Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 26 sty 2015, o 20:59

ech, takie gdybanie. jakbym zostawił kredyt w dolarach zamiast zmieniać na franki to bym lepiej na tym wyszedł no ale dałem się namówić doradcy. nie zwalam winy na świat na to ale presja aby brać franki była bardzo mocna.

problem z bankami jest taki, że myślimy o nich w tradycyjny sposób a niestety teraz są jak każda jedna korporacja działająca na wynik, którym prezes pochwali się przed zagraniczną centralą. prawdziwego doradztwa, profesjonalnej obsługi nie ma, może jest dla vipów ewentualnie. pracownik ma do wyrobienia plan i premię, jak nie sprzeda czegoś typu bezsensowne ubezpieczenie to nie zarobi na standardowych usługach.

a i zawsze się dziwią dlaczego mam systemie zaznaczony zakaz kontaktu w celach marketingowych, przecież tyle extra ofert mi przez to ucieka :whistle:

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 26 sty 2015, o 22:03

inquiz pisze: prawdziwego doradztwa, profesjonalnej obsługi nie ma, może jest dla vipów ewentualnie. pracownik ma do wyrobienia plan i premię, jak nie sprzeda czegoś typu bezsensowne ubezpieczenie to nie zarobi na standardowych usługach.
I tym myśleniem jestem skażonym do szpiku kości, niczym Kazik który śpiewa "nie wierze tym k$%^ jak psom". A przecież nie tak powinno być w demokracji, w państwie prawa i w ogóle ... żeby klient musiał odkodowywać regulamin w poszukiwaniu "a tu cię zrobimy w..."; niedługo będziemy zatrudniali prawników albo powstaną ubezpieczenia od źle zawartych umów i produktów bankowych.
pozdrawiam
Grzegorz

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 27 sty 2015, o 14:17

no i właśnie doszło do niemożliwego. albo inaczej: mam ostateczny dowód na to, czym jest obecna giełda i tzw. "pieniądz". przy moim wykształceniu i sposobie zarabiania jest to bardzo bliskie końcowi świata :wall:
http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiado ... 00687.html
Startup Coinbase może pochwalić się zebraniem prawie 107 milionów dolarów w trzech rundach finansowania. Inwestorami w trzeciej rundzie finansowania inwestorami okazali się nowojorska Giełda Papierów Wartościowych (NYSE), USAA, drugi co do wielkości hiszpański bank BBVA, a także NTT DoCoMo – japoński gigant telekomunikacyjny.
Coinbase Inc. dostała już licencję w 24 stanach, a co za tym idzie ich giełda jest pierwszą w pełni regulowaną giełdą w Ameryce. W przeciągu pół roku firma spodziewa się otrzymania licencji we wszystkich pozostałych stanach. Otwiera to drogę dla nowych inwestycji i rozpoczynającej się fali akceptacji. Wall Street Journal pisze, że Coinbase będzie teraz w stanie zaoferować lepsze bezpieczeństwo w handlu i monitorowaniu ceny kryptowaluty w czasie rzeczywistym zarówno osobom prywatnym jak i instytucjom

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 28 sty 2015, o 02:57

inquiz pisze: ...ale presja aby brać franki była bardzo mocna.
Potwierdzam, była. Ale i tak, kupując niedawno dość drogie (jak dla mnie) mieszkanie, wziąłem w złotówkach, bo jakoś mi sie to wydawało rozsądniejsze. Mnie - nie pani i panu z banku.
Jakiś niedzisiejszy jestem, cy cuś...?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 sty 2015, o 03:36

WiS pisze: Jakiś niedzisiejszy jestem, cy cuś...?
no, jak na libertarianina to jesteś trochę konsewra :mrgreen: ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 sty 2015, o 09:12

Wis nie pamiętam kiedy to było ale chyba całkiem niedawno i oferta CHF była niedostępna lub też bardzo mocno ograniczona.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 28 sty 2015, o 10:30

Chloru pisze:Wis nie pamiętam kiedy to było ale chyba całkiem niedawno i oferta CHF była niedostępna lub też bardzo mocno ograniczona.
Wakacje 2012, czyli dokładnie rok po gwałtownym skoku kursu i interwencji SNB. Wówczas już mało kto mógł dostać kredyt walutowy.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 28 sty 2015, o 10:46

rrosiak, coś koło tego. Sam się z kolegą zastanawiałem czy warto coś kupić i zabawić się w spekulanta. Z tego co pamiętam jednym z ostatnich banków który dawał CHF była Nordea. Z różnic w ofercie które pamiętam to marża która wtedy była chyba coś ponad 2% - przy kredytach udzielanych w okolicach 2007 ta marża wynosiła ~1%. Przy kredycie na 30 lat różnica jest dość znacząca.

Nie pamiętam natomiast kiedy WiS kupował mieszkanie. W związku z tym nie mogę stwierdzić czy jego decyzja była wynikiem dogłębnej znajomości rynków finansowych czy po prostu nie dostał kredytu w walucie i teraz udaje mędrca. Brodę wszak ma :giggle: ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 28 sty 2015, o 10:57

Chloru pisze: Nie pamiętam natomiast kiedy WiS kupował mieszkanie.

No toż napisałem, bo zapewne o to chodzi.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2015, o 13:08

rrosiak, aaa myślałem, że pisałeś o wycofaniu kredytów w CHF.

No to teraz wszystko jasne ;-)

Kredyty w CHF praktycznie zniknęły z rynku pod koniec 2011 roku - http://otodom.pl/wiadomosci/finanse/kre ... d1549.html
WiS pisze: wziąłem w złotówkach, bo jakoś mi sie to wydawało rozsądniejsze. Mnie - nie pani i panu z banku.

Bo nie bardzo był wybór ;-) No ewentualnie EUR.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 28 sty 2015, o 13:41

Nie pamiętam już jaki był wybór w "moim" Kredyt Banku, ale był - i państwo bankowstwo bardzo nas namawiali na obce waluty, bo taniej i coś-tam w dodatku prościej w procedurze. Ale nawet nie podjęliśmy dialogu na ten temat - kierując się nie żadną tam "dogłębną znajomością rynków finansowych", ale prostą, zdroworozsądkową zasadą: pożyczać w walucie w której się zarabia.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2015, o 13:55

WiS, był - EUR i PLN. "Prościej w procedurze" brzmi jak faktyczna próa zrobienia kogoś w balona.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 sty 2015, o 14:02

WiS pisze: Nie pamiętam już jaki był wybór w "moim" Kredyt Banku, ale był - i państwo bankowstwo bardzo nas namawiali na obce waluty, bo taniej i coś-tam w dodatku

a teraz nawet nie ma takiego banku :-)

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 28 sty 2015, o 14:36

esilon pisze:
WiS pisze: Nie pamiętam już jaki był wybór w "moim" Kredyt Banku, ale był - i państwo bankowstwo bardzo nas namawiali na obce waluty, bo taniej i coś-tam w dodatku

a teraz nawet nie ma takiego banku :-)

Nic dziwnego. Znalazło się jeszcze paru takich co nie chcieli wziąć we frankach i bank upadł :giggle: . Ja aktywnie wspieram sektor bankowy, żeby nie upadł i nie pogrążył nas w czeluściach krachu finansowego :evilgrin:

esilon
6 gwiazdek

Post 28 sty 2015, o 15:30

właśnie słyszałem reklamę Getin banku że trwa "wyprzedaż kredytów gotówkowych", czyli wyobraźnia ma podpowiadać że leżą sobie na półeczkach i w ramach robienia porządków trzeba się pozbyć, miejsce kurde zabierają CZYLI OKAZJA !

właściwie teoretycznie nic dziwnego jednak nazywanie kredytu "produktem" zawsze mnie bawiło

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 sty 2015, o 16:23

esilon pisze: nazywanie kredytu "produktem" zawsze mnie bawiło
teraz wszyscy wszystko nazywają produktem. W branży PR są same produkty, w bankach, w usługach social media... Taki kompleksik.

Fabryki kurzu.

esilon
6 gwiazdek

Post 28 sty 2015, o 16:30

Alan, Alan, Alan! pisze: Taki kompleksik.

może i taki powód:) ale mówiąc że oferują produkt na dzień dobry mylą trop zarówno frankobiorcy jak i złotówkowca,
naprawdę produktem nazwiemy:zobowiązanie ?, kupiłem se w banku zobowiązanie ?
nosz bez sensu

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 sty 2015, o 20:23

WiS, jak niedawno to się zgadzam, problemy dotyczą wcześniejszych okresów. a wtedy sprzedawało się franki, nic innego prawie nie było dostępne dla przeciętnego zjadacza chleba, do tego medialna presja i hurraoptymizm bo kto nie kupił mieszkania "ten przegrał życie" pchając złemu kamienicznikowi kasę za wynajem.
alternatywą dla sporej grupy osób było - frank albo nic.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 28 sty 2015, o 23:39

A wczoraj pewien pan z banku biorąc za przykład pęczek rzodkiewek udowadniał że banki nic a nic na tym drogim franku nie zarobiły.Mało się nie popłakałem...ze smiechu,
Pamietajmy o Wołyniu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 29 sty 2015, o 01:05

esilon pisze:
Alan, Alan, Alan! pisze: Taki kompleksik.

może i taki powód:) ale mówiąc że oferują produkt na dzień dobry mylą trop zarówno frankobiorcy jak i złotówkowca,
naprawdę produktem nazwiemy:zobowiązanie ?, kupiłem se w banku zobowiązanie ?
nosz bez sensu
Nie, kupujesz sobie parę cyfr na koncie, które to cyfry możesz wymienić na np. kwadrat w Wilanowie. ;) a zapłatę za te cyfry uiścić w "dogodnych" ratach. Za tę dogodność, oczywiście również trzeba zapłacić, ale to szczegół.
czarne jest piękne...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 29 sty 2015, o 01:08

stefanekmac pisze:A wczoraj pewien pan z banku biorąc za przykład pęczek rzodkiewek udowadniał że banki nic a nic na tym drogim franku nie zarobiły.Mało się nie popłakałem...ze smiechu,
Musisz mi pokazać jak te krwiopijcze banki zabijają kokosy na skokach ceny franka. Bardzo mnie to nurtuje.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Odp: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie straszny

Post 29 sty 2015, o 08:42

vibowit pisze:
stefanekmac pisze:A wczoraj pewien pan z banku biorąc za przykład pęczek rzodkiewek udowadniał że banki nic a nic na tym drogim franku nie zarobiły.Mało się nie popłakałem...ze smiechu,
Musisz mi pokazać jak te krwiopijcze banki zabijają kokosy na skokach ceny franka. Bardzo mnie to nurtuje.
A jak jest ustawiany spread? Kwotowo czy procentowo?

esilon
6 gwiazdek

Post 29 sty 2015, o 09:42

vibowit pisze: kupujesz sobie parę cyfr na koncie, które to cyfry możesz wymienić na np. kwadrat w Wilanowie. ;) a zapłatę za te cyfry uiścić w "dogodnych" ratach
cyfry ? ? ?

pieniądze, bank pożycza nam pieniądze ( na dodatek nie swoje:) ) i za to każe sobie płacić pieniędzmi ( te już musza być nasze, chwilowo: ) ) i za to mamy zobowiązanie w postaci "kwadratu" ( należącego właściwie do banku :-> ), taki oto jest ów produkt :-)

niby oczywista oczywistość a jednak mam przekonanie że gdyby rozliczenia odbywały się w szeleszczących banknotach a nie "cyfrach" kwoty zaciąganych zobowiązań czyli pożyczek ( produktów :giggle: ) byłyby o wiele mniejsze

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 29 sty 2015, o 13:01

Się proroków i kaznodziei nagle namnożyło i wszyscy tacy mądrzy i przewidujący. Ten kraj chyba ma taką specjalność.

ODPOWIEDZ