regulacja zaworów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: regulacja zaworów
Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat - jakie powinny być luzy zaworowe w Imprezie GT MY'99? Użytkownik bronx pisał w tym poście, że na ssących powinno być 0,16 - 0,24 mm, na wydechowych 0,21 - 0,29 mm, ale nie jestem pewien jakiego modelu Subaru się to tyczyło.
----------------------------------------------------------------
Olej napędowy jest do traktorów.
Gaz jest do zapalniczek.
Do samochodów jest BENZYNA.
Gaz jest do zapalniczek.
I ja się podepne pod temat, jakie luzu powinny być w silniku 2.0 N/A DOHC 160 KM?
luz ssących 0,20 +-0,02markos007 pisze:I ja się podepne pod temat, jakie luzu powinny być w silniku 2.0 N/A DOHC 160 KM?
luz wydechowych 0,35 +-0,02
Kod: Zaznacz cały
luz zaworów ssących 0,20 +/-0,02; luz zaworów wydechowych 0,35 +/-0,02
T.
U mnie wartości luzów są na naklejce na masce.
Razem z zalecanym przebiegiem miedzy kontrolą.
Razem z zalecanym przebiegiem miedzy kontrolą.
Dzięki!jarmaj pisze:Ssące 0,2 +- 0,02, wydechowe 0,25 +- 0,02.
----------------------------------------------------------------
Gaz jest do zapalniczek.
Gaz jest do zapalniczek.
Witam
mam takie pytanie co robić bo:
forester xt 2002 po lifcie 177KM
120 000km (z czego 50 000 na LPG)
nie ma objawów luzów zaworowych, ale kazałem się do tego dobrać i wyszło że ssące mają 0,15 zamiast 0,2 i wydechowe 0,2 zamiast 0,25 czyli ogólnie trochę za małe. (0.35 na wydechu jest w imprezie wrx)
ale nie mam płytek tylko szklanki i żeby to wymienić to podobno trzeba będzie wszystko rozbierać
silnik to jak dobrze kojarzę ej205nwubb (jeżeli czegoś nie popieprzyłem)
i mechanior zadał proste pytanie czy to robić czy na razie zostawić? twierdzi że to nie będzie szkodziło silnikowi, ale wolę się podpytać czy sobie jakiejś krzywdy nie zrobię??
czy tutaj również jak pisane wyżej +-0,02 ????????
bo 16*50zł szklanki plus cała robota to łaaaa 2500 lekko
proszę szybko o jakieś inf i z góry dzięki
Wita
mam takie pytanie co robić bo:
forester xt 2002 po lifcie 177KM
120 000km (z czego 50 000 na LPG)
nie ma objawów luzów zaworowych, ale kazałem się do tego dobrać i wyszło że ssące mają 0,15 zamiast 0,2 i wydechowe 0,2 zamiast 0,25 czyli ogólnie trochę za małe. (0.35 na wydechu jest w imprezie wrx)
ale nie mam płytek tylko szklanki i żeby to wymienić to podobno trzeba będzie wszystko rozbierać

silnik to jak dobrze kojarzę ej205nwubb (jeżeli czegoś nie popieprzyłem)
i mechanior zadał proste pytanie czy to robić czy na razie zostawić? twierdzi że to nie będzie szkodziło silnikowi, ale wolę się podpytać czy sobie jakiejś krzywdy nie zrobię??
czy tutaj również jak pisane wyżej +-0,02 ????????
bo 16*50zł szklanki plus cała robota to łaaaa 2500 lekko
proszę szybko o jakieś inf i z góry dzięki
Wita
Zostawiłbym do następnych 50kkm.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Witam
To może ja zadam pytanie odnośnie mojego autka, a dokładnie Legacy 2.0 165KM 2007rok silnik EJ20. Czy w tym silniku wykonuje się regulacji na tzw szklanki ? Gdzie to wykonać w województwie lubuskim ? Z góry dziękuję za pomoc.
To może ja zadam pytanie odnośnie mojego autka, a dokładnie Legacy 2.0 165KM 2007rok silnik EJ20. Czy w tym silniku wykonuje się regulacji na tzw szklanki ? Gdzie to wykonać w województwie lubuskim ? Z góry dziękuję za pomoc.
Protosogt, niestety, tak. Tanio nie jest. Mam przed soba taka operacje :/
Z lubuskim nie pomoge.
T.
Z lubuskim nie pomoge.
T.
Ewentualnie Poznań lub okolice. Serwis chyba strasznie drogi wiec może coś innego.
Potrzebna będzie u mnie prawdopodobnie regulacja zaworów, silnik dość problematyczny 2.5 benzyniak DOHC, z regulacją na szkanki. Potrzeba wyciągnąć silnik.. No chyba, że są jacyś magicy co potrafią to dobrze zrobić bez tego..
Poszukuję jakiegoś dobrego, możliwie taniego speca z Gdańska lub okolic.
Poszukuję jakiegoś dobrego, możliwie taniego speca z Gdańska lub okolic.
Witam,
Chciałem zapytać o wartości luzów zaworowych w WRX z 2002 EJ20. W instrukcji jaką posiadam ssący ma wartość 0.2 natomiast dla wydechu są podane dwie wartości 0.35 oraz 0.25. Pytanie jak ma być wartość dla wydechu ? Mam tez instrukcje do WRX z 2006 i tam jest wartość 0.25. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie.
Z góry dzięki
Chciałem zapytać o wartości luzów zaworowych w WRX z 2002 EJ20. W instrukcji jaką posiadam ssący ma wartość 0.2 natomiast dla wydechu są podane dwie wartości 0.35 oraz 0.25. Pytanie jak ma być wartość dla wydechu ? Mam tez instrukcje do WRX z 2006 i tam jest wartość 0.25. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie.
Z góry dzięki
Jarmaj czyli w tej instrukcji którą posiadam jest błąd i ma być 0.25 bo taka wartość jest w tabeli do wyliczenia konkretnej szklanki ?
Jarmaj w instrukcji do WRX-a z 2004 roku też informacja o luzie wygląda tak samo jak przesłałem wcześniej. W instrukcji do 2006 roku obie wartości wynoszą już 0.25 Czy myślisz że to tylko pomyłka w druku o w silnikach od 2002 do 2006 luz ma wynosić 0.25 +/- 0.02 ? Zastanawiam się skąd tam wzięło się 0.35 ?
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź
Pozdrawiam
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź
Pozdrawiam
Witam,
Czy ktoś może mi potwierdzić, że w silniku z 2004 roku luz zaworowy na wydechu też ma mieć wartość 0.25 tak jak w pozostałych latach i jest to tylko pomyłka w druku czy ten silnik jest z jakiegoś powody inny i tam luz ma mieć 0.35
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Czy ktoś może mi potwierdzić, że w silniku z 2004 roku luz zaworowy na wydechu też ma mieć wartość 0.25 tak jak w pozostałych latach i jest to tylko pomyłka w druku czy ten silnik jest z jakiegoś powody inny i tam luz ma mieć 0.35

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Odgrzeję trochę starego kotleta ale co tam.
Ma ktoś może jakiś opis lub czegoś w stylu tutorial ustawiania luzu zaworowego w forku '98 122km?
Ma ktoś może jakiś opis lub czegoś w stylu tutorial ustawiania luzu zaworowego w forku '98 122km?
- ziomek4000
- 1 gwiazdka
- Auto: Outback III 2,5 SOHC + LPG 2008r
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Szukam i nie mogę znaleźć więc zapytam w tym temacie bo najbardziej pasujący do pytania.
Planuję kupić Legacy z silnikiem 3,0 H6. Celuję w rocznik 2004/2005. Jak to jest z zaworami w tym silniku? Ciągle na forum przewija się informacja że jak się założy gaz to trzeba częściej regulować. Ale co w przypadku bez gazu? Czy jest jakiś określony limit kilometrów po których trzeba zrobić regulację?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Planuję kupić Legacy z silnikiem 3,0 H6. Celuję w rocznik 2004/2005. Jak to jest z zaworami w tym silniku? Ciągle na forum przewija się informacja że jak się założy gaz to trzeba częściej regulować. Ale co w przypadku bez gazu? Czy jest jakiś określony limit kilometrów po których trzeba zrobić regulację?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
podobno co około 100k km
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

- ziomek4000
- 1 gwiazdka
- Auto: Outback III 2,5 SOHC + LPG 2008r
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Czyli teoretycznie kupując samochód z przebiegiem w okolicach 200 tys należy liczyć się z koniecznością regulacji w najbliższej przyszłości?