Subaru Forester, który model wybrać do jazdy w terenie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Subaru Forester, który model wybrać do jazdy w terenie
Przepraszam za chwilową absencję na forum.
Autko mami służyć do jazdy w pracy, a mijscem pracy jest las: leśne drogi od asfaltowych po tzw. spychaczówki.
Nie chodzi mi o to żeby wyjechać wszędzie, ale dobrze by było żeby 10 cm warstwa sniegu jadąc pod górę lub błoto nie była dla mojego pojazdu (z dobrymi oponami) barierą nie do przejechania.
Autko mami służyć do jazdy w pracy, a mijscem pracy jest las: leśne drogi od asfaltowych po tzw. spychaczówki.
Nie chodzi mi o to żeby wyjechać wszędzie, ale dobrze by było żeby 10 cm warstwa sniegu jadąc pod górę lub błoto nie była dla mojego pojazdu (z dobrymi oponami) barierą nie do przejechania.
Rozumiem zatem że ową wiskozę z tyłu mają tylko forki nowszej generacji.Czyli którymi modelami (rocznikami) powinienem się interesować?
chyba jednak zdecyduję się na manuala. Po terenie uczyłem się jeździć uazem, więc co nieco o takiej jeździe wiem:)
dziękuję za odpowiedzi!
wszystkie są bardzo cenne!
chyba jednak zdecyduję się na manuala. Po terenie uczyłem się jeździć uazem, więc co nieco o takiej jeździe wiem:)
dziękuję za odpowiedzi!
wszystkie są bardzo cenne!
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
WiS pisze: Prawda - ale główna zasada działania (mokre, wielopłytkowe - zamiast wisko w manualach) ta sama.
No nie bardzo, bo w 4EAT (w wersjach wolnossacych) nie ma centralnego dyfra i w/w sprzęgło przenosi napęd na tył, a w 5EAT jest dyfer. Z tego co mówił Azrael, to 5EAT jest zbliżone działaniem do DCCD w trybie "auto".
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
rrosiak pisze: a w 5EAT jest dyfer. Z tego co mówił Azrael, to 5EAT jest zbliżone działaniem do DCCD w trybie "auto".
Analogicznie do uturbionego 4EAT

Brak podpisu.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Grzesiek_67, a to widział

Co nie zmienia faktu, że masz racjęrrosiak pisze: bo w 4EAT (w wersjach wolnossacych) nie ma centralnego dyfra

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
rrosiak,
a widział, widział Brachu, dlatego dopisał : w uturbionych
I nie dałem się sprowokować
Pozdrawiam
Nocne turbo
a widział, widział Brachu, dlatego dopisał : w uturbionych

I nie dałem się sprowokować

Pozdrawiam
Nocne turbo
Brak podpisu.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To w S-turbo jest inna skrzynia 4EAT niż w Forku wolnossącym z tego samego okresu?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
So What! pisze: To w S-turbo jest inna skrzynia 4EAT niż w Forku wolnossącym z tego samego okresu?
W innym wątku udało się ustalić, że od 1999 roku produkowana jest wersja 4EAT z centralnym dyfrem i trafia ona do uturbionych forków. Jej oznaczenie zaczyna się od TV..., w odróżneiniu od zwykłej 4EAT, której symbol to TZ...

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Poddaję się - na automatach się nie znam i znać nie zamierzamrrosiak pisze: 4EAT (w wersjach wolnossacych) nie ma centralnego dyfra i w/w sprzęgło przenosi napęd na tył, a w 5EAT jest dyfer. Z tego co mówił Azrael, to 5EAT jest zbliżone działaniem do DCCD w trybie "auto".

Ta generacja już ma "hinterachs-sperrdifferential" zarówno w wersjach turbo, jak i wolnossących:tetrao3 pisze: ową wiskozę z tyłu mają tylko forki nowszej generacji. Czyli którymi modelami (rocznikami) powinienem się interesować?
http://www.subaru.de/fileadmin/download ... ster03.pdf
Ale nie traktowałbym tej kwestii jako fundamentalną - o ile się nie mylę, to mądrzejsi ode mnie kiedyś tu twierdzili, że ta tylna szpera w Subaru jest na tyle słaba, że na zdolności terenowe nie wpływa jakoś szczególnie. Bardziej wspomaga napęd przy szybkiej jeździe po zakrętach.
tetrao3 pisze: Nie chodzi mi o to żeby wyjechać wszędzie, ale dobrze by było żeby 10 cm warstwa sniegu jadąc pod górę lub błoto nie była dla mojego pojazdu (z dobrymi oponami) barierą nie do przejechania.
Wobec tego, każda wersja będzie dla Ciebie dobra w ten "teren". Szukaj po prostu dobrego egzemplarza, i tyle. Powodzeniatetrao3 pisze: Po terenie uczyłem się jeździć uazem, więc co nieco o takiej jeździe wiem:)

tetrao3 pisze: chyba jednak zdecyduję się na manuala.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Ciekawe, czy, a jeżeli tak, to kiedy przestali montować tę skrzynię z oznaczeniem TZ.rrosiak pisze: W innym wątku udało się ustalić, że od 1999 roku produkowana jest wersja 4EAT z centralnym dyfrem i trafia ona do uturbionych forków. Jej oznaczenie zaczyna się od TV..., w odróżneiniu od zwykłej 4EAT, której symbol to TZ...
Odkopuję.
Co dało delikatne wciśnięcie hamulca i dodanie gazu na filmiku z outbackami na poprzedniej stronie? Przeniesienie napędu na tył czy jak?
Co dało delikatne wciśnięcie hamulca i dodanie gazu na filmiku z outbackami na poprzedniej stronie? Przeniesienie napędu na tył czy jak?
Dalo to, że na jednej osi hamulec ograniczył w jednym kole możliwość obrotu, ale skrzynia dawała dalej tyle samo napędu na te os. Siła rzeczy drugie kolo zaczęło się kręcić. Mówił autor okrzyków. Pozdrawiam
j33mbo dzięki za szybki odzew. Sorka za laickość przy kontynuowaniu wątku. Czy wyjeżdżał z błota cały czas przytrzymując hamulec czy też zrobił to tylko przy ruszaniu?
zdrówka dla autora okrzyków i czytających
zdrówka dla autora okrzyków i czytających

- rrosiak
- 6 gwiazdek
W zasadzie tylko aby ruszyć z miejsca, ale na pewno miał przy tym wyłączoną kontrolę trakcji, która skutecznie dławi silnik w takich sytuacjach.Panther pisze: Czy wyjeżdżał z błota cały czas przytrzymując hamulec czy też zrobił to tylko przy ruszaniu?
Napisał ten co wyjeżdżał

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Tu masz fajną bryczkę, od forumowego zaufanego sprzedawcy:tetrao3 pisze:Czyli którymi modelami (rocznikami) powinienem się interesować?
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=21&t=16001, nie wiem tylko czy ogłoszenie aktualne. Ale jakiś czas temu oglądałem to auto i wrażenia z odpalenia i przejechania paru metrów po placu super.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Dzięki trochę mi rozjaśniliścierrosiak pisze:
W zasadzie tylko aby ruszyć z miejsca, ale na pewno miał przy tym wyłączoną kontrolę trakcji, która skutecznie dławi silnik w takich sytuacjach.

Lub ten co udało mu się wyjechaćrrosiak pisze:Napisał ten co wyjeżdżał

Auto fajne, ale kolega pewnie już coś kupiłptk22 pisze: Tu masz fajną bryczkę, od forumowego zaufanego sprzedawcy:

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Racja i tego forka już chyba ktoś kupił, bo dziś jak przejeżdżałem obok to go nie widziałem.
Jest ryzyko, musi być wybór.