Same dobre wiadomości
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Re: Same dobre wiadomości
Nie okolic Krakowa, lecz z Małopolski. A tak swoją drogą ciekawe, że na pozostałym obszarze przyjął się rusycyzm (z zaboru rosyjskiego) - "na dworze", względnie, o zgrozo, "na dworzu"FUX pisze:
gregski,
To tak pod mieszkańców okolic Krakowa...

Obydwie formy na dworzu poprawne ;) jak by nie patrzec jest to geograficznie umotywowane ;) So, chcesz powiedziec, ze nie cieszysz sie z wyzwolenia? :))))
- So What!
- 6 gwiazdek
Cieszę się oczywiściegregski pisze:
Obydwie formy na dworzu poprawne ;) jak by nie patrzec jest to geograficznie umotywowane ;) So, chcesz powiedziec, ze nie cieszysz sie z wyzwolenia? :))))

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
So What! pisze: A tak swoją drogą ciekawe, że na pozostałym obszarze przyjął się rusycyzm (z zaboru rosyjskiego) - "na dworze", względnie, o zgrozo, "na dworzu"![]()
Bzdura z tym rusycyzmem

http://sjp.pwn.pl/szukaj/na-dw%C3%B3r.htmlW 1914 r. Kazimierz Nitsch w klasycznym artykule Odrębności słownikowe Poznania, Krakowa, Warszawy konstatował:
na pole (wyjść), na polu (zimno) Kr[aków] – na dwór, na dworze P[oznań], W[arszawa], Lwów; i w Kr. dziś coraz częściej dwór, a archaiczne pole w wymienionych zwrotach ginie.
Ergo:
1. Poznań nie był w zaborze rosyjskim, więc "na dworze" nie może być rusycyzmem.
2. "Pole" to archaizm. Przetrwał w Krakowie jako skamienielina.
Ale ja bardzo lubię różnego rodzaju regionalizmy, więc i krakowskie "na pole" traktuję z sympatią.

Przy okazji, z upodobaniem w Warszawie proszę o wekę, niestety sporo ludzi wie już o co chodzi i nie ma efektu "Hę?", może zresztą to imigranci

W sensie, że jakiś produkt w tym „opakowaniu"?Konto usunięte pisze: Przy okazji, z upodobaniem w Warszawie proszę o wekę,
tak jak ja na śląsku w mięsnym pytam o leberę - to kobiety się dziwnie patrzą 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
z glancem nie lubię
wolę z owocem
wolę z owocem

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Ćwierć funta leberki ?busik pisze:tak jak ja na śląsku w mięsnym pytam o leberę - to kobiety się dziwnie patrzą

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- So What!
- 6 gwiazdek
Wiem. U nas tez. Pisałem o tym, o czym najprawdopodobniej chciał wspomnieć FK.FUX pisze:So What!, u nas to jest coś takiego...
Leberkę w sklepie usłyszysz.leon pisze: Ćwierć funta
Pokolenie operujące funtami już na wymarciu.

Podobnie jak z farynią, siekanym, kanką, ryczką, etc.
jarmaj pisze:A co to jest...?busik pisze: o leberę
widać kto z wielkopolskiFUX pisze:Pasztetówka, wątrobianka najczęściej w jelicie nat. wędzona.

pasztetów na śląsku pełno, ale żeby leberkę znaleźć to czasem jak strzał w totka
cóż, sąsiad wiele lat pracował w zakładach mięsnych. jedynym wyrobem którego nie chciał nawet tknąć była wątrobiana.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
FUX, to było naście lat temu albo i więcej jak jeszcze obowiązywała polska norma.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Patrzę na produkcję wędlin i mięsa od 1979 r.Nie ma tragedii, choć czasem to coś woła o pomstę do nieba.Jak wszędzie indziej.
Pamietajmy o Wołyniu.
inquiz, uwierz, że jak kara to max. 500 zeta lub wycofanie ze sprzedaży towaru za 1000, to nikt nie patrzy na skład, normy, etc. tylko robia tak, aby woda, białko i tłuszcz sie trzymaly.
A klient kupi, jak kiełbasa będzie w detalu po 6, bo tani.
Ida święta i obserwujcie ceny białej kiełbasy.
Biala parzona w sklepie firmowym na prowincji to około 15-18 zł
Dobra ale nie wybitna.
Markety zaproponuja surową po 5,99 i będziesz jej durszlakiem szukał w garnku, jak przy parzeniu zagotujesz.
A klient kupi, jak kiełbasa będzie w detalu po 6, bo tani.
Ida święta i obserwujcie ceny białej kiełbasy.
Biala parzona w sklepie firmowym na prowincji to około 15-18 zł
Dobra ale nie wybitna.
Markety zaproponuja surową po 5,99 i będziesz jej durszlakiem szukał w garnku, jak przy parzeniu zagotujesz.

FUX, tutaj jestem wierzący i nie trzeba mnie przekonywać. Jak wyrób kosztuje tyle co kilogram żywca w skupie albo niewiele więcej to nawet nie trzeba wielkiej dedukcji wykonać aby wiedzieć co to jest. 

Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!