Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Post 23 sie 2008, o 13:00

Arno pisze: Pani wstaje podchodzi do auta i mowi:przepraszam.
TO JEST KULTURA!

Mój kolega miał ostatnio taki wypadek. Jechał wolno i nagle babka mu się wpakowała na maskę. Wyskoczył zdenerwowany, a ona powiedziała, że nic jej się nie stało i że nie chce wzywać ani policji, ani pogotowia, no to się rozeszli jak kolega się upewnił, że nic jej nie jest. Zadzwonił jednak na policję i opowiedział co się stało. Poprosili żeby przyjechał i złożył zeznanie. Złożył zeznanie i co się potem okazało?

Że babka poszła potem na policję i złożyła doniesienie, że ją ktoś potrącił. Chciała wyłudzić jakieś odszkodowanie. Gdyby nie to, że sam się zgłosił i jako pierwszy złożył doniesienie, pewnie mogłoby jej się udać i mógłby mieć kłopoty. A tak to się w końcu przyznała, że szukała łatwej kasy.

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 sie 2008, o 13:07

Bo pewnie zmieniła zdanie po rozmowie z jakimś "życzliwym" sąsiadem/sąsiadką:)), którzy powiedzieli jej jak zdobyć "łatwy szmal".

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 23 sie 2008, o 13:09

Gal pisze:
Koron pisze: - 99% aut jedzie wolno, ale jedzie, jeden za drugim co ok. max. 3-4 m,

Sensowna jazda w korku polega na zachowaniu dużych odstępów w czasie "toczenia się" i redukowaniu ich w momencie zbliżania się do "ograniczenia" tak, aby w danym czasie przejechało jak najwięcej samochodów.
Tak, ale tego też nie uczą na kursach PJ. ;-(

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 sie 2008, o 23:49

Konto usunięte pisze:
man111 pisze: Na to musimy nalozyc z kolei przepis adresowany do kierujacego, ktory nakazuje mu w art. 26 ustapic pierwszenstwa pieszemu znajdujacemu sie na przejsciu.

Szefie, a powiedz mi z praktyki: jadę sobie ulicą, a tu nie na pasach tylko tak sobie przez środek jezdni wali dostojnie pieszy. Co mam zrobić: rozjechać, przepuścić, dogonić złapać i sprać?
W Łodzi był przypadek, że skrajnym prawym pasem wielpasmowej jezdni (ulica dwujezdniowa, z torowskiem i płotkiem rozdzielającym torowisko) dreptało sobie wieczorem towarzystwo (o ile dobrze pamiętam jakieś imprezowe, na świeżej bani). Tą samą ulicą jechał sobie koleżka nowozakupionym (znaczy chciał poupalać) 350Z (znaczy burżuj). Zobaczył towarzystwo, obtrąbił i zjechał na skrajny lewy (tam są bodajże trzy albo i cztery pasy). Pech chciał, że trafił na tzw. wiejską kurę, która po usłyszeniu klaksonu wystrzeliła w poprzek ulicy i spotkali się na owym lewym pasie.

Finał zdarzenia był taki, że Policja uznała pana winnym i sprawa chyba poszła do sądu. Niestety jak się to zakończyło w sądzie łódzka gazeta popołudniowa zapomniała dodać, wszak to już jest nudne i nieistotne.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sie 2008, o 11:11

Jadę ci ja sobie dziś powoli do pracy czteropasmówką. Jadę jak wszystkie, zeby nie było, że jestem taki świetojebliwy.
Przedemną posuwa piękny samochód Bentley Cabrio z rejestracją DANTEX.
I tenże Dantex dwa razy myknął wszystkich pasami do skretu w lewo ( przy Powsinie) i w prawo - Wilanów, a cały czas jechał powoli. Wiec w jakim celu owe wyprzedzanie wiochmenskie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 sie 2008, o 12:52

Pewnie nie mógł się zdecydować to już tu ma skręcić ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 wrz 2008, o 18:35

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... ni,1171200

Taaaaa.... :?
Powinni co dzien glebę zaliczać, to by się jakoś/ć dróg i ulic w Polsce podniosla.... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 1 wrz 2008, o 19:42

FUX pisze: Powinni co dzien glebę zaliczać, to by się jakoś/ć dróg i ulic w Polsce podniosla.... :cofee:

Kod: Zaznacz cały

Policjant z drogówki wpadł w wyrwę przednim kołem służbowego motocykla, przewrócił się i uderzył głową 
Czyli jak się któryś uderzy w głowę to zaczynają myśleć ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 1 wrz 2008, o 23:24

Chloru pisze:
FUX pisze: Powinni co dzien glebę zaliczać, to by się jakoś/ć dróg i ulic w Polsce podniosla.... :cofee:

Kod: Zaznacz cały

Policjant z drogówki wpadł w wyrwę przednim kołem służbowego motocykla, przewrócił się i uderzył głową 
Czyli jak się któryś uderzy w głowę to zaczynają myśleć ;)
Czy gdyby to nie był policjant, to by napisali, że nie dostosował prędkości .... :roll:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2008, o 23:55

To też jest fajne.
Jej zdaniem w tym przypadku nie mogło być mowy o brawurze. Funkcjonariusz był doświadczonym policjantem drogówki.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 2 wrz 2008, o 08:18

piotruś pisze: Pamiętajcie, że za uprzejmość polegającą na zjechaniu na prawą stronę jezdni,
przez linię ciągłą, tzn. często stosowane tzw. "zrobienie miejsca" dla ułatwienia
wyprzedzania przez jadących szybciej za nami, też jest mandat i pkt.karne .
Panowie z drogówki chcieli mi dać za to 1 pkt. karny. :oops:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 08:31

citan pisze: Panowie z drogówki chcieli mi dać za to 1 pkt. karny.
Pirat... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 08:33

No FUX sory, jakbyś jechał Brodzik, teź byc karny punkt dostał.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

citan
5 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 08:54

Nie chciałem wziąć, to w końcu nie dali. :mrgreen:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 2 wrz 2008, o 09:27

Nie chciałem wziąć, to w końcu nie dali.

Siła perswazji, magia Biletów Banku Narodowego, czy inny sposób? ;-)
Jak to citan, zrobiłeś, że "w końcu nie dali" :?:

citan
5 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 09:39

piotruś, rozpłakałem się. :mrgreen:

A tak poważnie, to pan powiedział - po obejrzeniu dokumentów - "Weźmie pan portfel i pójdzie ze mną". ;-) W sumie to niby nic strasznego, ale się wypstrykałem z ostatnich groszy na kawę pół godziny wcześniej. Udawałem głupa, poprosiłem, żeby nie robili sobie jajec i puścili.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 2 wrz 2008, o 11:01

citan pisze: ale się wypstrykałem z ostatnich groszy na kawę pół godziny wcześniej
Coś mi sie przypomniało, taka anegdotka z życia wzięta :lol: . Mój małżonek wyprzedzał kiedyś na podwójnej ciągłej, i zaraz po wykonaniu tego jakże sprytnego manewru został zatrzymany przez drogówkę :giggle: . Ta sama procedura : weźmie pan portfel i pójdzie ze mną :). A tu zonk, w portfelu same 200 zł. Więc mój przebiegły małżonek :mrgreen: poprosił o wydanie 100 zł :giggle: . Na co jeden policjant do drugiego : ty, widziałeś?? Stać go na mercedesa a nie stać na 200 zł mandatu! :lol: Oczywiście reszty nie wydali, a mój ukochany chyba się trochę zawstydził, bo nie mogę opowiadać tej historyjki na imprezach :mrgreen: , także jakby co to ciiiiii... ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 11:33

Doxa pisze:
citan pisze: ale się wypstrykałem z ostatnich groszy na kawę pół godziny wcześniej
Coś mi sie przypomniało, taka anegdotka z życia wzięta :lol: . Mój małżonek wyprzedzał kiedyś na podwójnej ciągłej, i zaraz po wykonaniu tego jakże sprytnego manewru został zatrzymany przez drogówkę :giggle: . Ta sama procedura : weźmie pan portfel i pójdzie ze mną :). A tu zonk, w portfelu same 200 zł. Więc mój przebiegły małżonek :mrgreen: poprosił o wydanie 100 zł :giggle: . Na co jeden policjant do drugiego : ty, widziałeś?? Stać go na mercedesa a nie stać na 200 zł mandatu! :lol: Oczywiście reszty nie wydali, a mój ukochany chyba się trochę zawstydził, bo nie mogę opowiadać tej historyjki na imprezach :mrgreen: , także jakby co to ciiiiii... ;-)
Łeee. To Niemcy porządni. Chcieli 50, stanęło na 30, jeszcze resztę z 40 wydali... :-d

Pokwitowanie na węgiel także... A co. Stać ich.... :razz:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2008, o 13:38

Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:22

Co myślicie o nowym pomyśle wprowadzenie znaku jazdy na suwak?

Obrazek

W Konstancinie to będzie niezła rewolucja :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 12 wrz 2008, o 22:39

Konto usunięte pisze: Co myślicie o nowym pomyśle wprowadzenie znaku jazdy na suwak?

W polskich realiach musiałby to być znak nakazu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:53

We Wrocławiu jest takie miejsce gdzie takie coś, jak są sporo korki, ogólnie działa! Problemy robią jeno debile z Trzebnicy. :x
Jestem za takim znakiem nakazu :!:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 wrz 2008, o 23:03

Ja rozumiem że tak lepiej i też bym tak chciał, żeby tak sprawnie było, ale na miłość boską następny znak nakazu? Another brick in the wall?!?!?! :wall:

Dość już ograniczeń, nakazów i zakazów na drogach. Ludność musi się sama przekonać o słuszności jakiegoś rozwiązania, jeżeli nie i tak będzie je zlewać.
No chyba że policyjny terror coś tam wymusi, ale chyba nie chcemy policyjnego terroru na drogach? :evil:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 12 wrz 2008, o 23:08

jarmaj, tak długo jak na drogach będzie cwaniactwo jadące z prawo- lewoskrętu na wprost itp., tak samo długo jazda kończącym się pasem będzie uznawana choć niesłusznie za takowe cwaniactwo. Koło się więc zamyka. W naszej narodowej mentalności za bardzo zakorzenione są pewne konwenanse, aby można było liczyć na samoedukację :-|
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 wrz 2008, o 23:22

No to już wolę by pozostać przy sytuacji jaka jest (mimo jej znaczących wad), niż by wprowadzać pierdylionowy zakaz i zylionowy nakaz...

ODPOWIEDZ