Zawieszenie Tein

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Zawieszenie Tein

Post 9 sie 2008, o 15:44

Myślałem, że się tu szybko nie pojawię, ale znowu mnie wzięło :whistle: Noszę się z zamiarem wymiany zawieszenia, bo to moje Czarne Zło buja się jak lektyka :-(
Generalnie na co dzień jeżdżę po mieście, 20-30 km/h, wiadoma rzecz - stolica. Jak jest trochę luźniej i wiem, że Bea mnie nie zobaczy :-) to sobie lekko poszaleję :oops: Od czasu do czasu jakieś mały wypad do Słomczyna lub do Ułęża. Nie mam zamiaru przerabiać samochodu na rajdówkę chcę jedynie poprawić właściwości jezdne, bo mi się przestało podobać.
Jak dla mnie chyba najlepszym rozwiązaniem byłby ten zestaw Super Street z górnymi mocowaniami ponieważ do tego można podobno dołączyć jakiś kontroler EDFC obsługiwany z wnętrza. Nie wiem tylko czy czasami po zamontowaniu nie widać tej pięknej zieleni, którą się ta firma charakteryzuje, bo by mi to zepsuło nieco humor dopóki by się nie upaprało.

Czy ktoś z Was to miał lub słyszał?

P.S. Tylko mnie nie odsyłajcie do szukajki, bo będę używał wyrazów :whistle:

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Zawieszenie Tein

Post 9 sie 2008, o 20:00

Gdybyś napisał o kotku w ogródku, to miałbyś lepszy odzew :mrgreen:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 20:36

liwit pisze: Gdybyś napisał o kotku w ogródku, to miałbyś lepszy odzew :mrgreen:

Coś w tym jest. :lol: W końcu to forum motoryzacje. :giggle: Czyżby Subaru było pewnym stylem, a nie autem?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 9 sie 2008, o 20:57

Ja od ok 2 tygodni jeżdżę na takim Teinie, z tym że miałem teź od razu wymienione stabilizatory na grubsze i włożony anti lift kit.

Sam zawias spisuje się wg mnie badzo dobrze, mimo że jest trochę twardszy, to świetnie wybiera nierówności, nawet w zakrętach na tarkach, czy podbiciach, koła nie tracą kontaktu z asfaltem, a samochód jest w pełni kontrolowalny (na serii w takich miejscach były zdecydowanie dramaty).

Za krótko go używam, żeby więcej napisać, ale póki co bardzo polecam.

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 9 sie 2008, o 21:48

liwit pisze:Gdybyś napisał o kotku w ogródku, to miałbyś lepszy odzew :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

P.S Ide se teraz zapalić , strzelić kielicha a jak mnie najdzie to napisze coś o tym Teinie :giggle:

Naszło mnie :-p

Byłem co do tego zawieszenia bardzo sceptycznie nastawiony, przez to że wyższy model Monoflex, to wg mnie totalna kicha, niedość że sie psuje co parę tysięcy, to jeszcze twardy jak cegła i kompletnie nie wybiera :roll: Miałem miesiąc temu na kilkanaście dni SJS -owe STI to z klatką i tam był własnie Superstreet, pojeździłem nim troche i byłem mile zaskoczony :o , postanowiłem wziąć go na testy do mnie, i naprawde daje rade :thumb: , oczywiście nie jest górna półka ale na co dzień plus upalanie jest naprawde ok. Testowałem go w środe w Kielcach i byłem miło zaskoczony, co prawda na szybkich partiach auto trochę podskakiwało, ale do końca nie wiem co było powodem czy źle ustawiony zawias , czy przegrzane opony i za dużo ciśnienia, bede go testował przez najbliższe miesiące.
Mam w okolicach sącza taką sprawdzona nierówną drogę gdzie testuje wszelkie Subaraki i poszłem tam grubo ponad 140 km/h i naprawde to zawieszenie działa :o
Tak jak pisze Jarmaj jest twardzy zdecydowanie od serii, ale da sie spokojnie jeździć na co dzień 8-)
Jeszcze taka ciekawostka, mam u siebie w tej chwili dwa STI 06 Spec C, obydwa na identycznym zawieszeniu TEIN GRUPE N identycznie ustawione, tylko jeden ma klatke drugi nie, byłem w szoku jaka różnica jest w prowadzeniu z autem wyposażonym w klatke :!: To naprawde dwa różne światy :idea:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 22:21

Ja go w zeszły weekend przetestowałem go na odcinku Złoty Stok - Lądek Zdrój i z powrotem (to ten OeS Bublewicza... :-( ) i byłem bardzo mile zaskoczony, bo mimo że praktycznie cały czas jest tam bardzo nierówno i wyboiście, to ani razu nie miałem wrażenia, że zawias nie wybrał i puścił.

Wiem, że to nie jest jakaś wysoka półka, ale dla takiej jazdy jak moja jest bardzo OK.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 22:44

carfit pisze: To naprawde dwa różne światy :idea:

Mógłbyś opisać laikowi jakie to są różnicę? W czym to czuć?

Czy zawias może być lepszy od seryjnego i... wygodniejszy? Znaczy lepiej łagodzić nierówności?

carfit
3 gwiazdki

Post 9 sie 2008, o 22:55

EterycznyŻołądź pisze:
carfit pisze: To naprawde dwa różne światy :idea:

Mógłbyś opisać laikowi jakie to są różnicę? W czym to czuć?

Czy zawias może być lepszy od seryjnego i... wygodniejszy? Znaczy lepiej łagodzić nierówności?

Czuc to przede wszystkim na nierównych szybkich partiach, autem z klatka, poprostu skrecasz i jedziesz dalej , czujesz że nic sie nie dzieje, masz większa kontrole nad autem, jest zdecydowanie bardziej stabilny. Ten sam zakret jedziesz autem bez klatki mniej wiecej z ta sama prędkościa i czujesz że musisz walczyć i pot na plecach sie pojawia :roll: Sam w to kiedyś nie za bardzo wierzyłem, jak mi Kuzaj opowiadał jaka jest róznica, jak sie wspawa klatke i obspawa nadwozie :o ale to prawda, dlatego mój bolid na mikołaja otrzyma klatke naprezent :-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 22:58

EterycznyŻołądź pisze:Czy zawias może być lepszy od seryjnego i... wygodniejszy? Znaczy lepiej łagodzić nierówności?
Jasne że nie jest wygodniejszy (wygodniejszy w ogólnym rozumieniu), trzęsie autem bardziej, dupą czujesz wszelkie nierówności.
Ale koła nie tracą kontaktu z podłożem i o to tutaj chodzi.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sie 2008, o 23:01

mówiąc krótko mały 5150 musi sobie klatke sprawic :mrgreen:

liwit, może dla tego kota też klatkę

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 9 sie 2008, o 23:02

Jako pasażer Wiśni mogę stwierdzić, że Jarmaj jest jeszcze bardziej pieprznięty na drodze mając nowy zawias ... :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 23:09

A ten znowu o międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni się prosi! :evilgrin:

:-)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 23:21

jarmaj, Nie drażnij mnie. Zamieniłeś super upalanie po drogach na tempo oesowe....to o czym to świadczy ? :evilgrin:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 sie 2008, o 23:46

LouCyphre pisze:to o czym to świadczy ? :evilgrin:

Noooo..... że jestem pieprznięty...? :whistle:

Ale ja to wiem, Ty to wiesz, ale żeby zaraz wszyscy ci państwo mieli wiedzieć? :x

:mrgreen:

carfit
3 gwiazdki

Post 9 sie 2008, o 23:46

LouCyphre pisze:Jako pasażer Wiśni mogę stwierdzić, że Jarmaj jest jeszcze bardziej pieprznięty na drodze mając nowy zawias ... :mrgreen:
Ja też słyszałem że Jarmaj to wariat :-p :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 10 sie 2008, o 00:00

Czyli mam na razie klatkę wspawać :-)
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 sie 2008, o 00:11

mały 5150 pisze:Czyli mam na razie klatkę wspawać :-)
No. Mały, co tu dużo gadać. Żeby Twoim padłem dało się jeździć to na początek przynajmniej klatka i nitro. ;-)
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 01:18

carfit pisze:
LouCyphre pisze:Jako pasażer Wiśni mogę stwierdzić, że Jarmaj jest jeszcze bardziej pieprznięty na drodze mając nowy zawias ... :mrgreen:
Ja też słyszałem że Jarmaj to wariat :-p :mrgreen:

Spadówa! :-p Siadały na mnie dwa aniołki za kierownicą! :lol:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 sie 2008, o 20:39

jarmaj, na Chlejadach dostajesz moja Wisnie i pokazesz mi jak sie nia jezdzi. :thumb:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 21:03

Nie bałdzo...
Z zasady nie upalam nie swoimi samochodami. :-(

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 21:32

jarmaj, Eeee no Silvera nauczyłeś się boczyć :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 21:41

No tak, ale trochę co innego puścić się bokiem na znanym na pamięć, widocznym i wolnym zakręcie, gdzie w razie czego jedyne ryzyko, to że się bączka wykręci, a co innego gonić drogą podobną do odcinka specjalnego. :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 sie 2008, o 21:47

jarmaj, mam pomysł na zarobienie paru groszy na klamoty do STi na Chlejadach. Ja wydrukuję bilety, a Ty będziesz robił krótkie przejażdżki pod hasłem "Boki z Jarmajem". Ludzie będą za ciężką kasę kupować. Mówię Ci ;-) Biorę 10% za pomysł :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 21:55

Jak tak patrzę na listę Chlejadowiczów, to obawaim się, ze będa tam osoby zdecydowanie bardziej warte wykupienia biletu na przejażdżkę z nimi. Tak więc moglibyśmy za bardzo nie zarobić... ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 sie 2008, o 22:09

Miałem kiedys taki pomysł z niejaki hwojtkiem - przyjażdzki z wujkiem hwojtkiem. ;)

ODPOWIEDZ