BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 6 lis 2014, o 11:42

Ociupinę lepiej w radio.Szczególnie później w nocy.

Pamietajmy o Wołyniu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 lis 2014, o 11:33

A tu artykuł z Wyborczej o tym, czego chcą mieszkańcy miast. Kultura na szarym końcu... Po pierwsze nadal się dorabiamy, a po drugie jednak głupiejemy
http://wyborcza.pl/1,141483,16928577,Ch ... rzysk.html
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 lis 2014, o 12:04

Arno, a Ty wolisz równą droge koło domu czy park rozrywki w mieście, który Tobie powiewa?
Kwestia priorytetów i uczestników głosowania.
Ja kce ścieżkę rowerowo-pieszą z oświetleniem, żebym nie musiał z czołówką na łbie łazić i uskakiwać przed autami jadącymi z naprzeciwka. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 lis 2014, o 12:08

Kultura zawsze będzie daleko za chlebem i bezpieczną drogą do szkoły. Ja tam się w ogóle nie dziwię. Może to wstyd się przyznać, ale nie pamiętam już kiedy byłem w filharmonii. Chyba w zeszłym roku i to tylko dlatego, że żona kolegi jest skrzypaczką i dawał darmowe wejściówki :oops:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2014, o 18:37

Fido_, to nie chodzi o to ile razy gdzie byliśmy, ale żeby to się rozwijało, żeby artyści mieli szansę tworzenia, bo jak sztuka zaniknie, to zaniknie z wolna świadomość narodowa...
Wyobrażasz sobie zabory bez literatury polskiej? ...
Czy wiesz, co by się stało z językiem poslkim bez literatów, teatru, poezji...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2014, o 18:40

Arno, ale to się odkłada na zaś, w dodatku bliżej czasowo nie określając.
My 1 listopada sobie trochę muzyki via dvd puściliśmy.
Ktos powie wiariat. Ale ten dzień tak nastrajał.
Fotel, sofa, kawa, ciasteczko i było podniośle.
Wieczorem tradycyjnie cmentarz i chwila zadumy, dlaczego niektórych nie ma, zwłaszcza tych, którzy za wcześnie odeszli...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 lis 2014, o 18:52

Arno, ja to wszystko rozumiem. Ale jeśli masz jako obywatel zagłosować na projekt realizowany z obywatelskiego budżetu, to raczej zagłosujesz na oświetlenie drogi do szkoły swojego dziecka, zamiast na rozwój sceny operowej w województwie ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2014, o 18:54

Fux, wystarczy kilka lat ciężkich zaniedbań, likwidacja wydziałów humanistycznych ( to jest rend także w USA na dużych uniwerkach) i traci się ciągłość... jak to potrwa dłużej, co to wymyślanie koła na nowo?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2014, o 19:15

Arno, rozmawiałem kilka dni temu z jednym człowiekiem.
Realia niemieckie i energetyczne.
Skoro jeden rząd coś postanowił i nie było to sprzeczne z filozofia ponad czasową, to realizowano to dalej, mimo np. zmiany waaadzy.

U nas bajka jest taka, iż myślenie jest KADENCYJNE!
Strzelam. W przyszłym roku, jesienią, wybory.
Aaaa. Zaraz Święta, więc trza się wyluzować, jak Wipler.
Nowy rok, zaraz ferie zimowe. Ok. Skończyły się lecz na horyzoncie Wielkanoc, potem weekend majowy, Boże Ciało, zakończenie roku szkolnego, wakacje.
O qooo, trza popracować, bo prawie rok za nami.
11 listopad. Luzik. Andrzejki. Gwiazdka, Nowy Rok, ferie...

I tak to leci przez kilka lat do momentu nowych wyborów.

Takim rytmem toczy się życie.

PRACA?

WIZJA?

ZAPOMNIJ!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 gru 2014, o 19:30

Czasem mam wrażenie, że są ludzie, ktorzy robią bardzo klawe rzeczy
Zobaczcie jak mówi ta pani, jak nie stęka, nie wydaje z siebie eee, yyy, jak prostymi słowami opisuje wszystko w zrozumiały sposób.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=doN4t5NKW-k

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2015, o 21:36

Reklamy niekontrolowane.
Pytam się ja, z tego miejsca, czy jest jakiekolwiek ciało państwowe w tym kraju wiecznej szczęśliwości, które kontroluje reklamy. A kunkretnie język którego się w nich używa.
Bowiem pytam, czy nieodmienianie nazw firm ( bo odbiorca jest tak głupi, że nie wie jak usłyszy: W IKEI, że chodzi o sklep IKEA. czyli musi usłyszeć: do zobaczenia w IKEA), lub niepoprawna gramatyka MAM SMAKA (niby uzus, ale rzadki i nieprawda) są dopuszczalne? Bo nie jest to cel artystyczny, stylizacja, bo jakiś pijak tak mówi gdzieś w Polsce, tylko są to wymysły Marketingu, który sam po polsku się zbyt dobrze nie porusza, a książek to na pewno już nie czytuje. No chiba że branżowe, a to pogarsza sytuację jedynie...
No się pytam ja jeszcze raz, czy nie ma bata na tę bandę anty polską?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2015, o 23:01

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 31 sty 2015, o 23:04

A tę widziałeś?

Mocne. I niestety prawdziwe :(

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sty 2015, o 23:51

Bradzo dobre to jest.
Ale porównajmy to wszystko z naszymi debilnymi reklamami... poziom spada na łęb, co się dzieje?

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 1 lut 2015, o 00:17

Arno pisze: Ale porównajmy to wszystko z naszymi debilnymi reklamami... poziom spada na łęb, co się dzieje?
jakiś czas temu w radiu usłyszałem taki "kombo" reklamowe w Chilli Zet, że im podziękowałem... o podpałce do konara gdy sam nie chce zapłonąć, o nietrzymaniu moczu i gratisowych kulkach na mięśnie Kegla i środku uspakajającym dla dziecka... No i było jeszcze o wyprzedaży jakiegos SUV'a. Jeden blok reklamowy i cała rodzina zaliczona ;D
Ostatnio zmieniony 1 lut 2015, o 00:37 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 1 lut 2015, o 00:26

"Hit" amelinium tego nie umalujesz-wody w Wisle upłynęło wiele a nadal ludzie malpują tekst pewnego pijanego chlopa.
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2015, o 13:48

komin, jedno to jest zabawa słowem wśród znajomych, a drugie utrwalanie błędów w przekaziorach - dawniej jak coś było napisane, było normą, teraz jak coś jest w TV staje się normą.
Jak debile redaktorzy z TVN24 potrafią powiedzieć półtorej miliona, a reporteruńcio z SUperstacji mówi: Ignornacja PKP w stosunku do pasażerów... TO JA SIĘ PYTAM, jak ma młodzież mówić?
Bo o tym, co w internecie się dzieje, to szkoda gadać...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

W kolejce do kina

Post 7 kwie 2015, o 11:37

damaz pisze: mit, że człowiek wykorzystuje tylko 10% mózgu już dawno został obalony. grzmią recenzenci filmu. no tak. a kto go obalił? lekarze. aha. ci wszyscy lekarze, którzy DOSKONALE wiedzą jak działa mózg człowieka. bliscy znajomi tych drugich naukowców, którzy świetnie wiedzą jak funkcjonuje atmosfera i co wpływa na klimat.
Damaz, co jak co, ale Ciebie o kardynalne błędy poznawcze nie podejrzewałem.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Re: W kolejce do kina

Post 7 kwie 2015, o 19:41

Bergen pisze:Damaz, co jak co, ale Ciebie o kardynalne błędy poznawcze nie podejrzewałem.
ale w sensie, że?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 8 kwie 2015, o 11:08

Tzw. "mit dziesięciu procent" można obalić prostymi argumentami rozumowymi, nie potrzeba do tego specjalistycznej wiedzy z medycyny czy neurobiologii. Tak na prawdę nie wiadomo kto jest autorem tego mitu, być może dlatego, że tak bardzo jest on niedorzeczny.

Argumenty obalające mit zgromadził np. Boyd w artykule z "Scientific American" z 2008 roku lub Beyerstein, popularyzator nauki (i zdrowego rozsądku), w swojej książce z 1999. To proste argumenty, opierające się bardziej na zdrowym rozsądku niż wiedzy specjalistycznej. Zgromadzono je np. w artykule na Wikipedii.

To, że niektóre aspekty działania mózgu pozostają niezbadane nie oznacza że można odrzucać wnioski wynikające z logiki bądź rozsądku. To błąd poznawczy, zapewne wynikający ze efektu Krugera-Dunninga, choć mogę się mylić - nie jestem ekspertem. Jednocześnie to, że potwierdzasz postawioną przez siebie tezę poprzez zupełnie nie przystającą obserwację z innej dziedziny - to poznawczy błąd potwierdzenia.

Analogią może być odrzucanie tezy o nieskończoności wszechświata, tylko dlatego że wszechświat nie został całkowicie poznany i zbadany. Jednakowoż argument logiczny, mówiący że wszechświat jest nieskończony, ponieważ nie ma środka (ani osi), gdzie cała materia mogła by się zbiec w skutek działania grawitacji, jest wystarczający.

Nauka często sięga do eksperymentów myślowych, opierając się na logice, zależności przyczynowo-skutkowej czy zwykłym zdrowym rozsądku (komu ja to tłumaczę...). Współczesna cywilizacja, z której wszyscy ochoczo korzystamy, oparta jest o tak właśnie formułowane fakty naukowe. Odrzucanie ich jest domeną ignorantów, którzy jednakowoż mają tendencję do wspierania się nawzajem (zasada podczepienia). Jednocześnie te same osoby, które dla swojego komfortu odrzucają fakty naukowe dopasowując rzeczywistość do swoich przekonań (a nie na odwrót) dla tego samego komfortu bez skrupułów korzystają z osiągnięć nauki. Pozdrowienia dla łukaszenki.

Powyższy mechanizm został opisany np. przez Friesena, Campbella i Kaya w "Journal of Personality and Social Psychology" w zeszłym miesiącu.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2015, o 12:00

aaaa....

nie no, spokojnie. już wyjaśniam.
zacznę tak:
wiara w "mit 10%" w formie dla małych dzieci, czyli 90% masy mózgu robi za odważnik i jest noszona przez nas tylko po to, żeby rozwijać mięśnie karku jest - rzeczywiście - jeszcze głupsza niż przekonania obecne.
uważam jednak, że przekonania obecne, gdzie nawet na obrazkach sobie lekarze palcami pokazują, że aktywne (elektromagnetycznie, jak rozumiem) jest ponad 90% - są równie odległe od sedna jak te z lat wczesnych ubiegłego wieku.
a tymczasem już pojawiły się pierwsze pomysły "skoro za różne zachowania odpowiedzialne są różne obszary mózgu, to może by zacząć co bardziej niedostosowanym jednostkom wycinać to i owo...". przecież wiemy na pewno, że to wystarczy.

pamiętasz telewizory lampowe? jest mała szansa, że tak. wiesz, jaki był typowy sposób poprawy jakości sygnału przez panów ciężko pracujących w kopalniach, w fabrykach samochodów....? taki: przywalić z liścia. im mocniej tym fajniej. najzabawniejsze jest to, że raz na ileś przywaleń sygnał (obraz w telewizorze) faktycznie się poprawiał.

a wiesz jak - między innymi - leczono np. dzieci autystyczne w Polsce, jeszcze w latach 80?. elektrowstrząsami. nie wiem, być może teraz też tak się robi.

czy widzę różnicę między przysłowiowym robolem "naprawiającym" telewizor (o którego budowie i zasadzie działania nie ma pojęcia) poprzez napie...anie w niego ręką a lekarzem, który usiłuje leczyć mózg elektrowstrząsami? nie, nie widzę. żadnej.

wracając do wpisu pod "Lucy", uważam po prostu, że nie wiemy jak działa mózg i nie wiemy jakie są jego możliwości. owszem, na filmie wzrost potencjału mózgu bohaterki przedstawiony jest łopatologicznie, ale stwierdzanie, ze jest to bzdura, bo od dawna wiadomo, że...
jest - dla mnie - znacznie bardziej żenujące niż metafora użyta w filmie.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 8 kwie 2015, o 13:31

Błędem jest założenie, że obecny stan wiedzy jest taki sam jak "w Polsce w latach 80".
Brakiem pokory zaś obstawanie przy własnej opinii mimo rzeczowych kontrargumentów. Rozumiem, to ludzkie - vide efekt Krugera-Dunninga.

Mam propozycję - skoro (jak widzę) jesteś przekonany że nazywanie tezy przedstawionej w filmie Lucy bzdurą jest żenujące, szczerze proponuję napisać odpowiednią publikację w której przedstawisz argumenty polemizujące m.in. z Boydem i Beyersteinem. Jeśli Twoje argumenty są tak samo mocne jak Twój upór, wieszczę sukces.

Szacunek szans na to że pamiętam telewizory lampowe odbieram jako komplement, od razu poczułem się młodziej.

Lampy elektronowe po pewnym, długim okresie czasu, na złączach lutowanych wewnątrz bańki wytwarzają tzw. wąsy cynowe, powodujące zwarcia pomiędzy elektrodami lampy. Uderzenie w obudowę telewizora, w której zamontowana jest chassis, powoduje że wąsy opadają na dno bańki, zwarcie znika i odbiór się poprawia do momentu aż kolejny wąs w starej lampie utworzy nowe zwarcie.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2015, o 22:26

takim samym błędem jest założenie, że obecny stan wiedzy na temat ludzkiego ciała, zwłaszcza mózgu jest kompletny lub chociaż bliski kompletności.

a tak naprawdę tylko o to mi chodzi.

w kwestii pokory - rzeczywiście - mam pewien problem. tylko nie jestem pewien jego źródła. w sensie, czy wynika z wrodzonych wad charakteru, czy też ze zbyt długiego obcowania z ludźmi zarabiającymi na nauce. nie powiem, paru naukowców też wśród nich było. niestety, były to pojedyncze wyjątki.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 9 kwie 2015, o 12:34

Zauważ że nigdzie nie twierdzę że obecny stan wiedzy nt. ludzkiego ciała jest bliski kompletności. Chciałem tylko uczulić na prosty fakt że nie musimy posiadać całej wiedzy na temat badanego obiektu, żeby wyciągać poprawne wnioski na jego temat, kierując się zdrowym rozsądkiem i zwykłą logiką (przykład z kosmosem).

Pozdrowienia.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 kwie 2015, o 14:09

bergen, kosmosu nie ma, ziemia jest płaska... to wszystko jest manipulacja pseudonaukowych kręgów liberalnych.
wszystko stworzył Bóg, niedawno.

ODPOWIEDZ