Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Re: Auto dla dziada

Post 28 mar 2015, o 11:15

O to to. I zostanie tylko kroczek żeby furka nie pozwoliła nam jechać szybciej :cry:

Samsung&tapatalk

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 mar 2015, o 11:19

Лукашэнка pisze: ba, nawet uchroni nas przed punktami karnymi:
http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowy-sy ... tem/btns5h
Było...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 28 mar 2015, o 11:28

jarmaj pisze:
Лукашэнка pisze:ba, nawet uchroni nas przed punktami karnymi:
http://moto.onet.pl/aktualnosci/nowy-sy ... tem/btns5h
:mrgreen:
Elektroniczny wspomagacz cioty drogowej.
Masakra, juznie bedzie 10 czy 20 kmh plus tylko tyle ile licznik pokazuje :-/
Gutek, szykuj dodatkowe ubezpieczenie lakieru porysowanego od gwozdzia...

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 28 mar 2015, o 11:32

Nie ma strachu. Ostatnio odkryłem - po reorganizacji znaków w okolicy, że w jednej z wiosek ograniczenie to albo 50, albo 90, zależnie od tego, którą uliczką się dojedzie, i to jest tylko kolejny kwiatek. Ciekawe jak Ford sobie poradzi z tym naszym b*rdelem. Tu nawet najlepsza sztuczna inteligencja nie pomoże.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubione posty: 0

Post 28 mar 2015, o 12:45

Łukaszenka, to nie na moją kieszeń na razie, a jak będę miał kupować 4-5 letniego, to chyba nadal sie na WRXa skusze :)

Wogóle co to k*rwa za auto sportowe, którego silnik nazywa się ECOBoost :thumb:

Tak z innej beczki, w którym serwisie można zamawiać cześci do subaru i jest ogarnięty sprzedawca? Bo potrzeba mi zaworka koła 28191SA000(delikatnie ponoć może puszczać niedługo według oponiarza, wiec wole mieć prewencyjnie w garażu), a w Rzeszowie powiedzieli mi że do kupienia tylko z czujnikiem ciśnienia, oryginał 700 zł, mają zamiennik za 240 zł :wall:

Chciałem się przejechać XV, na razie nie ma, i pan nie wierzy w spalanie Arno - "to jest niemożliwe, nie powinien palić więcej jak 13-14 litrów nawet z boxem, chyba ze jakiś chiński ekstremalnie nieaerodynamiczny" :thumb:

citan, tak jak lineasist na poliskich drogach :thumb:
"Non homo sed vero mentula magna minax."

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 16:04

Лукашэнка pisze: Fabia III z nowym 1.2 tsi, w wersji 110KM i 7-biegową przekładnią DSG to już jest nienajgorsza opcja,
choć oczywiście pozostaje daleko w tyle za Ibizą V z 1.4 tsi 140KM, a nie mówiąc już o wersji Cupra 180KM (jeśli komyś wystarczy jedna para drzwi)

I jeśli ktoś kupuje auta tylko wierząc ślepo w katalogi i testy w poniemieckiej prasie motoryzacyjnej :lol:

Wolałbym dać sobie dłoń odciąć niż wywalić pieniądze do śmietnika kupując cokolwiek napędzane 1.4 TSI :cofee:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 mar 2015, o 17:04

Konto usunięte,
wolny wybór, oczywiście.

Ja miałem okazję przejechać kilka tysięcy kilometrów 1.4 tsi 140KM, koledzy z pracy jeżdżą 1.4 tsi 122 KM (dwóch ma nawet zagazowane). Nie narzekają.
Jeździłem też fordowskim 1.0 ecoboost 100 KM. Bez problemu.
Oczywiście, że nie są to silniki idealne. Jednak dalece bardziej przyjemne w użytkowaniu od wolnossących o porównywalnych, czy nawet trochę większych mocach.
Mają też kilka zalet w stosunku do diesli, np. to, że nie zamarzają w zimie.
Dlatego wolałbym takiego np. paska 1.4 tsi 160 KM, niż to co wkładają obecnie do Subaru, łącznie z benzyną 2.5 177KM.

Znośny jest ewentualnie nowy silnik Mazdy 2.5 192 KM. Przejechałem się nową Mazdą 6. Ujdzie.
Jednak mimo wszystko wolę jakikolwiek turbodoładowany śmietnik od tego wolnego ssaka.
Dlatego nie zamówię szóstki. Choć poliftingowa MY2016 kusi, bo ma sporo fajnych poprawek w stosunku to też już niezłej poprzedniczki.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 mar 2015, o 17:16

Kolega zakupił nową Avensis właśnie dlatego, żeby nie kupować Vieśwagena z tym silniczkiem malutkim, a na V6 go nie było stać :cofee:

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 17:24

Rommel pisze:Kolega zakupił nową Avensis właśnie dlatego, żeby nie kupować Vieśwagena z tym silniczkiem malutkim, a na V6 go nie było stać :cofee:
Przecież jest jeszcze coś takiego jak gwarancja.

Avensis?
Najmocniejsza benzyna to u nich 2.0 152KM? Z momentem 196Nm dostępnym przy 4000 obr/min?
Co kto lubi...
Ale po jeżdżeniu turbo, trzeba by się długo przyzwyczajać.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 17:48

M<nie ciekawi takie zjawisko:
Cały prawie świat ma wyprane mózgi genderyzmem, poprawnością polityczną, CO2... nikt nie śmie powiedzieć, że problem teoryzmu to prpeblem religijny itde... młode pokolenia kompletnie nie rozumieją jak są całkowicie manipulowane.
I to samo zjawisko daje się zaobserwować w motoryzacji. Kilku naszych kolegów ulega poprawności politycznej i poddaje się naciskom prasy, mediów, sił politycznych... i nagle stwierdza, że owe gówniane małe silniki z turbo to jest mistrzostwo świata. A nie oszukujmy się to jest gówno wmuszone nam wszystkim, przez nastęĻnych manipulatorów czyli ekobandyterkę.
Nie dajcie się zwariować. nie wierzcie w ani jedno słowo NIKOGO. Wierzyć można jarmajowi, bo se nie dał mózgu zlasować.
Pisze nasz kolega: o silnikach wkładamnych do Subaru - a czymże one się różnią od tego, który miałem w STI? Prawie niczym. XV że pali? A CH mu w De, niech se na tej szosie raz do roku spali. Zresztą teraz jest bez szans, bo kombi (2.0) kupione! A w mieście pali dokładnie tyle samo MOJEJ ŻONIE, co alfa 1.4 170km.

PDDAJECIE SIĘ KOLEDZY ZŁU. Zło jest wszędzie.
Jeszcze chwila i nie będzie samochdów, będą fotele na kółkach z dachem. Droższe czy tańsze, bo będzie wygodniej, ciszej, ale to samo będzie jechać, a my będziemy sobie czytać wtedy... gówno! Ostatni gwizdek, żeby kupować prawdziwe auta. Może trzeba było STI jednak wziąć, się zastanawiam po ptakach...
Na złość, a jak wygram Lott to wielkie AMG... Najlepiej w GLK żeby w ogóle nie jeździło... KOLEDZY WYTKNĘLI BŁĄD EDYTORSKI OCFZYWIŚCIE ŻE G!!!!!!

Wylecjie sobie wiadro wody na łeb! Downsajzynk to to samo ci wiatraki - jeden badziew tylko my za to płacimy!!!!A koncerny łapska zacierają.
Martwicie mnie! Tyle wam powiem, ja dziad.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2015, o 01:02 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 mar 2015, o 17:51

Arno, czego się Kulega najarał?
:mrgreen:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 28 mar 2015, o 17:52

Arno, GL, kochanieńki. GLK to takie pierdzikółko jest...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 mar 2015, o 18:19

GLK to pierdopęd rozmiarów Forka :D

Ja tam sie usmiecham do LEgasia 3,6 którego w tym roku wypuścili, jest szansa że za 2 lata Paweł mi ściągnie ładnego :cofee:

Globalne ocieplenia i kasa w to pompowana to największy przekręt w historii ludzkości, i to chyba wiemy ;)

Wspomnijmy że te auta może sa fajne nowe. Ludzie kupujący przeciętnie kupują minimum 10 latka. Zagadka - ile razy bedzie miało wymieniony silnik takie auto z niemiec, lub po jakim czasie od zakupu kupujący sie popłacze/spali go w rowie? To nie jest problem ludzi kupujących nowe auta :)

Nawet mój szef pare lat temu stwierdził, że jednak nie opłaca się kupować nowych auta w salonie, i kupuje z USA, najlepiej z silnikiem 4 litry wzwyż. A to co wyda na benzyne(czy gaz) - to to co reszta musi wydać na nowe auto + jeszcze mu zostanie.

Co nie zmienia faktu że Arno chyba... :thumb:

Polecam na ukojenie nerwów :mrgreen: :

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... f2058817d4

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 22:27

Arno,
jeśli Ci potrzebne auto na trzecią wojnę światową, to faktycznie trzeba było pomyśleć o czymś solidniejszym mechanicznie, a nie tej zabawce z inteligentnymi ledowymi reflektorami i tuzinem innych protez.
Może i Sti...
Ale najlepiej to to:
http://otomoto.pl/jeep-wrangler-iii-dem ... 42939.html

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 28 mar 2015, o 23:14

Azja niech jeździ swymi, Ameryka swymi, Europa swymi. Amen.
Pamietajmy o Wołyniu.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 28 mar 2015, o 23:27

stefanekmac pisze:Azja niech jeździ swymi, Ameryka swymi, Europa swymi. Amen.
A Afryka czym?

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 23:28

stefanekmac pisze:Azja niech jeździ swymi, Ameryka swymi, Europa swymi. Amen.
trafna uwaga!

W takim razie, małe sprostowanie sugestii dla Arno:
http://otomoto.pl/mercedes-benz-g-500-w ... 68095.html

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 mar 2015, o 23:38

danikl pisze:A Afryka czym?
swymi?

Obrazek

;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 00:10

Лукашэнка pisze: Ja miałem okazję przejechać kilka tysięcy kilometrów 1.4 tsi 140KM, koledzy z pracy jeżdżą 1.4 tsi 122 KM (dwóch ma nawet zagazowane). Nie narzekają.
Jeździłem też fordowskim 1.0 ecoboost 100 KM. Bez problemu.

Po pierwsze primo, kilka tysięcy to i w Dacii Logan da się wytrzymać. A tysiące rozpadniętych 1.4 TSI same się nie zrobiły.
Лукашэнка pisze: Oczywiście, że nie są to silniki idealne. Jednak dalece bardziej przyjemne w użytkowaniu od wolnossących o porównywalnych, czy nawet trochę większych mocach.

Po drugie primo, nie wiem co jest przyjemnego w słuchaniu terkotu trójcylindrowca spod maski, ale SM to nie tylko oznaczenie rejestracyjne Mysłowic :cofee:
Лукашэнка pisze: Mają też kilka zalet w stosunku do diesli, np. to, że nie zamarzają w zimie.

Po trzecie primo, benzyna i gaz też mogą zamarznąć w zimie, i słabość diesli akurat nie tu leży.
Лукашэнка pisze: Dlatego wolałbym takiego np. paska 1.4 tsi 160 KM, niż to co wkładają obecnie do Subaru, łącznie z benzyną 2.5 177KM.

Po czwarte primo, to są bardzo porównywalne silniki osiągami, natomiast kulturą pracy Subaru bije VW na głowę i to akurat nie jest moja opinia tylko kierownika Paska CC a ja mogę tylko przytaknąć. :cofee:

A po piąte primo, to nie ma już paska 1.4 160 KM, jest 150 KM. :cofee:
Лукашэнка pisze: Jednak mimo wszystko wolę jakikolwiek turbodoładowany śmietnik od tego wolnego ssaka.

Po szóste primo, wolę Mustanga GT 5.0, wolnossącą V8, od każdego turbodoładowanego bździdła, choćby też robiło 542 Nm.
Лукашэнка pisze: Przecież jest jeszcze coś takiego jak gwarancja.

Po siódme primo, nie po to kupuję samochód żeby stał w warsztacie.

A po ostatnie primo - ultimo....

Arno pisze: Kilku naszych kolegów ulega poprawności politycznej i poddaje się naciskom prasy, mediów, sił politycznych... i nagle stwierdza, że owe gówniane małe silniki z turbo to jest mistrzostwo świata. A nie oszukujmy się to jest gówno wmuszone nam wszystkim, przez nastęĻnych manipulatorów czyli ekobandyterkę.

AMEN

:thumb:

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 29 mar 2015, o 00:15

Konto usunięte pisze: nie wiem co jest przyjemnego w słuchaniu terkotu
Konto usunięte pisze: nie po to kupuję samochód żeby stał w warsztacie.

I dlatego masz diesla od Subaru :o
;-)
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 00:42

lukass, mam bo... mam. ;-)

W warsztacie nie stoi. Jakoś nie chce się psuć.

Nie terkocze jak klasyczny diesel. Da się żyć.

Gdybym mógł kupić Outbacka z FA20F to nie zastanawiałbym się nawet chwili. Ba, nawet FA20D byłoby OK :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 00:57

BILEX -0 moja chiba, jak mawiają CZesi -0 mój błąd. NIE GLK - toż to wstd. G!!!!AMG

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 01:01

Лукашэнка pisze:Arno,
jeśli Ci potrzebne auto na trzecią wojnę światową, to faktycznie trzeba było pomyśleć o czymś solidniejszym mechanicznie, a nie tej zabawce z inteligentnymi ledowymi reflektorami i tuzinem innych protez.
Brałem co było. A nosie mam dodatki.
To primo.
A Merce mam od wielu lat i się nieszczególnie sypią.
W przeciwieńśtwie do 2.0 210 audi po koledze w pracy - bierze olej jak głupie. Typowe...

1.4 to zło. Paliło ścierwo w lecie na autosradzie bez wiatru, bagażńika i puste 18 /100 przy 180. No kpiny kpiny z katolickiej rodziny

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 07:19

Konto usunięte pisze:wolę Mustanga GT 5.0, wolnossącą V8, od każdego turbodoładowanego bździdła, choćby też robiło 542 Nm.
A masz zamiar kiedyś przejść od słów do czynów?
Czy tu podobnie jak u Arno: demagogia sobie, a życie sobie?
:giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 mar 2015, o 07:30

Arno pisze:1.4 to zło. Paliło ścierwo w lecie na autosradzie bez wiatru, bagażnika i puste 18 /100 przy 180. No kpiny kpiny z katolickiej rodziny
No widzisz, a ja jechałem załadowaną Skodą Octavia 1.4 tsi po niemieckiej, a potem naszej A2, w nocy było pusto więc prędkość 160-180km/h bez jakiś wolniejszych fragmentów i nawet dotankowywać nie musiałem, bo spaliła na końcu ponad 600-kilometrowego odcinka autostradowego: 7,8 l/100km.
Polecam katolickim rodzinom! :-)

ODPOWIEDZ