Wymiana przedniej szyby - co gdzie jak za ile? -Warszawa:)

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wymiana przedniej szyby - co gdzie jak za ile? -Warszawa:)

Post 9 maja 2013, o 15:59

Boombastic, nie przewiduję, że będzie prosta rozmowa i łatwe załatwienie sprawy, ale jeszcze jest tudbokamera itp :whistle: Punktowanie szyby aby wyglądało na kamień to już raczej oszustwo i próba wyłudzenia... :cofee:

Marcin

-_-

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 9 maja 2013, o 19:23

TERZO pisze: Punktowanie szyby aby wyglądało na kamień to już raczej oszustwo i próba wyłudzenia...

Dlatego też mój kolega się wściekł na warsztat.
Żądasz uczciwości? Zachowaj ja sam :lol: Parafrazując stary napis dotyczący czystości.
Powodzenia z reklamacją.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 9 maja 2013, o 23:14

A tak podpinajac sie pod temat. Ktos (poprzedni wlasiciciel) zamontowal w moim OBKu szybe bez podgrzewania i najprawdopodobniej cos przy okazji spapral bo jakies rdzo-babelki mi sie pojawily przy uszczelce. Bede to w najblizszym czasie robil i zaloze sobie juz grzana szybe, tylko chcialbym sprawdzic czy wszystko oki z instalacja (podepne jakis miernik) no i pytanie, gdzie znajduje sie ta wtyczka ktora sie wtyka w szybe? Na zewnatrz pod tym plastikowym podszybiem, czy raczej gdzies od srodka pod decha rozdzielcza?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 maja 2013, o 14:18

"Grzana szyba" brzmi dumnie, zważywszy na to, że grzeje się tylko tam gdzie dotykają szyby wycieraczki w stanie spoczynku ;-)

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 10 maja 2013, o 15:27

Konto usunięte pisze:"Grzana szyba" brzmi dumnie, zważywszy na to, że grzeje się tylko tam gdzie dotykają szyby wycieraczki w stanie spoczynku ;-)
Lepszy rydz niz nic.

Gromix
0 gwiazdek
Auto: Forester

Post 24 lip 2014, o 20:28

Panowie (i Panie) - podpinam się do tematu - niestety dzisiaj miałem spotkanie z kamieniem - lecącym - i przednia szyba w forku (2004r) do wymiany..
Czy orientujecie się jaka firma robi szyby dla subaru (jako oryginały) i ewentualnie jakie zamienniki brać pod uwagę (oczywiście interesuje mnie tylko podgrzewana)?
..kiedyś w innym samochodzie wstawiłem zamiennik (nie-wiem-jaki) i niestety, szyba po roku byla bardzo słaba, nie wspominając że zostawały na niej ślady od plastikowej skrobaczki do lodu... :/

btw w car-glassie na Jugosłowiańskiej w wawie za zamiennik krzyczą 699zł + 700 robocizna..

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 lip 2014, o 20:43

W tym tygodniu dzwoniłem do warsztatu i powiedzieli mi 390 zł za szybę z wymianą. Do Impreza MY01.

No ale u Ciebie cenę robi to że jest podgrzewana.

Gromix
0 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 21:01

ha.. za 390 to ja bym w rączkę jeszcze pocałował - bo nawet jak będę robił z AC to musze 500zl wkladu wlasnego doliczyc (+strata 10% znizek)..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 24 lip 2014, o 21:22

Gromix, sprawdź tu - http://www.maxglass.pl/. Jak miałem problem z szybami to cena na Jugosławiańskiej mnie lekko zwaliła z nóg. Tutaj powinno być korzystniej cenowo.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gromix
0 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 21:27

Dzieki, spróbuje - pytanie tylko, czy skoro i tak płacę wkład własny, robiąc z AC - to lecieć po całości i montować oryginał (Carlex.. chyba) czy też Pilkington / Saint-Gobain będzie bardziej żywotna..?

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 25 lip 2014, o 10:51

Ja robilem juz ze 3 razy w http://www.szybysamochodowe.waw.pl/ - 2 razy naprawa odprysku i 1 wymiana.

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

nordglass
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza

Post 28 lip 2014, o 09:21

Dzień dobry Gromix,

przede wszystkim trzeba ocenić, czy szyba kwalifikuje się do wymiany, czy możliwe będzie jej uzupełnienie. Zapraszam do NordGlass, ocenimy, doradzimy, naprawimy.

Nordglass jest największą siecią w Polsce zajmującą się profesjonalną wymianą szyb samochodowych. Salony Nordglass znajdziesz na http://www.nordglass.pl/pl/samochodowe, ... s,a13.html. Serdecznie zapraszam.

W razie dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam, Sebastian Nikulski
Online Ekspert NordGlass

Gromix
0 gwiazdek

Post 1 sie 2014, o 14:28

Ok, a wiec tak:
szyba bezapelacyjnie nadawała się do wymiany - uderzenie punktowe + pęknięcie na jakieś 20cm..

szybę wymieniłem w http://www.maxglass.pl za 800zl brutto (szyba podgrzewana, pilkington). Do pracy warsztatu zastrzeżeń nie mam - zrobione z dnia na dzień (opóźnili sie 1h.. ale to mogę przeżyć)
co do cen innych zakładów to: car glass: 1300zl (równiez za pilkington'a); http://www.szybysamochodowe.waw.pl - rownież ok 1300zl. ..jeszcze gdzieśtam w wawie - 1300zl..

Bardzo mili i pomocni byli w http://www.olocars.pl/index.php - 800zl pilkington..ale akurat tego dnia nie mieli możliwości zrobienia..

Gromix
0 gwiazdek

Post 1 sie 2014, o 14:28

oczywiście dzięki wszystkim za porady! :)

Gromix
0 gwiazdek

Post 3 sie 2014, o 20:37

hah.. niestety.. dzisiaj przy 130 na autostradzie wydmuchało mi uszczelkę przy szybie (a raczej jej połowę która wisiała nad samochodem... :/ tak więc może jednak nie maxglass... chociaż jak wiadomo ten się nie myli kto nie robi... w tygodniu do poprawy..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 3 sie 2014, o 21:32

Gromix, poprawka się należy i tyle. Ciekaw jestem jak do tego podejdą. Zdaj relację proszę.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

misiek1111
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.0R

Post 9 sie 2014, o 21:15

A jak poznać, że szyba w samochodzie ma podgrzewanie? są paski jak w tylnej szybie?

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 9 sie 2014, o 21:48

W Subaru to chyba tylko pod wycieraczkami takie dosc widoczne pasy?

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

Gromix
0 gwiazdek

Post 1 wrz 2014, o 00:05

Wracam do wątku (po pewnym czasie :)) coby zdać relację do końca.
A więc przygoda z maxglass zakończona pozytywnie - uszczelka wklejona, ludzie w serwisie mili, generalnie polecam - może z małym dopytaniem czy oby na pewno dokleili wszystko jak trzeba :)

imho. w forku 'podgrzewanie szyby' oznacza możliwość podgrzania wycieraczek w stanie spoczynkowym - co jest raczej średnio użyteczne (no może nie trzeba skrobać pod wycieraczkami..) i ma się nijak do podgrzewanej szyby w innych markach eg. mercedes

ODPOWIEDZ