Technika - co niesie najbliższa przyszłość

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Technika - co niesie najbliższa przyszłość

Post 21 wrz 2014, o 14:34

Pocieszam was, skończyłem pare lat temu technikum informatyczne, jedne z najlepszych w Polsce, i było tam mnóstwo zajęć praktycznych, nie na najnowszym sprzęcie(w 2010 zdawałem egzamin na windows server 2003), ale sporo osób się starało, i jakoś szło do przodu. Przez wszystkie lata edukacji miałem raz w życiu menzurke w szkole - rodzice stwierdzili że doświadczenia są niebezpieczne na każdym etapie nauki, co mój niezastąpiony tatuś oczywiście na swój sposób kwitował. Pokolenie mojego brata, obecnie 15-16 latków, wychowane bezstresowo, z zaświadczeniami o dysleksji, dysortografii i dysmózgii(mojego brata to nie dotyczy - my nie byliśmy wychowywani bezstresowo :-) ) które oglądam jak jestem w domu rodzinnym, i widze jak brat sprowadza - brak słów. Oczywiście największa w tym wina rodziców, ze nie potrafią dziecku internetu i komputera ograniczyć. Ja uwielbiałem książki, przeczytałem ich setki(na co teraz brak czasu - praca i końcówka studiów - które też są paranoją, bo nic mi do zawodu nie wniosły - nauka nikomu nie potrzebnych głupot, które i tak mi sie zmieniły czasem 2 razy od początku studiów - mówie o studiach prawie), a pokolenie mojego brata gra w Fife, 10 część Call of Duty i robi głupie filmiki na youtube.

Świetne tematy są na tym forum, na każdym innym dostawało się warny za "nie na temat" , "swoje zdanie, odmienne od ogólnie przyjętego" ;-) Żałuje że wcześniej tu nie trafiłem.

Co do prowincji - z racji pracy spotykam się od kilku lat z ludźmi ze wszelkich sfer. Od bogatych prezesów spółek, przez prezesów spółeczek-widm którzy patrzą jak tylko nakraść legalnie, przez klase średnią, aż po biednych i najbiedniejszych. I powiem tak - biedni ludzie w mieście siedzą na dupie, biadolą, pracy nie ma, oni sa biedny, mops i pup im pieniędzy nie daje. A ludzie na wsi bardzi często mają podobnie, ale jakoś wyżyją. Tu sie do roboty u Franka dorwie, tutaj sobie troche marchwi, cebuli i czegoś wyhoduje, jakoś zakombinuje, i coś z tego będzie. Pomijam wszechobecny alkoholizm i patologię. Ale najbardziej szkoda dzieci z takich domów, bo wzorców nie miały, i daleko w wiekszosci przypadków nie zajdą, tylko pójdą w ślady rodziców ;-)

P.S. Nie mam nikogo z rodziny na wsi, i sam nigdy tam nie mieszkałem, żeby nie było ;-)

"Non homo sed vero mentula magna minax."

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 wrz 2014, o 14:49

Rommel pisze: Świetne tematy są na tym forum,
Ot Ludzie go tworzą...
Rommel pisze: Nie mam nikogo z rodziny na wsi, i sam nigdy tam nie mieszkałem, żeby nie było
Wieś wsi nierówna...
Podobnie, jak miasto.
Maćkowiak, Włodarczyk, moje okolice.
Pod mostami trenowali, po polach biegali.
Da się... :thumb:

Sukces nie rodzi sie tylko w cieplarni.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 wrz 2014, o 15:13

FUX pisze: Spanie z jedzeniem to około 50-90 zeta za dzień, autokar około 3-4 zeta za km, wstępy do muzeów, kieszonkowe.
Inaczej to ze wsi wygląda... Im mniej wykszatłceni rodzice, tym mniejsza świadomość konieczności rozwoju przez takie wycieczki.
Weź pod uwagę, że rodzice tych dzieciaków zarabiaja najniższą krajową.
Patrzysz przez pryzmat mieszkania prawie w Warszawie.
Zjedź na prowincję.

Zmienisz zdanie.

Jeszcze chwila i zacznę mieć wyrzuty sumienia. Może porozmawiamy o kosztach życia w tej wymarzonej w-wie, gdzie do centrum nauki kopernik można jechać za psi grosz? Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Bilety wstępu dzieci lokalne płacą tak samo. Na wycieczki jeżdżą na wieś. I też płacimy po 3zł za kilometr. Wycieczki są może 2 razy w roku szkolnym. I co? Co z tego wynika? Nie mieliśmy takich centrów 10 lat temu, teraz zaczynają powstawać i ciągle jest źle. Polakowi nie dogodzisz, od razu by chciał, żeby zbudować to w każdej mieścinie jak orliki.

W Szwecji wiele lat temu widziałem takie centra w skali mikro. Pobudź do działania swój lokalny samorząd, nie trzeba mieć od razu wyjebanych budynków ze stali i szkła. Wystarczy 200m2, żeby coś fajnego pokazać i rozbudzić w dzieciakach chęć poznawania świata.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 wrz 2014, o 15:24

Fux, wiem że nie jest ;) . Ale nie wiem chyba kto to ten Maćkowiak i Włodarczyk... ;) Chyba że mowa o Agnieszce :)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2014, o 15:42

Robert Maćkowiak-lekkoatletyka, biegi, Anita Włodarczyk-to juz wiesz.
Konto usunięte pisze: nie trzeba mieć od razu wyjebanych budynków ze stali i szkła.
A wiesz, że mnie natchnąłeś?
Musze z derektorem lokalnego muzeum i burgermajstrem pogadać.

P.S. Dochody inne. Niestety...
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2014, o 06:57 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2014, o 15:44

FUX pisze: A wiesz, że mnie natchnąłeś?
Musze z derektorem lokalnego muzeum i burgermajstrem pogadać.

O! I taka postawa jest godna pochwały :thumb: :thumb:
Tylko się przygotuj do tej rozmowy. Bo najgorzej to pójść z nieprzemyślanym pomysłem

http://museumplanner.org/starting-science-center/
http://museumplanner.org/science-center ... on-design/
http://www.strefabiznesu.nto.pl/artykul ... trum-nauki

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 wrz 2014, o 00:16

FUX pisze: Agnieszka Włodarczyk-to juz wiesz.
chwalisz się osobą i nie wiesz jak ma na imię ... wstyd :-p

Anita Włodarczyk pochodzi z Rawicza, a nie Agnieszka
żeby było jasne - rekordzistka świata w rzucie młotem, a nie aktorka i gwiazdeczka pudelka
:mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2014, o 07:00

Prawda. :wall:
Ze swoim Ojcem nie raz u nas była.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 22 wrz 2014, o 07:25

hahaha, to nie, żadnej Anity nie znam, sport mnie nie interesuje :D

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 24 wrz 2014, o 09:47

Konto usunięte pisze:Pobudź do działania swój lokalny samorząd, nie trzeba mieć od razu wyjebanych budynków ze stali i szkła. Wystarczy 200m2, żeby coś fajnego pokazać i rozbudzić w dzieciakach chęć poznawania świata.
FUX pisze:Musze z derektorem lokalnego muzeum i burgermajstrem pogadać.
ludzie, jakie mikrocentra i 200m^2 ?????

przecież to, o czym piszecie to (no ok., w świecie nawet nie idealnym a tylko wzorowym) to są lekcje fizyki i chemii. ja bym z panem od muzeum nie gadał, natomiast z burgermajstrem jak najbardziej. tylko nie o muzeum. o zapolowaniu na nauczyciela fizyki. z takim drobnym szczegółem, że nie powinien to być nauczyciel fizyki :evilgrin: .

to powinien być jakiś tzw. prawdziwy inżynier (czyli taki z pasją, z krwi i kości inżynier). najlepiej po dobrym wydziale mechanicznym* (chociaż to nie jest warunek konieczny). tacy ludzie są. jest ich dużo. siedzą w tych wszystkich zagramanicznych "RD Centers" rozsianych w całym kraju.

i na koniec: to powyżej, to nie jest dowcip ani myślenie z innej planety. sam przerobiłem takiego pana w szkole średniej. poza tym, tak dla odmiany, od jakiegoś czasu i regularnie "przerabiam" fizyków wykształconych przez fizyków. nazwijmy ich prawdziwymi fizykami. pisząc szczerze... gorsi są tylko filozofowie. albo inaczej: ci ludzie na 99% nikogo niczego nie nauczą.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 10:49

damaz, masz całkowicie rację. Ale nie da się znaleźć 5 takich nauczycieli z pasją do wszystkich szkół w okolicy. Ale znaleźć jednego pasjonata, który będzie prowadził takie mikrocentrum i obsługiwał wycieczki dla różnych szkół z okolicy, już chyba byłoby łatwiej?

Nie byłby on ograniczony programem nauczania, tylko mógłby puścić całkowicie wodze fantazji. To byłaby prawdziwa wartość, bo pokazałby dzieciakom trochę szersze horyzonty. Ja myślę, że to ma sens. I taki jest chyba cel wszelkich centrów nauki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 11:15

damaz, Ty dawno w szkole chyba nie byłeś.
Taki pasjonat dostanie <1800/miesiąc, więc potocznie pisząc, będzie miał to tam, gdzie słońce nie dochodzi.
Za te pieniądze to się w spożywczym nie rozpędzi, a gdzie reszta.
Szkolnictwo brnie w slepy zaułek i moge to z pełną odpowiedzialnościa napisać.
To sa fabryki głąbów, arkuszy kalkulacyjnych, sprawozdań, tępych rodziców, którzy oczekuja cudów, etc.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 12:45

FUX pisze:Taki pasjonat dostanie <1800/miesiąc,
nie napisałem wprost, ale "pogadaj z burmistrzem o nauczycielu" oznaczało, że pan decydent wyłoży na ten cel normalne pieniądze. zaręczam, że wcale nie musi to być worek złota + ZUS. faktem jest, że 1800 też nie...

najzabawniejsze, że takie szkoły są
http://zspkleszczow.pl/stronaWWW/

Konto usunięte pisze:Ale znaleźć jednego pasjonata, który będzie prowadził takie mikrocentrum i obsługiwał wycieczki dla różnych szkół z okolicy, już chyba byłoby łatwiej?
a z tej strony nie spojrzałem...

edit:
a tu można sobie tę szkołę lepiej obejrzeć. własnym dobrym imieniem potwierdzam, że szkoła z zewnątrz i od środka właśnie tak wygląda.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 wrz 2014, o 12:46

damaz pisze: najzabawniejsze, że takie szkoły są
przecież FUX zemdleje :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 12:54

damaz, nie wiem, jak wyobrażasz sobie wypłacanie wynagrodzenia w inny sposób :giggle:

Szkoła ponad gimnazjalna nie leży w gestii Burmistrza tylko Starosty, a to jest inny świat. Zwłaszcza w moich stronach.
damaz pisze: najzabawniejsze, że takie szkoły są

A możesz doprecyzować, bo nie wiem, czego szukać?

U Syna w byłym gimnazjum także był jeden pasjonat za free od dziedzin plastycznych, a jedna laska od prowadzenia chóru z sukcesami europejskimi.

Drugi był kilka lat temu na wymianie w Holandii i zdjęcia, jakie zobaczyłem stamtąd powaliły. Wyposażenie warsztatów szkolnych było na poziomie polskich stacji serwisowych czy stolarni. Nie ten świat.
Alan, Alan, Alan! pisze: przecież FUX zemdleje

Bo?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 12:59

Alan, Alan, Alan! pisze: przecież FUX zemdleje :mrgreen:
wystarczy, że się przeprowadzi. ta szkoła jest położona... eghm... dość daleko od tzw. ośrodków miejskich. a jak zostanie nauczycielem, to będzie miał duże szanse na mieszkanie. niedaleko szkoły. gminne. a co.

FUX, dorzuciłem filmik do ostatniego posta.

no dooobra.... żebyście nie myśleli, że to cud jakiś albo wydzielona kolonia dla dzieci specjalnych rodziców....
słowo - klucz: szkoła leży w gminie Bełchatów. i jest sponsorowana.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 14:02

damaz pisze: szkoła leży w gminie Bełchatów
Nie mam więcej pytań... :wall:

http://finanse.wp.pl/gid,16436379,kat,3 ... leria.html

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 14:46

FUX pisze:Nie mam więcej pytań... :wall:
Alan, Alan, Alan! pisze:przecież FUX zemdleje :mrgreen:
no i skąd wiedziałeś :?:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 14:51

ciekawe czy płacą janosikowe ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 wrz 2014, o 15:52

damaz pisze: no i skąd wiedziałeś
zdjęcie Dżej Pi Tu, a nie ma trawnika :mrgreen:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 24 wrz 2014, o 18:42

Fux przesadziłeś z tymi zarobkami, nauczyciel mianowany (wyżej jest jeszcze dyplomowany) z niewielką ilością nadgodzin ma ok 3 tys. netto. Cuda to nie są ale jednak więcej niż 1800 które pewnie dostaje młodzian po studiach.
pozdrawiam
Grzegorz

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 18:49

Grzegorz, nie.
Taka jest kasa.
Mianowany koło 2,4 dypl. ze 300 więcej.
Za ta robotę powinno być w €.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 24 wrz 2014, o 19:06

FUX pisze: Za ta robotę powinno być w €.
To niech se przeliczą :mrgreen:

A tak poważnie to wiele jest zawodów w Polsce słabo wynagradzanych . Nasze polityczne " elyty " nie rozumieją ,że na Ludziach mądrych wykształconych stoi państwo , Naród wykształcony lepiej sobie radzi . Ale to nie u Nas .

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2014, o 19:38

Piter 35, za tymi cyframi te jednostki powinny być zamiast zł.
Wyślesz latorośl do szkoły, pójdziesz na zebranie, to będziesz wiedział, o co kaman.
;-)

P.S. Wiem, że sie kapnąłeś.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 24 wrz 2014, o 22:00

FUX pisze: Grzegorz, nie.
Taka jest kasa.
Mianowany koło 2,4 dypl. ze 300 więcej.
Z kilkoma nadgodzinami - na które notabene jest presja gminy żeby brać bo jak nie to gmina musi wypłacać jakieś wyrównania roczne - zarabia ok 3-3,1 tys. Wiem bo moja żona jest mianowanym od kilkunastu lat ;-)
W warunkach prowincji nie jest to jakaś najniższa kasa ale oczywiście lepiej żeby było więcej. Ale wierz mi, że chętnie oddałaby z pensji parę stów gdyby mogła uczyć dzieciaki które chcą się uczyć a nie męczyć się z tymi których uczyć trzeba na siłę.
FUX pisze: Za ta robotę powinno być w €.
za moją też powinno!
pozdrawiam
Grzegorz

ODPOWIEDZ