Czy to normalne?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
forek55
- 0 gwiazdek
- Auto: forester 2oo8, 2000ccm, benzyna
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Czy to normalne?
Czy to normalne że podczas manewrowania samochodem np.na parkingu słychać takie wyraźne burczenie świadczące o spięciu albo koła lewego z prawym albo przodu z tyłem. Mój Forek to generacja III z 2008r benzyna bez turbo , z automatem. Na śliskim wręcz słychać jakby przeskakiwanie koła.To się dzieje tylko przy skręconej kierownicy. Przy normalnej jeździe oczywiście tego nie słychać. Z tego co wiem to w skrzyni automatycznej są tarczki stanowiące sprzęgło, które spina przód z tyłem. Skądinąd słyszałem że samochody terenowe tak mają i że jest to normalne.Z tego co wiem to przecież u mnie nie ma szpery, jest to zwykły mechanizm różnicowy tzw. otwarty, a może się mylę? Czy coś jest nie tak?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Czy to normalne?
W AT nie ma centralnej ani przedniej wiskozy. Może sprzęgło wielopłytkowe za mocno spina? W swoim OBK też czasami obserwuję takie zjawisko.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nie do końca o to chodzi. W AT jest kaseta sterująca z zaworkami, które niestety lubią padać - szczególnie ten odpowiedzialny za spięcie z tyłem. W przypadku padu tego zaworka w większości wypadków przód jest już na stałe spięty z tyłem, większość osób nawet tego nie zauważa. A jak zauważy to dowie się, że kaseta jest elementem nierozbieralnym i kosztuje około 4000 zł.rrosiak pisze:W AT nie ma centralnej ani przedniej wiskozy. Może sprzęgło wielopłytkowe za mocno spina? W swoim OBK też czasami obserwuję takie zjawisko.
Następna rzecz, której się dowiaduje to to, że w jeździe to nie przeszkadza ;)
mi przy wlasnie manewrowaniu na parkingu piszczą opony (tempo spacerowe) i włącza sie kontrola trakcji ludzie myślą ze szajbus siedzi za sterami
i się nie mylą 

Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
-
forek55
- 0 gwiazdek
Łożysko podpory wału też miało być integralne z wałem ale okazuje się że Polak potrafi ,i mam wymienione przy starym wale. Czy naprawdę nie ma możliwości naprawy tego elektrozaworu?Może jest gdzieś jakiś Mc Giver co to naprawi? A może przekładka z uszkodzonej ?
Przekładka kasety jest możliwa. Pod warunkiem, że to właśnie kaseta jest sprawna.forek55 pisze:Łożysko podpory wału też miało być integralne z wałem ale okazuje się że Polak potrafi ,i mam wymienione przy starym wale. Czy naprawdę nie ma możliwości naprawy tego elektrozaworu?Może jest gdzieś jakiś Mc Giver co to naprawi? A może przekładka z uszkodzonej ?
Jak znajdziesz jakiś namiar na złotą rączkę, która się tego podejmie to poprosimy o info tutaj, przyda się wszystkim.
A tak właściwie to tak bardzo ci to przeszkadza?
-
forek55
- 0 gwiazdek
Niestety ale przeszkadza.Uważam że jest to praprzyczyna wszystkich bolączek w układzie przeniesienia napędu z którymi zmagam się cały czas. Podczas skrętu powstają bardzo duże naprężenia na wale, na przegubach, na krzyżakach,na dyfrach itd.i myślę że te różne nieciekawe hałasy z którymi się zmagam tu mają swe źródło i żeby dalej z tym walczyć należy przede wszystkim to wyeliminować.
forek55, zeby to sprawdzić wystarczy na podnośnik koła w góre i D a i na przeglądzie wyjdzie niby powinno sie podność tył względnie przód przy sprawdzaniu hamulców jeśli bedzie spięte to powinno wyjść (tak mi sprawdzali na nowej diagnostyce)- mają jakeś zabezpieczenia które wyczówają spięcie osi.
cała debata jest w jednym z tematów.
cała debata jest w jednym z tematów.
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269