Przekladka japonczyka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Type R v4
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przekladka japonczyka

Post 16 lip 2015, o 23:40

@lbert pisze:Z tym że Ja mam polskie blachy ( czerwone ) i poruszam się legalnie...
Jak czerwone blachy, to musisz mieć też dowód tymczasowy (wydawany na 30 dni z opcją przedłużenia o 14 dni) który jak miewam jest dawno nie ważny... A jak nie ważny to nic nie znaczy w ruchu drogowym... Równie dobrze mógłbyś przykręcić tablice z jakiegoś Żuka i byłoby to samo. Dobrze więc, że kolega agent ma dużą polisę ;-)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lip 2015, o 09:00

Gaceq pisze: który jak miewam jest dawno nie ważny...
Jest ważny... :-p Tablice od lat te same - dwa razy do roku nowe wlepki na blachach - a dowód zmieniam co 6 tygodni. I co ??
Life is a Joke !

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 17 lip 2015, o 10:12

@lbert pisze:a dowód zmieniam co 6 tygodni.
A to chyba że tak.. I bulisz co 6 tygodni za nowa wlepkę i świstek (czasowe pozwolenie) ? U mnie to chyba krzyczą za ten zestaw sześć albo siedem dyszek :roll: A i nie chętni wydawać jedno po drugim takie pozwolenia jesli było już raz wydane.... Jak się odczeka jakiś czas to ok, wydadzą.

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 lip 2015, o 14:48

Gaceq pisze: I bulisz co 6 tygodni za nowa wlepkę i świstek
6 dych na 6 tygodni = dycha tygodniowo = 540 zł/ rok - do przeżycia :-)

Oczywiście jakieś przerwy robię ale nie ze względu na problemy w Wydziale. Jeśli wiem, że nie będę jeździł przez 2-3-4 tygodnie... albo zapomnę :mrgreen:
Life is a Joke !

bigsasza
2 gwiazdki
Auto: WRX RA V-limited

Post 17 lip 2015, o 21:56

Czyli 28 lipca rozporządzenia wchodzą w życie :-)

cherusek1
0 gwiazdek
Auto: Honda civic type r fn2 special edition

Post 17 lip 2015, o 22:16

@lbert pisze:ptk22,

Ja ubezpieczam na rok bez problemu - 540 zł :thumb: . Z tym że Ja mam polskie blachy ( czerwone ) i poruszam się legalnie...
Dodatkowo jestem zabezpieczony tym, że mój Agent ma Ubezpieczenie od Błędów w Sztuce na ... 1.5 mln EURO. Jeśli będzie problem z moim ubezpieczeniem to wtedy leci z jego polisy.
540 zł na rok to bardzo mało, nieźle to wykombinowałeś, ja wpadłem jak śliwka w kompot z ubezpieczeniem, po długich poszukiwaniach w warcie zgodzili się ubezpieczyć auto na mnie ale na japońskich wywozowych blachach, jako ze nie chciałem na miesiąc tylko na rok to zdarli ze mnie ponad 2tyś i to samo oc :( ech

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 lip 2015, o 00:12

bigsasza pisze: Czyli 28 lipca rozporządzenia wchodzą w życie
ale tego roku? :giggle:
Ciekawe co jeszcze wymyślą? :cofee: ;-)

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 18 lip 2015, o 00:37

@lbert pisze:
Gaceq pisze: I bulisz co 6 tygodni za nowa wlepkę i świstek
6 dych na 6 tygodni = dycha tygodniowo = 540 zł/ rok - do przeżycia :-)

Oczywiście jakieś przerwy robię ale nie ze względu na problemy w Wydziale. Jeśli wiem, że nie będę jeździł przez 2-3-4 tygodnie... albo zapomnę :mrgreen:
To już wszystko wiem i rozumiem ;-) Sam to kiedyś rozkminiałem z tymi czerwonymi. Ale u mnie nie ma tak różowo w Wydziale :lol:

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 lip 2015, o 10:48

Z tymi czerwonymi nie jest do końca tak kolorowo, ale po co się w to bawić, skoro 28 lipca 2015 lipca macie gotowe rozporządzenie, a ustawa jest już gotowa od z tego co pamiętam od 29 maja. Okręgowe stacje diagnostycznie nie będą mogły odmówić wykonania przeglądu. Poza standardowym przeglądem sprawdzą czy masz licznik w km/h, światła i lusterka. Po uzyskaniu przeglądu idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz bryczkę tak samo jak lhd :thumb: Brahu już nie są w stanie niczego więcej wymyślić :-) , i tak przedłużyli procedurę do końca lipca, bo wg mnie jak jest gotowa ustawa, to rozporządzenia też powinny być gotowe. W Varcie zapłacisz tyle samo za ubezpieczenie lhd co rhd :lol:

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 18 lip 2015, o 18:00

bigsasza pisze: Z tymi czerwonymi nie jest do końca tak kolorowo, ale po co się w to bawić
... bo Ja zaczynałem się w TO bawić cztery lata temu ;-) I tak jeżdżę cały czas. A propos jak byłem w Wydziale I raz - chyba październik 2011 - to sam kierownik mi mówił, że na dniach :roll: I tak zapewniał mnie kilka razy w roku...

P.S. To, czego nie rozumiem to " dostosowanie lusterek do ruchu prawostronnego" - co niby trzeba zmienić ?? :giggle: Tak czy inaczej, Ja zostaję przy czerwonych blachach - po I: nie zabiorą mi dowodu za głośny wydech, po II: i tak ZŁOm będzie dawcą mechaniki do XT STi :whistle:
Life is a Joke !

bigsasza
2 gwiazdki

Post 18 lip 2015, o 20:19

Jak zaczynałeś się w to bawić 4 lata temu to wszystko jasne ;-) To co mówił mi Pan z Ministerstwa potwierdziło się ku mojemu zdziwieniu :o
https://www.mir.gov.pl/strony/aktualnos ... j-stronie/
Z dostosowaniem lusterek zewn chodzi chyba o to, że to co ma przybliżać oddala, a to co ma oddalać przybliża :-> Chyba sam wkład trzeba będzie wymienić.

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 18 lip 2015, o 20:50

@lbert, a nie szkoda Ci go na części? z tego co pamiętam, bardzo fajny egzemplarz był...

lusterka rzekomo trzeba założyć z wersji lhd, co jest średnim pomysłem, bo często gęsto są problemy z ustawieniem ich pod kierowcę siedzącego z prawej strony ;/
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 lip 2015, o 23:40

A co do luster, to nie chodzi o to, że przykładowo w autach grupy VAG jedno z lusterek jest mniejsze? ew. niektóre auta starszego typu mogą mieć tylko jedno lusterko zewnętrzne i w tym problem?

bigsasza
2 gwiazdki

Post 19 lip 2015, o 09:26

No właśnie Siewcu, europejskich często nie da się ustawić, bo lewe nie dają się tak mocno skręcić. Ale może faktycznie jak pisał Brahu, problem dotyczy tylko aut co mają różne wielkości lusterek. Na szczęście Subarak ma identczne ;-) Gdzieś czytałem o tym oddalaniu i przybliżaniu, ale nie mogę teraz znaleźć. Jak tylko rozporządzenie wejdzie w życie ruszam na przegląd, dam znać co i jak :-> Najważniejsze, że będzie już można jeździć ori RHD JDM-ami :lol: A orientujecie się może, czy problem z krótkim VIN-em (jeśli jest, bo co województwo to inaczej) dotyczy stacji diagnostycznych czy wydziałów komunikacji :?: Pani w Wydziale mówiła, że potrzebny jest kwit z przeglądem z okręgowej stacji, że auto jest dostosowane do lewostronnego ruchu i to wszystko. Lampy lepiej kupić nowe zamienniki czy ori używki i ew jakiej firmy i gdzie :?:

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 19 lip 2015, o 13:04

wyboru z lampami nie masz za bardzo, imo lepiej ori używki, aby tylko zdrowy odbłyśnik miały... ewentualnie nowe depo za ciut ponad 300zł z intercarsie, tylko trzeba uważać, bo dziady mają oczywiście błąd - czy zwykłe lampy czy cleary, i tak wszystko jest wpisane jako 92-00... :/
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

bigsasza
2 gwiazdki

Post 19 lip 2015, o 21:51

bigsasza
2 gwiazdki

Post 20 lip 2015, o 09:18

Mała poprawka. Rozporządzenia są podpisane, wchodzą w życie 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Przekazane zostały do publikacji 14 lipca. Rozporządzenia publikowane są "bez zbędnej zwłoki", ale w praktyce trwa to nie dłużej niż do 14 dni. Więc w najgorszym wypadku do terminu 28 lipca, trzeba będzie jeszcze doliczyć kolejne 14 dni :idea: :cofee:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 lip 2015, o 21:21

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 21 lip 2015, o 00:07

Godlik pisze:Czyli co? Mogę brać?
http://allegro.pl/subaru-impreza-wrx-ty ... 45706.html

:mrgreen:
Brać możesz :-) Ale jeśli chodzi o zarejestrowanie jako rhd to trzeba by jeszcze prawdopodobnie przepuścić go przez jakiś kraj UE inny niż Polska...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 21 lip 2015, o 00:24

@lbert pisze: XT STi :whistle:
??
:-d

bigsasza
2 gwiazdki

Post 21 lip 2015, o 08:42

Godlik, wygląda ślicznie i cena nie głupia. Jak w rzeczywistości wygląda jak na zdjęciach to inwestycja lepsza niż lokata w banku ;-) Rejestrować na pewno będzie można, tylko trzeba poczekać na wejście ustawy w życie. Co do aut sprowadzanych bezpośrednio z Japonii to chyba nie ma większego problemu, wiem że ludziska rejestrują takie auta bez problemu za pośrednictwem firm co się tym zajmują. Ale u nas co województwo to inne zwyczaje, więc najlepiej dzwoń bezpośrednio do swojego wydziału komunikacji i pytaj, w najgorszym wypadku napiszesz jakieś pismo o odstępstwo i powinno być git. Pytaj też u firm co sprowadzają auta z Japonii, już kupę takich aut w Polsce śmiga zarejestrowanych, np tu proponują pomoc w rejestracji:
https://samochodyzjaponii.pl/auta-z-japonii/

bigsasza
2 gwiazdki

Post 21 lip 2015, o 09:04

brahu pisze:
bigsasza pisze: Czyli 28 lipca rozporządzenia wchodzą w życie
ale tego roku? :giggle:
Ciekawe co jeszcze wymyślą? :cofee: ;-)
Brahu wykrakałeś :-/ Rozporządzenia prawdopodobnie muszą być ponownie poprawione lub uzupełnione przez Ministra Infrastruktury. Jak będę wiedział coś więcej dam znać, na pewno wskazane terminy się wydłużą, tak ładnie żarło... :x :x :x :x :x :x :x :wall: :wall: :wall:

Gaceq
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 21 lip 2015, o 18:59

bigsasza pisze:Rejestrować na pewno będzie można, tylko trzeba poczekać na wejście ustawy w życie. Co do aut sprowadzanych bezpośrednio z Japonii to chyba nie ma większego problemu, wiem że ludziska rejestrują takie auta bez problemu za pośrednictwem firm co się tym zajmują. Ale u nas co województwo to inne zwyczaje, więc najlepiej dzwoń bezpośrednio do swojego wydziału komunikacji i pytaj, w najgorszym wypadku napiszesz jakieś pismo o odstępstwo i powinno być git.
Ale tu nie chodzi o krótki vin, bo z tym wiadomo jak jest od dawna, czyli tak piszesz nie ma większego problemu.

@GODLIK z tego co rozumiem chciałby takiego Japońca Z JAPONII jako rhd w Polsce zarejestrować, a to w myśl tych nowych ustaw może być problemem... (ostatnia rejestracja jest z poza UE) :-/

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 lip 2015, o 01:21

bigsasza pisze: Brahu wykrakałeś
to nie krakanie, to fakty ;-) Ciekaw jestem, czy w tym roku, czy może w następnym jednak.. :-d

bigsasza
2 gwiazdki

Post 22 lip 2015, o 10:15

Wiem, wiem Gaceq o krótkim VIN-ie napisałem przy okazji. Nie zagłębiałem się w temat, jednak wiem, że są firmy co zajmują się rejestracją pojazdów sprowadzanych bezpośrednio z Japonii. Trochę takich aut hula po naszych drogach - oczywiście przełożonych. Wydaje mi się, że jak przejdzie przegląd to w większości wydziałów nie powinni robić problemów :->
Brahu musimy się założyć o coś. Jak nie wejdzie do końca roku rozporządzenie, przynajmniej coś wygram, a jak przegram to będę się cieszył jeszcze bardziej :lol:

ODPOWIEDZ