w ten sposób wyciąć coś pożytecznego, inaczej wylać dziecko z kąpielą.

Skuteczną metodą, byłoby akceptowanie formularza rejestracji przez admina/moda, w którym to formularzu goście przedstawialiby się z imienia, nazwiska, nr telefonu, rozmiaru buta i co tam jeszcze ktoś sobie ubzdura, wtedy raczej spamerzy by nie przychodzili (i 99% pozostałych nowych użytkowników też). To nie jest zamknięty klub dyskusyjny, tylko publiczne forum i ja takiej opcji mówię zdecydowane nie.

Moje zdanie jest takie, że jak pojawia się ewidentny, nachalny spam, który przeszkadza, to wystarczy go zgłosić do usunięcia.
Z egzekucją takich przypadków nie zauważyłam problemów.

Ewentualnie w ogóle można zablokować możliwość zakładania nowych kont na forum - wtedy będzie pewność, że żaden spamer nie przyjdzie. ;-)

P.S.
Wbrew forumowej tradycji może jednak przenieśmy się z tym tematem do "Recepcji".
Czarownica prawdę Ci powie :D

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 3 lip 2014, o 00:09

barbie pisze: Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.
Zapewne chodzi o wspomniane przeze mnie w innym wątku wdrożenie nowego regulaminu i nagrodę w konkursie fotograficznym, co podsumowałem stwierdzeniem, że legislatywa jest niczym bez egzekutywy.
Co do regulaminu (gotowego od prawie 3 lat), to jeden z osobiście przeze mnie zaproponowanych i zatwierdzonych przez resztę Rady punktów brzmi:
4. Forum administrowane jest z dobrej woli, dlatego wszelkie uwagi i zastrzeżenia będą rozpatrywane wyłącznie jako wolne wnioski.
i tu jest pies pogrzebany.

Napisałem również, że takie sprawy najlepiej obgadać na trzeźwo, więc najbliższe Chlejady będą do tego dobrą okazją :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 3 lip 2014, o 00:29

rrosiak pisze:
barbie pisze: Pośrednio wywołana do tablicy będę wdzięczna za wskazanie takowych, zaraz się nimi zajmę.
Zapewne chodzi o wspomniane przeze mnie w innym wątku wdrożenie nowego regulaminu i nagrodę w konkursie fotograficznym, co podsumowałem stwierdzeniem, że legislatywa jest niczym bez egzekutywy.
Ale na czym ma polegać wdrożenie? Na wklejeniu go na forum ogólne? Do tego trzeba uprawnień admina?
rrosiak pisze: Co do regulaminu (gotowego od prawie 3 lat), to jeden z osobiście przeze mnie zaproponowanych i zatwierdzonych przez resztę Rady punktów brzmi:
4. Forum administrowane jest z dobrej woli, dlatego wszelkie uwagi i zastrzeżenia będą rozpatrywane wyłącznie jako wolne wnioski.
i tu jest pies pogrzebany.
Nie rozumiem gdzie jest pogrzebany? Szczerze mówiąc nawet nie wiem do końca co ten punkt miał znaczyć, podejrzewam, że chodziło o czasem pojawiające się pyskówki np. osób oszukanych w ogłoszeniach.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 lip 2014, o 19:31

Powiem tak. Jeśli administratorzy nie będą mieć czasu, rada nie będzie mieć czasu i użytkownicy nie będą mieć czasu, a do tego spamerzy będą mieć czas na swoje miałkie posty, to miejsce to po prostu zniknie. IMHO już lekko śmierdzi trupem.

Polecam wszystkim spojrzenie krytyczne na siebie samego, jakąś refleksję i jakieś działanie.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 5 lip 2014, o 22:52

Moim zdaniem - niech sobie piszą co chcą, dopóki nie spamują - mogą.
A, że śmierdzi trupem? To fakt.
Więc może zamiast angażować się w jakieś małe wojenki zabralibyśmy się za wypełnianie treścią tego forum, tak jak to kiedyś bywało...?
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 lip 2014, o 23:08

Bilex, fejs jest bardziej trendy... ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 5 lip 2014, o 23:53

Bilex pisze: zamiast angażować się w jakieś małe wojenki zabralibyśmy się za wypełnianie treścią tego forum, tak jak to kiedyś bywało...?
:thumb:
Podejmuję zobowiązanie przodownika pracy: dziennie, średnio, przynajmniej jeden post o samochodach i dwa posty o czym innym :evilgrin:
Kto da więcej? 8-)
FUX pisze: fejs jest bardziej trendy...
Trendy, jak trendy - ale jest szerszy. I gdy dwóch gości się rytualnie okłada grabkami, albo gdy jakiś kolega niespodziewanie dostaje klimakterium, łatwiej dyskretnie ominąć taki event :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2014, o 00:20

Konto usunięte pisze: Jeśli administratorzy nie będą mieć czasu, rada nie będzie mieć czasu i użytkownicy nie będą mieć czasu
... to można spokojnie wyłączyć forum :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2014, o 13:24

Alan, Alan, Alan!, czy możesz ten spam o spamerach gdzie wydzielić albo po prostu wypieprzyć ? :evil: Temat jest o rzeczy przyjemnej, czyli o jedzeniu, nie o pieprzeniu o pieprzących. :wall:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2014, o 23:56

leon, ja Ci szczerze powiem, że wielkiego doświadczenia w cięciu wątków nie mam. Zwykle robią to modzi. Ale jak się podłączę do jakiegoś sensownego netu to popróbuję. ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lip 2014, o 00:12

Alan, Alan, Alan!, ojtam, deski ciąć umisz, mięso wołowe tyż, to z wątkiem sobie nie poradzisz? Ale modow możesz pogonić do roboty, od czego w końcu są :mrgreen:

Żeby było wreszcie on-topic, to ja się pochwalę swoją nową, letnią sałatką.
Serek biały półtłusty. Łosoś wędzony w plastrach, posiekany co nieco. Pasta łososiowa z tubki. Pietruszka, znaczy się natka - posiekana drobno. Rodzynki. Nieco oliwy truflowej. Ostry, twardy ser żółty, starty na tarce.
Wymieszać.
Popijać schłodzonym winem.
Cieszyć się życiem.
:-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 lip 2014, o 00:19

WiS, brzmiałoby nieźle, gdyby nie te rodzynki.... a tak to trochę jak śledź z dżemem ;-)

Może przetestuję bez rodzynek :roll:
Czarownica prawdę Ci powie :D

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lip 2014, o 00:22

zofija pisze: śledź z dżemem
Pycha :evilgrin:

A do tego łososia, jak mam i chcę żeby było bardziej zielono, siekam jeszcze rukolę. Fajnie się jej gorzkość komponuje z resztą.
Natomiast zamiast sera białego plus pasty łososiowej można uzyć od razu gotowego serka pt. "Łososiowa zatoka" z Tartare. Bardzo fajny.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 31 lip 2014, o 23:18

Two Greedy Italians;
Zastanawiałem się, czy wkleić to tutaj, czy w "serialach", ale chyba ma to więcej wspólnego z szeroko rozumianą kuchnią, niż z telewizyjnymi serialami.
Dwóch starszych panów podróżuje po Italii i gada o kuchni i życiu.
Dużo sentymentalizmu - częściowo udawanego, prostych prawd i pozornych konfliktów, ale ogląda się dobrze. I parę przepisów w każdym odcinku.
Mi się podoba.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ