Każda Polka kocha Hołka

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Re: Każda Polka kocha Hołka

Post 7 mar 2015, o 22:12

jarmaj pisze:
stach22 pisze: A przepisy masz w dupie? :->
Jeżeli stoją w przeciwieństwie do zdrowego rozsądku? Tak, to dokładnie tak.
Ciężką drogę życia obrałeś,ale za to ciekawą i bezkompromisową:->
Powodzenia :->

:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 mar 2015, o 22:20

stach22, pieprzysz 3x3. Odpowiedz; rozumiesz różnicę czy nie?
Odnoszę wrażenie, że brniesz.
Niedostosowanie do nadmiernej robi wielką różnicę!
Mamy teren zabudowany, jedzie traktor, mam na zegarze 48, traktor 30.
Walę mu w doopę.
Jadę zgodnie z przepisami!
Ale nie dostosowałem, gdyz mu przyje... w plecy!
Znaczy, nie dostosowałem....
Czaisz, or not!?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 mar 2015, o 22:36

stach22 pisze:
jarmaj pisze:
stach22 pisze: A przepisy masz w dupie? :->
Ciążką? Raczej normalną, która nie robi z człowieka bezmyślnego idioty, tylko zostawia mu przestrzeń na myślenie.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2015, o 22:36

To twój przykład.Dobry,lecz pokazuje tylko jeden aspekt zagadnienia.
A teraz mój przykład:
Jest ograniczenie do 90 km/h.
Ty i pan hołek przekraczacie go o ok 100 km/h.
To dostosowaliście prędkość do panujących zasad(czyt. warunków) na drodze czy nie?

Jeśli twierdzisz,że to zły przykład,to powiedz proszę,czy:
- nadmierna prędkość jako powód wypadków jest gdzieś wymieniony niezależnie?
-czy jest zawarty w jakiejś innej przyczynie(np.niedostosowanie prędkości)?
-czy może taki powód w ogóle nie figuruje w statystykach policyjnych?

A w ogóle to czego dowodzisz?Że przekroczenie prędkości o 60-100km/h nie zwiększa ryzyka wypadku na polskich(w szczególności) drogach???

PS.W odpowiedzi na Twoje pytanie-nie pieprzę,ale dzień się jeszcze nie skończył ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2015, o 22:39

Konto usunięte pisze:
stach22 pisze:
jarmaj pisze:
Ciążką? Raczej normalną, która nie robi z człowieka bezmyślnego idioty, tylko zostawia mu przestrzeń na myślenie.
Ciężką,bo do dziś zdawało mi się że trochę trudno żyć mając w dupie przepisy.

Przypomnę,że rozpatrujemy posiadanie przez jarmaja przepisów w dupie,jeśli stoją w sprzeczności z pojmowanym przez Niego zdrowym rozsądkiem.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2015, o 22:54

O,a tutaj Pan Hołek w kampanii wyborczej do parlamentu Europejskiego o przekroczeniu dozwolonej prędkości-"czyli limity prędkości ratują życie" :lol:

http://www.holowczyc.eu/bezpieczenstwo11.php

W tym artykule wyraźnie jest postawiony znak równości między niedostosowaniem prędkości do panujących warunków z przekroczeniem dozwolonej prędkości-drugi i trzeci akapit.
I nie ma co dalej brnąć w głupie gierki słowne.

To może przekonujcie o swoich racjach Pana Hołka a nie mnie zgodnie z tym co powyżej:lol: :lol: :lol:

PS.Paranoja :->

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 7 mar 2015, o 23:56

stach22 pisze: Ciężką,bo do dziś zdawało mi się że trochę trudno żyć mając w dupie przepisy

Spoko, lepiej późno niż wcale odkryć, że jest też świat po drugiej stronie (złotej klatki )

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 00:17

jarmaj pisze:
stach22 pisze: Ciężką,bo do dziś zdawało mi się że trochę trudno żyć mając w dupie przepisy

Spoko, lepiej późno niż wcale odkryć, że jest też świat po drugiej stronie (złotej klatki )
hura :->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 09:15

stach22, dzień dobry.
Ty piszesz o +100 niezgodnym z prawem, ja pisałem o wrzuceniu do jednego wora przekroczenia prędkości i niedostosowania prędkości do warunków drogowych.
Drugi raz nie będę się rozwodził w tej materii.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 09:47

FUX pisze:stach22, dzień dobry.
Ty piszesz o +100 niezgodnym z prawem, ja pisałem o wrzuceniu do jednego wora przekroczenia prędkości i niedostosowania prędkości do warunków drogowych..
Powyżej w dwóch postach dowiodlem,że pojęcie "nie dostosowania" obejmuje również "przekroczenie".Pisał o tym wymiennie również pan hołek w swoim spocie,też dałem linka.
To raczej ja wolałbym się nie powtarzać w tym temacie.Nie doczytałeś czy się nie chcialo?
Nie polemizuj ze mną tylko z faktami.
W razie czego dowiedź, że tak nie jest.

Aha,i dzień dobry :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 09:58

Ciężki przypadek tego Hołka.

Całe szczęście większość tu piszących potrafi oprócz literalnego odczytania limitu prędkości ze znaku drogowego, dokonać oceny bazującej na rozumie :-p

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 10:18

Konto usunięte pisze: Całe szczęście większość tu piszących potrafi oprócz literalnego odczytania limitu prędkości ze znaku drogowego, dokonać oceny bazującej na rozumie :-p
Czyli brak argumentów,więc pewnie coś tam dotarło ;-)

No chyb,że:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=hrs-MPsHvR4 :lol:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 11:03

Nie stach22, to nie jest coś, co można uargumentować. Albo potrafisz to ocenić rozumem, albo trzymasz się kurczowo przepisów. Innej metody nie ma :-)

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 8 mar 2015, o 11:14

Rommel pisze:Żadne ale to żadne regulacje prawne nie zastąpią zdrowego rozsądku. A im prawo bardziej "precyzyjne", tym człowiek ma mniej swobód, i tym bardziej to prawo zaczyna być ze sobą sprzeczne. Produkujemy i tak rekordowe ilości przepisów.
Widzę,że w Twoim przypadku punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 8 mar 2015, o 11:38

problem z "niedostosowanie prędkości" polega na zupełnie czymś innym.
chodzi o to, że przekroczenie dozwolonej prędkości oznacza bardzo konkretne, mierzalne wydarzenie. "niedostosowanie", to zwrot używany w ich raportach panów policjantów, który arbitralnie, PO WYPADKU, wymyślają jak była tegoż przyczyna. nasi wybitnie zaangażowani w swój zawód stróże porządku wtedy, kiedy nie znają/nie chce im się znaleźć/nie mają czasu... najczęściej wpisują owo tajemnicze "niedostosowanie" jako przyczynę wypadku.

w skrócie:
przekroczenie prędkości następuje wtedy, kiedy jedziesz szybciej niż nakazuje znak. "niedostosowanie" to nigdzie nie zdefiniowany zwrot, który jest używany w raportach powypadkowych, przez policjantów, którym WYDAJE SIĘ że taka był przyczyna wypadku.

różne słowniki języka polskiego są już dostępne w necie. nawet nie trzeba kupować grubych książek. w każdym z nich można znaleźć DWA osobne hasła:
przekroczenie
niedostosowanie

i żadna kazuistyka tego nie zmieni.

a co do zabijającej prędkości (pisałem 50 razy, napiszę 51, ale inaczej), to używane jako miara bezpieczeństwa wskaźniki HIC i NIC wyliczane są z przyspieszeń.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 8 mar 2015, o 12:05

Niedostosowanie nie może być pojęciem ściśle zdefiniowanym i niestety musi polegać na kazuistyce. Nie jest to zwrot używany dla wyjaśnienia nieustalonych przyczyn zdarzeń drogowych, a najogólniej rzecz biorąc chodzi o naruszenie praw fizyki lub jazdę wbrew zdrowemu rozsądkowi. Jeśli jedziesz po zalodzonej autostradzie 140 km/h, to nie przekroczyłeś dozwolonej prędkości, ale wylecisz na pierwszym łuku na pewno, bo nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze. Jeśli jedziesz poza terenem zabudowanym 90 km/h, na której jest tzw. wzmożony ruch pieszych (bo np. jakaś duża impreza jest w pobliżu drogi) i kogoś potrącisz, to też nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze.
IMHO, jeśli Hołek jechał te 204 km/h po krajówce, to jakie warunki by nie były, przesadził.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 8 mar 2015, o 13:07

Konto usunięte pisze:najogólniej rzecz biorąc chodzi o naruszenie praw fizyki lub jazdę wbrew zdrowemu rozsądkowi.
tak. to jest teoria.

a teraz praktyka:
jesienny poranek, przymrozek, ale sucho i słońce świeci. podkreślam: sucho. droga dwucyfrowa a na niej ostry zakręt. na zakręcie zamarznięta kałuża. kierowcy dojeżdżają do zakrętu, ZWALNIAJĄ, wjeżdżają w zakręt, lód wyrzuca ich na przeciwny pas ruchu i bum. trzy stłuczki. ponieważ zakręt ostry, więc prędkości takie, że tylko stłuczki.
co wypisuje policja? trzy razy "niedostosowanie prędkości".

a co jest prawdziwym powodem wypadku? zamarznięta woda. skąd ona się wzięła, skoro sucho? otóż na pobliskiej posesji albo coś pękło, albo ktoś coś podlewał. żaden z policjantów nawet nie pomyślał o tym, żeby w ogóle spojrzeć w stronę posesji. o jakiś pouczeniach, karach itp nie wspominają.

no, ale do statystyki poszły 3 wypadki z powodu...
przekroczenia prędkości, jak usiłują wmówić nam niektórzy.

podobnych historyjek związanych z wypisywaniem raportów znam mnóstwo. jeden z moich kolegów dobrych kilka lat "robił za" biegłego w sądach. bolesna prawda jest taka, że wielu policjantów nie jest przygotowanych do tego, żeby rzetelnie oceniać przyczyny wypadków. co gorsza, nawet nie są tego świadomi.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 13:23

Cóż, na głupotę nie ma rady ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 13:46

Konto usunięte pisze:Cóż, na głupotę nie ma rady ;-)
Niby nie.
Ale konsekwencje głupoty ponoszą nie ci, co powinni.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 13:49

Powinien. I może ponieść. Bez względu na to, czy ma OC, czy go nie ma.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 8 mar 2015, o 15:34

no to jeszcze teraz wracając do głównego nurtu wątku:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=I-AvBnHp8ys
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 mar 2015, o 16:54

stach22 pisze: Niemiec,Amerykanin dostosowuje się do prawa,bo nie ma wyjścia, Polak dyskutuje,bo tak został nauczony.
w każdym z tych krajów możesz nie zgodzić się ze stanowiskiem policji i zwyczajnie iść do sądu.
No chyba, że masz jakieś dane, że za przekroczenie prędkości i dyskutowanie dostajesz ołów w łeb. ;-)

Np. o ile dobrze pamiętam, w Australii, gdzie policja jest trochę jak w USA był jeszcze niedawno (nie wiem czy jest) przepis, że pościg można prowadzić do 170 czy 180km/h. Powyżej tej prędkości musiały być już helikoptery i inne bajery. Uznano, że pościg przy takich prędkościach jest zwyczajnie zbyt niebezpieczny dla samych policjantów jak i współużytkowników.
A to jest kraj, w którym za takie udowodnione przekroczenie Twoje auto idzie na aukcje lub żyletki.

Także, ten. Nie ma co się ekstytować doniesieniami z TVN, że policja wali do Ciebie dwie serie jak tylko coś się odezwiesz ;-) Mam zwyczajnie wrażenie, że tam jest prosta zasada - wykonywać polecenia podczas czynności tak żeby policjant mógł bezpiecznie wykonywać pracę, co nie znaczy być bezmózgim baranem idącym na rzeź.
Mało tego sądownictwo w takim USA działa tak, że jak się okaże, że masz rację to i dom sobie może kupisz z odszkodowania. A przy tym wszystkim tam, w przeciwieństwie do Polski, działa jakoś lepiej domniemanie niewinności. Mi tam taki układ by pasował.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 8 mar 2015, o 17:14

Alan, Alan, Alan! pisze: A przy tym wszystkim tam, w przeciwieństwie do Polski, działa jakoś lepiej domniemanie niewinności.

W Polsce również działa znakomicie, o ile jesteś co najmniej posłem.

Chociaż w hAmeryce też sobie kpią.
Obrazek
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubione posty: 0

Post 8 mar 2015, o 17:18

bojar - ależ oczywiście. Gdyby każdy był w stanie myśleć logicznie i przewidywać, żadne przepisy byłyby niepotrzebne. Zresztą już kiedyś zaznaczyłem, ze nasze prawo jest chore. Choćby wspomniane ograniczenia - z czasów gdy choćby nikt nie słyszał o ABS czy oponach z różnymi mieszankami.

A że jesteśmy narodem kombinatorów - to cóż, niestety.

Pocieszam się że w piątek usłyszałem od prokurenta spółki, która ma też swój oddział w Niemczech, że Niemcy nauczyli się szwindli od nas :giggle: . Nawet idzie im lepiej - oddział niemiecki ledwo zipie, lepiej idzie polskiemu :giggle:

Z tym - czy to pocieszające?

Fux świetnie to ujął w ostatnim wpisie - dodać należy, że często ci lepsi tracą na rzecz tych gorszych, gdy prawo jest ze sobą zrównywane. Ja np 3krotnie leżałem na asfalcie a motocykl obok - raz, przez panią która się spieszyła, drugi, przez dziadka który wyjeżdżał z podporządkowanej, trzeci - przez ojca, który wraz z córka i żoną nie popatrzył się wyjeżdżając z korku. Za każdym razem miałem prędkość poniżej 40 km/h - i pewnie dlatego żyje. Mimo tego że w jednym wypadku chwile wcześniej jechałem autostradą z katowic do Krakowa grubo dwie paki, a uderzyłem w gościa przy 10 km/h - shamowałem z 30. Za każdym razem jednak - nie było to z mojej winy. I kazdy z tych kierowców również miał znikomą prędkośc. Co nie zmienia faktu - że cała trójka nie dostosowała prędkości.

P.S. Dodam słynne - "byt określa świadomość". Niestety prawdziwe.
"Non homo sed vero mentula magna minax."

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2015, o 17:51

Alan, Alan, Alan! pisze:
stach22 pisze: A przy tym wszystkim tam, w przeciwieństwie do Polski, działa jakoś lepiej domniemanie niewinności. Mi tam taki układ by pasował.
Ehem,ale w trakcie osądzania sprawy przez sąd lub biegłych :->
A zanim do tego dojdzie po złapaniu delikwenta na przekroczeniu o jakieś 100 km/h jest co następuje:
1.łapy i reszta na mache
2.nóżki szeroko
3.macanko
4.ewentualnie kajdanki gdyby domniemany celebryta zamierzał dyskutować ;-)

Domniemanie niewinności działa też u nas,nie ma co fetyszyzować.
W końcu dopadli też Kurskiego i jemu podobnych.

Trochę gorzej z egzekwowaniem zakazu prowadzenia pojazdu dla lokalnych skorumpowanych bonzów jakości burmistrza Pułtuska.

ODPOWIEDZ