Opłacalność zakupu subaru forester

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Opłacalność zakupu subaru forester

Post 31 gru 2014, o 17:25

FUX pisze: Rosiu znajdzie w czeluściach... :giggle:

Rosiu nie musi niczego szukać 8-) Zaginęła jedynie tablica, której później szukał mały, a zderzak tylko ucierpiał :idea:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Post 1 sty 2015, o 23:56

Forester najmniej awaryjny SUV. Całkowicie go uziemic trzeba się dobrze postarać... Części... Hmm sorry bez przesady jest coś tam drożej w przypadku niektórych elementów ale jako całość jest ok. Tylko jeździć, dbając o oleje, filtry...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

desss
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Póki co civic IV gen
Polubił: 0

Post 6 lut 2015, o 09:12

Odkopie troche ten temat. Szukam nastepsta dla mojego civa :P po wielu rozkminach i zadumach padlo na forka s-turbo. Potrzebuje jakis podpowiedzi na co zwracac uwage i jak to ma sie z wytrzymaloscia (silnik, rdza). Mam zamiar wydac cos kolo 15k na samo auto patrzac na ceny. Licze, ze cos jeszcze pojdzie na wstepne naprawy. Mieszlam po sasiedzku z dawojem xd

Interesuje mnie ofc pierwsza generacja :P

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lut 2015, o 09:25

desss pisze: Mam zamiar wydac cos kolo 15k na samo auto patrzac na ceny
dodatkowe 10k w kieszeni powinno wystarczyć i można brać w miarę bezstresowo

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lut 2015, o 09:30

esilon pisze:
desss pisze: Mam zamiar wydac cos kolo 15k na samo auto patrzac na ceny
dodatkowe 10k w kieszeni powinno wystarczyć i można brać w miarę bezstresowo
No nie przesadzaj :) chyba ze piszesz że na dzień dobry ma zrobic remont silnika z wymianą amorów :mrgreen:
Pierwsza generacja turbo w dobtym stanie to koszt około 13 tysi, i wiem że nie ma prawa się nic dziać. Tylko to musi być zdrowy egzemplarz nie ulep tuningowany ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 09:31

darecki1981 pisze: Tylko to musi być zdrowy egzemplarz
no właśnie :-)

nie twierdze że trzeba! wydać dodatkowe 10 ale że trzeba być na tyle przygotowanym :idea:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 09:33

Ja sprzedałem swojego pierwszemu klientowi jaki przyjechał, transakcja trwała 1 H, ale kolega się znał na rzeczy. I sprzedałem bardzo tanio za tanio ;-) no ale nich mu służy jak najdłużej ;-)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2015, o 09:39 przez darecki1981, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 09:39

darecki1981 pisze: no ale nich mu służy jak najdłużej
tak jest

i niech za rok wysle liste rzeczy które musiał zrobić, nie dlatego że cos ukryłeś ale dlatego że kazdy s-turbo ma swoje lata a choćby "głupia" wiskoza pare zł kosztuje

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 09:43

esilon pisze:
darecki1981 pisze: no ale nich mu służy jak najdłużej
tak jest

i niech za rok wysle liste rzeczy które musiał zrobić, nie dlatego że cos ukryłeś ale dlatego że kazdy s-turbo ma swoje lata a choćby "głupia" wiskoza pare zł kosztuje
ja sprzedałem w automacie ;-) nie bawię się w manuale w foresterach. I teraz szukam zdrowego ale drugiej generacji .
Mamy ze sobą kontakt, coś tam wymieniał ale jak powiedział był na to przygotowany IC na oryginalny który dałem i końcówkę wydechu na seryjną bo dla Niego było za głośno.
Powiem szczerze to był bardzo dobry forek ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 09:44

darecki1981 pisze: coś tam wymieniał ale jak powiedział był na to przygotowany
!

:giggle:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 10:06

desss pisze:Odkopie troche ten temat. Szukam nastepsta dla mojego civa :P po wielu rozkminach i zadumach padlo na forka s-turbo. Potrzebuje jakis podpowiedzi na co zwracac uwage i jak to ma sie z wytrzymaloscia (silnik, rdza). Mam zamiar wydac cos kolo 15k na samo auto patrzac na ceny. Licze, ze cos jeszcze pojdzie na wstepne naprawy. Mieszlam po sasiedzku z dawojem xd

Interesuje mnie ofc pierwsza generacja :P
Reasumując forek pierwszej generacji szczególnie wolnossący to wóz pancerny, jeżeli szukasz w turbo i weźmiesz pod uwagę co napisałem kupisz fajny samochód :)
Powodzenia

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 lut 2015, o 10:42

esilon pisze: dodatkowe 10k w kieszeni powinno wystarczyć i można brać w miarę bezstresowo
Też tak uważam. Nie chodzi nawet o jednorazowy wydatek. Trzeba pamiętać o tym, że te auta zbliżają się powoli do pełnoletniości ;-)
darecki1981 pisze: Reasumując forek pierwszej generacji szczególnie wolnossący to wóz pancerny, jeżeli szukasz w turbo i weźmiesz pod uwagę co napisałem kupisz fajny samochód :)
Powodzenia
Ale tu chodzi o:
zinc pisze: po wielu rozkminach i zadumach padlo na forka s-turbo.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 17:34

Już dłuższy czas chodzi mi po głowie zakup subaru forester 98-02. Wszyscy w okolicy na mnie krzyczą i mówią: "zobaczysz, będzie bardzo drogo" albo "zobacz ile części kosztują" itp. No to fakt że drogie to wszystko jest. Ale powiedzcie mi szczerze czy utrzymanie forka 98 02 jest aż tak drogie jak wszyscy krzyczą ? Mam tu na myśli części. Bo nie wydaje mi się żeby te samochody aż tak drastycznie się psuły.
NIE ;-) dasz radę gwarantuje ;-)

desss
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Póki co civic IV gen

Post 6 lut 2015, o 17:34

A jak ma sie kwestia turbo w tym silniku? Jak jest odpowiednio traktowana to bedzie zyc czy jest awaryjna?

Jestem swiadom, ze auto im starsze tym wiecej bedzie potrzebowalo pieniedzy (lub tez nie ;P ). Ale z drugiej strony im nowsze auto tym drozsze w naprawianiu.

W moim aktualnym pojezdzie pieniadze pochlaniac moze tylko utrzymanie zdrowej budy. 4 lata jezdze i nic mi sie nie zepsulo (zuzywalnych elementow jak klocki itp. nie licze )

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2015, o 18:17

desss pisze:A jak ma sie kwestia turbo w tym silniku? Jak jest odpowiednio traktowana to bedzie zyc czy jest awaryjna?

Jestem swiadom, ze auto im starsze tym wiecej bedzie potrzebowalo pieniedzy (lub tez nie ;P ). Ale z drugiej strony im nowsze auto tym drozsze w naprawianiu.

W moim aktualnym pojezdzie pieniadze pochlaniac moze tylko utrzymanie zdrowej budy. 4 lata jezdze i nic mi sie nie zepsulo (zuzywalnych elementow jak klocki itp. nie licze )
Ja miałem 1999 s-turbo kupione od pierwszego właściciela w Niemczech jeździłem nim 3 lata i przez ten okres nie miałem najmniejszych problemów z turbo jak i silnikiem. Jak napisałem ja celowałem i celuje tylko w automat, to jest jakas gwarancja że taki motor nie będzie zmęczony. tak było w moim przypadku.
Co zrobiłem po zakupie, wymieniłem chłodnice cieczy, wymieniłem rozrząd z pompą wody, świece, plus akumulator.Do tego doszła przednia szyba ponieważ pękła podczas podrózy zaraz po zakupie, koszt około wszystkiego 4 tysiące tyle wydałem w przeciągu pól roku od zakupu. Ale to jak mówię nie miało nic wspólnego z mechaniką tam było tip top.
Można wszystkiego tego uniknąć , dodam że ja tego auta przed zakupem nie widziałem na oczy samochodu :-) brałem w ciemno, czyli pojechała po niego zona :mrgreen:
Jeśli chodzi o części generelanie to skup się na wymianach płynów. Wiadomo tutaj nie oszczędzamy i nie wierzymy do końca...
Drugą rzeczą to amortyzatory tylne, co prawda w moim przypadku były wymienione na nowe więc problem mi odpadł. Ale powiem szczerze że jakby nawet wypadła nieszczęsna wymiana, to naprawdę nie ma co narzekać na koszta. Porównać sobie z innymi suwami czy aż tak drogo. Zresztą są zamienniki i stare można w fajnych pieniążkach zregenerować.
Ale podkreślam nie pakować się od razu po zakupie w koszta, jechać do warsztatu sprawdzić i negocjować.
Ceny częsci hmmm nie miałem takiej potrzeby by korzystać ponieważ było wszystko w porządku. ;-)
Dramatu nie ma ;-)

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp

Post 6 lut 2015, o 20:46

Impreza jest bardziej awaryjna... Forek to z kosztow-dyrefer 250zl, zawiecha tył 12 tulejek, sprzęgło, amory 400pln sztuka. Ale to SUV, mały ale SUV! Stałe 4wd itd itp. Turbo w forku bardzo zywotne. Polecam forki!
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ