Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 22 paź 2014, o 16:00

FUX pisze:A czy przeszkadza w produkcji rolnej?
;-)
Zależy od produkcji. Coś niskiego, jakaś rzeżucha może sobie rosnąć, ale brzoza energetyczna już nie.
Nie wiem też, czy wysokim kombajnem można pod takie śmigło podjechać.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 paź 2014, o 16:29

A czy Fuxiu drogi spędzałeś czas jako rolnik wśród takich pracujących śmigieł?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 22 paź 2014, o 16:35

Arno pisze: rolnik wśród takich pracujących śmigieł
zasiał wiatraki nie po to aby kombajnem między nimi jeździć

liczby, badania głośności i inne wymierne zagadnienia nie zmieniają faktu zepsucia krajobrazu, takiej niewymiernej rzeczy, subiektywnie ocenianej,

podobnie jak słowo klucz wszystkich" uznaniowych" decyzji urzędowych pod hasłem" ład przestrzenny" i jego ochrona,
nigdy nie wiadomo co (wg prawników rozpatrujących wszelkie odwołania :giggle: ) ład wprowadza a co zaburza

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 paź 2014, o 16:37

Piter 35 pisze: No ale jak się urwie
Szafka w kuchni także może się urwać...
;-)
leon pisze: Nie wiem też, czy wysokim kombajnem można pod takie śmigło podjechać.
Jeżeli będzie wyższy, niż 50-60 m, to nie.

Arno, nie jestem rolnikiem. Rolnik jest nowoczesny i pracuje w traktorze. :mrgreen:
No i nie mam traktora.

Edit:

Arno, durne Amerykany?

http://www.cire.pl/item,100726,1.html?u ... edium=link

esilon, ilość reklam przewyższa juz percepcję. Ta sama ustawa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 08:44

Właśnie Ziobro jest w TVN i mówi o tym ile będzie kosztował prąd. No i dziwię się sobie, ale się z nim zgadzam.
Mam rachunki około 300 miesięcznie. Minie parę lat i będę miał 500. Mój teść z małą emeryturą ma rachunki 120, będzie miał 170.
A wszystko w imię nie bardzo wiadomo czego. Bo głowni emitenci Chiny, USA, Rosja, Indie mają to głeboko w...
I mimo to Europa brnie w kierunku samozagłady. Każda rzecz, usługa będzie droższa od zagranicznej konkurencji...

Nic nie rozumiem.
Co gorsza, podpisane umowy sprawiają≤ że działalność wrogów społecznych zaśmiecających widnokrąg wiatrakami staje się niezbędna, bo jakiś procent energii musi być z OZE... SZAJBA

Ostatnio czytałem artykuł napisany przez angola, o tym że zielone zostało w zasadzie wymyślone przez faszystów.
Nawet znalazłem:
http://www.martindurkin.com/blogs/nazi- ... nt-history

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 09:20

Arno pisze: Właśnie Ziobro jest w TVN i mówi o tym ile będzie kosztował prąd. No i dziwię się sobie, ale się z nim zgadzam.
Merytoryka powaliła.
Wałki, spisek, przekręt.
Używa określeń jemu bliskich.
Arno pisze: Mam rachunki około 300 miesięcznie.
Na dwie osoby? :o
I jeszcze powiedz, że na gazie pichcicie...
To coś nie tak. Niech Wam licznik wymienią albo nawyki zmieńcie lub taryfy.
Bez gazu w domu, gotowanie na prądzie ca. 230 zeta/miesiąc, w 90 % żarówki świetlówkowe.
4 osoby.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 09:31

Gotujemy na pradzie, dwie lodówki, suszarka do prania, suszarka kondensacyjna piwnicy. Żarówki oszczędne, ale kilka pali się 24.
Nawyki są prawdopodobnie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 09:45

FUX pisze:
Arno pisze: Właśnie Ziobro jest w TVN i mówi o tym ile będzie kosztował prąd. No i dziwię się sobie, ale się z nim zgadzam.
Merytoryka powaliła.
Wałki, spisek, przekręt.
Używa określeń jemu bliskich.
FUX, nie chodzi o bełkot polityczny i nienawiść a o to, że prą∂ w cholerę zdrożeje, i dokąd pójdą te pieniądze?
Zamiast rozsądnie budować wszędzie atom, pacany się od niego odwracają - z powodów stricte politycznych.
Zielona zaraza - a raczej pasożyty - żyją jak pączki w maśle. Jak ludności jest za dużo, niech ściągają jak najwięcej członków a potem grupowe samobósjtwo

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 09:46

To się trzeba nad kilkoma kW w panelach na dachu trzeba zastanowić.
Oświetlić domu sie nie oświetli wieczorem, ale w ciągu dnia mogą się odbiorniki bujać.
Stopa zwrotu nie za ciekawa, ale...

Kiedyś Greg pisał, że zapomniał w busie lodówkę wyłączyć. Jeden panel z akumulatorem ogarnął.

Będzie parę zeta wolnego, to muszę pomyśleć.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 12:16

FUX, lodóweckę, nie lodówkę.
No i pytanie: gdzie wtedy przebywał kol. gregski? czy może gdzieś na południu?
Pozwolę sobie przypomnieć, mój kolega z USA ma w Boulder dużą firmę produkującą system do robienia prądu ze słońca.
Widziałem te zestawy. Bardzo duże panele na dachu i gigantyczny zestaw akumulatorów w piwnicy. Jak z łodzi podwodnej chyba... i komputer.
To produkuje prąd, jak nie ma obiorników napełnia akumulatory, jak napełni oddaje do sieci - licznik chodzi wstecz...
No to zapytałem go, czy u nas mógłby założyć. I zapytał gdzie my jesteśmy na mapie.
No to mu powiedziałem, że w połowie James Bay ( to odnoga południowa Hudson Bay).
A on mnie na to, że to trzeba by stadion jakiś zabudować panelami.
Boulder, choć to przy górach skalistych i zimą zimno i kupa śniegu, jest na wysokości Madrytu.Podobnie jak Nowy Jork...
Nie oszukujmy się, jesteśmy krajem północy! Tu nie Austria, Włochy czy nawet Monachium.

Jakie mamy dostępne OZE? No niby wiatr, ale to drogie jak skurwysyn i na dopłatach - FUX nim zaczniesz siać politykę, - to niech koledzy poczytają o prawdzie wiatrowej w Niemczech.
WODA: Dobre, tylko gdzie to spiętrzać i zdaje się, że to nie jest najtańsze. Biospalarnie? No można... ale podobno jest za mało jedzenia na świecie, więc co - chcemy ziemię pod uprawy zamieniać w ziemię pod energię? Spalarnie śmieci - Możliwe.
FUX, co jest jeszcze? Czy śmiecie i witki szybko rosnące w spalarni nie generują co2? W Soelden jest elektrownia na trociny z tartaków.

To wszystko jest oparte na hipokryzji. np Hybrydy - czytaliście o tym skąd jest transportowany nikiel do produckji akumulatorów w japonii? Z Kanady. Wiadomo ile energii to pochłania i jaka to franca te hybrydy. Ale ponieważ s częściowo na prą∂ są poprawne. TESLA? No kpiny w urodziny Niny.

Jedyne co daje czysty prąd to atom. Prąd w dużych dawkach i bez przerw... Ale to jest znienawidzone przez zielone. ( a to jest falanga KGB, dostali Niemieccy zieloni kasę od ruskich na rozwój, jak byli w powijakach - i 5 kolumna teraz super działa.) Tania energia = długowiecznoć, w skócie. Droga energia, stopniowe obniżanie populacji.
Itak dalej i tak dalej...

Ale media piszą jedynie o dobrych pomysłach unijnych. Mózgi wyprane.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 paź 2014, o 13:32

FUX pisze: w 90 % żarówki świetlówkowe.
też mieliśmy tego trochę, ale stopniowo, z partyzanta wymieniam na normalne. Chciałbym mieć dobry wzrok i samopoczucie jak najdłużej dobre.
Teraz mam tak, że tylko doświetlanie jest na energooszczędnym syfie, główne normalne lub halogeny.

Arno, co się martwisz gospodarką. Jak wszyscy się wyniosą stąd, to wielce rozumni komisarze ogłoszą program dofinansowania i naprawy. Dorzucimy tylko procencik tu, i procencik tam, i jeszcze 10 gdzie indziej w podatkach i po kłopocie. Przecież w kołchozie wszystko od dawna tak działa. To gospodarka centralnie planowana, w której działalność prywatna coraz mniej jest... prywatna. I jak każda gospodarka centralnie planowana, skazana jest na sukces :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Puściliśmy dzisiaj przelew do US, proszę nie dyskutować. :evil: :evil: :evil:

esilon
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:34

Alan, Alan, Alan! pisze: Puściliśmy dzisiaj przelew do US, proszę nie dyskutować

VAT nigdy nie jest Twój więc żadna łaska :-p

edit: no chyba że mieszkania budujesz ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:37

esilon pisze: VAT nigdy nie jest Twój więc żadna łaska
PIT też nie jest mój. W ogóle nic nie jest moje, bo przecież śmiało liczy się do PKB moje pieniądze. To jak one są moje :mrgreen:

A co za różnica czyj vat jest. Ktoś go płaci. A jak kupuję colę to vat czyj? Jak popatrzysz na przelewy to się zastanawiasz, gdzie i kiedy widziałeś takie pieniądze oraz na co one idą. ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:39

Alan, Alan, Alan! pisze: PIT też nie jest mój.

o nie, PiT od Twojego dochodu ,czyli zabierają Ci od tego co zarobiłeś, VATu tyko przekaźnikiem jesteś :razz:
Alan, Alan, Alan! pisze: Jak popatrzysz na przelewy to się zastanawiasz, gdzie i kiedy widziałeś takie pieniądze oraz na co one idą
przestałem o tym myslec, dla zdrowia

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:41

Alan, Alan, Alan! pisze:
FUX pisze: w 90 % żarówki świetlówkowe.
też mieliśmy tego trochę, ale stopniowo, z partyzanta wymieniam na normalne. Chciałbym mieć dobry wzrok i samopoczucie jak najdłużej dobre.
Teraz mam tak, że tylko doświetlanie jest na energooszczędnym syfie, główne normalne lub halogeny.
:
Niestety, te oszczędne oczy psują. No jeśli oszczędne to przynajmniej mocne.
Zwykłe najlepsze, o ile się je kupi.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:44

esilon pisze: o nie, PiT od Twojego dochodu ,czyli zabierają Ci od tego co zarobiłeś, VATu tyko przekaźnikiem jesteś
Esilon, nieważne kto jest przekaźnikiem. Ktoś to płaci. Raz ja, raz inny. Ale te pieniądze nie biorą się znikąd.

esilon
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:46

Alan, Alan, Alan!, ja to wszystko rozumiem,

niestety :wall:

byłem ostatnio w urzędzie jednym, nowiutkim, drzwi otwierają się za dotknięciem paluszkiem w innowacyjna płytkę, klamki to przeżytek

dokument który chce kupic ! otrzymam za 3 tygodnie : bo tak

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 13:55

Arno, do czytania ostatnio kupiłem lampkę LEDową.
Jest ok.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 paź 2014, o 14:09

Alan, Alan, Alan! pisze: też mieliśmy tego trochę, ale stopniowo, z partyzanta wymieniam na normalne. Chciałbym mieć dobry wzrok i samopoczucie jak najdłużej dobre.
Świetlówki to zło. Warto natomiast zaprzyjaźnić się z LED'ami? Oczu nie psuje, mało prądu pobiera... Robiłem ostatnio wymianę żarówek tradycyjnych i halogenowych na LED'y (świetlówek nigdy nie uznawałem za sensowne źródło światła). Przy założeniu, że nowa żarówka ma świecić co najmniej tak jasno, jak dotychczasowa okazało się, że pobór mocy wymienionych żarówek spadł o ok. 88 % - zrobiłem wyliczenie w Excelu :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 paź 2014, o 14:38

esilon pisze: byłem ostatnio w urzędzie jednym, nowiutkim, drzwi otwierają się za dotknięciem paluszkiem w innowacyjna płytkę, klamki to przeżytek
Urzędnik w byle baraku pracować nie będzie :idea: A jak się zmęczy otwieraniem klameczki :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 paź 2014, o 15:07

So What! pisze: pobór mocy wymienionych żarówek spadł o ok. 88 % - zrobiłem wyliczenie w Excelu :mrgreen:
my zrobilismy wyliczenie na rachunku za prąd :-)
w całej chacie wymieniłem wszystkie żarówki na LEDy - ponad 20 szt tego było (halogeny po 50W każdy) - rachunki za prąd spadły z ponad 200 zł do 100 zł miesięcznie - zakup LEDów zwrócił się już po miesiącu :-)
Zużycie prądu spadło o jakieś 100 kWh miesięcznie - sami nie wierzyliśmy jak to zobaczyliśmy - i to nie w jednym miesiącu, tylko od 3-4 miesięcy już tak się utrzymuje, więc regularność można zauwazyć - a że mieszkamy na parterze, okna nie za duże, to i ciemniej w chacie i światło dłużej się świeci
Edyta - pomijam fakt, że w chacie jaśniej na LEDach, kwestia przyzwyczajenia do tego światła, ale po tym czasie już nam się przyzwyczaiło :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 paź 2014, o 15:36

a czy LEDy nie mają takiego zimnego światła?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 paź 2014, o 15:47

Alan, Alan, Alan! pisze:a czy LEDy nie mają takiego zimnego światła?
możesz wybrać czy chcesz barwę zimną czy ciepłą - naprawdę da się przyzwyczaić - jak się dobrze rozgrzeją (po kilku dniach) przestajesz zauważać mruganie - na pocz wydają się mrugać, ale to kwestia dobrego wygrzania - jak z głośnikami
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 27 paź 2014, o 16:45

busik pisze:jak się dobrze rozgrzeją (po kilku dniach) przestajesz zauważać mruganie - na pocz wydają się mrugać, ale to kwestia dobrego wygrzania - jak z głośnikami
Moje głośniki nie mrugały, nawet gdy nie były dobrze wygrzane. :razz:
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 27 paź 2014, o 16:47

vibowit pisze:
busik pisze:jak się dobrze rozgrzeją (po kilku dniach) przestajesz zauważać mruganie - na pocz wydają się mrugać, ale to kwestia dobrego wygrzania - jak z głośnikami
Moje głośniki nie mrugały, nawet gdy nie były dobrze wygrzane. :razz:
Pewnie sprzedali Ci stare :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ