Stawiam złotówki przeciw orzechom, że w ciągu roku będziemy mieli ustawione fotoradary bez marginesu. No chyba, że wszystko sfinansuje BiedronkaGal pisze:Juz nieaktualne.Konto usunięte pisze: teraz grzecznie przeprogramuje radary na +1
I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
-
zino
- 4 gwiazdki
- Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ostatnie 1,5 tygodnia jeździłem w Norwegii. Margines prędkości jest ustawiony na +10kmh i większość się tak porusza, a już z pewnością w strefach z ograniczeniami do 30 i 50 kmh. Ruch jest płynny, ludzie bez problemu włączają się do ruchu, bo widzą, że nikt nie przyspiesza. Bardzo sprawnie wyglądają przejazdy przez ronda, każdy wie, na którym pasie ma stanąć i jechać po rondzie, mimo że nia są namalowane.
"Przeżyłem" kontrolę drogową: na przystanku autobusowym stoją policjancji i zgarniają tyle aut, ile się na nim zmieści. Ja byłem czwarty i ostatni. Kontrola dokumentów i można jechać dalej.
Powszechne są informacje, gdzie i co będzie sprawdzał patrol policji - kontrola tematyczna: pasy, przeglądy, komórki itp.
Podobało mi się tam
Ale my musimy już pobić Norwegię
"Przeżyłem" kontrolę drogową: na przystanku autobusowym stoją policjancji i zgarniają tyle aut, ile się na nim zmieści. Ja byłem czwarty i ostatni. Kontrola dokumentów i można jechać dalej.
Powszechne są informacje, gdzie i co będzie sprawdzał patrol policji - kontrola tematyczna: pasy, przeglądy, komórki itp.
Podobało mi się tam
Ale my musimy już pobić Norwegię
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Chyba Szwecja ma plan 0 zabitych w ciągu roku.Tyle że muszą to reniferom zakodować....
Pamietajmy o Wołyniu.
Mnie nurtuje pytanie, co za debile w Sejmie wymyślają takie rzeczy. Może trzeba napuścić dziennikarzy, żeby to odkryli, w internecie to rozpropagować ich tych bałwanów z Sejmu przy wyborach wysiudać.Konto usunięte pisze:Arno pisze: A zadajcie sobie pytanie, któż wprowadził 10+ w radarach. 150 na autostradzie...
Kto? Kimkolwiek był, teraz grzecznie przeprogramuje radary na +1
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
A ja jeszcze podrążę temat zatrzymywania prawka za +50, bo przeczytałem na kropce ciekawą rzecz. Ktoś tu wspomniał Ustawę o kierującymi pojazdami i tam mamy:
Art. 102. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o zatrzymaniu prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, w przypadku gdy:
4) kierujący pojazdem przekroczył dopuszczalną prędkość o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym;
1c. Starosta wydaje decyzję, o której mowa w ust. 1 pkt 4 lub 5, na okres 3 miesięcy, nadając jej rygor natychmiastowej wykonalności oraz zobowiązując kierującego do zwrotu prawa jazdy, jeżeli dokument ten nie został zatrzymany w trybie art. 135 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.
Ale z drugiej strony, w Prawie o ruchu drogowym mamy:
Art. 135. 1. Policjant:
1a) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym lub
Art. 137. 1. Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, w przypadkach określonych w art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2, wydaje w terminie 14 dni od dnia otrzymania prawa jazdy:
1) prokurator – w toku postępowania przygotowawczego, a sąd – po przekazaniu sprawy do sądu;
2) w sprawie o wykroczenie – sąd właściwy do rozpoznania sprawy.
2. O wydaniu postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy zawiadamia się właściwego starostę.
Wyboldowanie moje. Czyli jeśli prokurator/sąd nie ma fizycznie prawka jako blankietu, to nie może wydać postanowienia, a co za tym idzie zawiadomić starosty, a ten z kolei nie mając postanowienia nie może wydać decyzji administracyjnej, tak?
Chyba coś w tym jest, bo w tej pierwszej ustawie widzę nowy ustęp, który ma wejść w życie od 1 stycznia 2016, który brzmi:
<1b. Administrator centralnej ewidencji kierowców przekazuje staroście informacje w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 4 i 5, będące podstawą wydania decyzji administracyjnej o zatrzymaniu prawa jazdy.>
Dodany ust. 1b w art. 102 wejdzie w życie z dn. 4.01.2016 r. (Dz.U. z 2015 r. poz.541).
Art. 102. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o zatrzymaniu prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, w przypadku gdy:
4) kierujący pojazdem przekroczył dopuszczalną prędkość o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym;
1c. Starosta wydaje decyzję, o której mowa w ust. 1 pkt 4 lub 5, na okres 3 miesięcy, nadając jej rygor natychmiastowej wykonalności oraz zobowiązując kierującego do zwrotu prawa jazdy, jeżeli dokument ten nie został zatrzymany w trybie art. 135 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.
Ale z drugiej strony, w Prawie o ruchu drogowym mamy:
Art. 135. 1. Policjant:
1a) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym lub
Art. 137. 1. Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy, w przypadkach określonych w art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz pkt 2, wydaje w terminie 14 dni od dnia otrzymania prawa jazdy:
1) prokurator – w toku postępowania przygotowawczego, a sąd – po przekazaniu sprawy do sądu;
2) w sprawie o wykroczenie – sąd właściwy do rozpoznania sprawy.
2. O wydaniu postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy zawiadamia się właściwego starostę.
Wyboldowanie moje. Czyli jeśli prokurator/sąd nie ma fizycznie prawka jako blankietu, to nie może wydać postanowienia, a co za tym idzie zawiadomić starosty, a ten z kolei nie mając postanowienia nie może wydać decyzji administracyjnej, tak?
Chyba coś w tym jest, bo w tej pierwszej ustawie widzę nowy ustęp, który ma wejść w życie od 1 stycznia 2016, który brzmi:
<1b. Administrator centralnej ewidencji kierowców przekazuje staroście informacje w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 4 i 5, będące podstawą wydania decyzji administracyjnej o zatrzymaniu prawa jazdy.>
Dodany ust. 1b w art. 102 wejdzie w życie z dn. 4.01.2016 r. (Dz.U. z 2015 r. poz.541).
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Raczej nie w Sejmie, tam się teraz nie myśli, tylko głosuje. Nowe genialne pomysły rodzą się zazwyczaj w ministerstwach.Arno pisze: co za debile w Sejmie wymyślają takie rzeczy.
- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
.........potem komisje, podkomisje, "niezależni eksperci" z tajnymi raportami za ciężkie pieniądze........WiS pisze:Raczej nie w Sejmie, tam się teraz nie myśli, tylko głosuje. Nowe genialne pomysły rodzą się zazwyczaj w ministerstwach.Arno pisze: co za debile w Sejmie wymyślają takie rzeczy.
Pracy szukam praca mnie szuka
- zgrocca
- 3 gwiazdki
fotosamochody
http://demotywatory.pl/4513319/Udostepn ... -znajomych
http://demotywatory.pl/4513319/Udostepn ... -znajomych
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2278 razy
- Polubione posty: 137 razy
Czy jeśli pojazd nieoznakowany nagra przekroczenie prędkości ale nie zatrzyma kierowcy, to wysyła mandat do domu?
Jest ryzyko, musi być wybór.
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
hehe i wez tu sie tlumacz... agresywny renifer nie znajacy zasad pierwszenstwa wymusil mi wlaczajac sie do ruchu z niewlasciwej strony w dodatku bez oswietlenia po zmroku w terenie nie zabudowanym :Pstefanekmac pisze:Chyba Szwecja ma plan 0 zabitych w ciągu roku.Tyle że muszą to reniferom zakodować....
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
- zgrocca
- 3 gwiazdki
ptk22 pisze:Czy jeśli pojazd nieoznakowany nagra przekroczenie prędkości ale nie zatrzyma kierowcy, to wysyła mandat do domu?
zwiałeś ?
- zgrocca
- 3 gwiazdki
może nie tłumaczą ale:zinc pisze:hehe i wez tu sie tlumacz... agresywny renifer nie znajacy zasad pierwszenstwa wymusil mi wlaczajac sie do ruchu z niewlasciwej strony w dodatku bez oswietlenia po zmroku w terenie nie zabudowanym :Pstefanekmac pisze:Chyba Szwecja ma plan 0 zabitych w ciągu roku.Tyle że muszą to reniferom zakodować....
http://www.wykop.pl/link/1879908/w-finl ... kierowcow/
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2278 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tak, ale jeszcze zanim włączyli sygnał pościgu. I teraz pytanie czy mogą mi wysłać do domu nagranie tak jak ze stacjonarnego fotoradaru?zgrocca pisze: zwiałeś ?
Jest ryzyko, musi być wybór.
- zgrocca
- 3 gwiazdki
zasięgnąłem językaptk22 pisze:Tak, ale jeszcze zanim włączyli sygnał pościgu. I teraz pytanie czy mogą mi wysłać do domu nagranie tak jak ze stacjonarnego fotoradaru?zgrocca pisze: zwiałeś ?
"pościg" po cywilu musi zatrzymać żeby dać mandat ..w standardowym postępowaniu.
FUX, nie czujesz trupiego jadu kiełbasy wyborczej?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
inquiz pisze: nie czujesz trupiego jadu kiełbasy wyborczej?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 83 razy
"UKE: Straże miejskie i gminne korzystają z nielegalnych radarów"
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/uke- ... 33963.html
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/uke- ... 33963.html
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Wreszcie jakieś dobre wieści z Wiejskiej co do projektów zmian kodeksu ruchu drogowego.
Oby Sejm weta nie odrzucił.
Nie, żebym generalnie był przeciw. Ale owczy pęd do poprawności politycznej i europejskiej kultury drogowej powinien być u nas poprzedzony dostosowaniem infrastruktury do tych zasad. A jak się jeździ i widzi jak są usytuowane i oznakowane (albo i nie) przejścia dla pieszych na naszych drogach, to w 100% zgadzam się z tezą, że wprowadzenie pierwszeństwa pieszego znajdującego się w obrębie przejścia, doprowadzi do radykalnego zwiększenia ofiar wśród pieszych.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxNewsLinkSenatorowie odrzucili jednym głosem nowelizację Kodeksu drogowego. Senat sprzeciwił się, by pieszy miał zawsze pierwszeństwo przed pojazdem.
Oby Sejm weta nie odrzucił.
Nie, żebym generalnie był przeciw. Ale owczy pęd do poprawności politycznej i europejskiej kultury drogowej powinien być u nas poprzedzony dostosowaniem infrastruktury do tych zasad. A jak się jeździ i widzi jak są usytuowane i oznakowane (albo i nie) przejścia dla pieszych na naszych drogach, to w 100% zgadzam się z tezą, że wprowadzenie pierwszeństwa pieszego znajdującego się w obrębie przejścia, doprowadzi do radykalnego zwiększenia ofiar wśród pieszych.
Już pisałem. Kierowcy w okolicy często zatrzymuja się sami, widząc stojących pieszych przed przejściem.
Gorzej, jak na krawędzi chodnika dwie pindy stoja i fejsa klykaja lub o zakupach na targu dywagują.
Gorzej, jak na krawędzi chodnika dwie pindy stoja i fejsa klykaja lub o zakupach na targu dywagują.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Wklejam z profilu Niuńka z FB. O tym jak dokładne są fotoradary laserowe, których używa policja
http://www.tvn24.pl/radar-polskiej-drog ... 461,s.html
http://www.tvn24.pl/radar-polskiej-drog ... 461,s.html
" Bo Polska to dziwny Kraj " 
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
A wczoraj w radiu gadali że radary straż miejskich działają na częstotliwościach zarezerwowanych dla wojska
I jak by się zdarzyło że gdzieś w okolicy byłyby ćwiczenia rakiet to jest szansa że im ten radarek rozpierdolą
I jak by się zdarzyło że gdzieś w okolicy byłyby ćwiczenia rakiet to jest szansa że im ten radarek rozpierdolą
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Jakoś po cichu i bez rozgłosu uruchomione zostały odcinkowe pomiary prędkości.