Czy ASO subaru musi byc tak drogie ??

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
maxkow
0 gwiazdek
Auto: subaru wrx 2003
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czy ASO subaru musi byc tak drogie ??

Post 20 paź 2014, o 10:51

Witam
Skoro dział powitań mam juz za soba , postanowiłem założyć pierwszy na tym forum temat , który tyczy sie ASO Subaru .Pytanie brzmi czy w ASO musi byc tak drogo ??
Moja historie z ASO i tuningiem zacznę od tego , ze niedawno miałem mocno zmodyfikowana Impreze 03r wrx z podciągniętym silnikiem do 340KM . Chuchałem na niego dbałem jak tylko sie da dawałem mu to co najlepsze wszytko wymieniane na bierzaco , pewnego dnia zepsuł mi sie silniczek w dolocie odpowiadający za sterowanie klapkami . Wiec skoro coś sie zepsuło to odrazu postanowiłem naprawić , po przeczytaniu na forach rożnych tematów postanowiłem wstawić lornety od Sti , ktore nie maja juz tych klapek silniczków i maja większy przelot . Po zakupie Lornet od STi załozeniu , trzeba bylo podjechać do ASO żeby wyłączyło w kompie silniczki od dolotu . Postanowiłem wiec zadzwonic i umowic sie , żeby wykonać usługę wyleczenia w kompie silniczków , spodziewałem sie , ze moze to trochę kosztować wiec postanowiłem obdzwonić kilku znanych mi elektryków w Poznaniu lecz niestety nikt nie mial kompa , żeby sie podpiąć i zrobic taka usluge . Chcąc czy nie chcąc , byłem zmuszony skorzystać z uslug ASO . Zadzwoniłem wiec zapytałem czy taka usługe swiadcza , powiedziano mi ze owszem nie ma problemu , zapytałem czy musze zostawic auto , czy zrobia mi to na miejscu . Pan odpowiedzial mi ze bez problemu zrobia mi to na miejscu , czas pracy ok 15-20 min wiec ogolnie wszystko mi pasowało. Wstepnie umowiony i pocieszony tym ze cala operacja zajmnie nie wiecej jak 15-20 mi i bedzie zrobione od reki bylem umowiony w ASO . Cos mnie jednak tkneło i postanowiłem zadzwonic jeszcze raz i zapytac ile ta usluga kosztuje i tutaj sie bardzo zdziwiłem ,bardzo mily pan powiedział mi kwote i tutaj UWAGA !!!!! 2500zl !!! za 15 min pracy. Powiem szczerze zagotowałem sie , stwierdzilem ze mam w d...ie auto ktore jak sie zepsuje i bede musial cos naprawic bede placil takie kwoty. Założyłem oryginalne lornety wymieniłem silniczek , wywalilem talerzyki w dolotach , zeby wiecej sie nie psuly i auto wystawilem na sprzedaz , miałem poprostu dosyc.
Po paru dniach jak wystawiłem auto na sprzedaż odezwał sie klient i tutaj moje zdziwienie , klientem okazał sie pracownik i mechanik Subaru ASO z Austrii dokładniej z Wiednia , po wstępnych rozmowach i uzgodnieniu ceny przyjechali po Subaru po podłączali sie pod komputer , sprawdzili nadwozie jedzilismy po oklolicy ok 1godziny . Gdy juz cene mieliśmy wynegocjowana i mieli odjeżdżać przypomniało mi sie o tych nieszczęsnych lornetach od STi przez ktore wkurzyła mnie Subaryna i postanowilem panu z ASO z Wiednia dac je w prezencie . Pan z ASO bardzo sie ucieszył i zapytał mnie dlaczego ich nie załozylem ?? Opowiedziałem mu cała historie z ASO w Poznaniu , on mnie zapytał ile to jest w przeliczeniu na euro 2500zl powiedziałem mu , ze ok 500Euro , pan zrobił dziwna mine i wielkie oczy . Zapytałem go ile by to u niego w Austri kosztowalo , stwierdził ze kierownikowi da Red Bulla :) a ja na to a ile by kosztowało gdybym przyjechał jako klijent ? Stwierdził ze po znajomości skasowal by mnie ok 50euro a gdybym byl 1 raz 100 euro . :x I stwiedził ze w tym ASO to chyba idioci wymyslaja sobie ceny. Zapytał dlaczego nie wstawilem Auta u kogos innego ? Powiedziałem mu ze niestety nikt takiej uslugu nie chciał mi wykonac w Poznaniu ani okolicy. Stwierdzil , ze teraz rozumie dlaczego sprzedałem Subaru i nie dziwi mi sie , ze juz wiecej nie chce słyszec o marce Subaru , niestety tak to jest jak sie jest monopolista na okolicznym rynku i brak konkurencji. Obydwoje stwierdzileismy , ze taniej wyszło by mnie gdybym pojechał do jego firmy do Wiednia i tam wykonał ta usługe niz w Poznaniu , i po odliczeniu kosztow paliwa jeszcze troche $$$ by zostało . Wychodzi na to ze usługi ASO nie wszedzie sa tak drogie jak u nas , i tak naprawde to tylko brak konkurencji wplywa na to ze ceny sa z kosmosu.
Sorry za długi opis ale musialem sie wygadac , bo mi ta sprawa leżała na sercu . Osobiscie obiecałem sobie , ze nigdy wiecej Subaru , ale juz po tygodniu kupilem Legacy 2,5 2005r . Przy okazji moze ktos ma dobrego mechanika i elektryka od subaru w Poznaniu lub okolicy.

Pozdrawiam Maxkow

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Czy ASO subaru musi byc tak drogie ??

Post 20 paź 2014, o 12:01

maxkow PW
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 paź 2014, o 12:21

maxkow, szkoda że nie spróbowałeś zadzwonić do jakiegoś innego ASO, tak żeby tylko porównać ceny. Bo ta faktycznie się dość absurdalną wydaje.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 paź 2014, o 12:26

maxkow, to nie jest tylko domena ASO Subaru w PL.
Parę innych marek ma także podobne podejście.
Na szczęście nie musiałem jechać do Wiednia, aby usunąć usterkę, tylko do Warszawy.
Zaoszczędzone ponad 1k€.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 12:40

oprócz tego co Ci podesłałem i jak się okazuje znasz, to tak jak jarmaj mówi - dzwoń do ASO w Bydgoszczy - kiedyś kupowałem u nich części i mieli ok 50% taniej niż w poznaniu, więc możliwe że i usługi też mają tańsze
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 13:07

Jarmaj powiem ci szczerze ze jak dostałem cene od ASO w PN , to juz innego odechciało mi sie szukac.

Fux ja rozumiem , ze ceny w ASO mogą byc wyższe , bo trzeba pracownika wysłać na szkolenia zatrudnić panią co kawe zrobi , dodatkowo sekretarki kierownikow itp , no ale bez jaj nie róbmy absurdu . Nie potrafię sobie wytłumaczyć dlaczego musi byc , az tak drogo . Przecież koleś , który przyjechał do mnie z ASO z Wiednia ma prawdopodobnie dużo wyzsza stawke niz pracownik na tym samym stanowisku w ASO w PL , jego szef tez ma pewnie sekretarke , pania co robi kawe i kierownikow i pracownikow , ktorym pewnie płaci większa stawke , ale jednak moze to zrobic za ulamek ceny , ktorej mi powiedzieli w PL. Wyglada na to , ze stawka nie jest odgórnie ustalona przez SUBARU skoro w Austri ta sama usługa kosztuje duzo mniej . Wychodzi na to , ze to brak konkurencji powoduje , ze ma sie klijenta w d....e jak nie ma wyjścia to tak będzie musiał przyjść w łaski do ASO . Mam nadzieje ze kwesja czasu bedzie ,ze pracownicy , ktorzy pracuja w ASO jak szef ich wkurzy odejda z pracy założą wlasny warsztat i odciągną klientow od ASO .
Jednym z przykładów może byc ASO hondy z PN , jeden z pracownikow ASO postanowił odejść z HONDY ASO otworzył swoja własna firmę na obrzeżach Poznania i naprawia tylko i wyłacznie Hondy wyspecjalizował sie tylko w tej marce i ma roboty od cholery robi za ulamek ceny jaka robi ASO Honda , ale robi bardzo rzetelnie i uczciwie . I nie moze sie wyrobić ma nowych pracowników powiększył warsztat , a i tak nie moze sie wyrobic .
Mam nadzieje ze to kwestja czasu jak jacyś maniacy Subaru otworzą własne warsztaty i przestana grzebać w garażach gdzie naprawiają swoje samochody z zamiłowania i pasji.

Busik jeszcze raz dziekuje za podeslanie mechanika .

Czy na forum jest gdzies temat w , ktorym sa polecane warsztaty w okolicy miejsca zamieszkania , ktore chociaz troche znaja sie na subaru ??
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 13:17 przez maxkow, łącznie zmieniany 11 razy.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 13:12

maxkow pisze:Mam nadzieje ze to kwestja czasu jak jacyś maniacy Subaru otworzą własne warsztaty
Jest takich warsztatów dość dużo.

Sytuacja którą opisujesz to bardziej końcówka lat 90tych. Wtedy Subaru to faktycznie była dość egzotyczna marka.
Teraz z serwisowaniem nie ma większego problemu. Chociaż oczywiście trzeba się liczyć, że do warsztatu trzeba będzie kawałek pojechać.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 13:14

No wiesz; jest prawo poytu i podaży.
Skoro ktoś przyjdzie i zapłaci, to ja nie mam pytań...

Ale się zmienia. Nawet z PZU udaje mnie sie negocjować pakiet AC/OC/NW do rozsądnych granic.

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 13:20

Moze na forum warto było by otworzyc liste polecanych warsztatow . Dzieki takiej liscie łatwiej bylo by dotrzec do mechanika , ktory zna sie na subaru i jest sprawdzony i rzetelny i uczciwy.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 20 paź 2014, o 13:21

maxkow pisze: bo trzeba pracownika wysłać na szkolenia zatrudnić panią co kawe zrobi , dodatkowo sekretarki kierownikow itp , no ale bez jaj nie róbmy absurdu . Nie potrafię sobie wytłumaczyć dlaczego musi byc , az tak drogo

gdyż ASO żyje z naprawiania samochodów na gwarancji oraz standardowych okresowych przeglądów ,

właściwie kolejnośc odwrotna powinna być :-)

lokalne ASO citroena miało poważny problem z ustaleniem jakie tarcze do Jumpera na przód, jak już do tego doszli wywalili cenę z kosmosu i termin 7 dni, za rogiem wymiana od ręki za pół ceny, nie ma się co obrażać tylko sprawdzać

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 15:29

Esilon ja sie na nikogo nie obrazam tylko sie wkurzam , ze traktuje sie wlasciceli uzywanych aut w ASO jak krowy dojne . O ile mechanike mozna ogarnac , to sa tematy jak ten wymnieniony wyzej ,ze trzeba skorzystac z ASO . Niestety w Poznaniu ja nie znam żadnego elektryka od Subaru . Dlatego kupilem zwyklego legacy z 2,5 zeby mnie nie kusily żadne modyfikacje , bo w przypadku wolnossaka nie maja najmniejszego sensu . W zwiazku z tym subaru stalo sie dla mnie autem , ktore ma mnie przewiez z punktu A do punku B i nic wiecej.
Temat wyżej przedstawiałem po to żeby pokazać , ze nie jest to normalne i ze w PL staraja sie nas naciagnac na kase i ze moze byc normalnie. Gdyby nie kupujacy z Austri ktory jest pracownikiem ASO pomyślałbym ze wszędzie sa w ASO takie ceny w jednych troche taniej lub drozej , ale jak zostalem uswiadomiony ile to kosztuje w kraju gdzie teoretycznie wszystko jest droższe , o ile taka usługa jest tansza to naprawde sie wkur...m tym bardziej ze był to impuls do sprzedania mojej kochanej Imprezy w , ktora wsadzilem mnóstwo kasy. I tak wkurzony chciałem sie komus wygadac , wiec stwierdzilem ze forum subaru jest do tego najlepszym miejscem . Chcialem ten temat napisac na oficjalnym forum subaru , ale chyba nie ma to sensu poniewaz i tak zaraz temat został by usuniety.

Pozdrawiam

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re:

Post 20 paź 2014, o 15:47

maxkow pisze: I tak wkurzony chciałem sie komus wygadac , wiec stwierdzilem ze forum subaru jest do tego najlepszym miejscem . Chcialem ten temat napisac na oficjalnym forum subaru , ale chyba nie ma to sensu poniewaz i tak zaraz temat został by usuniety.
tak, to jest właściwe miejsce gdzie możesz się wygadać, nie tylko na tematy związane z autem
szkoda że taki temat zmusił Cię do uaktywnienia się
obyś częściej bywał tu z weselszych i bardziej prozaicznych powodów :-)

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 15:57

Busik ja na forum jest juz od jakiegos czasu tylko wiecej czytałem niz pisałem , ale fakt, ze ten temat zmusił mnie do rozpisania sie :) jest jednak jakis pozytyw tej sprawy . Nie bede ukrywał ze czytałem rowniez oficjalne forum subaru , ale zarowno tam jak i tutaj na pytanie na jakiegoś konkretnego mechanika i elektryka od subaru z Poznania i okolic spotykałem sie z cisza lub odpowiedzia , ze najlepszy w okolicy jest KOCAR.
Nie chce mi sie wierzyc ze wszyscy w Poznaniu jezdza do Kocaru/Mapteku .

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 20 paź 2014, o 16:05

no ja właśnie oddałem tam auto by ogarneli mi szarpanie samochodu mija tydzień i mam być cierpliwy :-| ale ciekaw jestem ile mi zaśpiewają, dodam że pan prowadzący po jego rozmowie wydaje mi się cichociemny. Natomiast drugi konkretny!
U mnie nie ma ani mechanika ani elektryka więc smuszony byłem oddać auto właśnie tam

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 16:11

z poznania mało ludzi na forum się udziela
co do Mapteku, to złych opinii nie słyszałem - ale to półka która mojego auta nie dotyczy
Co do mechaników - różni mają różne opinie - ogólnie króluje druciarstwo, ze względu właśnie na Kocara
jakieś serwisy głównie spod Poznania się obijają najczęściej wśród ludzi
trza jeździć tam, gdzie ostrożnie do auta podchodzą. Gdybym miał Ci szczerze polecić serwis, gdzie będziesz mógł zrobić porządną naprawę, z gwarancją ASO, i nie zbankrutujesz - uderzaj do MTSu w Dzierżoniowie - i wcale nie żartuję
Sam w tym roku Markowi odstawiałem auto na niezłą robotę - i wiem, że na poprawki nie wrócę, bo mam auto zrobione tak jak chciałem. Poprzednia robota u równiez polecanego na forum mechanika była nieźle zrobiona, ale już w drodze do domu CheckEngine potrafił wyskoczyć. Po Marka robocie mam ciszę i spokój w aucie. Wierz mi, że koszty podróży zwrócą się, bo nie będzie poprawek, na które nie wydasz kasy.
NIe wiem jak z Marka zdrowiem ostatnio, czy już wrócił do siebie, ale chłopaków na warsztacie ma gramotnych - więc spokojna głowa.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 16:19

Rozmawiałem z Markiem przeklinał :) to chyba dobrze :-) też mi proponował ale dopiero listopad, ale dla mnie to było za długo. Padło na maptek ale jak widzę jak auto stoi tydzień i nie ma efektów, to aż się boje zapytać na kiedy zrobią :) miało być raz dwa ogarnięte, zobaczymy...
Boli mnie jaką zaśpiewają cenę, dodam że jak dostałem pisemną informację że takie auta się cięzko diagnozuje i są drogie...? hello to klasyk najprostrzy z najprostrzych, to co jak bym przyjechał wrx sti 2015 ?

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 16:32

Wychodzi na to , ze w poznaniu i okolicy nie ma fachowcow znajacych sie na subaru poza ASO ?? Chore jest to , zeby np Darecki musial jechac z Szczecina do Poznania , zeby ogarnac auto nie dosyc , ze mnóstwo km to jeszcze trzeba auto zostawic wrocic i ponownie jechac zawalic 2 dni.
Mam prosbe do moderatow strony , zeby zalozyc oficjalna strone warsztatow ktore znaja sie na subaru i sa polecane im wiecej bedzie fachowcow tym lepiej. Czy to naprawde sa jakies tajemnice kto jezdzi do jakiego mechanika i kogo poleca .

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 16:44

maxkow masz 100 % racji to jest chore! i uwuerz mi nawt aso Szczecin mi nie pomogło cyt. "panie zepsujemy panu auto " taką dostałem odpowiedz ze Szczecińskiego ASO Subaru. auto wysłałem lawetą po czym za 5 dni pojechałem drugim subaru, na rekonesans. Reasumując już wyłożyłem 1400 zł i efektu brak! Czekam dalej, apeluje by w rejonie Szczecina ktoś otworzył swój warsztat ogarniający markę Subaru, ale to bicie głową w mur niestety. Jak narazie ta marka pozostaje w naszym kraju marką egzotyczną.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 16:50

darecki1981 pisze:Jak narazie ta marka
...
sam udzieliłeś odpowiedzi... poczekaj na Marka :-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 19:34

darecki1981 pisze:Czekam dalej, apeluje by w rejonie Szczecina ktoś otworzył swój warsztat ogarniający markę Subaru, ale to bicie głową w mur niestety. Jak narazie ta marka pozostaje w naszym kraju marką egzotyczną.

Może faktycznie pisząc o dostępności do dobrych fachowców trochę popatrzyłem przez pryzmat części kraju gdzie mieszkam. Bo na Górnym i Dolnym Śląsku, w Małopolsce, czy w okolicy W-wy jest sporo uznanych i dobrych warsztatów.

Z kolei Pomorze wygląda tu chyba wyjątkowo słabo....

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 20:00

Jarmaj niestety nie tylko na pomorzu , ale rowniez w wlkp .

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 20:07

Kurde nie zmienie miejsca zamieszkania ze względu na SUBARU :) tutaj u mnie jest tak pięknie ;-) Wydaje mi się że brak ogarniętych warsztatów w tej marce jest spowodowane geografią, bo jakby nie patrząc wybrzeże, czy wlk.polska, to rejony nizinne. Stąd też brak logistyki w tych że rejonach, nie wiem tak sobie tylko myślę, ale chyba coś w tym jest. Nikt nie nastawiał się na nadmierną sprzedaż tych aut w naszym rejonie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 21:04

A w Dunkel Dojczland nie ma kogoś, kto ogarnia?

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 20 paź 2014, o 21:22

Szwagoszczak robi swojego TurboForka 2005 w Germanii. Mówi że taniej, lepiej, szybciej, dają auto zastępcze i w ogóle inne podejście do klienta. Coś w tym jest. Inna sprawa że ASO Szczecin to ...... niestety.

maxkow
0 gwiazdek

Post 20 paź 2014, o 21:22

Jak dobrze pojdzie bede mial namiar na kolesia co ogarnia subaru od strony mechaniki . Popytałem chłopaków od Hondy czy nie maja kogos od Subaru i podobno jest koles , ktory kiedys pracowal jako mechanik w ASO PN obecnie juz tam nie pracuje ma inna prace , ale po godzinach dlubie subaryny ceny calkiem przystepne lecz niestety tylko mechanika i w zwiazku z tym ze po godzinach trzeba sie umawiac , z minusow brak profesjonalnego kompa do subaru. Jak bede mial namiar i koles sie zgodzi to opublikuje jego nr tel na forum o ile moderatorzy sie na to zgodza ??.

ODPOWIEDZ