Więcej paliwa!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
piter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Więcej paliwa!

Post 16 lut 2015, o 23:32

wade, nie opłaca się tak kombinować z 1,6 ... to nie 2.0T gdzie z prostej kombinacji wydech+mapa masz dodatkowe 30KM lub więcej .... w N/A jest to zazwyczaj trudniej i drożej .... bo ile zyskasz z bazowych 90KM ?? sprawdzałeś? pytałeś Fachowców?
nie piszę tego złośliwie, tez miałem EJ16, też chciałem więcej, szybciej i głośniej .... dlatego kupiłem wrxa :-)

załóż zawias z GT, porządne opony, felgi 15" zamiast seryjnych 14", lepsze klocki hamulcowe (jak masz koła 16" to może hamulce z GT) .... końcowy tłumik dla poprawy humoru i tyle (ja wywaliłem 2gi kat i dopasowałem catback z GT, kolektor został seryjny, mocy nie ubyło w stosunku do serii, a przybyło w porównaniu do przelotu który też miałem, był głośny, męczył w trasie i włączał alarmy w okolicy)

PS. jak trochę potrenujesz (najlepiej z instruktorem) to inwestycja w zawias i hamulce da Ci lepsze efekty niż kombinacje z silnikiem ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 lut 2015, o 01:06

wade pisze: kto jest z zawodu mechanikiem

Mechanikiem czego ? Ekspresów do kawy ?

Ja rozumiem, że takie pytania jak Twoje może zadać politolog ;-) , tłumacz ;-) , lub inny gryzipiórek ;-) . Ale ktoś kto rzekomo jest mechanikiem ?

Mam pytanie, szczere. Może odpowiedź się innym przyda. W którym warsztacie pracujesz ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 17 lut 2015, o 20:52

czuje ze ten watek bedzie pieknie sie rozwijal :D Chlopaki a co ja mam zrobic?? mam znaczek/naklejke sti, gdzie ja przykleic w swoim forku aby dostal zastrzyku mocy?? moze mam zamiast wtryskow zrobic wlewy ala dopler ?? :P Nie no chlopie, kazdy mniej lub bardziej kulturalnie tlumaczy Ci ze po prostu gowno zrobisz a na 99% stracisz moc i moment... to na, tu nie masz pola popisu (przynajmniej dla Ciebie no ale skoro jestes mechanikiem to dolaczam sie do prosby powiedz gdzie zebym przypadkiem nie trafil...)
Oczywiscie jak bardzo chcesz to pisze:
walki-zmiana na tzw ostre
dolot i wydech przeliczony
ecu
no granie o zmnijeszenie strat mocy... jak nie wiesz co mam na mysli to sie domysl po prostu...
Ja mam pewne sprawdzone mody na 2.0 na o jakies 20hp moze i wiecej ale kosztem takiej gory kasy ze wolalbym kupic sti...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 17 lut 2015, o 21:31

zinc pisze:czuje ze ten watek bedzie pieknie sie rozwijal :D Chlopaki a co ja mam zrobic?? mam znaczek/naklejke sti, gdzie ja przykleic w swoim forku aby dostal zastrzyku mocy?? moze mam zamiast wtryskow zrobic wlewy ala dopler ?? :P Nie no chlopie, kazdy mniej lub bardziej kulturalnie tlumaczy Ci ze po prostu gowno zrobisz a na 99% stracisz moc i moment... to na, tu nie masz pola popisu (przynajmniej dla Ciebie no ale skoro jestes mechanikiem to dolaczam sie do prosby powiedz gdzie zebym przypadkiem nie trafil...)
Oczywiscie jak bardzo chcesz to pisze:
walki-zmiana na tzw ostre
dolot i wydech przeliczony
ecu
no granie o zmnijeszenie strat mocy... jak nie wiesz co mam na mysli to sie domysl po prostu...
Ja mam pewne sprawdzone mody na 2.0 na o jakies 20hp moze i wiecej ale kosztem takiej gory kasy ze wolalbym kupic sti...
Też miałem znaczek sti dla forka i ni cholera nie pasował :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lut 2015, o 21:49

Jak Kolega jest mechanikiem to może pobawić się tak :arrow:

http://www.ebay.com/itm/GT-T3-T4-T3-T4- ... 4e&vxp=mtr

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 17 lut 2015, o 22:53

wade, jeżeli mogę doradzić coś od siebie. Anti-lift kit (pomimo, że słyszałem głosy, że to placebo) w moim N/A baaardzo zmienił zachowanie auta w zakretach i pracę układu kierowniczego. Zaciski z wyższej wersji + dobre klocki tarcze (u Ciebie to chyba będzie też zamiana bębnów z tyłu na tarcze). Usztywnienie nadwozia (chyba nie masz tyłu żadnego stabilizatora?). Takie zmiany naprawdę później dają sporo frajdy z jazdy, bo może i nie jest to demon prostych, ale w zakrętach daje trochę radości.

Co najważniejsze Twoje cztery litery powiedzą Ci, czy zmiany są na + czy na -, nie potrzebna hamownia.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2015, o 22:56 przez citan, łącznie zmieniany 1 raz.

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 17 lut 2015, o 22:55

wade, tak jak pisałem za wiele nie pomożemy :-) tutaj takie praktyki są ucinane po kołnierzyku z racji tego że szkoda czasu i kasy chyba ze naprawde masz chęć bawić się w coś co da mizerny efekt.
:arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=13847 - tez kiedyś próbowałem :giggle:
"jak wszedłeś miedzy wrony to trzeba krakać jak i one"- czy jakoś tak :whistle:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

wade
2 gwiazdki
Auto: Impreza

Post 17 lut 2015, o 23:08

Pominę cześć komentarzy bo mi się nie chce już dyskutować. Większość ludzi nie umie czytać z zrozumieniem. Sorry, zapraszam do podstawówki. Pytanie było jedno i konkretne w pierwszym poście. Nigdzie nie pisałem że chce zwiększyć moc. Chce zobaczyć jaki będzie efekt po dokonanych przeróbkach co i tak nie było tematem tej debaty.

A jak by co to zapraszam do KIA Motors lub do prywatnego garażu. To tej pory nikt nie narzekał.

Piter 35 uwierz że chętnie bym przygarnął taki zestaw i go zaadoptował, oczywiście nie do 1.6 ;)

Ze zmianami w aucie właśnie skończyły mi się już pomysły bo jest już w nim wszystko z GT/WRX/STI prócz silnika ;)

Aha a jak macie jakieś magiczne naklejki zwiększające moc to naprawdę szacunek dla was. Proponuje ogłosić patent.

Pozdrawiam wszystkich którzy nie trzymali klucza w ręku.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X

Post 17 lut 2015, o 23:15

OH, w Kia Motors dwukrotnei rozj***li nam Nubirę z 2000 roku, nie sądziliśmy ze to auto da się zepsuć,a im dwa razy się udało :giggle:

Ja trzymałem dzisiaj klucz, odpinałem akumulator.
"Non homo sed vero mentula magna minax."

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 17 lut 2015, o 23:25

wade, może ten wątek Cię zainteresuje :arrow: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... ead#unread

wade
2 gwiazdki

Post 17 lut 2015, o 23:45

Zapoznałem się z tym tematem i jest kilka naprawdę fajnych informacji. Musze tylko pomyśleć jak je wykorzystać u siebie.

Brawo Rommel, nie wybiłeś sobie zębów? Naprawde poważna operacja. Aha i wiesz że nie ma warsztatów które nigdy nic nie popsuły, zniszczyły. Twój mechanik lub tez serwis myslę że też mógł coś popsuć i może nawet więcej niż raz. Nawet jeśli go nie znam bo każdy popełnia błedy ( no chyba że jesteś jakimś nowym wcielniem boga nieomylności). A poza tym, co mnie obchodzi że ktoś zupełnie nikomu nie znany zepsół Ci kiedyś auto. Miej pretensje do niego.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 17 lut 2015, o 23:52

wade pisze: Ze zmianami w aucie właśnie skończyły mi się już pomysły bo jest już w nim wszystko z GT/WRX/STI prócz silnika ;)
Szkoda, że nie opisałeś ich w pierwszym poście tego wątku.

wade
2 gwiazdki

Post 18 lut 2015, o 09:11

No nie opisywałem ich bo nie o to mi chodziło żeby wymienić wszystko co wymieniłem i zadać pytanie co by dalej można wymienić ( już kiedyś był taki wątek co da się wrzucić z turbo do N/A oprócz silnika, wyszło że chyba wszystko ;) ). Chodziło o to czy waszym zdaniem lepiej dać wtryski czy regulator. Czy też może nic z tych dwóch.

Dodam tylko że po wymianie tych wszystkich hamulców na większe ( z tyłu mam fabrycznie tarcze), wahaczy, stabów z łącznikami plus fajniejsze fotele z GT faktycznie jeździ się fajniej i polecam tym co by się zastanawiali. I jeszcze mogę polecić wrzucenie większej pompy paliwa, przerobienie wydechu na większy no i jego dokładniejsze dopasowanie do silnika plus inny dolot powietrza ( taki jaki jest na chwilę obecną) co tez daje większa frajdę z jazdy ale to może być jedynie w mojej głowie gdyż jeszcze nie robiłem pomiarów. Jak dokończę cały dolot co napisze czy coś się faktycznie poprawiło.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 18 lut 2015, o 13:19

a ja sie i tak spytam na ciul wieksza pompa paliwa?? (rozumiem ze w calej swej fachowosci uzyles skrotu myslowego badz tzw znaczenia potocznego bo miales na pewno na mysli "wydajniejsza") reasumujac wloz sobie co chcesz gdzie chcesz i tyle.
naklejke sti dajaca plus 0,0000001 hp sprzedam Ci za 200 000pln do tego mam jeszcze naklejke strongflex daje twardosc zawiechy plus 30 do statsow:D
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ