Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 12 gru 2014, o 09:20

Wczoraj byłem u naszego forumowego kolegi≤ który walczył z dwoma komputerami "typu" PC aby odkryć miejsce, w którym się schował podłączony dysk zewnętrzny. Trwało to z pól godziny a może 20 minut.
W Macu podłączone rzeczy pojawiają się na desktopie i dziękuję...
Podczas przerzucania plików, kolega o mały włos nie skasował pliku oryginalnego, gdyż w Windowsach jak widać można się pomylić w takiej prostej sprawie. W Macu trudniej, bo wszystko jest wizualnie prostsze...
Okazało się jeszcze lepiej - że ta chamska firma Apple w swoich komputerach pozwala bez dodatkowych programów czytać dyski PCtowskie.
A genialna, proludzka i prokonsumencka grupa producentów PCtów nie instaluje dodatków pozwalających czytać dyski Macowskie...
Ale to Apple jest firmą opresyjną.
I niech tak zostanie po wsze czasy. A w ZSRR każda rodzina miała pięknie pomalowane mieszkanie. To znaczy miała mieć, jak komunizm by doszedł do pełnego rozkwitu - ale dzięki dialektyce mieszkania mieli.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 gru 2014, o 09:45

fanboj! :-p

za mna chodzil dodatkowy monitor do lapa, ale po oblookaniu monitorow okazalo sie, ze wystarczajaca jakosc maja te od 6k pln w goore.. niestety ekran retina podnosi poprzeczke wysoko..
kupilem zamiast tego podstawke pod lapa, by miec wyzej ekran na stole, bo ciagle zgarbiony siedze, jak juz usiade z lapem przy stole.
jest duzo wygodniej:

Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 12 gru 2014, o 11:38

Arno pisze:W Macu podłączone rzeczy pojawiają się na desktopie i dziękuję...
Chyba, że by akurat tego podłączonego dysku nie chciał zobaczyć. 8-)
Arno pisze:Okazało się jeszcze lepiej - że ta chamska firma Apple w swoich komputerach pozwala bez dodatkowych programów czytać dyski PCtowskie.
A genialna, proludzka i prokonsumencka grupa producentów PCtów nie instaluje dodatków pozwalających czytać dyski Macowskie...
Ale to Apple jest firmą opresyjną.
Można to tłumaczyć w ten sposób, ale można też nieco inaczej:
Apple wymyślił sobie format, który nie jest standardem. Miło z ich strony, że pozwalają na odczyt formatów ogólnie przyjętych.

:evilgrin:
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 gru 2014, o 12:17

vibowit pisze: Miło z ich strony, że pozwalają na odczyt formatów ogólnie przyjętych.
Nie miło, że Office nie pozwala czytać iWorka.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 12 gru 2014, o 12:20

Arno pisze:
Okazało się jeszcze lepiej - że ta chamska firma Apple w swoich komputerach pozwala bez dodatkowych programów czytać dyski PCtowskie.
Aż tak różowo to niestety nie wygląda. Mamy w domu Mac'a i niektóre dyski zewnętrzne czyta, a niektóre nie. Generalnie nie widzi dysków sformatowanych w najpopularniejszym formacie - NTFS.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2014, o 12:24

FUX pisze:Nie miło, że Office nie pozwala czytać iWorka.
Jak wiadomo iWork to standard korporacyjny.
czarne jest piękne...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2014, o 12:27

So What! pisze:Aż tak różowo to niestety nie wygląda. Mamy w domu Mac'a i niektóre dyski zewnętrzne czyta, a niektóre nie. Generalnie nie widzi dysków sformatowanych w najpopularniejszym formacie - NTFS.
Z tego co pamiętam to domyślnie powinien je czytać, ale nie pozwala na nich pisać. Da się to obejść, ale trzeba pokombinować.
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2014, o 12:42

vibowit, tak czy inaczej nie udało nam się tego ogarnąć. Podobnie jak mikrofonu zewnętrznego - okazało się, że Apple nie wbudował w komputer wzmacniacza :o

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 12 gru 2014, o 13:53

Arno pisze:Wczoraj byłem u naszego forumowego kolegi≤ który walczył z dwoma komputerami "typu" PC aby odkryć miejsce, w którym się schował podłączony dysk zewnętrzny. Trwało to z pól godziny a może 20 minut.
rozumiem, że kolega pierwszy raz w życiu widział jakikolwiek komputer?
Arno pisze:W Macu podłączone rzeczy pojawiają się na desktopie i dziękuję...
a w windowsie pojawia się okno autoodtwarzania i można sobie wybrać...
Arno pisze:Podczas przerzucania plików, kolega o mały włos nie skasował pliku oryginalnego, gdyż w Windowsach jak widać można się pomylić w takiej prostej sprawie. W Macu trudniej, bo wszystko jest wizualnie prostsze...
hm, myślenie trudna rzecz jak się okazuje. nie znam osoby, która skasowałaby oryginał przy kasowaniu, bo coś jest "trudne wizualnie"...
Arno pisze:Okazało się jeszcze lepiej - że ta chamska firma Apple w swoich komputerach pozwala bez dodatkowych programów czytać dyski PCtowskie.
nie, to PC jest więcej i to apple powinno się dostosować i zrobić coś, co będzie kompatybilne z obecnymi produktami.

problem jest taki, że użytkownicy macos uważają, że trzeba wokół nich nadskakiwać i komputer ma robić wszystko za nich, a potem siadając do systemu, gdzie odrobina myślenia jest potrzebna, rozkładają ręce - bo przecież wszystko ma się robić same. a prawda jest taka, że komputer potrafi tyle, ile potrafi jego użytkownik :) ale to weryfikuje dopiero windows, bo jeśli makowcy nie potrafią kliknąć w mój komputer w windowsie, żeby dostać się do dysków, to mi po prostu brak słów, ręce opadają i pokazuje to tylko jak wielkimi ignorantami są użytkownicy macos.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2014, o 19:35

siewcu, wydaje mi się, że zapomniałeś, że jakieś 99.999% społeczeństwa nie zajmuje się programowanie i budowaniem sieci.
Jak sam napisałeś, potrzeba jest odrobina myślenia - i doświadczony w PCtach obywatel, inteligientny miał jakiś kłopot.
Więc pytam, czy to jest dobre?
A po co komplikować system tak, żeby trzeba było myśleć, szukać... To mniej więcej tak, jak z nawigacją w XV - żeby wpisac adres, najpier trzeba osiem dużych książek przeczytać a potem i tak zjechać na parking i się zastanawiać JAK to zrobić...
A w Garminie samo się robi...

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 gru 2014, o 22:25

A ja ze dwa tygodnie temu kupiłem mbpro 15" z retiną i już nie chcę znać innego komputera. A miałem Vaio full HD.

Skonczyłem z kłopotami z indeksowaniem maili w windowsie i z szeregiem innego syfu jaki był związany z tamtym systemem. Jest ładnie, schludnie, komputer włącza się w kilka sekund. Co mi więcej potrzebne?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 gru 2014, o 22:30

vibowit pisze: Z tego co pamiętam to domyślnie powinien je czytać, ale nie pozwala na nich pisać. Da się to obejść, ale trzeba pokombinować.

Trzeba po prostu sformatować w innym systemie :)
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 gru 2014, o 00:10

owoc666 pisze: Skonczyłem z kłopotami z indeksowaniem maili w windowsie
a masz je wszystkie ściągnięte?
bo akurat w Twoim przypadku, to ma ogromne znaczenie czy masz maile z 2 tygodni czy z 2 lat ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 13 gru 2014, o 00:38

Nowa zabawka cieszy.
To normalne.

A wracając do nierozstrzygalnego dylematu:
Mój 75-letni ojciec dopiero od kilku lat używa komputera i jakoś sobie radzi, choć nadal często potrzebuje pomocy.
Ma niedrogiego laptopa z Windows 7. Prawdopodobnie gdyby miał maka, opanowałby pewne podstawy obsługi szybciej.
Jednak budżet miał akurat na niedrogiego laptopa. Na maka musiałby wydać ze dwa razy więcej, niż mógł.
Wiec cóż, zdecydowały realia.
Ja sobie radzę w obsługą każdego sprzętu, w takim zakresie w jakim potrzebuję. Gdy czegoś nie wiem, mogę sprawdzić w pomocy czy gdzieś w necie.
Więc cóż, u mnie też decydują realia.
Po co miałbym płacić za maka choć o złotówkę więcej niż wydam na innego laptopa, skoro i jeden i drugi spełnią równie dobrze swoje funkcje?
A poza tym, platforma pecetowa daje mi o wiele szerszą swobodę wyborów. A ja lubię mieć większą swobodę.
:->

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 gru 2014, o 19:53

owoc666 pisze:A ja ze dwa tygodnie temu kupiłem mbpro 15" z retiną i już nie chcę znać innego komputera. A miałem Vaio full HD.

Skonczyłem z kłopotami z indeksowaniem maili w windowsie i z szeregiem innego syfu jaki był związany z tamtym systemem. Jest ładnie, schludnie, komputer włącza się w kilka sekund. Co mi więcej potrzebne?
Jaki ios? Najnowszy mi nie podchodzi wcale :(
Mam taka retine 15" ponad dwa lata i smiga jak marzenie. Rozumiem zachwyt.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 01:55

To niekoniecznie jest tak, że Mac jest droższy.
Trzeba porównywać podobne modele.
Np MacAir z tą nową Toshibą lekką, lub z Lenovo Yoga...

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 09:31

Arno,
to prawda, że Mac nie zawsze jest droższy od innych drogich laptopów.
Jednak zawsze jest droższych od taniego laptopa.

To podobnie jak z iPhonami. Trafiają się modele innych producentów, równie drogie jak słuchawki iPhone.
Jednak większość innych urządzeń jest dużo od nich tańsza.
Na przykład tu jest lista smartfonów kosztujących do 500 zł, których z powodzeniem można używać, jeśli akurat nie ma się pod ręką 2000-4000 tys na iPhona:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... =glowna_KT

Apple produkuje urządzenia dla zamożniejszej części ludzkiej społeczności.
I to jest nawet ciekawa i skuteczna strategia, bo często ludzie wykosztowują się na te sprzęty, żeby zademnonstrować przed sobą i/lub przed innymi swoją przynależność.
Np. w takim Budapeszcie, mieście z najwięszą chyba ilością kloszardów grzebiących w śmietnikach. W kawiariach dominują ludzie przesiadujący przy Macach Air i iPadach. Najwyraźniej są one postrzegane jako obowiązkowa przepustka do lepszego świata.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 10:45

Лукашэнка pisze: jeśli akurat nie ma się pod ręką 2000-4000 tys na iPhona:

Nie każdy musi robić lans 6-ka.
4, 4s dzielnie dają radę i nie potrzeba worka pieniędzy przy zachowaniu funkcjonalności.
http://www.ceneo.pl/;szukaj-iphone+4s

Popatrz na topy innych producentów. Ceny się wyrównują.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2014, o 11:03

FUX pisze: 4, 4s dzielnie dają radę i nie potrzeba worka pieniędzy przy zachowaniu funkcjonalności.
Aha... z naciskiem na "dają radę", bo na pewno nie dzielnie ;-) Każda kolejna generacja powoduje, że aplikacje są dostosowywane do szybszych i dysponujących większymi zasobami modeli.

Aktualnie nic tak nie muli jak moja służbowa "czwórka". Ostatnio yanosikowa nawigacja poinformowała mnie o zjeździe z autostrady jak już byłem 500m za nim. Więc wydawanie 1000zł na smartfon z którego można jedynie dzwonić jest ostrą ekstrawagancją ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 11:47

FUX pisze:
Лукашэнка pisze: jeśli akurat nie ma się pod ręką 2000-4000 tys na iPhona:

Nie każdy musi robić lans 6-ka.
4, 4s dzielnie dają radę i nie potrzeba worka pieniędzy przy zachowaniu funkcjonalności.
http://www.ceneo.pl/;szukaj-iphone+4s
Fux,
zapewniam Cię, że nie każdy musi robić lans iPhonem. Żadnym.
4s to sprzęt, za który nadal w sklepie trzeba zapłacić około 1200 zł.
A jest to dzisiaj sprzęt porównywalny z tymi za poniżej 500 zł.
Na przykład z takim Samsungiem, który można kupić za 400 zł:
http://www.ceneo.pl/28198174

Mając do wydania 1200 zł, to już można kupić na przykład Sony Xperia Z1 Compact:
http://www.ceneo.pl/27850165
który te 4, 4s po prostu miażdży.

FUX pisze:Popatrz na topy innych producentów. Ceny się wyrównują.
Każdy potrzebuje topa? Ja nie.
A Ty też sobie dajesz radę ze sprzętem leciwym. Nie sięgasz po topy z tego co piszesz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 13:03

Konto usunięte, a masz pewność, że to telefon nie ogarnął?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2014, o 13:08

Przy tym zjeździe z autostrady wszystkie telefony nawalają ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2014, o 13:20

FUX pisze:Konto usunięte, a masz pewność, że to telefon nie ogarnął?
Tak. Przy nawigacji yanosikowej iPhone 4 po prostu nie daje rady i muli niemiłosiernie. I tak zaczyna być z kolejnymi aplikacjami, które są "optymalizowane" do 5 i 6. Kolejne aktualizacje i kolejne niespodzianki. To jest po prostu już stary telefon. Powinien kosztować nie więcej niż 300zł a nie 1000.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 14 gru 2014, o 13:32

So What! pisze:Przy tym zjeździe z autostrady wszystkie telefony nawalają ;-)
Mysłowice ? :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ODPOWIEDZ