To sam nie wiem, Forek 2010 ma 50/50 czy 50/50 na pierwszym, i potem 90/10, czy zaraz sie okaże że mam napęd na przednie lewe, i prawe tylne koło :D
A na fizyce fakt, spałem. Jedyny przedmiot wraz z niemieckim i programowaniem który w szkole sredniej olewałem ;]
Napęd Forestera zależny od skrzyni manual/automat?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Napęd Forestera zależny od skrzyni manual/automat?
Szkoda, bo to baaaardzo ciekawy przedmiot. I ważny. Ale nigdy nie jest za późno na podrążenie tematu.Rommel pisze:
A na fizyce fakt, spałem.

- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nie nie, choćbym próbował, to nie ;)
Umiem wystarczająco zeby podstawy załapać, ale kłócił się nie będę, bo tak już mam ze jak sie nie znam to pytam
Czyli, jednym słowek - Forek 2,5 X z automatem US ma rozdział 90 % na przód, 10 % na tył, i błyskawicznie może tą moc przekazać na tył w razie uślizgu, w stosunku 60:40(czy tam 50:50, whatever) ? Czemu nie zrobili takiego pokrętła jak w Imprezach?
Umiem wystarczająco zeby podstawy załapać, ale kłócił się nie będę, bo tak już mam ze jak sie nie znam to pytam

Czyli, jednym słowek - Forek 2,5 X z automatem US ma rozdział 90 % na przód, 10 % na tył, i błyskawicznie może tą moc przekazać na tył w razie uślizgu, w stosunku 60:40(czy tam 50:50, whatever) ? Czemu nie zrobili takiego pokrętła jak w Imprezach?

"Non homo sed vero mentula magna minax."
- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Panowie, odkryłem program ActiveOBD. Do Subaryny. Pokazuje na bierząco dokłądnie tempreatury płynów, spalania, napięcia akumulatora, i inne takie bzdety.
Ale pokazuje też ile napędu idzie na tył.

Gdzieś wyczytalem że do roczników 2012 wzwyż(chyba w opcjach programu), ale u mnie też ładnie śmiga. Pokazuje ile napędu idzie na tył, ile przód. No i przykładowo przy normalnej jeździe, 4 bieg i 60 km/h pokazuje 80 przód 20 tył, do 25 %. Wystarczy lekko klepnąć gaz, nawet do 65 % leci na tył.
Skrzynia AT, 2010 US spec 2,5 jakby kogoś interesowało.
Oczywiście nie wiem na ile wierzyć temu programowi ;)
EDIT:
Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
Ale pokazuje też ile napędu idzie na tył.

Gdzieś wyczytalem że do roczników 2012 wzwyż(chyba w opcjach programu), ale u mnie też ładnie śmiga. Pokazuje ile napędu idzie na tył, ile przód. No i przykładowo przy normalnej jeździe, 4 bieg i 60 km/h pokazuje 80 przód 20 tył, do 25 %. Wystarczy lekko klepnąć gaz, nawet do 65 % leci na tył.
Skrzynia AT, 2010 US spec 2,5 jakby kogoś interesowało.
Oczywiście nie wiem na ile wierzyć temu programowi ;)
EDIT:
Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
"Non homo sed vero mentula magna minax."
- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
fajny soft
ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
Pracy szukam praca mnie szuka
Rommel, co masz podpięte pod gniazdo OBD?
Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.
Troszkę się tym bawiłem - inne oprogramowanie ale wyniki bardzo podobne - niezależnie od prędkości pokazywało 30%, na 1. biegu do 95% (dla Imprezy 2.5i 2007).Rommel pisze: Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.
Z moich testów wynika, że nie - nie zobaczysz temp. oleju, temp. ATF w skrzyni no i kilku rzeczy związanych z TCU - np. % na tył, % lock up, wybranego biegu, itp.zgrocca pisze: ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
- zgrocca
- 3 gwiazdki
czyli za mało elektroniki mój ma :(citan pisze:Z moich testów wynika, że nie - nie zobaczysz temp. oleju, temp. ATF w skrzyni no i kilku rzeczy związanych z TCU - np. % na tył, % lock up, wybranego biegu, itp.zgrocca pisze: ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT
czy coś w ogóle pokaże?
- zgrocca
- 3 gwiazdki
dokładnie ...gdzieś to tu na forum było tyle że dla starszych z AT 02-08 był schemat jak wpiąć rezystor dużej mocy a oporem zbliżony do solenoidu w ten obwód także zawsze było 50/50 ...wniosek wprawny elektronik zrobił by na tranzystorze mocy.. to co jest w nowszych SU a przynajmniej "manualny" rozdział albo z "jogiem" żeby "do-momentować" chwilowo którąś oś ...tak sobie luźno myśle.. nie żeby coś z tego miało wynikać tyle że to nie od strony softu tylko hardweru grzebaniecitan pisze:Rommel, co masz podpięte pod gniazdo OBD?
Troszkę się tym bawiłem - inne oprogramowanie ale wyniki bardzo podobne - niezależnie od prędkości pokazywało 30%, na 1. biegu do 95% (dla Imprezy 2.5i 2007).Rommel pisze: Po dłuższych testach prawie zawsze pokazuje 28 %-30 % podczas jazdy czy to 60, czy 110 bez przyspieszania. Momentami pokazywało nawet 80 % na tył przy bucie w spód przy 80 km/h trybie sport - czy to możliwe?
Correct, the app shows the transfer solenoid duty. You shouldn't take it as an exact absolute torque transfer ratio.citan pisze:Z tego co lukass kiedyś powiedział, to te "%" to wysterowanie solenoidu - jak to się ostatecznie ma do tego ile momentu idzie na tył, tak naprawdę nie wiadomo.
Only CAN-bus models (2008+) have a chance to get working. MT models have no AWD, no transfer rate can be shown.zgrocca pisze:fajny soft ktoś podpinał w starszych modelach mp MY 2006 ? z MT czy coś w ogóle pokaże?