Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Re: Auto dla dziada

Post 10 maja 2015, o 22:08

Лукашэнка pisze: taki Freemont mnie skilował i odjechał w dal....
Szedł cały czas po A2 jakieś 200 km/h jak zły, a ja grzecznie do 180... ;-)
Freemont chyba wiele więcej nie pojedzie - katalogowo max 208. OBK 2.5 ma 210 ;-) OBK powinien dostać 2.0 DIT i byłby super. Póki co takie super, nine wiedzieć czemu, mają tylko Chińczycy :?
Jeśli potrzebujesz auta siedmiomiejscowego, to w Subaru póki co nie masz żadnego wyboru. Coś ponoć pracują nad następcą Tribeki (na bazie OBK), ale już o wielu różnych ciekawych projektach Subaru słyszałem, łącznie z nowym SVX-em w 2015, ale efektów tych prac coś w salonach nie widać ...

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 10 maja 2015, o 22:09

Konto usunięte pisze:W C nie widziałem takich silników. Myślałem wstępnie o C 200 z dwulitrowa benzyna turbo. W każdym razie jest u mnie na shortliliscie. Jest tam też A6 z 1.8 tfsi. To taka lista mówiąca o tym na co pozwala mi cena i ekologia
To całkiem mocne silniki. W zupełniości wystarczające, moim zdaniem, w codziennej eksploatacji.
A jeśli miałbym wybór między MB C a Audi A6, to nie zastanawiałbym się nawet jednej minuty.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 10 maja 2015, o 22:09

Jakieś 22 lata temu mój stary wracał po 10 latach z Norwegii. Wracał oczywiście z mieniem przesiedleńczym, czyli kupował tam samochó∂.
Wszyscy koledzy mowili - Subaru, bo najlepsze materiały, nie psuje się, auto na wieczoność. Cena była zaporowa. Pewnie w innej sytuacji do dziś by tu stało stare Legacy w wytanionym wariancie.
Ale o co chodzi - ano o to, że coś się stało z tą marką. Zniknęła wyjątkowość, zniknęła ta niespotykana jakość... Pozostała brzydota pociągnięta jeszcze w górę - jak to mówią w USA HIT WITH THE UGLY STICK.
No cóż auto wielkie (Outback) - ale wielkich aut jest na pęczki. Czy dają coś, czego inni nie chcą dać? Też nie. Nawet głupi S-MAX ma być 4x4... Czy się S-max będzie bardziej sypał? Nie mam pojęcia. Ale jeździ, ma 4x4, wielki bagażnik...
`Koniec świata SZWOLEŻERÓW. RAZ NA JAKIEŚ CZAS COŚ SIĘ KOŃCZY. Powoli sobie odchodzi. na razie Subaru staje się autem takim jak wszystkie, za chwile my, cywilizacja zachodu, też odejdziemy w siną dal... Czy to wszystko ma jakiekolwiek znaczenie? Jedynie takie, że nam indywiduwalnym mrówkom, niezauważanym przez historię, jest trochę wygodniej, ciszej... This is inconsequential. W tym biznesie chodzi tylko o forsę.
Jechaliśmy dziś z Pragi przez Dolny Śląsk. I mówiliśmy, jak długo i niebezpiecznie by się jechało wozem konnym, karocą czy na oklep...
I czy ludzie przez te kilka tysięcy lat nie marzli, mokli, jedli byle co, napadano na nich... Tak. Czy byli bardziej nieszczęśliwi od nas? Mocno wątpię.
Czy jak przyszła caryca jechała karocą z Niemiec do Petersburga, to było jej jakoś szalenie fatalnie? Choć trzęsło, bujało, zimno było????
A my narzekamy narzekamy narzekamy............
Bo śrubka coś tam.....
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:10

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:W C nie widziałem takich silników. Myślałem wstępnie o C 200 z dwulitrowa benzyna turbo. W każdym razie jest u mnie na shortliliscie. Jest tam też A6 z 1.8 tfsi. To taka lista mówiąca o tym na co pozwala mi cena i ekologia
To całkiem mocne silniki. W zupełniości wystarczające, moim zdaniem, w codziennej eksploatacji.
A jeśli miałbym wybór między MB C a Audi A6, to nie zastanawiałbym się nawet jednej minuty.
Tak, Audi król lawet

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:22

Arno pisze: Ale o co chodzi - ano o to, że coś się stało z tą marką. Zniknęła wyjątkowość, zniknęła ta niespotykana jakość... Pozostała brzydota pociągnięta jeszcze w górę
Co do jakości, to nowe modele, od XV począwszy, przez nowego Forka, STI po OBK zrobiły mocny postęp. Nawet już nie słychać o awariach SBD. A co do zawieszeń, to jak dla mnie zespół inżynierów zajmujących się tym w subaru zasługuje na wielkie uznanie. Nawet w nowym STI potrafili połączyć sport z genialnym wybieraniem nierówności, a w OBK komfort z naprawdę dobrym prowadzeniem. I tak, jak prowadzą się ostatnie modele Subaru, nie prowadziły się żadne wcześniejsze. A i u konkurencji (uwzględniając półkę cenową) ciężko o lepiej prowadzące się auta.

Arno pisze: Czy jak przyszła caryca jechała karocą z Niemiec do Petersburga, to było jej jakoś szalenie fatalnie? Choć trzęsło, bujało, zimno było????
Bo nie wiedziała, że można pojechać samochodem ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 maja 2015, o 22:29

Konto usunięte pisze: Nawet w nowym STI potrafili połączyć sport z genialnym wybieraniem nierówności
w takim trochę starszym także. Niesamowite jak to zawieszenie pracuje z kołami 18" nie telepiąc budą. Ja jestem pod mega wrażeniem, porównując nawet do WRXa na seryjnym.
Ale jakość wnętrza spadła. Wiśnię po 210kkm oddawałem nieskrzypiącą i z dwoma obtarciami na boczkach tylnych drzwi, które sam zrobiłem. Tutaj ze wszystkiego schodzi farba.

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:36

Arno pisze:Tak, Audi król lawet
czy na pewno?

Mam wrażenie, że w ogóle niezawodność samochodów wszelkich ostatnio się poprawia.
W trakcie długiego weekendu przejechałem prawie 3000 km i spotkałem tylko jedno rozkraczone (z powodu awarii, nie wypadku) auto na poboczu.
Co to bylo?
Obiekt westchnień FUXa, nie żadne Audi. ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 10 maja 2015, o 22:39

Лукашэнка pisze: Obiekt westchnień FUXa,
BMW E36 316i z znaczkiem M ? :-p
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:42

Alan, Alan, Alan! pisze:Niesamowite jak to zawieszenie pracuje z kołami 18" nie telepiąc budą. Ja jestem pod mega wrażeniem, porównując nawet do WRXa na seryjnym.
To chyba nie tyle o średnicę koła chodzi, co o jego szerokość. W lanosie masz 245mm ? A w Wiśni było 205 mm?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:44

Łukaszenka, zrobiłęm dziś 630km
Na poboczu stało kilka aut. Żadne nie było nowe.
Ale to nie znaczy, że Audi się nie psuje, lub że jakakolwiek inna marka jest wolna od awarii.
To że nie stało Audi tam gdzie jechałeś... no coś ty!
Konto usunięte, moja żona ma XV. No cóż, jakoś środka- tak jak pisze A.A.A. nie jest to mistrzostwo świata.
Dywaniki odchodzą od podłoża, jakieś przeswity blachy spod dywaników, brak precyzji... Plastki słabe... Telepie się coś pod deską głośno...
No i jakieś dziwaczne zachowanie auta z trumną na dachu pod wiatr! 20 l/100

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 22:46

lukass pisze:
Лукашэнка pisze: Obiekt westchnień FUXa,
BMW E36 316i z znaczkiem M ? :-p
nie, miałem na myśli te niedawne westchnienia...

Jag :!:

;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 23:00

Лукашэнка pisze: To chyba nie tyle o średnicę koła chodzi, co o jego szerokość. W lanosie masz 245mm ? A w Wiśni było 205 mm?
w wiśni 215 i 225. Ale to nie ma znaczenia.
Wybiera jak głupie. Jeżdżę jak ostatni dziad więc tym bardziej jestem zachwycony.

330km i jeszcze 1/4 baku, 40% trasa wiochami, reszta krótkie dystanse w Waw. Nie jest źle :)

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 23:12

Alan, Alan, Alan! pisze:330km i jeszcze 1/4 baku, 40% trasa wiochami, reszta krótkie dystanse w Waw. Nie jest źle :)
to jeszcze miodowy miesiąc

zobaczymy, gdy zaczniesz go ujeżdżać normalnie :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 23:19

Powyżej 15l/100km ciężko się wybić na drogach publicznych ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2015, o 23:22

Лукашэнка pisze: zobaczymy, gdy zaczniesz go ujeżdżać normalnie
ja jeżdżę normalnie :) sprawdziłem jak "idzie" i w normalnym użytkowaniu nie potrzebuję więcej. Mam imprezę turbo od 11 lat, jakby nie muszę za każdym razem sprawdzać ;-)
te 3 km puławskiej do roboty i z są tak fascynującym odcinkiem, że podśpiewuję pod nosem do samograja. Nie ma co się oszukiwać, oprócz idiotycznego zużywania benzyny, rzucanie się autem nie ma żadnego sensu.

Ale spokojnie, czerwiec w cywilizacji, będą zakręty będzie inna gadka. Ale to koszt zabawy i nie liczę do normalnego użytkowania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 maja 2015, o 07:18

Лукашэнка, no i świadczy to tylko dobrze o assistance. :mrgreen:
Może chłop na paliwo czekał, albo gumę zlapał.
Dzisiaj rzadko auto klęknie na drodze bez mozliwości kontynuowania jazdy.
Bez emocji podchodzę do Twoich „rewelacji" i zacietrzewienia.
Nie „wygrażam" wrogom Forda.

;-)

Przez 34 lata bycia kierowcą nigdy nie ściągnięto mnie do domu na lince/lawecie czy do serwisu.
A km trochę najechałem i kilkadziesiat aut ujeżdżałem.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 maja 2015, o 10:49

FUX pisze:Nie „wygrażam" wrogom Forda.
FUX, to zacznij w takim razie.
Bo wróg Forda to trochę również wróg Jaga.
;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2015, o 15:21

Fux, to ciekawostka, że nigdy ci auto nie stanęło.
Nam Fiaty, Łady stawały na potęgę. To była norma.
SAAB mi stanął trzy razy nowy był. Mercedes Diesel stanął pod domem - wtryski.
Żony Mercedes B stanał, bo czujnik ciśńienia w oponach powiedział, że za niskie ciśńienie.
W Hondzie pękła linka gazu ( ACCORD - jakieś 17 lat temu).

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 maja 2015, o 15:31

Arno, też się dziwię.
Pewnie profilaktyka działała. ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 11 maja 2015, o 15:46

Arno pisze: W Hondzie pękła linka gazu

Mi Polonez po takim czymś nie stanął, co technika, to technika. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2015, o 23:25

FUX pisze:Arno, też się dziwię.
Pewnie profilaktyka działała. ;-)
FUX, i wiatraki działają :)
Wypierasz złe dane.
You are in denial.
Zostają ci jedynie dobre wspomnienia.
Bowiem, jeśłi chcesz powiedzieć, że w latach 80tych ci się auta nie psuły, toś chyba Mercem jeździł nowym wtedy.
Możliwe. To jest możliwe, znałęm takich.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2015, o 23:26

leon pisze:
Arno pisze: W Hondzie pękła linka gazu

Mi Polonez po takim czymś nie stanął, co technika, to technika. :whistle:
Ja wetedy woziłem w bagażniku zestwa w pudełku metalowym, a tam drut i drutem na krótko ściągnąłem coś tam, rpzepustnicę czy co... i jechał non stop na 3000 ale jechał. A dziś to se na krótko włosy można obciąć.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 12 maja 2015, o 00:02

Arno pisze: A dziś to se na krótko włosy można obciąć.
O ile sie je ma :giggle:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 maja 2015, o 07:11

No to w tragicznej sytuacji można sobie jeszcze obciąć jajka, ewentualnie.
Ale to naprawdę musiałby samochód stanąć nie wiem gdzie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 maja 2015, o 15:37

Tu jest istotnie o dziadowskich autach ale w innym kontekście:
http://www.latimes.com/business/la-fi-s ... fit&page=1
Napisali tam, że human error, bo inny kierowca wpadł na samochód bezzałogowy. A gyby był załogowy, to może kierowca by zareagował????
Krytyczny artykuł jest, ale niewątpliwie załatwią nas na szmatę

ODPOWIEDZ