Czy to normalne?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
forek55
0 gwiazdek
Auto: forester 2oo8, 2000ccm, benzyna
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Czy to normalne?

Post 4 mar 2015, o 15:36

Czy to normalne że podczas manewrowania samochodem np.na parkingu słychać takie wyraźne burczenie świadczące o spięciu albo koła lewego z prawym albo przodu z tyłem. Mój Forek to generacja III z 2008r benzyna bez turbo , z automatem. Na śliskim wręcz słychać jakby przeskakiwanie koła.To się dzieje tylko przy skręconej kierownicy. Przy normalnej jeździe oczywiście tego nie słychać. Z tego co wiem to w skrzyni automatycznej są tarczki stanowiące sprzęgło, które spina przód z tyłem. Skądinąd słyszałem że samochody terenowe tak mają i że jest to normalne.Z tego co wiem to przecież u mnie nie ma szpery, jest to zwykły mechanizm różnicowy tzw. otwarty, a może się mylę? Czy coś jest nie tak?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Czy to normalne?

Post 7 mar 2015, o 12:03

Wiskoza Ci pada. Szykuj pieniądze ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 7 mar 2015, o 12:13

W AT nie ma centralnej ani przedniej wiskozy. Może sprzęgło wielopłytkowe za mocno spina? W swoim OBK też czasami obserwuję takie zjawisko.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 mar 2015, o 12:14

Racja Robert. Nie doczytałem z małego ekranika że to automat. Sorki

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC

Post 7 mar 2015, o 15:32

rrosiak pisze:W AT nie ma centralnej ani przedniej wiskozy. Może sprzęgło wielopłytkowe za mocno spina? W swoim OBK też czasami obserwuję takie zjawisko.
Nie do końca o to chodzi. W AT jest kaseta sterująca z zaworkami, które niestety lubią padać - szczególnie ten odpowiedzialny za spięcie z tyłem. W przypadku padu tego zaworka w większości wypadków przód jest już na stałe spięty z tyłem, większość osób nawet tego nie zauważa. A jak zauważy to dowie się, że kaseta jest elementem nierozbieralnym i kosztuje około 4000 zł.

Następna rzecz, której się dowiaduje to to, że w jeździe to nie przeszkadza ;)

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 7 mar 2015, o 18:00

mi przy wlasnie manewrowaniu na parkingu piszczą opony (tempo spacerowe) i włącza sie kontrola trakcji ludzie myślą ze szajbus siedzi za sterami :-) i się nie mylą :evilgrin:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

forek55
0 gwiazdek

Post 7 mar 2015, o 19:19

Łożysko podpory wału też miało być integralne z wałem ale okazuje się że Polak potrafi ,i mam wymienione przy starym wale. Czy naprawdę nie ma możliwości naprawy tego elektrozaworu?Może jest gdzieś jakiś Mc Giver co to naprawi? A może przekładka z uszkodzonej ?

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC

Post 7 mar 2015, o 23:37

forek55 pisze:Łożysko podpory wału też miało być integralne z wałem ale okazuje się że Polak potrafi ,i mam wymienione przy starym wale. Czy naprawdę nie ma możliwości naprawy tego elektrozaworu?Może jest gdzieś jakiś Mc Giver co to naprawi? A może przekładka z uszkodzonej ?
Przekładka kasety jest możliwa. Pod warunkiem, że to właśnie kaseta jest sprawna.

Jak znajdziesz jakiś namiar na złotą rączkę, która się tego podejmie to poprosimy o info tutaj, przyda się wszystkim.

A tak właściwie to tak bardzo ci to przeszkadza?

forek55
0 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 09:52

Niestety ale przeszkadza.Uważam że jest to praprzyczyna wszystkich bolączek w układzie przeniesienia napędu z którymi zmagam się cały czas. Podczas skrętu powstają bardzo duże naprężenia na wale, na przegubach, na krzyżakach,na dyfrach itd.i myślę że te różne nieciekawe hałasy z którymi się zmagam tu mają swe źródło i żeby dalej z tym walczyć należy przede wszystkim to wyeliminować.

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 8 mar 2015, o 19:23

forek55, zeby to sprawdzić wystarczy na podnośnik koła w góre i D a i na przeglądzie wyjdzie niby powinno sie podność tył względnie przód przy sprawdzaniu hamulców jeśli bedzie spięte to powinno wyjść (tak mi sprawdzali na nowej diagnostyce)- mają jakeś zabezpieczenia które wyczówają spięcie osi.
cała debata jest w jednym z tematów.
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

ODPOWIEDZ