dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 25 mar 2015, o 19:26

busik pisze:apropos świętojebliwych, jak to ładnie ująłeś
"Ciekawe, czy Angelina Jolie wie, że istnieje też rak mózgu... I pytanie, kiedy jej mąż wyrazi radość, że w celu wiecznego życia żona prewencyjnie dokonała amputacji mózgu?" - napisał na Twitterze Tomasz Terlikowski. Skomentował w ten sposób decyzję słynnej aktorki o usunięciu jajników.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/tomasz-t ... zgu/1q5fpx

cokolwiek bym nie pomyślał o tym co zrobiła, to na taki komentarz i to jeszcze publicznie, bym się nie zdecydował
ma trochę dzieci na utrzymaniu, chce życ jak najdłużej bo jest szczęśliwa - to jej decyzja jak to robi
nie podejrzewałem nigdy Terlikowskiego o parcie na szkło, ale widocznie grubo się pomyliłem
Osobliwa wersja miłowania bliźnich ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 mar 2015, o 20:03

busik, a ja jak słuchałem zachwyconego komentarza na temat jej decyzji to pomyślałem tak samo jak Terlikowski.
A nie chodzi o to że ona się zdecydowała bo ma prawo to zrobić w zaciszu swojej prywatności, chodzi o ten szum i robienie z czegoś takiego newsa na główne wydanie wiadomości.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2015, o 21:16

Z jednej strony kpimy z takich informacji, z drugiej strony chcemy wiedzieć kto z kim, co, kiedy (vide popularność serwisów plotkarskich). Mogę się mylić, ale myślę, że ona nie robi z tego zamieszania dla rozrywki, tylko po to, żeby pokazać kobietom, że są metody dzięki którym można uniknąć choroby - która w jej wypadku była bardzo prawdopodobna. Jako kobieta mogę powiedzieć, że to działa, bo po przeczytaniu tego pomyślałam, że nie wiem co mam w genach, a w sumie proste badanie i ew. zabieg może zapobiec strasznym cierpieniom.
Inną rzeczą jest jakość "dziennikarstwa" i tłumaczeń tego tekstu, które infantylizują problem i robią z niej wariatkę. No ale co zrobić jak w "mediach" sami stażyści.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 mar 2015, o 21:43

barbie, częściowo się zgadzam.
ale tylko częściowo bo tragicznie smutne jest, co mamy za autorytety i jakie rzeczy próbuje się nam wciskać podpierając się tymi "autorytetami".
I taki Bono truje o globalnym ocipieniu albo cała czereda artystów walcząca w obronie tolerancji (w obecnym rozumieniu tego słowa niestety).
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 25 mar 2015, o 21:48

barbie, tyle, że to nie jest taki prosty zabieg, tylko operacja. Poza tym trzeba pamiętać o konsekwencjach takiej operacji.
Moja siostra miała taką operację w wieku dwudziestu kilku lat. Do tej pory ma wątpliwości czy dobrze zrobiła i traumę, bo najprawdopodobniej nigdy nie będzie miała dzieci.

Jeśli chodzi o komentarz pana Terlikowskiego to bez względu na powody ujawnienia faktu prze A.Jolie dla mnie coś takiego może napisać tylko osoba pozbawiona współczucia i do bólu cyniczna. Zresztą pan T. nie pierwszy raz dał temu wyraz.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 mar 2015, o 22:19

danikl pisze: Jeśli chodzi o komentarz pana Terlikowskiego to bez względu na powody ujawnienia faktu prze A.Jolie dla mnie coś takiego może napisać tylko osoba pozbawiona współczucia i do bólu cyniczna. Zresztą pan T. nie pierwszy raz dał temu wyraz.
To jest obecny plus internetu , człowiek przeczyta taki wpis " dziennikarza " T . i już wie jaki to człowiek . Pokazał poziom swojej kultury .

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 mar 2015, o 22:37

danikl pisze:barbie, tyle, że to nie jest taki prosty zabieg, tylko operacja. Poza tym trzeba pamiętać o konsekwencjach takiej operacji.
Moja siostra miała taką operację w wieku dwudziestu kilku lat. Do tej pory ma wątpliwości czy dobrze zrobiła i traumę, bo najprawdopodobniej nigdy nie będzie miała dzieci.

Jeśli chodzi o komentarz pana Terlikowskiego to bez względu na powody ujawnienia faktu prze A.Jolie dla mnie coś takiego może napisać tylko osoba pozbawiona współczucia i do bólu cyniczna. Zresztą pan T. nie pierwszy raz dał temu wyraz.
Pisałam o prostym badaniu, nie prostym zabiegu. Wiem, że to nie jest hop-siup i wiem, że to nie jest prosta decyzja.
Uważam jednak, że każda forma popularyzacji prewencji jest dobra i jeśli dzięki A.J. kilka kobiet pójdzie choćby zbadać cycki, to warto o tym mówić.
A jakość autorytetów? No w takim żyjemy świecie, nic nie poradzimy. O ile ocieplenie, czy inna tolerancja to kwestie bardziej mody i światopoglądu, o tyle jeśli mówimy o profilaktyce raka to sprawa jest super ważna i dotyczy wszystkich - i celebrytów i papieży.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 25 mar 2015, o 22:45

barbie pisze:
Pisałam o prostym badaniu, nie prostym zabiegu. Wiem, że to nie jest hop-siup i wiem, że to nie jest prosta decyzja.
Ok, inaczej zrozumiałem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 mar 2015, o 10:40

Dzezza wyleciał z BBC.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 26 mar 2015, o 10:53

FUX pisze:Dzezza wyleciał z BBC.
tak??? spójrz na poprzednią stronę :-p
busik pisze:
Stało się. Jeremy Clarkson nie poprowadzi już żadnego odcinka "Top Gear" na antenie BBC. Zarząd stacji, po przeprowadzeniu dochodzenia w sprawie ostatniego wybryku ekscentrycznego prezentera, zdecydował o jego zwolnieniu!

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... gn=firefox
koniec pewnej ery nastąpił - znajdzie się na pewno jakaś stacja, która całą trójkę zatrudni, żeby kontynuować program
BBC na pewno skalkulowało możliwe straty finansowe
szkoda :cofee:
FUXiu nadrób zaległości po braku neta, poczytaj na spokojnie i powoli, a potem wrzucaj :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 26 mar 2015, o 20:09

buuu to byl ostatni program telewizyjny ktory ogladalem... szkoda...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2015, o 11:03

greg z tego robi się afera, szef BBC dostał pogróżki na swoje życie i już ma pełną obstawę służb specjalnych pod swoim domem - ponoć BBC płaci za to bardzo grubą kasę (za obstawę)
W ogóle to dziwny rozjazd jest w mediach, bo jedni mówią, że BBC inkasowało 150 mln funtów za sezon, a sam JC ok 22 mln
teraz się okazuje że zarabiają ok 70 mln za rok (czyli prawie dwa sezony) a JC miał z tego ok 1 mln rocznie - więc mętlik informacyjny niezły

apropos zarobków - artykuł pasuje tu jak ulał - idealnie
http://kobieta.onet.pl/moda/kasa-misiu- ... ase/29104n
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 mar 2015, o 13:33

Klakson zarabiał dodatkowo na prawach własności czy innych autorskich. Do 2012 roku jego firma miała 50% udziałów w TG

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2015, o 13:36

Dla odmiany o blogach.
Bloger blogerowi w Polsce wściekłym wilkiem. Blogerzy w udanej prowokacji ujawnili, ile naprawdę zarabiają polskie blogerki modowe. I jest afera.
http://kobieta.onet.pl/moda/kasa-misiu- ... ase/29104n

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
Polubione posty: 0

Post 30 mar 2015, o 13:38

busik vs FUX 1:0

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2015, o 14:35

zino pisze:busik vs FUX 1:0
ja bym powiedział, że nawet 2:0, zobacz w Coś śmiesznego :-p
FUXiu - czytamy forum, a nie tylko wklejamy :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2015, o 14:59

:oops:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 30 mar 2015, o 15:54

Lepiej wkleić dwa razy, niż nie wkleić wcale. Kiedyś Rosiu robił weryfikację ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2015, o 16:04

gregski pisze:buuu to byl ostatni program telewizyjny ktory ogladalem... szkoda...
gregski, na mój gust to już zeszło na psy. wymyślanie bardzo podobnych przygód... nieco repetytywne doświadczenie.
Niestety, ta akcja pokazuje, jaki knebel jest założony wszystkim, którzy mówią rzeczy niepoprawne politcznie.
Dziś każdy kto się ośmiela cokolwiek powiedzieć jest od razu rasistą.
Zaczęło się w 68 roku i się rozwija.
USA - skomunizowane, cała Europa tak samo. Multikulti zabija tę cywilizację.
Nawet są programy w szkołach zmienione U NAS
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 30 mar 2015, o 16:24

Konto usunięte pisze: Kiedyś Rosiu robił weryfikację ;-)
W wolnych chwilach nadal robi ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 mar 2015, o 20:02

Arno pisze: Dziś każdy kto się ośmiela cokolwiek powiedzieć jest od razu rasistą.
teraz to chyba od razu faszystą. Choć właściwiej byłoby nazistą.
Prosćiej, taki multipakiet, każdy prześladowany będzie zadowolony, bo i jego dotyczy to prześladowanie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 19 razy

Post 30 mar 2015, o 23:27

Arno pisze:
gregski pisze:buuu to byl ostatni program telewizyjny ktory ogladalem... szkoda...
gregski, na mój gust to już zeszło na psy. wymyślanie bardzo podobnych przygód... nieco repetytywne doświadczenie.
Niestety, ta akcja pokazuje, jaki knebel jest założony wszystkim, którzy mówią rzeczy niepoprawne politcznie.
Dziś każdy kto się ośmiela cokolwiek powiedzieć jest od razu rasistą.
Zaczęło się w 68 roku i się rozwija.
USA - skomunizowane, cała Europa tak samo. Multikulti zabija tę cywilizację.
Nawet są programy w szkołach zmienione U NAS
Mało tego. Oxford University Press zaleciło autorom podręczników wyeliminowanie słowa "wieprzowina" czy "kielbasa", gdyż obraża to uczucia muzułmanów.

http://www.pch24.pl/Mobile/Informacje/i ... a/id/33350

No nic się kuzwa nie uczą. Jeszcze trochę i powstaną nowe słowniki

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 mar 2015, o 08:15

A co jeśli ta cała zadyma z Clarksonem to jedna wielka ustawka?
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 31 mar 2015, o 08:53

Pewnie wkrótce się dowiemy ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek